PDA

Zobacz pełną wersję : CNX ustawienie profili.

Kundzior
18-02-2010, 19:27
Czy ktoś mógłby mi napisać jakie ma ustawienia zarządzania profilami w CNXie (gdzie to co obrabia jest równe temu co otrzymuje)??

Mam problem taki:

Zapuszczam NEFa w CNX (portret), wyjściowy JPG wychodzi mi bardziej różowy, czerwony. Pracuje na sRGB, tak w puszce jak i przestrzeni roboczej CNXa. O ile to nie jest problemem w krajobrazach to z portretem do ładu dojść nie dam rady, a nie ukrywam ze dobrze mi się w NXie pracuje. Kombinowałem w tymi profilami a za każdym razem wychodzi tak samo.

Bardzo prosze o pomoc szukałem szukajka nic konkretnego nie znalazłem. Nadal w IE, FF i przeglądarce, zdjęcie wynikowe jest bardziej w różach, czerwieniach.

W PSie poustawiane mam sRGB gdzie trzeba i wynikowy obraz mam zgodny kolorystycznie z obrazem obrabianym, a w NXie mam źle.

Pebal
18-02-2010, 19:49
1. Wybierz Adjust -> Color Profile...
2. Zaznacz opcję Convert to Profile.
3. Z listy dostępnych profili, wybierz profil swojego monitora.

Kundzior
18-02-2010, 20:25
Super zajdę do domu sprawdzę czy działa, jak cos będę pisał:) Dzięki za radę.

Dodam że inni też te zdjecie widzą o zwiększonym nasyceniu róży i czerwienie, na swoich komputerach.

sejmajnejm
19-02-2010, 11:20
chyba raczej przypisywanie na stale do pliku typu zdjecie profilu konkretnego urzadzenia jak monitor jest nieporozumieniem.

Proponowalbym sprawdzic jaki profil jest wyswietlany na dole okienka ze zdjeciem i jako ostatni krok zrobic to co sugeruje Pebal, ale wybrac jako profil docelowy sRGB.
Jednoczesnie poczytac o sposobach konwersji oraz kompensacji punktu czerni.

pzdr.
A.

Pebal
19-02-2010, 12:00
chyba raczej przypisywanie na stale do pliku typu zdjecie profilu konkretnego urzadzenia jak monitor jest nieporozumieniem.
Zaproponowałem konwersję profilu a nie jego przypisywanie. To nie jest to samo.

Kundzior
19-02-2010, 12:16
czytam i czytam a tak zabiegany jestem że nei mam kiedy sprawdzić dziś sprawdzę po 15 i zobaczymy efekty. Zdjęcia wkleję jako przykład tutaj ocenicie.

Czornyj
19-02-2010, 12:36
Konwertowanie zdjęć do przestrzeni barwnej monitora jest praktyką złą i występną. W ten sposób to owszem - my sobie zobaczymy to samo w NX/PS oraz w IE, natomiast statystyczny użytkownik internetu najprawdopodobniej zobaczy bezecne pierdoły. Zdjęcia publikowane w internecie należy zgodnie z międzynarodowymi normami renderować/konwertować do sRGB.
Sprawdź, czy masz włączone zarządzanie barwą w przeglądarce (ma się świecić zielone światło):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/basICColor_CMAmpel-1.jpg
źródło (http://www.colormanagement.org/download_files/basICColor_CM-Ampel.jpg)

Jeśli twoje zdjęcia są nieotagowane, należy w FireFoxie wpisać w pasek adresu about:config, a następnie zmienić wartość tagu gfx.color_management.mode na "1"

Pebal
19-02-2010, 13:00
Konwertowanie zdjęć do przestrzeni barwnej monitora jest praktyką złą i występną. W ten sposób to owszem - my sobie zobaczymy to samo w NX/PS oraz w IE, natomiast statystyczny użytkownik internetu najprawdopodobniej zobaczy bezecne pierdoły. Zdjęcia publikowane w internecie należy zgodnie z międzynarodowymi normami renderować/konwertować do sRGB.
Przecież obraz po konwersji posiada profil sRGB, wiec w czym problem?

Czornyj
19-02-2010, 13:07
Przecież obraz po konwersji posiada profil sRGB, wiec w czym problem?

Po jakiej konwersji? Do profilu monitora, czy do sRGB? I skąd pewność że posiada? Posiada, jak plik otagujemy - jak nie otagujemy to nie posiada.

