PDA

Zobacz pełną wersję : opinie o canon sx120 IS

qooba
19-02-2010, 13:34
żonie się podoba :)
coś wiecie o tym kompakcie? zoom 10x, w miarę jasny, duży TV z tyłu, lampę trzeba samemu podnieść (+), matryca nie za duża ( i tak ustawię jakies 5-6 mpix)
ktoś miał z nim do czynienia?

rychu_lhotse
19-02-2010, 13:51
Miałem do czynienia w pracy.BDB jakość zdjęć ze względu na dość spory fizyczny rozmiar matrycy i dość powściągliwą ilość MPXów.Przydatny 10 krotny zoom z niezłą światłosiłą,szybki AF z macro od 1cm.Niskie szumy do ISO 400.Budowa na plus,bdb się go trzyma a zarazem nie jest zbyt duży. Minusem są filmiki 640x480 gdyż z procesorem Digic IV można spokojnie oczekiwać rozdzielczości 1280x720.

Za cenę ok 800zł naprawdę wart polecenia.

qooba
19-02-2010, 13:54
dzięki za info, w fotojokerze jest po 650 chyba :)

Erie
19-02-2010, 14:04
dzięki za info, w fotojokerze jest po 650 chyba :)

o ile jest

a co do aparatu to całkiem niezły - na pewno zdecydowanie lepszy od wszelkich nikonowskich wynalazków typu coolpix (poniżej 1000 zł), z wad to może to, że mimo iż mały to dość gruby i wiele ładnych pokrowców na niego nie pasuje ;)

w sumie za ok. 700 zł nie wiem czy jest jakiś lepszy kompakt tej klasy

Slawek Wojtczak
19-02-2010, 21:33
O! Właśnie się za nim rozglądam i przeglądając net, wyszło mi na to, że w tej cenie to będzie chyba najciekawsza propozycja.
Mam zamiar używać go do makro. Nada się? Może do tego Raynox?

vasco5
21-03-2010, 01:42
SX120 IS to bardzo udany model... ewentualnie rozejrzyj się za SX200 IS...

lub z innej beczki... SONY HX5 (już z matrycą CMOS) = bardzo wysoka jakość zdjęć nawet w ciemniejszych miejscach i 10x zoom, filmy FullHD, optyka serii G i szeroki kąt 25mm ... szybki AF...

Kordian d70
21-03-2010, 01:56
hej qooba powiem Ci szczerze,ze nie mialem w rece 120 ale mam 110is i jest to najgorszy aparat jaki mialem w reku.
juz tlumacze dlaczego - optycznie, ergonomicznie i jesli chodzi o obsluge wszystko jak najbardziej ok, ale jest jeden fakt dyskalifikujacy ten aparat.
Chodzi mianowicie o zasilanie, te 2 bateryjki AA to jest jakas bzdura, baterie wymieniasz bardzo czesto, idac na impreze wymienisz je przynajmniej raz lub dwa.
Wczesniej mialem tez Canona z tym, ze powershoota chyba A75 z 4 bateriami, zupelnie inna bajka.

Ale jesli nie przeszkadza Ci ciagla zmiana baterii to goraco polecam ;-)

Erie
21-03-2010, 10:17
hej qooba powiem Ci szczerze,ze nie mialem w rece 120 ale mam 110is i jest to najgorszy aparat jaki mialem w reku.
juz tlumacze dlaczego - optycznie, ergonomicznie i jesli chodzi o obsluge wszystko jak najbardziej ok, ale jest jeden fakt dyskalifikujacy ten aparat.
Chodzi mianowicie o zasilanie, te 2 bateryjki AA to jest jakas bzdura, baterie wymieniasz bardzo czesto, idac na impreze wymienisz je przynajmniej raz lub dwa.
Wczesniej mialem tez Canona z tym, ze powershoota chyba A75 z 4 bateriami, zupelnie inna bajka.

Ale jesli nie przeszkadza Ci ciagla zmiana baterii to goraco polecam ;-)

na akumulatorkach działa normalnie, a jesli musisz wymieniać tak często źródło zasilania to oddaj aparat do serwisu bo może masz tą samą wadę co była w części Canonów A570 - baaaardzo szybko rozładowywał baterie/ akumulatorki

Kordian d70
21-03-2010, 12:52
na akumulatorkach działa normalnie, a jesli musisz wymieniać tak często źródło zasilania to oddaj aparat do serwisu bo może masz tą samą wadę co była w części Canonów A570 - baaaardzo szybko rozładowywał baterie/ akumulatorki

a orientujesz sie ile taki serwis moze za to skasowac, bo nie wiem czy jest sens wysylania ;-)

Erie
21-03-2010, 13:03
a orientujesz sie ile taki serwis moze za to skasowac, bo nie wiem czy jest sens wysylania ;-)

w przypadku a570 to była wada fabryczna i naprawiali za darmo nawet po gwarancji, w przypadku sx110 nie mam pojęcia - zadzwoń/ napisz do e-csi

Erie
21-03-2010, 13:22

w przypadku a570 to była wada fabryczna i naprawiali za darmo nawet po gwarancji, w przypadku sx110 nie mam pojęcia - zadzwoń/ napisz do e-csi

Kordian d70
21-03-2010, 13:28
rozumiem, ze chodzi Ci o C.S.I Foto i Video na Zytniej w Warszawie?
a wie ktos moze gdzie mozna podjechac w Poznaniu do takiego punktu?

nowart
22-03-2010, 00:06
do jakiego "takiego punktu" ?
csi to autoryzowany serwis Canona w PL, nie ma filii w Poznaniu :)