PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] mazurskie

daniewa
19-02-2010, 09:16
Uff, po debiucie. Nie było tak żle.:) Dziękuję za ciepłe przyjęcie. Teraz moja "dwupolówka", co Wy na to?

Ostatnie tchnienie lata.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/i/dsc0448p.jpg/)

grzesorg
19-02-2010, 09:30
Pierwsze co sie rzuca w oczy to brak ostrosci - chyba ze oczy mi sie popsuly :(

wasilewk
19-02-2010, 09:38
Pierwsze co sie rzuca w oczy to brak ostrosci - chyba ze oczy mi sie popsuly :(

Ja też odnoszę takie wrażenie.

do autora zdjęcia:
Nie jest tak prosto robić dobre zdjęcia KIT-owym obiektywem - doświadczyłem sam.
Moja dobra rada: kup sobie Tamrona 17-50/2.8 z silnikiem - będziesz super zadowolony.

Pzdr.

P.S.
Sa ludzie, co wybierają z kilku sztuk - tę najostrzejszą.

Hoobie
19-02-2010, 10:20
O ostrosci juz napisano, ja dodam, ze kadr leci w lewo...

Letni kadr, ale jakiś taki "mało letni" ;)
Sprobowalem go lekko "skierowac w strone lata" :D Na przyklad tak (mam nadzieje, ze pozwolisz ;)):

źródło (http://iv.pl/images/14dembfugcblssvmppz8.jpg)

jacekz40
19-02-2010, 12:54
O ostrosci juz napisano, ja dodam, ze kadr leci w lewo...
a teraz leci w prawo :-D.... czy ja już źle widzę ;-)

Greg77
19-02-2010, 13:19
do autora zdjęcia:
Nie jest tak prosto robić dobre zdjęcia KIT-owym obiektywem - doświadczyłem sam.
Moja dobra rada: kup sobie Tamrona 17-50/2.8 z silnikiem - będziesz super zadowolony.

Dawno nie czytalem takich bzdur! Choc Tamrona bardzo polecam!
Nono i jeszcze kup sobie D3xsa bo trudno zrobic dobre zdjecie tansza puszka!
Znam tutaj z tego forum sporo ludzi ktorzy zmeczyli kity do konca i wiele z nich wycisneli......osobiscie jestem fanem jednego z tutejszych forumowiczow......on robi tylko kitem z D40!

Zdjecie slabe!

wasilewk
19-02-2010, 13:30
Dawno nie czytalem takich bzdur! Choc Tamrona bardzo polecam!
Nono i jeszcze kup sobie D3xsa bo trudno zrobic dobre zdjecie tansza puszka!
Znam tutaj z tego forum sporo ludzi ktorzy zmeczyli kity do konca i wiele z nich wycisneli......osobiscie jestem fanem jednego z tutejszych forumowiczow......on robi tylko kitem z D40!

...

Ja do tych znajomych nie należę. Z moich doświadczeń wynika, że otrzymanie dobrej fotografii z obiektywu N18-70 (tylko na nim sie męczyłem ponad dwa lata, więc o innych nie wspominam) jest o wiele trudniejsze niż otrzymanie tego z Tamrona 17-50/2.8 Wymaga to nie tylko przemyślenia i wysokiej wiedzy teoretycznej, ale także odpowiedniego światła. Przy jego braku można zapomnieć o ładnym krajobrazie z N18-70/3.5-4.5
Taki mój prosty wniosek: "Nie ma ładnego słoneczka, zostawiam N18-70 w domu."

Obrażanie współrozmówców niestety tego nie zmieni.

P.S.
Propozycję kupna lepszego obiektywu umieściłem dlatego, że osobiście dostrzegłem pewien potencjał i możliwości ( a przyhajmniej chęci) u autora zdjęcia.

Greg77
19-02-2010, 13:35
Ja do tych znajomych nie należę. Z moich doświadczeń wynika, że otrzymanie dobrej fotografii z obiektywu N18-70 (tylko na nim sie męczyłem ponad dwa lata, więc o innych nie wspominam) jest o wiele trudniejsze niż otrzymanie tego z Tamrona 17-50/2.8 Wymaga to nie tylko przemyślenia i wysokiej wiedzy teoretycznej, ale także odpowiedniego światła. Przy jego braku można zapomnieć o ładnym krajobrazie z N18-70/3.5-4.5

Dobra....przepraszam!
Sprawa ma sie tak ze 18-70 jest chyba najlepszym do tej pory KITem.......fatalnym jest 18-135.......
A Tamron nie pomoze jak sie nie umie zdjec robic...........sprzet jest tylko narzedziem!
Narzedziami z TEsco tez naprawi sie samochod a moga byc tanie!
A jako prosty dowod ze mozna robic zdjecia KITem prosze D40 i 18-55 w akcji.....O TU! (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=133622)

Autorze twoje zdjecie wymaga obrobki i wyostrzenia po zmniejszeniu!

