Zobacz pełną wersję : Pytanie dot. czasu migawki dla błysku D90 + SB-900
prestigemedia
17-02-2010, 20:46
Pewnie to banalne, ale nie mogę znaleźć informacji na moje pytania.
Mianowicie korzystam z D90 + SB-900 i w ustawieniach body mam możliwość ustawienia czasu migawki dla błysku, mam 1/60.... natomiast jak zrobić, żeby lampa dostosowywała się do migawki ustawionej za każdym razem na inny czas? Chodzi o to, żeby synchronizowała się z krótszymi czasami.... jak to ustawić? Mam lampę włączoną na TTL.
Druga kwestia to, wskaźnik w wizjerze pokazujący -/+ prześiwetlenie/niedoświetlenie - mam podpiętą lampę i cały czas mi pokazuje (-) niedoświetlenie mimo, że zdjęcia wychodzą ok...? jak to obsługiwać?
Jeszcze jedno, sam już nie wiem, czy korzystając z lampy w warunkach domowych, przy oświetleniu mieszanym, używam małe ISO np 200-300 czy gdzieś ok. 800-1000?
Żeby dostosować lamę do krótkich czasów naświetlania musisz w body włączyć opcję "Tryb Auto FP" - w instrukcji do np D80 strona 98, w instrukcji do SB900 - strona D - 55 ;) 1/60 odnosi się tylko do trybów P i A
Ja dobieram ISO w zależności od czasu otwarcia migawki potrzebnego do uzyskania prawidłowej ekspozycji. Jeżli nie zależy Ci na pokazaniu drugiego planu i świetle zastanym to niskie ISO wystarcza - przynajmniej mi :). Jeżeli chcesz wprowadzić światło zastane i pokazać drugi plan to dobieraj tak ISO żeby czas naświtlania pozwolił Ci robić zdjęcia "z ręki".
Co do +/- po podłączeniu lampy naciśnij przycisk od lampy błyskowej na body i wyzeruj ekspoozycje błysku - to jest na stronie 54 (oczywiście w mojej instrukcji) ;)
Instrukcje czasem warto poczytać :)
kriss642
18-02-2010, 08:45
Ja też się podepnę do tematu żeby nie zakładać nowego. Mam D70s i SB-900, tak samo jak kolega mogę tylko ustawić czas 1/60s. Spróbuję dzisiaj wyłączyć tryb auto FP jak mówi kolega Overaid.
Mam jeszcze jedno pytanko, kiedy chcę wyzwolić lampę SB-900 wbudowaną lampą to muszę wybrać w SB-900 remote włączyć su4 i tylko na manualu mi błyska, można to jeszcze jakoś inaczej ustawić żeby błyskało w auto?
prestigemedia
18-02-2010, 11:50
Kriss - nie wyłączyć a włączyć Auto FP. Zgadza się na trybie S, synchronizuje się ze wszystkimi czasami, jak ustawię Auto FP. Ale czy da się zrobić, żeby na priorytecie przysłony również synchronizowała się z czasami krótszymi niż 1/60?
Kriss - nie wyłączyć a włączyć Auto FP. Zgadza się na trybie S, synchronizuje się ze wszystkimi czasami, jak ustawię Auto FP. Ale czy da się zrobić, żeby na priorytecie przysłony również synchronizowała się z czasami krótszymi niż 1/60?
Ależ oczywiście, że się synchronizuje z krótkimi czasami w trybie A i P. Najszybciej jest to doświadczyć celując choćby w jasne źródło światła lub zwiększając ISO.
Mam jeszcze jedno pytanko, kiedy chcę wyzwolić lampę SB-900 wbudowaną lampą to muszę wybrać w SB-900 remote włączyć su4 i tylko na manualu mi błyska, można to jeszcze jakoś inaczej ustawić żeby błyskało w auto?
Oczywiście jest taka możliwość, w body należy ustawić w sterowaniu lampą błyskową, lampę główną na --, poniżej dla grupy A: TTL na samym dole kanał 1. W lamie wyłączyć SU4. Jest to oznaczenie takiego ustrojstwa: http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/inne/Nikon/SU800/ i mamy automatyke na lampie :)
Jak chcecie synchronizować na krótkich czasach ustawcie body a M a lampę w TTL lub TTL BL jak checie lampą tylko dopełnić światło zastane. Co do iso zasada jest z gróbsza taka że im wyższe iso tym więcej światła zastanego się rejestruje. Tak czy tak najlepeij uzywać puszki w M a lampy w TTL lub TTL BL operujac kompensacja ekspozycji. Ale to tylko moje zdanie.
Co do zdalnego błyskania ustaw lampę na remot w TTL bedziesz miał pełna automatykę.
...Co do iso zasada jest z gróbsza taka że im wyższe iso tym więcej światła zastanego się rejestruje...
Ja bym jeszcze ustawił sprawdzanie błędów ortograficznych.
Fotofil czy twoja wypowiedź wniosła coś do tematu czy tak sobie z nudów nabijasz posty? Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia i rączki Ci latają to podrap się po j.....
Błąd się może zdarzyć każdemu więc proponuje zajmij się sobą.
aaaa i co do mojego poprzedniego posta, miałem na myśli kompensację mocy błysku.
Oddychaj spokojnie. Tak tylko sobie nabijam posty.
Chyba chodzi Ci o dłuższe czasy. Jeśli tak, to ustaw sobie lampę na slow synchro i auto FP. W trybie A będziesz mógł wszystkie czasy obskoczyć z lampą
carcrusher
24-02-2010, 23:05
To ja się podepnę również. Mam problem z krótkimi czasami synchronizacji (Auto FP). Wszystko na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, ale zdjęcia z czasami krótszymi od 1/200 wychodzą niedoświetlone - im krótszy czas tym mniej światła, nawet gdy ustawię najsłabszą moc lampy (1/64) gdzie teoretycznie błysk trwa krócej niż 1/30000sek więc w 1/300 powinien zmieścić się 100 razy, a nie daje rady, obraz jest ciemniejszy niż na identycznych ustawieniach przy czasie 1/200...
Używam D90 + SB-600
Jaki to problem? Wystarczy ze zrozumieniem przeczytać instrukcję obsługi aparatu i lampy, i pojąć działanie trybu FP.
Nic dziwnego, że fotki przy czasach krótszych niż synchronizacja migawki wychodzą niedoświetlone, tylko wytłumacz jaki jest sens stosowania takich czasów.
W trybie FP moc i zasięg lampy spada drastycznie, gdyż palnik świeci słabiej, ale z częstotliwością kilkudziesięciu tysięcy błysków na sekundę. Błyski trwają dokładnie tyle czasu, ile trwa przebieg szczeliny migawki. Materiał światłoczuły (matryca, film) jest całkowicie odsłaniany jedynie przy czasach dłuższych niż czas synchronizacji i tylko wówczas wystarcza pojedynczy błysk. Czasy krótsze są realizowane poprzez częściowe odsłanianie matrycy i błysk trwa odpowiednio dłużej.
Nawet z palnikiem na wprost zasięg światła w FP ograniczony jest zaledwie do kilku metrów.
Trybu FP używasz najczęściej w warunkach z nadmiarem światła zastanego (dziennego), a światło błyskowe ma zlikwidować cienie, rozjaśnić przedni plan, czy wyrównać kontrasty. Za prawidłowo naświetlony kadr odpowiada światło zastane, którego ilość ograniczasz właśnie krótkim czasem naświetlania, a lampa służy do jego korekcji. Gdy to zrozumiesz, nie będziesz pisał że błysk trwający 1/30000s powinien dać radę naświetlić nawet 100 razy matrycę przy migawce 1/300s.
Pozdrawiam.
carcrusher
25-02-2010, 11:53
już wyjaśniam - chodzi o całkowite wyeliminowanie światła zastanego - tak aby tylko lampa naświetlała kadr. W niektórych warunkach aby to uzyskać trzeba używać czasów krótszych niż 1/1000sek. Tylko że wtedy lampa nie daje rady doświetlić poprawnie sceny. W instrukcji czytam: "Flash duration
(approx.) 1/25000 sec. at M1/64 output" (ok może to nie 1/30000 ale i tak krótko ;) jaki zatem jest sens wywoływania kilkudziesięciu tysięcy serii błysków na sekundę skoro można wydać 1 i lepiej doświetlić scenę? Niestety 'trochę' mnie ta informacja smuci ponieważ liczyłem na prawdziwe działanie z krótkimi czasami, a okazuje się, że ciemność widzę (ani światła zastanego ani flasha)
Dla porównania moja stara minolta z5 (kompakt) potrafiła poprawnie doświetlać (lampą wbudowaną i to z dyfuzorem) przy 1/1000 - to był najkrótszy czas otwarcia migawki, dlatego liczyłem że skoro w d90 i sabinie jest specjalny "tryb synchronizacji na szybkie czasy migawaki" to będzie się to sprawowało lepiej nawet przy krótszych czasach niż 1/1000, ale jak widać przeliczyłem się, chyba że to nie jest normalne zachowanie i ktoś wie jak temu zaradzić?
---edit
zwracam honor ;) próbowałem z siła błysku 1/1 i nawet coś tam widać, zmyliła mnie jedynie informacja z tabelki w instrukcji gdzie piszą że błysk pełnej mocy trwa ok 1/800sek. a ja zauważałem słabnięcie światła od 1/200 co mnie trochę zdziwiło, przy czasach rzędu 1/4000 nawet nie próbowałem błyskać pełną mocą wychodząc z założenia, że lampa i tak nie zdąży "wyzwolić pełni światła". Pozostaje tylko kwestia tego ile trwa błysk przy FP i czy da się ten czas ograniczyć do 1/25000sek...
Średnio pojmujesz działanie FP i zasady pracy z lampą a ja średnio pojmuję twój problem. Po 1. Jak byś chciał wyeliminować światło zastane? słońce zgasisz? po 2. skoro masz już to światło to po co je eliminować? Jeśli jest go za mało żeby prawidłowo naświetlić zdjęcie przy 1/300 to użyj dłuższego czasu, nie rozumiem czego że się na ten czas uparł skoro jest za krótki? A jak nie czasem to operuj iso skoro juz się usrałeś na tą 1/300 (moim zdaniem bez sensu) Kolega wyżej wyjaśnił Ci do czego sluzy FP. Zamiast poczytać ze zrozumieniem nauczyć się fotografować z lampą i stosować do ogólnie wystepujących praw i zasad fotografi Ty satrasz się rzeźbić w przysłowiowym gównie. Ale skoro chcesz walczyć z fizyką i ze swoim aparatem to powodzenia.
kkasperc
25-02-2010, 12:45
Chyba wiem o co chodzi koledze carcrusher.
Kolega chce zrobić zdjęcie wyglądające na zrobione nocą lub z czarnym tłem, z oświetloną osobą w kadrze, zza dnia.
Dlaczego nie chce zrobić tego zdjęcia nocą lub zaciemnionym pomieszczeniu i doświetlić obiektu lampą, lampami, tego nie wiem.
Może tak jak piszesz chce powalczyć z ograniczeniami aparatu, albo nie chce wieczorem wyjść z aparatem lub modelem
Jest to któryś post z serii o podobnym problemie.
Mam wrażenie, filmy o strobingu zrobiły się modne.
Ja z założenia staram sie osiągnąc zamierzony efekt w najłatwiejszy dostepny sposób a nie kombinować jak koń po górkę ale co kto woli.
Do strobingu to koledze daleko najpierw trzeba opanować pracę z lampą w TTL i TTL BL a potem brać się za bardziej zaawansowane techniki.
carcrusher
25-02-2010, 14:24
Widzę, że kolega kkasperc jako jedyny potrafi mnie zrozumieć (a nie wydaje mi się, żeby to co napisałem było trudne do ogarnięcia)
(...) albo nie chce wieczorem wyjść z aparatem lub modelem (...)
albo nie każdy model będzie do tego skłonny, np. taki z sześcioma lub ośmioma nóżkami :)
Skoro nie jest trudne działaj i pokaż efekty :) Generalnie w fotografii nic nie jest trudne tylko skąd te wszystkie gnioty dookoła?
carcrusher
25-02-2010, 16:53
Staram się działać, ale jak słusznie zauważyłeś nie wszystkie technikalia mam w głowie i z tegoż właśnie powodu chciałem zapytać o radę na forum, w efekcie dowiedziałem się tylko, że to co chcę robić jest jak zabawa fekaliami i lepiej żebym nie brał się za nic czego nie potrafię zrobić...
A to pierwsze próby (robione jeszcze wtedy minolta z5) i efekt (czarne tło) jaki chcę uzyskać:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img31.imageshack.us/i/rozaj.jpg/)
źródło (http://img38.imageshack.us/i/listekw.jpg/)
źródło (http://img192.imageshack.us/i/pszczola.jpg/)
źródło (http://img191.imageshack.us/i/grubelek.jpg/)
... zmyliła mnie jedynie informacja z tabelki w instrukcji gdzie piszą że błysk pełnej mocy trwa ok 1/800sek. a ja zauważałem słabnięcie światła od 1/200 co mnie trochę zdziwiło, przy czasach rzędu 1/4000 nawet nie próbowałem błyskać pełną mocą wychodząc z założenia, że lampa i tak nie zdąży "wyzwolić pełni światła". Pozostaje tylko kwestia tego ile trwa błysk przy FP i czy da się ten czas ograniczyć do 1/25000sek...
Ile trwa błysk przy FP? Było w poprzedniej podpowiedzi, ale widocznie mało precyzyjnie.
Długość trwania błysku to co najmniej czas przebiegu szczeliny migawki i jest on równy czasowi synchronizacji, a więc w Twoim przypadku 1/200s.
Ten czas to nie wszystko, gdyż w zależności od szerokości przebiegającej szczeliny (tym węższej im ustawimy krótszy czas), palnik błyska z różną częstotliwością. Całkowita moc lampy w trybie FP rozkłada się na ilość błysków potrzebnych do równomiernego naświetlenia całego kadru. Przy najkrótszych czasach szczelina jest najmniejsza i potrzebuje największej ilości błysków synchronizacyjnych, a że pojemność kondensatora jest stała, to i moc rozkłada się na tą ilość i spada wraz z ilością błyśnięć.
Tryb FP rządzi się swoimi prawami i niemożliwe jest osiągnięcie krótszych czasów niż wartości na korpusie aparatu. Dodatkowo tak krótki czas migawki szczelinowej powoduje deformację kształtu zarejestrowanego w ten sposób szybkiego obiektu. Jedynie pojedynczy błysk lampy może trwać zaledwie 1/40000s, ale taką ultra szybkość łatwiej wykorzystać w przypadku znacznego niedoboru światła zastanego, a nie jego nadmiaru. Tabelki w instrukcjach podają czas trwania pojedynczych błysków i nie ma to nic wspólnego z szybką synchronizacją (FP).
Do takich fotek jak zaprezentowałeś wyżej, w zupełności wystarczy moc lampy w trybie FP i żadnych problemów z prawidłowym naświetleniem być nie powinno. Tylko nie ograniczaj mocy do wartości 1/64 lub mniejszej. Efektywny zasięg lampy w każdym trybie jest prezentowany na wyświetlaczu lampy. Nie obrażaj się i próbuj dalej. Powodzenia życzę.
Pozdrawiam.
carcrusher
26-02-2010, 15:07
Dziękuję za jasną i precyzyjną odpowiedź. W jednym zdaniu - dla czarnego tła można stosować FP, a do "szybkich zjawisk" niskie ustawienia manualne i tu już trzeba własnoręcznie wyeliminować światło zastane.
Już się nie obrażam ;) tylko biorę za eksperymenty.
Pozdrawiam
Fotofil czy twoja wypowiedź wniosła coś do tematu czy tak sobie z nudów nabijasz posty? Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia i rączki Ci latają to podrap się po j.....
Błąd się może zdarzyć każdemu więc proponuje zajmij się sobą.
Jatin: a Twoja wypowiedź? Wniosła coś, ale nic godnego pochwały.
tad_2358
08-03-2010, 22:58
Może tutaj (http://tadgawin.blogspot.com/2010/03/10-dziaanie-trybu-auto-fp.html) znajdziecie coś na temat?