PDA

Zobacz pełną wersję : lampy flashowe, nikon d70 ... problem

12-11-2006, 21:30
czesc
mam mały problem
posiadam dwie studyjne lampy flashowe ELFO odpalam je lampą błyskową sb600 ze swojego d70 lampe kieruję w sufit
od jakiegos czasu po odpaleniu błysku i zrobieniu zdjecia na wyswietlaczu mojego D70 pojawia się czarne pole...
czy ktos z was wie o co biega....
bede wdzięczna za kazdą radę
pozdrawiam
B

Jacek_Z
12-11-2006, 21:36
co to znaczy czarne pole?
tylko na wyswietlaczu - a na zdjęciu nie?
cała klatka czarna? jak tylko fragment - podłącz zdjęcie.
jaki masz ustawiony czas?
opisz precyzyjniej problem jak chcesz porady. Ty wiesz co robisz, my nie.

fotomarek_k
13-11-2006, 00:11
Zdaje się, że to "czarne pole" to nienaświetlony kadr? :) Jeśli mam rację, to przełącz sb600 na manual, by wyłączyć przedbłyski które przedwcześnie "odpalają" studyjne...A najprościej, to wbudowana lampka w D70 na manual (1/16 mocy) i powinno być OK...A.. i jeszcze jedno - synchro na pierwszą lamelkę-nie rear...
Pozdrawiam

Jacek_Z
13-11-2006, 00:18
o tak prostym rozwiazaniu zagadki to nawet nie pomyślałem.
ale on pisze - "od pewnego czasu" - czyli tak jakby przedtem działało.
no cóż - jak się autor wątku nie odezwie to się nie dowiemy.

13-11-2006, 16:04
no tak nienaswietlony kadr
widac zarysy i bezsprzecznie było zrobione foto
ale hmmm
gdybym faktycznie zrobiła zdjecie bez uzycia flasha byłoby dobrze widoczne
bo badz co badz w pomieszczeniu było swiatło zastane
a tu mam doczynienia z ciemnym zdjeciem zaciemnionym jakbym zrobiła to foto pozna noca
faktycznie to sie wczesniej nie było z tym problemów
zdarza się od czasu do czasu
czasem wyłaczenie i właczenie aparatu daje rade
zastosuje się do rady i pokombinuje z ustawieniami lampy
dzieki

Valdek_Tychy
13-11-2006, 16:53
dokładnie tak jak mówi fotomarek_k.

Jacek_Z
13-11-2006, 20:06
błysk lamp studyjnych daje ogromne ilości światła, więc jak miałas dla niego dobre ustawienia, to nie błyśnięcie da taki efekt jak mówiłas - zdjęcia własciwie czarne. nie sugeruj sie zastanym, ono ma znaczenie przy słabych lampach jak SB800, a nie przy Elfo.

nadal nie napisałaś jaki czas naświetlania, ustawienia lampy i Elfo itp
gdybys nie miała wyłączonych przedbłysków to by nie wyszło żadne zdjęcie, włączenie i wyłączenie aparatu też nie zmienia sytuacji.

Pilot-Pirx
14-11-2006, 10:57
Myślę, że lepszym sposobem odpalania błysku lamp studyjnych, tak jak w moim przypadku, jest używanie zestawu bezprzewodowego (radiowego). Tani dostępny na allegro za ok. 200zł. Eliminuje wpływ światła odbitego od sufitu, oraz przwidłowo synchronizuje błysk (bez konieczości kombinowania na lampie aby wyłączyć przedbłyski).

Pozdr.

15-11-2006, 15:06
No ok dzięki
mam do was kolejne pytanie
słyszałam o bezprzewodowych wyzwalaczach na podczerwien
mam dwa flashe mobilight Elfo
czy bez problemu taki wyzwalacz odpali mi swiatło w lampach?

Jacek_Z
15-11-2006, 22:08
oczywiście. Pracuje od lat na czymś takim.

22-11-2006, 16:44
własnie zakupiłam wyzwalacz lamp na podczerwien....mam z niego mocno czerwone swiatło
jak sobie z tym poradzic?

Jacek_Z
22-11-2006, 18:27
hm. Nałóż następny gęsty filtr czerwony, jakąś grubą czerwoną folię, albo skieruj na sufit przez umieszczenie przed lampką jakiegoś lusterka do góry.
naprawdę jest silne?
u mnie widać tylko jak sie patrzy w samą lampkę, że na moment sie robi czerwona i to tyle. Nie daje ona sama rady nic oświetlić.
Sęk tkwi w proporcjach światła. Błysk lamp studyjnych jest wielokrotnie mocniejszy i "zagłusza" błysk podczerwieni.
Przetestowałaś, że to widać na zdjęciach - czy na razie patrzyłaś na lampkę bawiąc sę nią?