Pebal
19-02-2010, 13:16
Po jakiej konwersji? Do profilu monitora, czy do sRGB? I skąd pewność że posiada? Posiada, jak plik otagujemy, jak nie otagujemy to nie posiada.
1. Konwersja profilu do profilu monitora.
2. Zapis zdjęcia bez profilu

lub

2. Aplikacja profilu sRGB.
3. Zapis zdjęcie z profilem.

Czornyj
19-02-2010, 13:21
2. Zapis zdjęcia
a) bez profilu.
b) aplikujemy profil sRGB i zapisujemy zdjęcie z profilem

To kompletny nonsens - w ten sposób tylko wprowadzamy kolorymetryczne przekłamania barw tym większe, im bardziej przestrzeń naszego monitora odbiega od przestrzeni sRGB. Tak spreparowane zdjęcie będzie poprawnie wyglądało wyłącznie na naszym monitorze w przeglądarece bez modułu zarządzania barwą.

Kundzior
19-02-2010, 15:07
Ojej skomplikowanie się robi. Ale mam zielone światło.

Pebal
19-02-2010, 15:19
To kompletny nonsens - w ten sposób tylko wprowadzamy kolorymetryczne przekłamania barw tym większe, im bardziej przestrzeń naszego monitora odbiega od przestrzeni sRGB. Tak spreparowane zdjęcie będzie poprawnie wyglądało wyłącznie na naszym monitorze w przeglądarece bez modułu zarządzania barwą.
Jeżeli to nonsens, to dlaczego zdjęcie o takiej kolorystyce generuje np. PS i inne programy graficzne?
Dlaczego tylko CNX robi inaczej?

sejmajnejm
19-02-2010, 15:37
o jakiej kolorystyce?
Nie ma sensu przypisywac do zdjecia/konwertowac zdjecie do profilu/przestrzeni spreparowanej dla konkretnego urzadzenia, ktora moze np korygowac pewne 'cechy' danego urzadzenia.
Chcialbys aby ktos na swoim monitorze ogladal zdjecie skorygowane dla Twojego monitora?

pzdr.
A.

Pebal
19-02-2010, 16:09
o jakiej kolorystyce?
Nie ma sensu przypisywac do zdjecia/konwertowac zdjecie do profilu/przestrzeni spreparowanej dla konkretnego urzadzenia, ktora moze np korygowac pewne 'cechy' danego urzadzenia.
Chcialbys aby ktos na swoim monitorze ogladal zdjecie skorygowane dla Twojego monitora?
A.
Więc dlaczego PS zapisuje obraz tak jak wygląda on na moim monitorze?

Czy profil monitora nie jest po to, aby jak najwierniej wyświetlić obraz? Czy nie jest po to, aby zniwelować niedoskonałość elektroniki?
Jeżeli tak to znaczy, że to co widzimy jest poprawnym odzwierciedleniem obrazu zapisanego w pliku.

Kundzior
19-02-2010, 23:14
Profil sRGB

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kundzior.psfoto.org/photos/Spotkania%20cykliczne/02luty2010Sylwia/091.jpg)

Profil Nikon Color Math

źródło (http://kundzior.psfoto.org/photos/Spotkania%20cykliczne/02luty2010Sylwia/091NcolorMath.jpg)

Profil Samsung ICM

źródło (http://kundzior.psfoto.org/photos/Spotkania%20cykliczne/02luty2010Sylwia/091Samsung ICM.jpg)

proszę powiedzcie mi czy widzicie różnicę w kolorystyce. Mi najbardziej wierne oryginałowi jest z profilem samsung ICM zapiętym do pliku

Pebal
19-02-2010, 23:48
proszę powiedzcie mi czy widzicie różnicę w kolorystyce. Mi najbardziej wierne oryginałowi jest z profilem samsung ICM zapiętym do pliku
U mnie także.

Jak dla mnie to CNX ma coś pochrzanione z profilami. Wydaje się, że CNX uwzględnia profil monitora przy zapisie obrazu i go fizycznie odejmuje. Dlatego po wyświetleniu zapisanego obrazu w innym programie kolory są przekłamane.
Profil monitora jest przeźroczysty i nie powinno się go uwzględniać przy zapisie obrazu.

Kundzior
19-02-2010, 23:57
Też tak sądzę że nei powinien być uwzględniony, ale jak pokazuje przykład na szybko zrobiony to jednak jak zapiszę zdjęcie w załączonym profilem monitora, te najbardziej blade, to wszystko jest OK :) Nie ogarniam polityki kolorystycznej NXa napsuł mi sporo krwi, a bardzo dobrze mi się na nim pracuje z nefami.

Czornyj
19-02-2010, 23:58
Teraz to namieszałeś całkiem - te wszystkie trzy obrazy mają jedynie poprzypisywane profile - ich zawartość jeśli chodzi o liczby RGB jest taka sama. W czym później wyświetlasz te zdjęcia?

Kundzior
20-02-2010, 00:09
Czornyj po przypisaniu profili w czym bym nie wyświetlił wyświetlają się u mnie prawidłowo.

1. standard
2. Lekko w pomarańcze
3. chłodne - Tak jak powinno być sephia z aparatu 2 poziom stonowana.

No i właśnie nei ja namieszałem a zdaje się że Niksoftware w ciula przygrzał z deczka. Oprofilowany monitor wpływa na kolorystyke zdjęcia wynikowego :) Durne to się mi wydaje bo z PSem nei mam tego typu jazd.

Poza tym NX po zmianie profilu w preferencjach wymaga restartu programu :) Paranoja.

Zen
20-02-2010, 00:49
Czornyj po przypisaniu profili w czym bym nie wyświetlił wyświetlają się u mnie prawidłowo.

1. standard
2. Lekko w pomarańcze

No i właśnie nei ja namieszałem a zdaje się że Niksoftware w ciula przygrzał z deczka. Oprofilowany monitor wpływa na kolorystyke zdjęcia wynikowego :) Durne to się mi wydaje bo z PSem nei mam tego typu jazd.

Poza tym NX po zmianie profilu w preferencjach wymaga restartu programu :) Paranoja.

A to mnie zaskoczyłeś z tym restartem.... próbówałem zmieniać i nie dość że nie widzę praktycznie żadnych różnic to jeszcze nie muszę restartować.

Kundzior
20-02-2010, 00:57
A no właśnie, jak ustawiałem w pref inne profile bazowe to różnice widziałem dopiero po restarcie NXa. Profilowanie zdjęć w NXie jest bardzo zagmatwane moim zdaniem, PS tu daje klasę.

Czornyj
20-02-2010, 01:01

1. standard
2. Lekko w pomarańcze

Nie bardzo wiem co robisz, bo słabo znam NX-a, ale to co robisz nie zmieniło wartości RGB tych zdjęć, które tu wstawiłeś. Różnią się one tylko przypisanym profilem, a przez to wyświetlają się w różny sposób nie tylko w NX, ale i w PS i wszystkich aplikacjach zarządzających barwą, bo tak właśnie ma być. Dla odmiany w IE wyświetlają się identycznie, bo IE nie zarządza barwą.

Kundzior
20-02-2010, 01:10
Nie mogę IE znaleźć na kompie korzystam z FF. Niemniej jednak ostatnia 3 wersja zdjęcia u mnie się wyświetla zgodnie z moim założeniem.

Czornyj
20-02-2010, 01:22
U ciebie tak, u innych wyświetlają się pierdoły:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/zdja.jpg)

Kundzior
20-02-2010, 01:32
Tak dokładnei tego się obawiałem szukając IE. Potwierdziłeś moje przeczucia.

Giani
20-02-2010, 01:41
Profilowanie zdjęć w NXie jest bardzo zagmatwane moim zdaniem

A moim zdaniem trochę błądzisz po omacku:) Tak to opisałeś ,że ja nadal nie wiem co tam pogrzebałeś. Profilowanie w NX2 jest tak proste jak w PS.

Czornyj
20-02-2010, 01:42
Nie tylko w IE - na moim monitorze w FF pani na zdjęciu z zapiętym profilem Samsunga ma niebieską twarz.

Wstaw screen z ustawieniami zarządzania barwą w NX i PS, to dojdziemy o co kaman, bo coś masz nakrzaczone.

Kundzior
20-02-2010, 01:47
Jutro wstawię, ale tak ma być że ma kolor iść w chłodny. w psie mam podstawowe ustawienia nic nie zmieniałem, a w NXie to kombinuje sporo.

Kundzior
20-02-2010, 10:32
źródło (http://kundzior.psfoto.org/photos/Inne/NX.jpg)

szymony
26-02-2010, 06:07
To ja tak przy okazji zapytam:
Czy jest jakaś róznica między:
Nikon sRGB 4.0.0.0.3001 a sRGB IEC61966-2.1
W CNX mam zapięty ten pierwszy, gdy zapisuje do web w PSE, to automatycznie zapina w ten drugi i widać różnicę. Niewielką ale jednak.

Pebal
07-03-2010, 13:16
Chyba już wiem gdzie tkwi przyczyna problemu.
Windows 7 w pełni wspiera profile co sprawia, że obraz z wszystkich aplikacji jest modyfikowany przez profil monitora. Capture NX nie uwzględnia tego faktu i przepuszcza obraz przez profil monitora dodatkowo u siebie. W ten sposób obraz dwukrotnie jest modyfikowany przez profil monitora i dlatego trzeba jeden profil monitora "odjąć". Jest to ewidentny błąd w CNX, który nie uwzględnia zmiany jaka zaszła w nowszym systemie operacyjnym. Starsze systemy choć pozwalały na instalację profili, to jednak wymagały aby aplikacje same je aplikowały.

Kundzior
07-03-2010, 16:48
Dokładnie tak mi się wydawało. I zdaje się że myślenie jest bardzo słuszne. Może mowe wersje NXa będą ten problem uwzględniać.

sejmajnejm
07-03-2010, 22:21
moze warto sprawdzic wersje softu. W exifie w prezentowanych przykladach widac 2.2.0 a z Windowsem 7 kompatybilna jest dopiero 2.2.4

pzdr
A.

Kundzior
07-03-2010, 22:31
sprawdze jutro wieczorem po pracy mam 2.2.4

Pebal
07-03-2010, 22:37
moze warto sprawdzic wersje softu. W exifie w prezentowanych przykladach widac 2.2.0 a z Windowsem 7 kompatybilna jest dopiero 2.2.4

Odradzam wersję 2.2.4, jest niedopracowana i nieprzewidywalna.

sejmajnejm
07-03-2010, 22:45
hehe, niech sam sprawdzi. dla mnie nie bylo stabilniejszej wersji :-)

pzdr.
A.

Pebal
07-03-2010, 22:58
hehe, niech sam sprawdzi. dla mnie nie bylo stabilniejszej wersji :-)

Możliwe, że nie leży jej moja konfiguracja komputera.

Kundzior
09-03-2010, 00:49
2.2.4 dział nieźle, jednak rzeczywiście, profilowanie jest poprawione, kolorki wszędzie są te same :) Wcześniejsze wersje jednak pod w7 robią krzaki.

Jachuu
11-03-2010, 20:58
Czornyj a ja Twoją lamę w operze widzę na czerwono, jednak innych problemów z kolorami raczej nie mam - masz jakieś propozycje?

kokos
15-03-2010, 22:47
Ja się na tym nie znam ale krew mnie zalewa :)
Po lewej NEF otwarty w NX 2, po prawej JPG zapisany bez żadnych zmian.

źródło (http://img684.imageshack.us/img684/468/corel2.jpg)

Kundzior
15-03-2010, 23:04
Cały NX w której wersji działasz??

kokos
15-03-2010, 23:16
2.2.3.0
i obojetne co ustawię w color management czy sRGB IEC 61966-2.1 czy Nikon sRGB 4.0.03001 ?

Czornyj
15-03-2010, 23:21
I tak ma być - NX zarządza barwą, więc poprawnie wyświetla zdjęcie wyrenderowane do sRGB, natomiast w podglądzie Windows zdjęcie jest wyświetlone bez korekty na monitor szerokogamutowy więc jest przesycone.

kokos
15-03-2010, 23:26
Czyli trzymać siętego co widzę w NX :)
Ok. No to kamień z serca. Dzięki.

stig
15-03-2010, 23:41
Dziwne... Az sprawdzilem u siebie.
Od prawej: NEF otwarty w NXie (2.2.4), zapisany do JPGa, ktory nastepnie (nadal patrzac od prawej) otwarty zostal w "Przegladarce obrazow Windows", ACDSee Pro 3, i IE 8.

źródło (http://img686.imageshack.us/img686/7349/16849833.jpg)

Kundzior
15-03-2010, 23:55
Fajnie to samo na wszystkich, ale wersja 2.2.4 u mnie tez załatwiła sprawę. Wcześniejsze wersje niestety kulały i nie wiem skąd brały dziwaczne kolory. Ale już się przeprosiłem z NXem.

kokos
16-03-2010, 00:54
JPG wyświetla się jednakowo w czym by go tam nie otworzył. Nie ma problemu.

źródło (http://img31.imageshack.us/img31/3272/corel10.jpg)
Wersja przy starcie NX-a pokazuje się 2.2.4
a w c/program files.... jest 2.2.3.0 :shock:

Czornyj
16-03-2010, 01:19
Dziwne... Az sprawdzilem u siebie.
Od prawej: NEF otwarty w NXie (2.2.4), zapisany do JPGa, ktory nastepnie (nadal patrzac od prawej) otwarty zostal w "Przegladarce obrazow Windows", ACDSee Pro 3, i IE 8.

Stig - ty masz normalne monitory CRT, a nie szerokogamutowe Eizo. W dodatku podstępnie i występnie zapinasz wszędzie gdzie się da AdobeRGB - jako profil monitora, domyślną przestrzeń w Photoshopie i przestrzeń, do której renderowane są barwy zdjęć w konwerterze - wiec tak czy owak nie będzie różnicy, bo robisz CMS w konia i wyświetla on zdjęcia bez wprowadzania jakiejkolwiek korekty.

To, co tutaj widać to różnica pliku wyrenderowanego do sRGB oglądanego na monitorze szerokogamutowym, o przestrzeni zbliżonej do AdobeRGB - jeśli aplikacja ma moduł zarządzania barwą, to odpowiednio koryguje barwy zdjęć, aby były one poprawnie wyświetlone na monitorze ~AdobeRGB, natomiast w aplikacjach bez takowego modułu zdjęcia sRGB wyświetlone są bez korekty, w przestrzeni barwnej monitora, która zbliżona jest do AdobeRGB - przez co barwy zdjęć są przesycone.

