PDA

Zobacz pełną wersję : D80 a szybkość robienia zdjęć

Petex
12-11-2006, 15:56
Witam
Przymierzam się do zakupu D80 jednak zanim to nastanie mam pytanko do praktyków tego modelu.
Chodzi mianowicie o kwestię zawartą w temacie. Nikon w specyfikacjach określa szybkość jako 3kl/sek. Tymczasem w dosyć obszernie przeprowadoznym teście na fotopolis.pl, autorzy mówią już o max 2kl/sek (w tym 1kl/sek w trybie zapisu RAW+JPEG).
Jako że nie mam możliwości przetestowania tej rozbieżności samodzielnie proszę o opinie użytkowników. Jaka naprawdę jest szybkość D80 w różnych ustawieniach (JPEG Fine, Medium oraz RAW+JPEG).
Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Pozdr.

pooley
12-11-2006, 16:03
w fotopolis biedaki nie potrafia wykonywac testow... zapomnieli wylaczyc AF i zapomnieli skrocic czas otwarcia migawki do niezbednego minimum... to tak z tego co pamietam :)
a tak na marginesie, to te 3 klatki/s wyrabia :)

piotrzuraw
12-11-2006, 16:04
Robi te trzy na sekunde, przynajmniej ten co ja mam. Ale i tak szkoda ze nie piec to bylby wypas

Jacek_Z
12-11-2006, 16:10
temat tego testu i szybkości d80 był juz na forum jakiś czas temu poruszany.
pewnie to będzie kilka stron wgłąb.
d80 ma 3kl/s. nie zalezy od wielkośći i jakośc jpg, czy zapisu razem z NEF
Spowolnienie szybkosci (w innych body także, było na forum o d70) jest spowodowane właczonym odszumianiem w body.
Dość dziwne i niedopracowane jest to, że spowolniejnie jest przez samą mozliwość użycia tej funkcji, tzn:
wystarczy, że masz włączoną opcję odszumianie przy długich czasach i odszumianie przy wysokich iso, a aparat zwolni.
Możesz mieć nastawione krótkie czasy i niskie iso!!! a on i tak zwolni, mimo, że wtedy przecież nie odszumia.
jeśli ci zalezy na odszumianiu i na szybkiej pracy, to niestety odszumianie sobie zrobisz nie w body, a w sofcie - np NC czy PS czy podobnych.