Zobacz pełną wersję : Jak się ma Nikkor 60mm/2,8 do portretu?
Witam wszystkich!
Z góry przepraszam jeżeli wątek się już pojawił, jeśli tak jest, prosze o wytyczne bo nie mogłem znaleźć.
Chciałem się Was, fachowców zapytać czy tytułowy 60mm/2,8 macro nikkorek sprawdzałby się równie dobrze w portrecie co 50./1,8 lub 85/1,8? a przy tym bardzo lubie macro fotografie, i taki obiektyw spełniałby dwie funkcje, co na moją płytką kieszeń byloby świetnym rozwązaniem. Co wy byście polecili?
Pozdrawiam.
Witam,
to świetny obiektyw do makro ale jeśli chodzi o wykorzystanie portretowe ma moim zdaniem pewne "mankamenty" które wynikają z jego podstawowego zastosowania... chodzi mi o ograniczoną kontrolę nad głębią ostrości (f2.8, ale w sumie wymienione przez ciebie 1.8 też często należy trochę przymknąć) no i czasem jest troszkę za ciemny (jak na światło zastane) poza tym pierścień ostrości chodzi w taki sposób, że niewielki obrót (przy dalszym dystansie) powoduje znaczną zmianę miejsca ostrego (nie wiem, może tylko ja mam taki problem) - przy makro można precyzyjnie ustawiać, bo do tego jest ten obiektyw. oczywiście można do ostrzenia wykorzystywać AF albo po prostu wyczuć pierścień, który chodzi (płynność i opór) bardzo "przyjemnie". ogniskowa (w cyfrze) w miarę odpowiednia. Plusy ma takie, że świetnie wykonany, ostry, kontrastowy już od 2.8 i masz tak jakby "2 w 1". A może 50 1.8 z pierścieniami? nie wiem jak z pierścieniami sprawdza się 85 1.8, pewnie też nieźle a do samych portretów byłby zdecydowanie lepszy. więc tak na zakończenie: moim zdaniem nie będzie równie dobry ale będzie dobry. nie ma chyba nic uniwersalnego do makro i portretu...
Z tego co pamietam Andy_O robi portrety 60/2.8. Moze zdjecia rozwieja Twoje watpliwosci.
Ja fachowcem nie jestem, ale włąśnie ten obiektyw wykorzystuje i do macro i do portretu i jestem zadowolony... z obiektywu bo ze swoich zdolności już zdecydowanie mniej. Zapewne do portretu 85 1,8 będzie lepszy ale jako 2 W 1 to 60 jest idealnym rozwiązaniem a nawet tak jak BaRtOn napisał jest równiez przez niektórych właśnie do portretu z premedytacją wykorzystywany bo jest to naprawdę świetne szkło.
Zresztą nasz forumowy kolega i dostawca "Hesja" tez uzywa tego szkiełka to chyba nie pogniewa się jak wkleje linki do jego fotek bo sa po prostu swietne.
Portret: http://www.hesja.pl/galeria/1151.htm
Makro: http://www.hesja.pl/galeria/1339.htm
oczywiście obie 60 2,8 micro
I troche mi się rozjaśniło, bo tak jak wcześniej byłem sam ze swoimi domysłami, tak teraz już znam kilka wariantów, i widziałem zdjęcia. Co do zdjęć ekstra, podobają mi się, i też profesjonalistom nie jestem i wydaje mi się że nie mam zbyt wielkich wymagań, poza tym fundusze ograniczają, chętnie kupiłbym osobno makro i dobrą portretówkę, ale niestety kaski brak, moze w przyszlosci się uda. Dzięki wielkie za pomoc i poświęcony czas, gdyby jeszcze ktoś chciał coś dodać prosze bardzo :D
Pozdrawiam.