Czornyj
16-03-2010, 01:23
No i właśnie wszędzie wyświetla się źle, bo ani IE, ani Irfan, ani podgląd Windows nie ma modułu zarządzania barwą i wyświetlając zdjęcie w sRGB na monitorze szerokogamutowym pokazują pierdoły. Dobrze jest właśnie w NX-ie, w Photoshopie, w FireFoxie, w Safari itp. aplikacjach, gdzie funkcjonuje moduł zarządzania barwą.

Zdjęcie wyglądałoby prawie tak samo w NX, w IE, Irfanie i podglądzie, gdyby było wyrenderowane do AdobeRGB, bo przestrzeń monitora Eizo S2232W jest bardziej zbliżona do AdobeRGB i znacznie większa od sRGB.

Pebal
16-03-2010, 01:31
Ja się na tym nie znam ale krew mnie zalewa :)
Po lewej NEF otwarty w NX 2, po prawej JPG zapisany bez żadnych zmian.

A jaki profil kolorów miałeś użyty?
Zapisałeś dane o kolorze w EXIF czy może skonwertowałeś przestrzeń kolorów?

Czy któraś z tych aplikacji wspiera profile kolorów?
Jak wygląda to zdjęcie w przeglądarce Firefox?

Czornyj
16-03-2010, 01:36
A jaki profil kolorów miałeś użyty?
Zapisałeś dane o kolorze w EXIF czy może skonwertowałeś przestrzeń kolorów?

Czy któraś z tych aplikacji wspiera profile kolorów?
Jak wygląda to zdjęcie w przeglądarce Firefox?

W Firefoxie będzie wyglądać tak, jak w NX - żadna z w/w aplikacji nie wspiera zarządzania barwą (chyba nowy Irfan ma już moduł, ale trzeba go aktywować, bo domyślnie jest wyłączony), a kokos ma monitor szerokogamutowy, więc aby poprawnie wyświetlić zdjęcie wyrenderowane do sRGB musi oglądać je w środowisku zarządzanym barwnie.

Pebal
16-03-2010, 01:37
No i właśnie wszędzie wyświetla się źle, bo ani IE, ani Irfan, ani podgląd Windows nie ma modułu zarządzania barwą i wyświetlając zdjęcie w sRGB na monitorze szerokogamutowym pokazują pierdoły. Dobrze jest właśnie w NX-ie, w Photoshopie, w FireFoxie, w Safari itp. aplikacjach, gdzie funkcjonuje moduł zarządzania barwą.

Zdjęcie wyglądałoby prawie tak samo w NX, w IE, Irfanie i podglądzie, gdyby było wyrenderowane do AdobeRGB, bo przestrzeń monitora Eizo S2232W jest bardziej zbliżona do AdobeRGB i znacznie większa od sRGB.
Czy to całe zarządzanie barwa nie sprowadza się do uwzględnienia profilu kolorów zapisanego w EXIF?
Jeżeli korzysta się z monitora szerokogamutowego to odpowiednie korekty powinny być przecież uwzględnione w profilu monitora.

Czornyj
16-03-2010, 01:45
Czy to całe zarządzanie barwa nie sprowadza się do uwzględnienia profilu kolorów zapisanego w EXIF?
Jeżeli korzysta się z monitora szerokogamutowego to odpowiednie korekty powinny być przecież uwzględnione w profilu monitora.

Profil barwny nie jest zapisany w exif, tylko przypisany do pliku, a zarządzanie barwą nie ogranicza się do przypisania profilu - zdjęcie w momencie konwertowania pliku RAW jest renderowane do wybranej syntetycznej edycyjnej przestrzeni barwnej, a następnie gotowe zdjęcie otagowane jest profilem, zawierającym ową kolorymetryczną charakterystykę przestrzeni barwnej zdjęcia.

Sam profil monitora nie "uwzględnia odpowiednich korekt", bo jest tylko informacją, z której korzysta system zarządzania barwą (wyjątkiem jest tag vcgt przechowujący korektę linearyzacyjną, o ile monitor jest kalibrowany programowo a nie sprzętowo).

System zarządzania barwą działa w ten sposób, że porównuje syntetyczną przestrzeń edycyjną do której zostało wyrenderowane zdjęcie z przestrzenią barwną monitora i wyświetlając zdjęcie wprowadza stosowne korekty, jeśli te przestrzenie się między sobą różnią.