Bartek-Kacper
19-02-2010, 13:38
Taki mój prosty wniosek: "Nie ma ładnego słoneczka, zostawiam N18-70 w domu."

P.S.
Propozycję kupna lepszego obiektywu umieściłem dlatego, że osobiście dostrzegłem pewien potencjał i możliwości ( a przyhajmniej chęci) u autora zdjęcia.

Głupoty panie gadasz aż nie chce się czytać ...

wasilewk
19-02-2010, 13:43
Dobra....przepraszam!
Sprawa ma sie tak ze 18-70 jest chyba najlepszym do tej pory KITem.......fatalnym jest 18-135.......
A Tamron nie pomoze jak sie nie umie zdjec robic...........sprzet jest tylko narzedziem!
Narzedziami z TEsco tez naprawi sie samochod a moga byc tanie!
A jako prosty dowod ze mozna robic zdjecia KITem prosze D40 i 18-55 w akcji.....O TU! (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=133622)

źródło (http://www.wasilewb.neostrada.pl/TN.JPG)

Ok, w 100% sie z Tobą zgadzam.
Tylko, że nie można wymagać od autora czegoś, czego ma się dopiero nauczyć. Wskazanie mu łatwiejszej drogi do tego celu uznałem za niezły pomysł.
Przecież Bułhak miał o wiele gorszy sprzęt...

Greg77
19-02-2010, 14:13
Ok, w 100% sie z Tobą zgadzam.
Tylko, że nie można wymagać od autora czegoś, czego ma się dopiero nauczyć. Wskazanie mu łatwiejszej drogi do tego celu uznałem za niezły pomysł.
Przecież Bułhak miał o wiele gorszy sprzęt...

Nie chcialem sie juz wdawac w te dyskusje bo powstaje straszny OT........ale zdjecie ktore nam tutaj pokazales to raczej zly przyklad.........
Tym bardziej ze cos tu nie gra.......
KIT 55mm i f6,3 a Tami 17mm f4..........zupelnie inne warunki focenia......co ty tutaj porownujesz??
Wiem ze KIT potrafi mydlic......co do Tamrona to moge tylko chwalic bo mam!
Ale ten przyklad nie jest raczej dobry.......
Kiedys tez meczylem sie KITem, a potem jak uszkodzilem Tamiego ktory byl moim glownym szklem to robilem zdjecia 18-105 ktory lekko mydli ale gdybym pokazal tobie zdjecia z Tamiego i z KITa to bys nie odgadl ktore jest ktore!

wasilewk
19-02-2010, 14:41
Nie chcialem sie juz wdawac w te dyskusje bo powstaje straszny OT........ale zdjecie ktore nam tutaj pokazales to raczej zly przyklad.........
Tym bardziej ze cos tu nie gra.......
KIT 55mm i f6,3 a Tami 17mm f4..........zupelnie inne warunki focenia......co ty tutaj porownujesz??
Wiem ze KIT potrafi mydlic......co do Tamrona to moge tylko chwalic bo mam!
Ale ten przyklad nie jest raczej dobry.......
Kiedys tez meczylem sie KITem, a potem jak uszkodzilem Tamiego ktory byl moim glownym szklem to robilem zdjecia 18-105 ktory lekko mydli ale gdybym pokazal tobie zdjecia z Tamiego i z KITa to bys nie odgadl ktore jest ktore!

Podsumowując ten (niestety) OT:
- tak dużo czasu straciłem na "dojście do porozumienia" z tym KIT-em, że już mam awersję na niego (była też i obiektywna ocena kolegi z Forum i inne...)
- zdjęcia porównałem, starając się wybrać podobne, jednak późniejsza praca z Tamim przekonała mnie, że dobrze, że go mam (ale i tak oduczyłem się sprawdzania ostrości każdego zdjęcia dopiero po zakupie N24-70)
- w tych warunkach, jak zobaczyłem 'takie coś nieostre' - no to jak nic zaproponowałem autorowi zakup obiektywu, by nie brnął moją drogą. Oczywiście nie każdy lubi ostrość na zdjęciu, ale wg mnie w krajobrazie - to podstawa.

I tyle, więcej grzechów nie pamiętam.

