PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 + akcesoria. Co możecie polecić...

zygus84
16-02-2010, 19:39
Witam,

Na wstępie przedstawię swoją sytuację. Robię zdjęcia od ok 4 latek. Dość krótki czas, jednak podoba mi się te hobby. Korzystam teraz z Canon S5IS. Zastanawiam się nad zmianą aparatu na NIKON D90. Czytałem dosyć sporo o lustrzankach cyfrowych i zdecydowałem się na nikona. Jako że korzystam z Canon S5IS nie miałem jeszcze do czynienia z osobnymi obiektywami, filtrami itp.

Lubię fotografować ludzi w normalnych a czasami nie normalnych sytuacjach + zdjęcia rodzinne, imprezy itp.
Często również podróżuję i zwiedzam miasta także optyka przydałaby się do robienia zdjęć budynków.

Prosiłbym o poradę o doborze optyki oraz filtrów. Mieszkam w Anglii, gdzie większość czasu jest taka sobie pogoda, często pada oraz jest pochmurnie. Dodatkowo prosiłbym o zaproponowanie akcesoriów, które by mi pomogły.

Z góry dzięki za odp

piter123789
16-02-2010, 20:28
Cześć. Na wstępie gratuluję Ci trafnego wyboru odnośnie puszki.:) Nikon d90 to świetny aparat, z którego będziesz zadowolony. Jaki obiektyw? hmmmm...
Nikkor 35/1.8- stosunkowo tania, jasna, uniwersalna stałka, o świetnych właściwościach optycznych. Aha, jeszcze jedno. Ile chcesz przeznaczyć na szkła?

zygus84
16-02-2010, 20:52
Ciężko powiedzieć. Wszystkie zakupy dokonam na eBay'u. na szkiełko myślę ze ok 1500 pln max jak na pierwszy raz. Szukam szkiełka z VR oraz dobrego do pogody (pochmurnie i często deszczowo).

Jakie filtry do tego zadania by się przydały (fotografia ludzi na "ulicy")

Jatin
16-02-2010, 21:26
Za te pieniądze z VR bierz 18-105, co do filtrów zwykła UV tylko z wyższej półki nie jakiś chłam. Chociaż z drugiej strony przy 35mm 1.8 VR jest zbędny oczywiście jak będziesz chciał większą głębie i przymkniesz szkło na jedno wyjdzie więc jako jedyne szkło 18-105 jest bardziej uniwersalny i na ulicę 35mm może być za wąsko.

Antonioo
16-02-2010, 21:59
ja to bym kupił jakiś pokrowiec przeciw deszczowy;P

jw. 18-105 do normalnych sytuacji
a 70-300 vr to bym polecał do nienormalnych:) świetny vr, dobry af, optycznie też całkiem całkiem
lampa też się przyda....więc na początku mając np. d90/18-105 w następnej kolejności kupiłbym lampę.....później jakieś szkło....

ale o filtrach, statywach, torbach, futerałach itp. nie ma potrzeby wspominać, bo to "oczywista oczywistość": )

hotrok
16-02-2010, 22:36
Poniewaz nie masz "specjalnych" wymagan, wez D90 z 18-105VR. To taki uniwerslany zestaw, pozwoli Ci rozeznac sie co i jak. Pozniej ewentualnie mozesz kombinowac z innymi obiwktywami (tele, stalki).
Poniewaz piszesz, ze robisz fotki na imprezach pomysl o zewnetrznej lampie, da duzo lepsze efekty niz ta wbudowana.

JURAS12
16-02-2010, 22:49
N 18-105VR oraz N 70-300VR - dobry stosunek ceny do jakości, lampa Metz 48 AF-1 lub Metz 58 AF-1, filtry UV oraz polar :Hoya lub B+W.

di_
17-02-2010, 00:50
Tak jak koledzy wyżej. 18-105 wydaje się dosyć dobrym wyborem. Uniwersalny do wnętrz i fajny spacerzoom. Mi się bardzo przydał do fotografowania ptaków nad Odrą we Wrocławiu;) (ale akurat to nic szczególnego - same mnie atakowały, bo miałem 2 bułki przy sobie:P)
Ale do niego w pierwszej kolejności dokupiłbym lampę. Szczególnie do pomieszczeń. W sumie lampa to byłby mój pierwszy zakup zaraz kupnie aparatu. Ceny SB600 i Metza 48 teraz są zbliżone, także wybrałbym jednak systemową lampę (chociaż póki co na Metza złego słowa nie powiem, spełnia swoje zadanie w 100%).
70-300VR może się przydać do fotografowania ludzi na ulicy. Siadasz sobie na ławeczce i celujesz do ludzi z ukrycia. Szkło oferujące jeden z lepszych stosunków jakość/cena.

borubar
17-02-2010, 10:26
Witaj!
Podobnie jak poprzednicy proponuję nastepującą kolejność zakupów:
1. 18 - 105 VR
2. lampa SB 600
3. 35/1,8
4. 50/1,8
5. 70 - 300 VR

Z filtrów to ja używam wyłącznie polaryzacyjnego Hoya HMC oraz szarej połówki.
Życzę udanych zakupów i radości z fotografowania.
Pozdrawiam.