Pebal
16-03-2010, 01:55
Profil barwny nie jest zapisany w exif, tylko przypisany do pliku, a zarządzanie barwą nie ogranicza się do przypisania profilu - zdjęcie w momencie konwertowania pliku RAW jest renderowane do wybranej syntetycznej edycyjnej przestrzeni barwnej, a następnie gotowe zdjęcie otagowane jest profilem, zawierającym ową kolorymetryczną charakterystykę przestrzeni barwnej zdjęcia.
Jeżeli profil koloru nie jest zapisany w EXIF, to dlaczego zdjęcia z dołączonym profilem po usunięciu EXIF zmieniają barwę?

Sam profil monitora nie "uwzględnia odpowiednich korekt", bo jest tylko informacją, z której korzysta system zarządzania barwą (wyjątkiem jest tag vcgt przechowujący korektę linearyzacyjną, o ile monitor jest kalibrowany programowo a nie sprzętowo).
To dlaczego elementy Widows mają normalne kolory a zdjęcia nie, skoro Windows (XP) nie używa profilu monitora?

System zarządzania barwą działa w ten sposób, że porównuje syntetyczną przestrzeń edycyjną do której zostało wyrenderowane zdjęcie z przestrzenią barwną monitora i wyświetlając zdjęcie wprowadza stosowne korekty, jeśli te przestrzenie się między sobą różnią.
Ale to jest dziwne. Skoro wszystkie aplikacje powinny uwzględniać profil monitora, to dlaczego nie robi tego za nich system operacyjny?

Czornyj
16-03-2010, 02:06
Jeżeli profil koloru nie jest zapisany w EXIF, to dlaczego zdjęcia z dołączonym profilem po usunięciu EXIF zmieniają barwę?
Widocznie oprogramowanie usuwające EXIF przy okazji dlaczegoś uwala tag z profilem.

To dlaczego elementy Widows mają normalne kolory a zdjęcia nie, skoro Windows (XP) nie zarządza barwą?
Ano właśnie na monitorze szerokogamutowym elementy systemu Windows wcale nie mają normalnych kolorów, tylko lekko poj....ne ;)

Ale to jest dziwne. Skoro wszystkie aplikacje powinny uwzględniać profil monitora, to dlaczego nie robi tego za nich system operacyjny?
Żeby nie obciążać kompa - zarządzanie barwą np. w Excelu nie jest jakoś niezbędnie konieczne, a wymaga trochę obliczeń. Zresztą nowe systemy (W7, SnowLeopard) zaczynają zarządzać barwą GUI.

Pebal
16-03-2010, 02:18
Widocznie oprogramowanie usuwające EXIF przy okazji dlaczegoś uwala tag z profilem.
To dlaczego CNX ma opcję zapisu profilu kolorów właśnie w EXIF?

Ano właśnie na monitorze szerokogamutowym elementy systemu Windows wcale nie mają normalnych kolorów, tylko lekko poj....ne ;)
No to tym bardziej tego nie rozumiem.

Żeby nie obciążać kompa - zarządzanie barwą np. w Excelu nie jest jakoś niezbędnie konieczne, a wymaga trochę obliczeń. Zresztą nowe systemy (W7, SnowLeopard) zaczynają zarządzać barwą GUI.
Idzie dostać kota.
To co powinna zrobić aplikacja aby wyświetlić poprawnie obraz? Przepuścić obraz przez opcjonalny profil osadzony w pliku z obrazem oraz przez profil monitora?
Od której wersji Windows w pełni wspiera profil monitora? Z tego co się zdążyłem zorientować, Windows 7 uwzględnia profil monitora przy wyświetlaniu obrazu.

Czornyj
16-03-2010, 02:26
To dlaczego CNX ma opcję zapisu profilu kolorów właśnie w EXIF?
To jest co innego - Nikon zapisuje w EXIF informację, jakiego profilu barwnego APARATU ma użyć w czasie konwersji RAW. To jest kolejny element układanki.

No to tym bardziej tego nie rozumiem.
To są jeszcze zaszłości historyczne z ery CRT - wtedy przestrzenie barwne wszystkich monitorów po prostu były zbliżone do sRGB, więc jeśli tylko trzymano się tej przestrzeni barwnej, wszystko było w miarę bjuti, a profesjonaliści wymagający większej precyzji używali środowiska zarządzanego barwnie. Teraz wszystko się posrało, bo monitory LCD mają przestrzenie barwne takie, śmakie i owakie.

