Zobacz pełną wersję : nef i jpg diametralne roznice
michalf84
18-02-2010, 20:52
przegladajac dzis zdjecia z wakacji zrobione d300s zauwazylem diametralna roznice miezy jpgami i nefami niestety ale czesciowo na niekorzysc nefow. Od dawna strzelam w rawie, ale dopiero p przejsciu na d300s widze tak wielka roznice. Jak mozna sie bylo spodziewac zdjecie w nefie ma wieksze GO/ (znaczy sie rozpietosc tonalna), ale wydaja sie o wiele mniej ostre ! Nie widzialem takiej roznicy w oprzednim aparacie nie wiem czy to moja wina/ustawien czy jescze czego innego? Generalnie jestem zawiedizony ostroscia strzwlalem nikonem 50mm 1,4G, na nastepujacych ustawieniach f9 1/200, ISO 200, wiec teoretycznie fotki powinny byc ostre i nieporuszone? Czy moglby ktos mnie oswiecic corobie nie tak? Zauwazcie ze fotki w jpegu wygladaja o wiele bardziej atrakcyjnie, staralem sie odzysjac ostrosc manipulujac rawem ale jpg wciaz wydawal sie o wiele wyraznieszy, naturalny. zalaczam fotki do wgladu . Jednak nie wkleje bo sie widocznie nie da bez wrzucania na serwer:|
Jak mozna sie bylo spodziewac zdjecie w nefie ma wieksze GO
Pierwsze słyszę.
grudzinsky
18-02-2010, 20:59
Pierwsze słyszę.
nie tylko Ty ;)
bloodcrawler
18-02-2010, 21:00
Widać algorytm wywoływania jpgów w aparacie jest lepszy od Twojego doświadczenia w manipulacji suwakami w PSie ;).
Marcin30UK
18-02-2010, 21:10
przydałoby się koledze michał84 trochę wiedzy "ogólnej" ...
RAW jest bezpośrednim obrazem z matrycy. Już sama nazwa [z ang. raw - surowy] wskazuje, że są to ''surowe'', nie poddane żadnej kompresji czy obróbce dane. RAW jest zapisem natężenia światła jakie zarejestrował każdy piksel matrycy w czasie ekspozycji. Wielkość natężenia zależna jest od filtru barwnego (R, G lub B) znajdującego się nad pikselem, co niesie informacje o kolorze.
Na poziomie aparatu, za pomocą wbudowanego algorytmu, dostajemy obraz odpowiednio ''pokolorowany'', a co najważniejsze bez kompresji stratnej, w przeciwieństwie do formatu JPEG. Cały proces przetwarzania obrazu możemy realizować sami posługując się odpowiednim programem graficznym. Sami wtedy decydujemy o ostrości, nasyceniu, balansie bieli, a nawet interpolacji składowych barwnych.
http://optyczne.pl/index.php?art=35
http://optyczne.pl/35.2-artykuł-Nie_taki_RAW_straszny_jak_go_malują_Czym_jest_taj emniczy_RAW_.html
http://optyczne.pl/index.php?art=30
michalf84
18-02-2010, 21:18
rzeczywiscie pospieszylem sie za bardzo z tym pytaniem widocznie to z tego dzisiejszego biegu, wzialem dzien wolny w robocie zeby popstrykac foty wkoczylem na motor polecialem nad morze wracam wzucam zdiecia do komputera wciaz w ciuchach a tu niespodzianka, w d40 nie widzialem az tak wielkich roznic miedzy rawem i jpegiem dlatego sie chyba za bardzo tym wszysktik rozgraczkowalem. Po zastanowienbiu sie dluzej nad powyzszym tematem wypiciu cieplej herbaty i zjedzeniu herbatnika usiadlem na spokojnie do PSa i wszystko gra. Tak to wlanie jeste jak sie pyta a potem mysli . Dzieki za odpowidzi:)
Nie, tak to jest jak się kręci w PSie czym się da :p
cinspire
18-02-2010, 22:07
Nie, tak to jest jak się kręci w PSie czym się da :p
Ale najpierw trzeba właśnie pokręcić czym się da, żeby później wiedzieć czym warto kręcić.
Szczególnie, że w PSie trudno urwać pokrętła ;)
Andrzej Olender
18-02-2010, 22:14
By wyszło coś rozsądnego to na początek musimy mieć pomysł i poukładane w głowie narzędzia do jego realizacji. Odwrotność to tej reguły to jak granie w LOTTO, a nóż coś trafię ;)
cinspire
19-02-2010, 01:20
By wyszło coś rozsądnego to na początek musimy mieć pomysł i poukładane w głowie narzędzia do jego realizacji. Odwrotność to tej reguły to jak granie w LOTTO, a nóż coś trafię ;)
Ale pomysł to wynik działających zwojów + wiedzy + doświadczenia, a to przecież wynik przede wszystkim wcześniejszego kręcenia pokrętłami w głowie + zdobytych informacji zewnętrznych, które przekręcono wielokrotnie na pokrętełkach mózgowych, aparatowych, PSowych i wielu innych.
zdjecie w nefie ma wieksze GO/ (znaczy sie rozpietosc tonalna), |
Dobrze widzę?
Dobrze widzisz. Zastanawiające jest jednak to, że nikt z Twoich przedmówców tego nie zauważył. :D
A widziałeś 2 i 3 post, czy jakoś Ci umkneły? Do autora wątku poczytaj kolego o GO i rozpiętości tonalnej nie bedziesz mylił pojęć.
Widzę, ale niestety tylko ja ogarnąłem całość i złożoność problemu LOL
Myślę, że lepiej zawczasu zamknąć ten wątek, zanim się loża szyderców rozhula. :)