PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z nikonem D50

thomasstg
12-11-2006, 18:13
Witam, wczoraj kupilem nikona D50 zrobilem 80 zdjęć i zauważyłem pojawiajace sie czarne plamy na zdjęciach. Gdy robilem zdjecia z zmniejszona przeslona one stawaly sie czarne i bardzo wyrazne, a gdy standardowe(auto) kropki sa rozmazane). Pojawiaja sie one na kazdym zdjeciu, zawsze ten sam ksztalt. Gruszke juz uzywalem, ale to nic nie dalo. Prosze o pomoc
linki do zdjęć
http://www.pliki.lb.waw.pl/test.JPG
http://www.pliki.lb.waw.pl/test1.JPG

Pozdrawiam i prosze o szybka pomoc

Fodo
12-11-2006, 18:37
na moje oko to jest paproch na matrycy - weź dobra, dużą gruche i jeszcze dmuchaj.

niedawno kolega kupowal używkę D70s (z przebiegiem 1400 fot w exif) i miał chyba ze cztery takie wielkie paprochy - załatwiliśmy je wielgachną gruchą jeszcze u sprzedawcy.

thomasstg
12-11-2006, 18:44
Jutro wybiore sie do fotografa, moze bedzie mial taka gruche to zobacze cos eid a zrobic. A tak po za tym to gdzie mozna kupic takie gruchy?. Ja w domu mialem jakas mala stara.

DawNow
12-11-2006, 19:10
Witam! Gruchy kupisz w aptece lub w sklepie z akcesoriami dla niemowląt.

shadoweq
12-11-2006, 19:41
Sprawdz jeszcze obiektyw, być może to paprochy kurzu

thomasstg
12-11-2006, 20:12
obiektyw sprawdzalem jest czysty. Ale jesli patrze prawie ze pod 0 katem na szkielko w srodku body to widze tam
ta ka kropke na koncu, teraz nie wiem czy to jest jest jaks brud czy poprostu odbicie czegos od spodu, byc moze jest to tlko jakies odbicie czy cos, bo to wyglada jak by byl brud :/ Wiec nie wiem

Piotr_
12-11-2006, 20:24
To jest brud. Takiego giganta powinno być widać na matrycy. Zanim zaczniesz coś robić w aparacie przeczytaj dokładnie w instrukcji o czyszczeniu filtra dolnoprzepustowego i przejrzyj forum. O czyszczeniu było pisane wiele razy.

thomasstg
13-11-2006, 00:04
Piotr wielkie dzieki, brud zauwazylem na filtrze dolnoprzepustowym jutro ide kupic duza gruche i pozbede sie drania. O efekcie napisze jutro.
Pozdrawiam

thomasstg
13-11-2006, 21:20
Dzieki za pomoc gruszka i pandzelek nylonowy usunely wiekszosc kurzu teraz sa tylko bardzo male drobinki kurzu korych nie moge usunac, ale one i tak nie sa praktycznie widaoczne, nawet przy prawie ze zamknietej przeslonie