Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Windows, naklejka COA a legalność

piorut
18-02-2010, 19:33
Witam.

Kupiłem na Allegro Thinkpada, na fakturze umieszczony jest wpis o XP Pro Coa. Sprzedawca w aukcji umieszcza wpis: komputery posiadają licencję systemu XP Pro, dzięki której można zainstalować oryginalny system operacyjny (wpis na fakturze). Od razu nasunęło mi się kilka wątpliwości.

1) a) załóżmy, że posiadam oddzielny system XP PR0 (sprzedawany w sklepie, który mogę do każdego kompa zainstalować), ale wiadomo, że klucz jest inny - zmienia się klucz i wtedy już Win jest legalny?
b) nie posiadam Win XP PRo to nic nie mogę zdziałać?

Ogólnie nie wiem na jakiej zasadzie sprzedawca (czy wręcz sprzedawcy, którzy reklamują się z wpisem na fakturze) głosi taką tezę.

2) W moim przypadku posiadam oryginalne płyty recovery Lenovo wraz z systemem, który instaluje się jako ukryta partycja jako pozostałość po takim samym typie Thinkpada - czy można to jakoś dopasować? No i mam naklejkę.

3) Wydaje mi się, że znajoma kupowała nówkę R61i i nie dostała żadnych płyt, wszystko na ukrytej partycji tylko było. Co gdy zmienia dysk, ktoś go całkowicie sformatuje. Mija gwarancja, nie mamy już dowodu zakupu (wyrzuciliśmy), mamy tylko naklejkę i dysk ze zmazaną ukrytą partycją?

sidek
18-02-2010, 22:04
Ad. 1 a. - jeśli masz XP pro w wersji BOX, to nie ma problemu - domyślam się, że komputer który kupiłeś ma zainstalowany system w wersji tzw. OEM, czyli z naklejką na spodzie obudowy - jak zainstalujesz XP w wesji BOX to naklejka nie ma żadnego znaczenia.
Ad 1 b. - jeśli sprzedawca pisał, że "komputery posiadają licencję systemu XP Pro" to w najgorszym przypadku komputer od spodu powinien mieć naklejkę legalizacyjną z kluczem windowsa oraz (koniecznie) powinieneś otrzymać od sprzedającego oryginalną książeczkę z treścią licencji - bez tego licencja jest nieważna. Wpis na fakturze powinien być, znaczy powinno być uwzględnione w nazwie produktu że posiada zainstalowany system Win XP pro.

Ad 2. - taka licencja nie może być przeniesiona na inny komputer - więc to co masz do innego komputer się nie przyda...
Ad 3. Zgłaszasz się do pomocy technicznej producenta - powinni przysłać płytki instalacyjne - ja tak kiedyś zrobiłem.

krzysztof jot
19-02-2010, 02:23
jesli masz na laptopie naklejke z serialem XP - z tym numerem zarejestruje ci sie kazdy XP - jak nie przez net, to przez telefon na bank. A jesli masz naklejke z serialem i kupisz na allegro płyte z systemem od tego producenta ( XP pro HP kupowałem za 40 zł, bywają aukcje po kilkanascie sztuk) to taki system instaluje się na tym sprzecie zawsze nawet nie pytajac o serial. Dlatego przyjęło się, że jak masz naklejkę na laptopie - to masz legalny system, bo zawsze gdzieś zdobędziesz płytę instalacyjna i produkt sie zarejestruje.
Recovery - największe gówno jakie dopisane jest do laptopa. Pierwsze co robie po zakupie - to format i instalacja systemu i aplikacji na oddzielnej partycji. Do przywracania stosuje Acronisa. Revovery tak naprawdę to niewiele daje - aby przywrócić system musisz zgrać wszystko z dysku bo stracisz dane... Acronisem przywracam system/aplikacje w kilka minut a dane leża spokojnie na innej partycji. Odradzam recovery, wywal to natychmiast.

skoras
19-02-2010, 08:55
Żeby system w wersji OEM uznać za oryginalny potrzebne są:
- oryginalny nośnik
- naklejka
- faktura zakupu
- dołączona książeczka

conik
19-02-2010, 10:16
- naklejka
- faktura zakupu
taK

- nosnik i ksiazeczka
nie

sa systemy ktore nie maja ani napedu ani nosnika
np niektore notebooki ktore maja wylacznie recovery lub system do samodzielnego wypalenia plyt systemowych
czy netbooki ktore maja preinstalowany system i tylko recovery

sidek
19-02-2010, 14:15
conik,
nosnik - nie, ale książeczka jest obowiązkowa - bez niej licencja systemu w wersji oem jest nieważna.

nem
21-02-2010, 11:55
A gdyby ktoś rzeczony świstek zgubił? Windows wtedy traci legalność? O duplikat faktury dość łatwo, ale nie sądzę, aby MS wysyłał ten papierek na życzenie.

freefly
22-02-2010, 03:54
- naklejka
- faktura zakupu
taK

- nosnik i ksiazeczka
nie

sa systemy ktore nie maja ani napedu ani nosnika
np niektore notebooki ktore maja wylacznie recovery lub system do samodzielnego wypalenia plyt systemowych
czy netbooki ktore maja preinstalowany system i tylko recovery

W przypadku preistalowanego systemu z recorvery w laptopach, Microsoft umywa ręce. Po prostu odsyła w sprawach licencji tak zainstalowanego systemu do producenta komputera. I na nic dowód zakupu w postaci faktury i numery z naklejki przyklejonej do spodu laptopa. Przerabiałem to i Microsoft odpowiedział mi - do producenta lapka marsz.

KS
22-02-2010, 08:59
W przypadku preistalowanego systemu z recorvery w laptopach, Microsoft umywa ręce. Po prostu odsyła w sprawach licencji tak zainstalowanego systemu do producenta komputera. I na nic dowód zakupu w postaci faktury i numery z naklejki przyklejonej do spodu laptopa. Przerabiałem to i Microsoft odpowiedział mi - do producenta lapka marsz.

Tak jest. Ja też mam na T42 naklejkę. Kupiłem recovery, przeinstalowałem i po problemie.
W takim przypadku licencja producenta sprzętu jest ważna.