PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka FOTO - rozterki !

Polsar74
17-02-2010, 11:57
witam koleżanki i kolegów

chciałem sobie zakupić niedrogą (najchętniej w zakupie i eksploatacji) drukarkę do zdjęć - co byście polecali bo totalnie się w tym nie rozeznaję (miałem w zasadzie tylko drukarki laserowe).

Sprzęt ma być amatorsko wykorzystywany.

Najchętniej usłyszę opinie osób które takowy sprzęt eksploatują sobie w domciu i ... chwalą go :)

lewAp7
17-02-2010, 12:13
Przede wszystkim każdy kolor w osobnym pojemniku. W większości przypadków ludzie używają Epsonów i Canonów do drukowania fotek. Ja mam od kilku (3?) lat Canona iP4300 i sobie bardzo chwalę - do domowego albumu wystarczająca. (Tuszy używam oryginalnych, więc eksploatacja raczej nie będzie najtańsza)

Badyl81
17-02-2010, 12:52
Myślę, że warto spytać Czornyja - on się na takich zabawkach zna.

R
17-02-2010, 13:08
ale nie chce powiedziec...

andrstac
17-02-2010, 13:16
A to jeszcze Paweł powiedz jaki masz budżet na to...

Jakbym miał sam wybierać to zastanawiałbym się nad Epsonem P50 ze stałym zasilaniem...

nem
17-02-2010, 13:33
Wiele osób poleca epsony, ja niestety nie miałem z nimi ani jednej randki. Posiadam Canona iP4500 i także sobie chwalę, na dobrym papierze foto wydruki są naprawdę eleganckie. Jedyny minus to ceny atramentów, są zamienniki, ale na każdym pojemniku jest czip. Można kupić drogi zamiennik z czipem, albo tani bez czipa, który następnie należy sobie przekleić ze starego pojemnika.

Zibi1970
17-02-2010, 13:46
Ze względu na charakter pracy dużo drukuję i nie jedną drukarkę zajechałem na śmierć. Używałem drukarek Epsona, HP i Canona ale najlepsze efekty moim zdaniem osiągałem Epsonem i tę firmę będę polecał.
Piszesz że chcesz amatorsko używać a wiec zastanowić się musisz nad systemem 4 kolorowym.

Odnośnie tak zachwalanego systemu wkładów osobno to nie jest tak różowo jakby się zdawało.
Każda wymiana pustego wkładu pociąga za sobą równe "odsysanie" ze wszystkich wkładów przy nowym nabiciu a więc zdarzają się sytuacje typu:
drukarka każe wymienić jeden wkład co oczywiście czynisz. Po akcji wymiany dostajesz komunikat że właśnie skończył się kolejny wkład, który również musisz wymienić i który wymieniasz. Po kolejnej akcji wymiany znów jest komunikat o potrzebie wymiany kolejnego wkładu. Nagle okazuje się że ten pierwszy wymieniony tusz jest już pusty 1/3 choć nie wydrukowałeś ani jednej kartki ! Niestety to się zdarza czasami.

Rozwiązaniem tego jest od razu z drukarką zakupić nabijalne tusze z restującymi się chipami oraz używać zastępczych tuszy.
Zdecydowanie obniża to koszt użytkowania a i serce nie boli kiedy ten tusz jest marnowany i wsiąka w gąbkę.

Oczywiście lepszą jakość uzyskasz używając drukarek z większą ilością wkładów ale koszty rosną bardzie.
np. Epson Stylus Photo P50 jest dobrą drukarką 6 kolorową z ceną około 350 zł.

Ktoś inny zachwali Ci Canona a jeszcze inny HP ja jednak polecam Epsony.

cinki23
17-02-2010, 13:59
Witam.
Przyłączę się do zapytania.
Chciałbym zakupić epsona P50.
Chciałbym zakupić do niego zestaw stałego zasilania.
Może ktoś podrzucić linki do zestawów wartych zainteresowania ( system ciss + tusze). Interesowałby mnie dobry stosunek jakości do ceny.
Drukowane będą na tym głownie płytki DVD okazjonalnie zdjęcia lecz nie dla klientów.

Polsar74
17-02-2010, 14:00
a jak sie prezentują ceny tuszy do tychże drukarek ?
Mam na mysli wspomnianą Epson P50 i Canon IP4700 ?

I jak jest z wydajnością tychże ?

tomnow:
17-02-2010, 14:30
Od około 2 lat mam Epsona R285.
Drukowałem na oryginalnych tuszach i zawsze na papierze epson glossy 225g. Kiedys sprawdzałem jak kształtują się koszty. Przy cenie 160zł (obecnie kosztują 200zł) za komplet oryginalnych atramentów epsona i w/w papierze koszt A4 wychodził w okolicach 8zł, 10x15 ok 2,5zł. Czyli trochę drogo.

Od niedawna korzystam z zamienników z all... Tusz InkMate + kartridge wielokrotnego napełniania. Calość (6 x kartridge + 6x100ml tuszu) kosztowała 109zł + przesyłka.
Całość wymagała oprofilowania, teraz z gotowym profilem nie jestem w stanie odróżnić wydruku czy to oryginał czy zamiennik (papier ten sam).

Jeśli chodzi o koszty na zamiennikach - papier 40ark A4 epson glossy to koszt 35zł. czyli 88gr/arkusz. Atrament - przyjmuje się że pokrycie 100% kartki A4 to ok 1ml tuszu (tak tez wychodziło przy druku na oryginałach). 100ml tuszu = 10zł. Ja dla pewności przyjmuję 2-krtotnie większe zużycie. Czyli atrament na kartkę A4 to koszt ok. 20-30gr. A4 = ok. 1,2zł. Wg wyliczeń 10x15 wychodzi ok. 35-40gr.

Jakość jest wg mnie świetna a drukowania w końcu stało się tanie :)

Początkowo obawiałem się co wyjdzie z takiej kombinacji (tusz jest naprawdę tani) ale teraz żałuję tylko tego, że kupiłem tylko po 100ml tuszu :)

Zibi1970
17-02-2010, 15:05
cena jednego wkładu kolorowego do epsonów to 35-45 zł x ilość kolorów, czarny tusz jest nieco droższy. Jeśli chodzi o zamienniki atramentu to kupujesz go w butlach po 100, 150 czy 200 ml i uzupełniasz kiedy drukarka każe. Koszt takich butli to mniej więcej koszt kpl. oryginalnych tuszy Epson a starcza na wielokrotnie dłuższe drukowanie.

Odnośnie zużycia atramentu to przy druku zdjęć w jakości i na papierze foto to po kilkudziesięciu zdjęciach zaczną się kończyć.

KinGBrus
17-02-2010, 15:16
U mnie w pracy mam kilka HPDJ 5940.
Na papierze foto wypluwa całkiem znośne jakościowo zdjęcia. Tyle że nie wiem jak to wychodzi z ekonomicznego punktu widzenia (papier foto + tusz)
Nie wiem czy nie taniej wychodzi zlecać drukowanie w labach?

Przed zakupem danej drukarki koniecznie dowiedz się ile kosztują do niej tusze... ;)

Polsar74
17-02-2010, 20:14
Odnośnie zużycia atramentu to przy druku zdjęć w jakości i na papierze foto to po kilkudziesięciu zdjęciach zaczną się kończyć.

kilkadziesiąt to mniej więcej ILE ? (Dajmy na to na popularnym papierze 10x15)

tomnow:
17-02-2010, 20:32
kilkadziesiąt to mniej więcej ILE ? (Dajmy na to na popularnym papierze 10x15)

z oryginałów epsona 6 x 7ml można wydrukować ok 40 x A4

sote
18-02-2010, 14:56
To ja sie zapytam jak z trwaloscia takich zdjec w porownaniu ze zdjeciami z labu?

tomnow:
18-02-2010, 16:14
To ja sie zapytam jak z trwaloscia takich zdjec w porownaniu ze zdjeciami z labu?
Moje próbne wydruki leżą na parapecie okna od około 2 tygodni. Póki co nic złego się nie dzieje. Zobaczymy za 3-4 miesiące, no za pół roku - taki test wg mnie wystarczy :)

lewAp7
18-02-2010, 16:37
ok. 2-letnie w albumie bez żadnych odstępstw - mam wymieszane: trochę z labu, trochę drukowanych... Te na ścianie, za szybką też nie straciły koloru ani kontrastu (2-3m od okna)

P.S.
Jeśli miałbym wybierać - wolę te drukowane: po dobraniu właściwych parametrów są lepsze niż te z labów

Zibi1970
18-02-2010, 16:45
Według producentów to na oryginalnym papierze i przy oryginalnych tuszach to około 100 lat mają wytrzymać. :-)

Z moich doświadczeń mogę napisać iż im tańszy atrament tym szybciej płowieje (akurat nic odkrywczego).
Tańsze papiery foto też potrafią szybko żółknąć.
Ostatecznie używam atramentu JETTECA od ponad roku oraz oryginalnych papierów foto HP i Epsona i wszystkie te fotografie, które były nim drukowane wciąż mają soczyste kolory.

Ważne jest aby używać papieru, który "wspomaga" utrwaleniu kolorów.

Tom01
18-02-2010, 17:24
Myślę, że warto spytać Czornyja - on się na takich zabawkach zna.

ale nie chce powiedziec...

Może dlatego że pytanie jest w złym dziale?

A wracając do drukarek, chyba każda współczesna drukarka daje lepszą jakość niż minilab. Niestety nie da się pogodzić taniej w zakupie i eksploatacji. Firma musi na czymś zarobić. Układy zasilania ciągłego są pewnym sposobem na oszczędność, ale trzeba drukować często. Przez fakt że atrament w układzie CFS ma bardziej ułatwiony dostęp powietrza niż w oryginalnych pojemnikach, ma tendencję do przysychania, szczególnie pigmenty. Jakość atramentów zamienników jest różna, należy po zmianie z oryginalnego ponownie oprofilować drukarkę, bez tego są niespodzianki w kolorach. Trwałość wydruków pigmentowych jest bardzo wysoka, z pewnością wiele lat, a i barwnikowe ostatnio się polepszyły.

R
18-02-2010, 17:34
to jak... p50? 285 nie produkuja... r800 troche wiekowa... pozniej dopiero 1800 jest niezla...

Tom01
18-02-2010, 17:44
to jak... p50? 285 nie produkuja... r800 troche wiekowa... pozniej dopiero 1800 jest niezla...

A co boli R800? To bardzo dobra drukarka, rzekłbym że najlepsza A4 poniżej 2 tys zł.

fushiro
18-02-2010, 19:00
Pytanie do pana Tomasza (i nie tylko): Czy do oprofilowania drukarki potrzebny jest spektrofotometr, jak ColorMunki, czy też wystarczy prostsze urządzenie? Przygotowuję się do zakupu drukarki na lato/jesień i kalkuluję co opłacałoby się kupować najbardziej.

Druga kwestia. Korzystając ze standardowych tuszy Epson jestem ograniczony wyborem papieru? Jeżeli tak, to jak bardzo? Które papiery i jakich producentów są najczęściej polecane i oferują wysoką jakość wydruku?

Tom01
18-02-2010, 20:31
Pytanie do pana Tomasza (i nie tylko): Czy do oprofilowania drukarki potrzebny jest spektrofotometr, jak ColorMunki, czy też wystarczy prostsze urządzenie?

ColorMunki to najtańsze w tej chwili dostępne będące prawdziwym spektrofotometrem i robiące rozsądnej jakości profile.

Druga kwestia. Korzystając ze standardowych tuszy Epson jestem ograniczony wyborem papieru? Jeżeli tak, to jak bardzo? Które papiery i jakich producentów są najczęściej polecane i oferują wysoką jakość wydruku?

Nie nie jest Pan ograniczony do papierów Epsona. Nawet powiem więcej, Epson ma głowice piezoelektryczne, determinuje to rodzaje atramentów pod które jest produkowane chyba najwięcej materiałów eksploatacyjnych. Wracając do Epsona, firma ma całkiem sporo ciekawych papierów. Sam używam kilku rodzajów i sobie chwalę.

fushiro
18-02-2010, 20:44
Dziękuję panie Tomaszu. Wychodzi na to, że ColorMunki na dłuższą metę jest bardzo uniwersalne, praktyczne i w porównaniu do kosztów monitora i drukarki niedrogie. Mam jeszcze jedno pytanie, zupełnie już z ciekawości: Czy do oprofilowania drukarki i ewentualnie papieru potrzebuję wzornika? Czy ewentualne wzorniki dostarcza Epson, X-Rite. Czy dane wzorniki to po prostu papierowe proofy, czy też istnieją dokładniejsze elektroniczne? Jak to wygląda w dużym skrócie? Wiem, że moje pytania mogą wydawać się banalne, lecz dla mnie jest to dopiero początek drogi jeżeli chodzi o samodzielne przygotowanie prac do druku we własnym zakresie.

wist
18-02-2010, 20:51
Tomnow napisał:
"Od niedawna korzystam z zamienników z all... Tusz InkMate + kartridge wielokrotnego napełniania. Calość (6 x kartridge + 6x100ml tuszu) kosztowała 109zł + przesyłka.
Całość wymagała oprofilowania, teraz z gotowym profilem nie jestem w stanie odróżnić wydruku czy to oryginał czy zamiennik (papier ten sam)."

Mam więc do Ciebie pytanie w związku z tym iż jestem zainteresowany takimi zamiennikami do R285. Jak rozwiązałeś dla tej drukarki jej oprofilowanie, Z jakiego programu graficznego korzystasz.
Pozdrawiam Wist.

Tom01
18-02-2010, 20:53
Dziękuję panie Tomaszu. Wychodzi na to, że ColorMunki na dłuższą metę jest bardzo uniwersalne, praktyczne i w porównaniu do kosztów monitora i drukarki niedrogie.

Tak, urządzenie jest bardzo ciekawe i warte grzechu.

Czy do oprofilowania drukarki i ewentualnie papieru potrzebuję wzornika?

Wzornik drukuje oprogramowanie profilujące. Mierzy się go, potem jeszcze jeden i voila! Program jest pisany przez amerykański odział X-Rite, dla użytkowników o inteligencji średnio rozgarniętego szympansa. Dla nas Europejczyków przez to nieco zagadkowe, ale da się zrobić*profil. :)

tomnow:
18-02-2010, 21:25
Mam więc do Ciebie pytanie w związku z tym iż jestem zainteresowany takimi zamiennikami do R285. Jak rozwiązałeś dla tej drukarki jej oprofilowanie, Z jakiego programu graficznego korzystasz.
Pozdrawiam Wist.
1. Zleciłem wykonanie profilu firmie, która się tym zajmuje.
2. Korzystam z Lightrooma i PS Elements

wist
18-02-2010, 22:12
Tomnow - dzięki za ukierunkowanie. Przy dalszych pytaniach skieruję je na PW.

robercik
20-02-2010, 21:26
Hej
Widziałem u Tomka wydruki fotek - są mega super jakości :)
pzdr

sote
21-02-2010, 21:35
no ja mam zamiar tez wkrotce zobaczyc ;)

Polsar74
21-02-2010, 21:52
no ja mam zamiar tez wkrotce zobaczyc ;)

ale się ulokowaliście z tą drukarą :-P
Kiedyś w sklepach leżały próbki z wielu drukarek - teraz producenci/dystrybutorzy chyba mają to w d...e bo nigdzie nie mogłem zobaczyć sobie przykładowych wydruków na żywo
:-(
I znowu nic nie wiem ...

MARS CooL
22-02-2010, 01:34
właśnie kupilem P50 - po pierwszych wydrukach wyglada na to że jest ok. Zamówiony mam tez system stałego zasilania wiec zobaczymy jak to dalej bedzie dalej. Niestety mam spory problem bo drukarką. Zainteresował się nia mój 3 letni syn i zmuszony jestem postawić ją w miejscu dla niego niedostepnym. Czy ktos orientuje się jaki tani i działajacy print server do niej zakupić?

haki
23-02-2010, 00:59
co sądzicie o drukarce termosublimacyjnej canon cp780 ?
http://allegro.pl/item905961405_canon_selphy_cp780_papier_kp_108_fv_ lublin_cp_780.html

mobil12
23-02-2010, 10:16
fajna zabawka, trochę droga eksploatacja, jakość zadowoli ciocię na imieninach, jak poszukasz to "starszy" model w stanie idealnym kupisz za 1/2 ceny (150 dałem za cp760 z folią na wyświetlaczu)

sebwer
22-09-2010, 21:45
Próbował ktoś zamienników ActiveJet, bo w teście, którym nawiasem mówiąc nie koniecznie wierzę wypadł dobrze...

felis.nigra
25-09-2010, 23:26
Moje próbne wydruki leżą na parapecie okna od około 2 tygodni. Póki co nic złego się nie dzieje. Zobaczymy za 3-4 miesiące, no za pół roku - taki test wg mnie wystarczy :)

jaki jest efekt testu?

miechu1975
01-12-2012, 17:07
Odświeżę wątek.
Pytanie głównie do użytkowników zamienników i ciss-ów. Czy Wasze P50 dalej działają? Jak z żywotnością przy korzystaniu z nieoryginalnych materiałów eksploatacyjnych po około 2 latach drukowania? Czy nie "czai" się jakiś następca P50"?
Pozdrawiam

bizoner
02-12-2012, 15:52
Witam,
Korzystam od prawie roku z Epson PX660 plus InkSystem i jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęć jak i kosztów. Co prawda korzystam tylko z papieru Epson glossy premium, który do tanich nie należy, ale i tak koszty wydruku nie sa wyzsze niz w labie, jesli drukujemy duzo w a4. Możliwości związane z kontrolą przebiegu 'decyfryzacji' obrazu dają zupełnie nowe spojrzenie nawet na etap przed wcisnieciem spustu migawki.
Pozdrawiam

Sent from my iPad using Tapatalk HD

miechu1975
04-12-2012, 15:00
Dzięki za odpowiedź. Rozważam zakup P50 i waham się, czy kupić od razu z CISS-em, czy bez i dokupić go ewentualnie później, jak drukowanie domowe okaże się kosztowne (ze względu na ilości) lub po gwarancji.

tomnow:
04-12-2012, 15:26
Ja uzywalem jakis czas (2lata) CISS z All do R285 (to samo co P50).
Wnioski:
- bez profilu ani rusz. A i tak z profilem dostawalem magentowy zafarb w miejscu gdzie powinny byc czernie,
- trzeba bardzo uwazac, zeby tusz nie rozlal sie w drukarce,
- calosc podatna na zasychania - moja r285 wlasnie w taki sposob zakonczyla swoj zywot,
- po otrzymaniu nowej dostawy tuszu potencjalnie potrzebne ponowne profilowanie, problemem moze byc fakt dolania nowego tuszu do starego jesli oba sie roznia - co wtedy z profilem?
- bardzo niski koszt wydruku.

Podsumowujac - jesli chcesz do domowych, rodzinnych wydrukow i ew. zafarb nie bedzie Tobie przeszkadzal to mozna brac.

Ja jednak z perspektywy czasu wolalbym dolozyc i kupic firmowe rozwiazanie - czyli w tym przypadku L800. Wg mnie przy takim rozwiazaniu profilowanie nie jest konieczne (na plycie sa profile dla papierow Epson), chyba, ze bedziesz uzywal innego papieru. Profilowanie zapewne moze poprawic efekty w stos do standardowego, dolaczonego do drukarki profilu. W przypadku L800 kazda partia tuszu jeszt taka sama. Calosc nie zasycha.

i9000 | Tapatalk | CM10

Olsza
04-12-2012, 15:35
A P50 z pustym CISSem z Allegro i oryginalnymi tuszami (L800) i papierami Epsona?

A_S_T_O_R
04-12-2012, 16:52
Dzięki za odpowiedź. Rozważam zakup P50 i waham się, czy kupić od razu z CISS-em, czy bez i dokupić go ewentualnie później, jak drukowanie domowe okaże się kosztowne (ze względu na ilości) lub po gwarancji.

Kup z Cissem ale dobrym, mi po roku się rozszczelnił i musiałem wymienić.

Me_how
04-12-2012, 17:06
Sugerowałbym zastanowienie się nad napełnialnymi kartridżami. Jeżeli zamierzasz drukować dużo, to ciss. Jeżeli ma być to (powiedzmy) 10-20 wydruków A4 w miesiącu, to moim zdaniem kartridźe w zupełności wystarczą.
A zasychanie nie jest związane z systemem, tylko atramentem. Ja do R285 od początku wlewam Lysona i jeszcze nic mi nie zaschnęło. Czasami przytka się jakaś dysza ale standardowy proces czyszczenia wystarcza.
Miałem również i ciss`a. Niestety u mnie się rozszczeniał i było z tym więcej zabawy, bo zapowietrzona głowica wymagała kilkukrotnego uruchamiania czyszczenia.

tomnow:
04-12-2012, 17:40
To fakt, ze zasychanie zalezy od tuszu - ja mialem taki co 100ml koszt 10zl. Lyson zalezy oczywiscie jaki to koszt 60-70zl za 100ml.
Cos za cos.

i9000 | Tapatalk | CM10

Chacal
04-12-2012, 22:17
Ja korzystałem z tuszy Activejet w drukarce R285, jakośc wydruków bardzo dobra. Niestety w drukarce padła głowica tuszu czarnego. Przy wydrukach nie foto drukarka spisuje się dobrze, ale przy wydruku foto leje czarny. Nie wiem czy to zasługa tuszy Activejeta, czy po prostu te głowice są takie słabe.

miechu1975
06-12-2012, 00:00
A P50 z pustym CISSem z Allegro i oryginalnymi tuszami (L800) i papierami Epsona?
Rozumiem, że sprawdziłeś takie rozwiązanie?
Jak dużo już "wydrukowałeś" w taki sposób?

Olsza
06-12-2012, 00:31
Nie sprawdziłem. Ale się przymierzam aby sprawdzić :)

aikidudi
06-12-2012, 02:02
ja używam tuszy jet-tec z px650 + epson glossy lub lub epson premium glossy papier. Koszt kompletu tuszy 20f + 10f za papier. Efekty jak na moje potrzeby b.dobre. Przydałaby się jednak drukarka a3 więc zastanawiam się nad epsonem 1500, ale jeszcze nie zdecydowałem.