Pietern
17-02-2010, 10:45
Witaj, do tego co planujesz filtry raczej nie będą konieczne, raczej jakiś obiektyw szerokokątny. Na początek aparat z kitem, tam już trochę szerokiego kąta masz, trochę tele też. Pofocisz trochę, zobaczysz co ci potrzebne. Czy jasność, szerokość, czy też wąskość. :-) A może wszystko.

szopcias
17-02-2010, 11:35
Witaj, do tego co planujesz filtry raczej nie będą konieczne, raczej jakiś obiektyw szerokokątny. Na początek aparat z kitem, tam już trochę szerokiego kąta masz, trochę tele też. Pofocisz trochę, zobaczysz co ci potrzebne. Czy jasność, szerokość, czy też wąskość. :-) A może wszystko.

Filtr zawsze sie przyda co by nie popaprac szklieka :)

d90 z 18-105 vr - spoko jakosc za ta cene - ale cudow nie nalezy sie spodziewac

KinGBrus
17-02-2010, 11:46
A może 18-200 VR. Masz szeroko i długo w jednym.
1500zł styknie na używkę w dobrym stanie.
18-105 VR miałem - również polecam...

Pietern
17-02-2010, 15:01
Filtr zawsze sie przyda co by nie popaprac szklieka :)

Argument znam, ale mnie on nie przekonuje, bo jakoś sobie szkiełek nie brudzę, a gdy ubrudzę to koszulką przetrę.
A filtr (dodajmy zbędny) to kolejne utrudnienie dla przelatującego światła. :-) A te które nie robią specjalnej kaszany są strasznie drogie.
Jedyne filtry, których używam z cyfrówką to polar i połówkowy. Kiedyś to ho ho, pamiętam jak marzył mi się filtr pomarańczowy do czarno-białych widoczków... Teraz mam taki na stałe w aparacie. :-)

piter123789
17-02-2010, 17:23
Jednakże mając założony filtr na szkle możemy być prawie na 100% pewni że nasz dobytek nie zostanie uszkodzony, przy pierwszym lepszym, przypadkowym wymknięciu się aparatu z rąk i wpadnięciu np. w piach!:D Ja uważam, że lepiej go mieć, nić nie mieć:)

Pietern
20-02-2010, 00:59
Jednakże mając założony filtr na szkle możemy być prawie na 100% pewni że nasz dobytek nie zostanie uszkodzony, przy pierwszym lepszym, przypadkowym wymknięciu się aparatu z rąk i wpadnięciu np. w piach!:D Ja uważam, że lepiej go mieć, nić nie mieć:)

A juści, nawet dwa, jeden na piach, a drugi na wodę... :-) Ile ci razy aparat wypadł w piach i filtr UV go ochronił przed czymś szalenie groźnym, żeś taki na 100% pewny?
Ja znam takich ludzi co mają telefon kilka lat z założoną folią na wyświetlaczu, bo się porysuje... Czyli całe "życie" telefonu nie widzieli w pełni możliwości tego wyświetlacza. :-) I jak dobrze pójdzie nigdy nie zobaczą.
Problem "zabezpieczania" zabezpieczający mają głównie w głowie. Na całe szczęście nie jest to ani szkodliwe, ani zaraźliwe. Bo pożyteczne to tak średnio, i z całą pewnością lepiej nie mieć filtra, niż mieć. Filtr to konieczność w szczególnych warunkach i wtedy należy go stosować. Bo inaczej, to idąc tym tokiem myślenia powinniśmy cały czas mieć aparat w pokrowcu do zdjęć podwodnych, bo przecież może się wyśliznąć i wpaść do wody. ;-)

abcaa
20-02-2010, 09:43
A dlaczego pomijamy 16-85, jest jeszcze szerzej a poza tym znakomite szkło.

