PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozebrać body d50??

Kardynał
18-02-2010, 00:16
Od jakiegoś czasu w d50 blokuje mi się lustro w górnym położeniu. Chcę to sobie naprawić we własnym zakresie. Rozebrałem tylny panel, aż do matrycy, jednak mechanizm znajduje się z przodu no i z tym mam problemy. Czy może ktoś z Was dobierał się do tego mechanizmu i może mi podpowiedzieć następny krok, ewentualnie może macie jakieś tutoriale do tego. Żeby nie było, szukałem na forum i w googlach:/

jacek.gold
18-02-2010, 00:21
w sieci krąży instrukcja serwisowa
jak nie znajdziesz to daj znać poszukam bo miałem ;)

Gerpi
18-02-2010, 00:28
Kiedyś chciałem dobrać się do D50 bo zacinał mi się spust migawki,a serwis (nie ten na Postępu) nie chciał się za to za bardzo brać i cena też była zaporowa, za to Pan z serwisu zaczął mi pokazywać co trzeba odkręcić i uwierz, że jest tam co rozbierać. Postraszył mnie także kondensatorem, który potrafi zdrowo kopnąć i trza go wcześniej rozładować np. żarówką :))) Po wielu wyjaśnieniach ochota na rozbieranie go przeszła momentalnie, nie wiem czy w Twoim przypadku też trzeba tyle rozkręcać ,ale jeśli tak to szczerze współczuję i życzę powodzenia.

jacek.gold
18-02-2010, 00:30
e tam ;)
ja rozebrałem i złożyłem więc się da
setke na odwagę i do dzieła ;)

Kardynał
18-02-2010, 02:06
Dzięki, znalazłem instrukcję serwisową, całkiem fajna i przydatna rzecz. Co do kondensatora, to miałem przyjemność odczuć jego pracę i dołączam się do serwisanta, co do konieczności jego rozładowania. Niezbyt przyjemne uczucie. Aparat rozłożyłem na czynniki pierwsze, przeczyściłem mechanizmy lustra i migawki, wstępnie złożyłem i działa. Faktycznie bebechy są skomplikowane, ale z instrukcją można sobie poradzić. Resztę składania zostawiam na jutro, dosyć wrażeń:)

Rafał_Sz
18-02-2010, 07:02
Gdyby jednak lustro Ci się dalej zacinało, weź pod uwagę fakt takiego zjawiska z nieoryginalnym akumulatorem.

sprocket
18-02-2010, 07:06
Jak rozebralem D50 to po zlozeniu wyszlo D40 , nie polecam .

Rafał_Sz
18-02-2010, 07:16
Nie strasz ludzi, niedługo będę sobie podmieniał w D50 filtr na matrycy. ;)

Kardynał
18-02-2010, 09:24
Mam oryginalny akumulator. Zacinała mi się przysłona, wyczyściłem ją porządnie i śmiga jak ta lala. Teraz znaleźć odpowiedni filtr i przyciąć go:) A co do rozbierania i składania to trzeba przekroczyć barierę psychologiczną, no i oczywiście najtrudniejszy pierwszy raz. Teraz wyjęcie matrycy zajmuje mi około 5 min, a dzięki inspiracji uboota jakieś 345s z zamkniętymi oczami.:)

dzej
18-02-2010, 10:27

Za to moj szwagier mial D80, kupil na allegro pare czesci, potem cos w nim pogrzebal, dodal to i owo i mu wyszedl D300, wiec to zalezy od umiejetnosci;)

Paput
18-02-2010, 10:55
W takim razie poradźcie mi, jak z D2X zrobić D3X. :D

nem
18-02-2010, 11:21
Matrycę wymienić :mrgreen: