PDA

Zobacz pełną wersję : max czas synchro w Nikon d D70s z lampą SB600

spawn
12-11-2006, 17:18
Witam :D
Mam pytanko :D
Czy można coś zrobić żeby zwiększyć czas synchro z lampą SB 600 w d70s? Słyszałem ze nawet 1/4000 jest możliwa, ale czy to mozliwe z lampą SB 600??? Kombinuje, kombinuje i max tylko 1/500 :D
z góry dziex :D

Valdek_Tychy
12-11-2006, 18:10
podobno trzeba zakleić ktoreś piny ze stopki lampy (nie wiem które) - było o tym na forum,poszukaj

Jacek_Z
12-11-2006, 18:11
a D70 nie obsługuje trybu FP? jeśli tak to ustaw w menu krótszy minimalny czas synchro.
zawsze jest takie wyjście :
zaklej styki oprócz centralnego. Nie będziesz miał wtedy TTL
lampa w trybie M lub A.
uwaga - mozliwe, że spadnie moc lampy (tzn są różne przypadki - zalezy jaki jest czas trwania błysku a jaki jest czas migawki) jak czas migawki bedzie krótszy od czasu błysku.
czas trwania błysku - ale dla trybu M oczywiscie, są podane w instrukcji SB.

King
12-11-2006, 20:30
dla mnie to troche bez sensu pozbawiać ludzi czasów krótszych niż 1/500, nie bardzo rozumiem polityki nikona. Jak dla mnie zewnętrzną lampę dość często używa się w silnych warunkach słonecznych, gdzie 1/500 to zbyt długo np. doświetlając jakiś pomnik czy tym podobne. A właśnie co wtedy robicie ??? Przymykacie przysłone czy jak, żeby tło nie wyszło przepalone ??

Jacek_Z
12-11-2006, 21:03
king, sądze, że się krótko zajmujesz fotografią. nie narzekaj.
czas 1/250 był niedawno uwazany za świetny rezultat. teraz narzeka się na "tylko" 1/500. Nie da sie skracac czasów bez innych - negatywnych konsekwencji. coś za cos.

poczytaj wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13070
tam jest większość o synchronizacji
z tym, że Kamash o synchro w studiu, a Trenciak o plenerze.
możesz z niego wyciagnąć wiele wniosków
przy bardzo krótkiej synchronizacji jest efekt bramkowania, o którym tam mało dyskutujemy.