Pozdrawiam

e_a_poe
20-02-2010, 10:49
A dlaczego pomijamy 16-85, jest jeszcze szerzej a poza tym znakomite szkło.
Zgadzam się, ten obiektyw daje mi sporo radości, głównie z uwagi na szeroki kąt (24mm ekw.).

Nikkor 35/1.8- stosunkowo tania, jasna, uniwersalna stałka, o świetnych właściwościach optycznych.
Co do stałki jako pierwszego obiektywu, to mimo, że 35/1,8 jest fajną sprawą, to będziesz narzekał na wąski kąt. IMHO standardowy jeden obiektyw powinien mieć ok 36mm ekw. czyli nominalnie 24 mm. Najprostsze kompakty i aparaty bez zoomu mają zazwyczaj taką ogniskową, wiele kompaktów z zoomami zaczyna się od tej ogniskowej, np Sony DSC H1, którego byłem właścicielem przez jakiś czas.

A może 18-200 VR. Masz szeroko i długo w jednym.
Jest jeszcze Tamron 18-270. To dopiero jest zasięg, szczególnie dla kogoś, kto jest przyzwyczajony do zoomowania w kompakcie.

Rafał_Sz
20-02-2010, 11:28
W takim budżecie polecam 18-200VR. Na początek (i nie tylko) będzie bardzo dobrze.

A.R
20-02-2010, 11:51
Z akcesoriów to proponuję tobie dużo literatury. Robisz milowy krok i na początek przeżyjesz duże rozczarowanie. Przeskok z kompakta na D90 to duże wyzwanie. Nie to żebym odradzał , ale może na początek coś z serii Dxxxx. Życzę powodzenia na nowej drodze :)

Ronol
20-02-2010, 16:48
Nie sądze aby wymieniac tak często body było dobrym rozwiązaniem - na D5000 i na D90 bedzie focił tak samo - więc zdecydowanie lepiej głównie ze względów ergonomii D90 + 18-105 - to taki ogólny dobry zestaw - nie ma bata - po roku będzie wiedział sam na co ma się decydować
A tak szczerze mówiąc to wrzucanie tyle szkieł na raz to pomysł z dupy a juz 35 i do tego 50 ..
Niech spokojnie po czasie zdecyduje się ew na stałkę bo może bedzie z tych leniwych i woli zoom ?
Niech czas pokarze swoje!

BOSS
20-02-2010, 18:10
W temacie zoomu..
alternatywą dla bardzo fajnego 70-300VR jest 70-210 4-5,6 z literką D.
Co prawda używki w gre wchodzą jednynie ale jak trafisz na zadbany egzemplarz to za mnie niż połowę ceny wspomnianego 70-300VR będziesz miał super obiektyw. Szybki i ostry juz od pełnej dziury. Polecam.

magus1
20-02-2010, 18:29
Mniej więcej w podanej cenie poleciłbym 16-85. Wygodny i lekki spacerzoom. Zakres ogniskowych od w miarę szerokiego kąta do średniego tele, bardzo szybko ostrzy, 2 tryby działania VR. Jako pierwszy obiektyw do D90 sprawdzi się idealnie.

zygus84
20-02-2010, 20:10
Zdecydowałem się na D90 + 18-105 VR w przyzwoitej cenie. Natomiast zastanawiam sie nad filtrem polaryzacyjnym i czarno białym.

Jakie filtry możecie polecić (podajcie dokładne oznaczenie)?

magus1
20-02-2010, 21:28
Nie wydaje mi się, aby było zasadne używanie filtru czarno-białego w lustrzance cyfrowej. Albo ustawiasz w menu aparatu opcję cz-b (automatyczna konwersja - wiadomo, nie zawsze da efekt którego oczekujemy), albo przy wywoływaniu zdjęć decydujesz o konkretnym odcieniu filtru dla całego obrazu lub jego części.

JURAS12
20-02-2010, 22:09
Szukaj filtra POL CIR firm B+W, Hoya.

abcaa
21-02-2010, 00:28
Nie sądze aby wymieniac tak często body było dobrym rozwiązaniem - na D5000 i na D90 bedzie focił tak samo - więc zdecydowanie lepiej głównie ze względów ergonomii D90 + 18-105 - to taki ogólny dobry zestaw - nie ma bata - po roku będzie wiedział sam na co ma się decydować
A tak szczerze mówiąc to wrzucanie tyle szkieł na raz to pomysł z dupy a juz 35 i do tego 50 ..
Niech spokojnie po czasie zdecyduje się ew na stałkę bo może bedzie z tych leniwych i woli zoom ?
Niech czas pokarze swoje!

Święte słowa i na tym kropka.