Zobacz pełną wersję : SB-900 - problem / dźwiek główki lampy
Witam
Wczoraj nabyłem SB-900, wraz z nią 4x Eneloop i ładowarkę BC-700. Po włożeniu akumulatorków do lampy zacząłem testy - od razu w uszy rzucił się dziwny dźwięk pochodzący z lampy. Dźwięk występował po włączeniu jak i podczas użytkowania - podczas zmiany ogniskowej.
Zajrzałem do instrukcji - jest wzmianka, że jak baterie są słabe to może takie coś występować....także umieściłem akumulatorki w ładowarce, ładowałem najmniejszym prądem całą noc. Rano na wyświetlaczu BC-700 miałem dla każdego Eneloopka FULL. Poszedłem do pracy, wracam z pracy, wsadzam naładowane akumulatorki do lampy i..........to samo:( Identyczne objawy - przy każdej zmianie ogniskowej (ruchu główki lampy) słychać ten denerwujący dźwięk!
Spotkaliście się z takim problemem? Niestety nie mam innego kompletu akumulatorków - nie mogę sprawdzić czy są ok - ale jak ładowarka pokazuje FULL to znaczy chyba, że mają FULL tak?
O co może chodzić?
Jest to normalny odgłos dochodzący z lampy - niczym się nie przejmuj - fakt troszkę głośna jest ...
wasilewk
16-02-2010, 19:55
Witam
...Spotkaliście się z takim problemem? Niestety nie mam innego kompletu akumulatorków - nie mogę sprawdzić czy są ok - ale jak ładowarka pokazuje FULL to znaczy chyba, że mają FULL tak?
O co może chodzić?
Ta lampa porusza odbłyśnikiem do przodu i do tyłu - przestaje, gdy odczyta ogniskową obiektywu. Tak ma być !
(to nie ma nic wspólnego z akumulatorkami).
Pzdr.
Farell - czy na pewno jesteś tego pewien? Kurcze odgłos ten jest trochę dokuczliwy...co np. jakbym robił zdjęcia w kościele, albo w miejscu gdzie jest kompletna cisza? Rozumiem lekkie "szuranie" autofokusa obiektywu, ale taki odgłos lampy?
Ta lampa porusza odbłyśnikiem do przodu i do tyłu - przestaje, gdy odczyta ogniskową obiektywu. Tak ma być !
(to nie ma nic wspólnego z akumulatorkami).
Pzdr.
Szczerze - w tym momencie trochę się zawiodłem...ciężko jest skonstruować mechanizm, który by był mniej słyszalny?? Tym bardziej w przypadku flagowego produktu Nikona? Nie podoba mi sie to...
niestety tak właśnie jest - SB-900 jest głośniejsza niż sb-600. Na początku mnie to drażniło (w miejscach typu kościół) - teraz po prostu zaakceptowałem.
wasilewk
16-02-2010, 20:12
Szczerze - w tym momencie trochę się zawiodłem...ciężko jest skonstruować mechanizm, który by był mniej słyszalny?? Tym bardziej w przypadku flagowego produktu Nikona? Nie podoba mi sie to...
Nie tylko Polak mądry po szkodzie... ...prawdopodobnie następca SB-900 będzie już cichy.
A swoją drogą, to fociłem już tą lampą na różnych cichych imprezach (w kościele, w USC, sesji Rady Gminy itp) - jakoś specjalnie nie dawała się we znaki. Być może są SB-900 cichsze i głośniejsze...
Pzdr.
No trudno...dzięki panowie - ciekawy jestem tylko jak pracują inne 900tki - może moja faktycznie wyjątkowo głośno chodzi...sam nie wiem:???:
A wystarczyło przed zakupem odpalić youtube i byle jaki test aby usłyszeć jak pracuje. Qrcze nie szukacie problemów tylko cykajcie zdjęcia ;)
A wystarczyło przed zakupem odpalić youtube i byle jaki test aby usłyszeć jak pracuje. Qrcze nie szukacie problemów tylko cykajcie zdjęcia ;)
Ja się dowiedziałem że w trybie remote można ją wyzwalać nawet kompaktem :D
A to że głośna to fakt, sam się też początkowo zdziwiłem że aż tak bardzo. Jeśli używamy ją z zoomami typu 18-200 to będzie głośno. Ale jest sposób by ją wyciszyć - używajcie stałek :D
proximus323
16-02-2010, 23:43
a wyjście jest takie kupić stałki i problem szurani mamy z głowy do wymiany na inne szło :)
to oczywiście taki żart jest :)
Ja się dowiedziałem że w trybie remote można ją wyzwalać nawet kompaktem :D
zapalającą się jarzeniówką też ;)
Zawsze można w sytuacjach krytycznych założyć dostarczony w zestawie dyfuzor. Wtedy lampa nie dopasowuje się do ogniskowych więc jest cichutko..