Pzdr.

darek_d
19-02-2010, 15:04
Powiem coś od siebie, póki co robię 18-105, "niby krajobrazy", bo się uczę, ale nie mogę powiedzieć, że tym obiektywem nie mozna zrobić dobrego zdjęcia, powiewm więcej, jestem z niego zadowolony :) (już niedługo). Zdjęcie musi mieć w sobie trochę obróbki, która pozwoli zniwelować różnicę, pewnie więcej czasu to zabiera, ale efekty końcowe są ok.

toomool
19-02-2010, 15:47
Wymaga to nie tylko przemyślenia i wysokiej wiedzy teoretycznej, ale także odpowiedniego światła. Przy jego braku można zapomnieć o ładnym krajobrazie z N18-70/3.5-4.5

Wg mnie bez dobrego światła żadnym obiektywem nie zrobisz dobrego krajobrazu;)
Sam używam do krajobrazu nikkora 18-70 i w tym zakresie nie potrzebuje nic lepszego.

Zdjęcie z wątku wymaga dopracowania.

Marrab
19-02-2010, 18:06

Z moich doświadczeń wynika, że otrzymanie dobrej fotografii z obiektywu N18-70 (...) jest o wiele trudniejsze niż otrzymanie tego z Tamrona 17-50/2.8 Wymaga to nie tylko przemyślenia i wysokiej wiedzy teoretycznej, ale także odpowiedniego światła. Przy jego braku można zapomnieć o ładnym krajobrazie z N18-70/3.5-4.5 Taki mój prosty wniosek: "Nie ma ładnego słoneczka, zostawiam N18-70 w domu."

Bez urazy, ale to bzdury okropne. Takimi radami można tylko skrzywdzić zaczynającą przygodę z fotografią osobę. KIT-em da się zrobić dobre zdjęcia, nawet bez super światła. Zakup lepszego/ostrzejszego obiektywu nie jest na to receptą.

Ma się nauczyć... no właśnie, od nauki i poznania chociażby podstaw trzeba zacząć - to sposób na dobre zdjęcia. Najlepszy obiektyw nie zastąpi wiedzy o kompozycji kadru, ekspozycji czy obróbki. Na zmianę obiektywu jeszcze przyjdzie czas i na pewno powinna być podyktowana własnym doświadczeniem.

Pozdrawiam.

wasilewk
19-02-2010, 20:35
Bez urazy, ale to bzdury okropne. Takimi radami można tylko skrzywdzić zaczynającą przygodę z fotografią osobę. KIT-em da się zrobić dobre zdjęcia, nawet bez super światła. Zakup lepszego/ostrzejszego obiektywu nie jest na to receptą.

Ale ja też tak uważam !
Natomiast w mojej wypowiedzi chodzi o mój KIT - a to duża różnica (nie znasz jego historii).

Ma się nauczyć... no właśnie, od nauki i poznania chociażby podstaw trzeba zacząć - to sposób na dobre zdjęcia. Najlepszy obiektyw nie zastąpi wiedzy o kompozycji kadru, ekspozycji czy obróbki. Na zmianę obiektywu jeszcze przyjdzie czas i na pewno powinna być podyktowana własnym doświadczeniem.

Pozdrawiam.

Chodzi o to, że można się uczyć np. jazdy smochodem na Polonezie, albo na Yarisie. Nie chcę zniechęcać nikogo do fotografii, proponując mu naukę na trudniejszym obiektywie, podczas gdy łatwiejszy do tej nauki jest w zasięgu ręki. Pozna Tamrona i sekrety dobrych zdjęć - niech sobie potem wraca do N18-55 (bo taki ma) i poznaje trudne mistrzowstwo.

Ale... widocznie przenoszenie swoich doświadczeń na innych jest nie mile widziane...

daniewa
19-02-2010, 22:15
Jest mi bardzo przykro. To mój zaledwie drugi post, a został wykorzystany na osobiste wycieczki.:(

Greg77
20-02-2010, 00:54
Jest mi bardzo przykro. To mój zaledwie drugi post, a został wykorzystany na osobiste wycieczki.:(

:mrgreen:
Ale to byla dyskusja na temat fotografii.....

daniewa
20-02-2010, 10:01
Dyskusje to może na PW?:) A tak pod moim zdjęciem ląduje nie moje zdjęcie. Ktoś kto tu zaglądnie nie koniecznie zechce czytać Waszą polemikę. Moja fota zeszła na dalszy plan. Mnie jako nowicjuszce zaledwie, posiadaczce nikonka raczej zależy na tym, aby dowiedzieć się:JAKIE? JAK?. Nie czym? Bo to, czym chcę focić, na moim etapie już wiem ( D60, N18-55VR, a od niedawna N55-200VR) i była to przemyślana decyzja.

Tam było światło, ja stałam w cieniu. Co zatem poszło nie tak? Czy kadr i kompozycja prawidłowa? Ja rzeczywiście lubię mniej wyostrzone zdjęcia.

No cóż i tak jestem zadowolona,że ktokolwiek zerknął na moje wypocinki.:) Dziękuję odwiedzającym i piszącym.
pozdrawiam