Idzie dostać kota.
To co powinna zrobić aplikacja aby wyświetlić poprawnie obraz? Przepuścić obraz przez opcjonalny profil osadzony w pliku z obrazem oraz przez profil monitora?
Od której wersji Windows w pełni wspiera profil monitora? Z tego co się zdążyłem zorientować, Windows 7 uwzględnia profil monitora przy wyświetlaniu obrazu.
Aplikacja powinna mieć moduł zarządzania barwą (CMM), który porównuje przestrzeń barwną zdjęcia z przestrzenią barwną monitora i podczas wyświetlania zdjęć wprowadza stosowne korekty. Np. FireFox stosuje bodaj darmowy system zarządzania barwą LittleCMS:
http://www.littlecms.com/

stig
16-03-2010, 08:00
W dodatku podstępnie i występnie zapinasz wszędzie gdzie się da AdobeRGB - jako profil monitora, domyślną przestrzeń w Photoshopie i przestrzeń, do której renderowane są barwy zdjęć w konwerterze - wiec tak czy owak nie będzie różnicy, bo robisz CMS w konia i wyświetla on zdjęcia bez wprowadzania jakiejkolwiek korekty.A nie, nie, nieee... Nie tym razerm. ;) W systemie oczywiscie Adobe RGB, ale w tym przykladzie w NXie jest sRGB. ;)

Czornyj
16-03-2010, 08:41
A nie, nie, nieee... Nie tym razerm. ;) W systemie oczywiscie Adobe RGB, ale w tym przykladzie w NXie jest sRGB. ;)

O przepraszam - nie doceniłem i zlekceważyłem... W takim razie faktycznie jest ciekawostka. W Viście podgląd obrazów jest zarządzany barwnie, podobnie ACDC Pro - więc tu różnic być nie powinno. Natomiast w IE - gdzie Microsoft konsekwentnie ignoruje konieczność wprowadzenia CMM - zdjęcie powinno wyglądać inaczej... Może to Windows 7 (7-ki nie znam za dobrze od strony CMS-a)? Mógłbyś zapisać to zdjęcie na dysku i pootwierać je w tych czterech aplikacjach:
http://www.colormanagement.org/download_files/basICColor_CM-Ampel.jpg

stig
16-03-2010, 09:05
O przepraszam - nie doceniłem i zlekceważyłem... W takim razie faktycznie jest ciekawostka. W Viście podgląd obrazów jest zarządzany barwnie, podobnie ACDC Pro - więc tu różnic być nie powinno.W ACDSee CM mam wylaczone.

Natomiast w IE - gdzie Microsoft konsekwentnie ignoruje konieczność wprowadzenia CMM - zdjęcie powinno wyglądać inaczej... Może to Windows 7 (7-ki nie znam za dobrze od strony CMS-a)? Mógłbyś zapisać to zdjęcie na dysku i pootwierać je w tych czterech aplikacjach:
http://www.colormanagement.org/download_files/basICColor_CM-Ampel.jpgPracuje oczywiscie na 7mce. "Sygnlizator" jak mozna sie spodziewac -- w NXie i viewerze Windowsa -- jest zielony. W ACDSee z CM off -- oczywiscie czerwony, a w IE 8... takze czerwony. ;)

Czornyj
16-03-2010, 09:08
No to grubo - możesz wystawić tego jpega, którego tam pootwierałeś? W ustawieniach CMS systemu Windows masz na pewno zapiętą AdobeRGB jako profil monitora?

stig
16-03-2010, 09:18
No to grubo - możesz wystawić tego jpega, którego tam pootwierałeś?Prosze (http://img19.imageshack.us/img19/3002/lfs112.jpg).

W ustawieniach CMS systemu Windows masz na pewno zapiętą AdobeRGB jako profil monitora?Tak.

Czornyj
16-03-2010, 09:30
W takim razie 7-ka musi pakować jakieś debilne pseudo-zarządzanie barwą w aplikacjach bez modułu CMM i domyślnie traktować wszystkie treści jako sRGB. Możesz skonwertować to zdjęcie do AdobeRGB i pootwierać je w tych czterech oknach?

Pebal
16-03-2010, 12:06
W takim razie 7-ka musi pakować jakieś debilne pseudo-zarządzanie barwą w aplikacjach bez modułu CMM i domyślnie traktować wszystkie treści jako sRGB.
W dokumentacji MSDN pisze, że nieopisany obraz traktowany jest jako sRGB.

Czornyj
16-03-2010, 12:14
W dokumentacji MSDN pisze, że nieopisany obraz traktowany jest jako sRGB.

Ten obraz wprawdzie jest otagowany, ale to na jedno wychodzi.

Pebal
16-03-2010, 12:26
Ten obraz wprawdzie jest otagowany, ale to na jedno wychodzi.
Jak rozumiem w tagu może być zapisany identyfikator jedynie standardowego profilu. Jest gdzieś dostępna lista tych standardowych profili?

Czornyj
16-03-2010, 12:32
Obraz może być otagowany dowolnym profilem zgodnym ze standardem ICC, zawierającym kolorymetryczną charakterystykę danego urządzenia wyjściowego lub syntetycznej przestrzeni edycyjnej - ich ilość jest praktycznie nieograniczona.

Pebal
16-03-2010, 12:46
Obraz może być otagowany dowolnym profilem zgodnym ze standardem ICC, zawierającym kolorymetryczną charakterystykę danego urządzenia wyjściowego lub syntetycznej przestrzeni edycyjnej - ich ilość jest praktycznie nieograniczona.
Rozumiem, że profile mogą być dowolne jednak chyba tylko wtedy, gdy plik zawiera dane profilu. Dane profili są zapisywane w EXIF a przynajmniej na to mi wygląda. Jeżeli w CNX do obrazu przypiszę jakiś nietypowy profil, np. drukarki, to jeżeli nie osadzę profilu w EXIF, obraz po zapisie gubi informacje o profilu i nie uwzględnia go przy wyświetlaniu. Po ponownym wczytaniu takiego obrazu do CNX, wyświetlany jest profil Nikon sRGB.

jabu66
16-03-2010, 12:56
A nie, nie, nieee... Nie tym razerm. ;) W systemie oczywiscie Adobe RGB, ale w tym przykladzie w NXie jest sRGB. ;)

Rozumiem , że dzięki temu możesz wykorzystać w pełni dostępny zakres barw wyświetlanych przez monitor (tzn . system nie "posądza go" o bycie ograniczonym do sRGB) ?
Dobrze kombinuję , czy jestem w ciemnej d...?

Czornyj
16-03-2010, 12:58
Rozumiem, że profile mogą być dowolne jednak chyba tylko wtedy, gdy plik zawiera dane profilu. Dane profili są zapisywane w EXIF a przynajmniej na to mi wygląda. Jeżeli w CNX do obrazu przypiszę jakiś nietypowy profil, np. drukarki, to jeżeli nie osadzę profilu w EXIF, obraz po zapisie gubi informacje o profilu i nie uwzględnia go przy wyświetlaniu. Po ponownym wczytaniu takiego obrazu do CNX, wyświetlany jest profil Nikon sRGB.

Profil ICC ZAWSZE składa się z zestandaryzwoanych tagów, zawierających informacje kolorymetryczne - i te informacje są Zawsze załączane do obrazu. Nie jest tak, że w EXIF jest nazwa profilu i system sam se go skuma, bo ma zdefiniowanych kilka profili standardowych.

Tak jak mówiłem - te informacje w EXIF zapisuje sobie Nikon na własne potrzeby, żeby konwerter NX wiedział jak życzymy sobie wyrenderować nasze zdjęcie.

Rozumiem , że dzięki temu możesz wykorzystać w pełni dostępny zakres barw wyświetlanych przez monitor (tzn . system nie "posądza go" o bycie ograniczonym do sRGB) ?
Dobrze kombinuję , czy jestem w ciemnej d...?
Źle kombinujesz ;) Stig po prostu robi w konia CMS, który dochodzi do błędnego wniosku, że przestrzeń barwna jego monitora odpowiada przestrzeni AdobeRGB - co jest fizycznym niepodobieństwem, bo to zwykły kinol FD Trinitron.

jabu66
16-03-2010, 13:39
Źle kombinujesz ;) Stig po prostu robi w konia CMS, który dochodzi do błędnego wniosku, że przestrzeń barwna jego monitora odpowiada przestrzeni AdobeRGB - co jest fizycznym niepodobieństwem, bo to zwykły kinol FD Trinitron.[/QUOTE]

Tak też myślałem. Z punktu widzenia edycji to bez sensu - ponieważ praca odbywa się w jakiejś mniej lub bardziej nieokreślonej przestrzeni kolorów (może nie tyle praca ile sam podgląd).

Ale czy dzięki temu , nie zachodzi sytuacja , w której wyświetlanie obrazu AdobeRGB "kończy" się tam , gdzie kończą się "fizyczne" możliwości monitora (luminofora, kolorantów czy jak to tam zwał).
Oczywiście z pełną świadomością , że nie jest to rozwiązanie optymalne (poprawne).

Czy aby nie brnę jeszcze głębiej ( to pewnie już drugi zakręt okrężnicy:-)).
JB.

Czornyj
16-03-2010, 13:53
Barwy niedostępne w palecie monitora CRT a obecne w palecie AdobeRGB występują na zdjęciach dość nieczęsto, natomiast zapinanie przestrzeni Adobe RGB jako profilu monitora na kineskopie Sony prowadzi do stałego przekłamywania barw wyświetlanych zdjęć ;)

jabu66
16-03-2010, 14:07
Barwy niedostępne w palecie monitora CRT a obecne w palecie AdobeRGB występują na zdjęciach dość nieczęsto, natomiast zapinanie przestrzeni Adobe RGB jako profilu monitora na kineskopie Sony prowadzi do stałego przekłamywania barw wyświetlanych zdjęć ;)

Dziękuję za odpowiedzi.
Sam nie stosuję takiej "ekwilibrystyki" , próbuję tylko zrozumieć "filozofię" ustawień Stiga.