Zobacz pełną wersję : Nikon D90 + akcesoria. Co możecie polecić...
Witam,
Na wstępie przedstawię swoją sytuację. Robię zdjęcia od ok 4 latek. Dość krótki czas, jednak podoba mi się te hobby. Korzystam teraz z Canon S5IS. Zastanawiam się nad zmianą aparatu na NIKON D90. Czytałem dosyć sporo o lustrzankach cyfrowych i zdecydowałem się na nikona. Jako że korzystam z Canon S5IS nie miałem jeszcze do czynienia z osobnymi obiektywami, filtrami itp.
Lubię fotografować ludzi w normalnych a czasami nie normalnych sytuacjach + zdjęcia rodzinne, imprezy itp.
Często również podróżuję i zwiedzam miasta także optyka przydałaby się do robienia zdjęć budynków.
Prosiłbym o poradę o doborze optyki oraz filtrów. Mieszkam w Anglii, gdzie większość czasu jest taka sobie pogoda, często pada oraz jest pochmurnie. Dodatkowo prosiłbym o zaproponowanie akcesoriów, które by mi pomogły.
Z góry dzięki za odp
piter123789
16-02-2010, 20:28
Cześć. Na wstępie gratuluję Ci trafnego wyboru odnośnie puszki.:) Nikon d90 to świetny aparat, z którego będziesz zadowolony. Jaki obiektyw? hmmmm...
Nikkor 35/1.8- stosunkowo tania, jasna, uniwersalna stałka, o świetnych właściwościach optycznych. Aha, jeszcze jedno. Ile chcesz przeznaczyć na szkła?
Ciężko powiedzieć. Wszystkie zakupy dokonam na eBay'u. na szkiełko myślę ze ok 1500 pln max jak na pierwszy raz. Szukam szkiełka z VR oraz dobrego do pogody (pochmurnie i często deszczowo).
Jakie filtry do tego zadania by się przydały (fotografia ludzi na "ulicy")
Za te pieniądze z VR bierz 18-105, co do filtrów zwykła UV tylko z wyższej półki nie jakiś chłam. Chociaż z drugiej strony przy 35mm 1.8 VR jest zbędny oczywiście jak będziesz chciał większą głębie i przymkniesz szkło na jedno wyjdzie więc jako jedyne szkło 18-105 jest bardziej uniwersalny i na ulicę 35mm może być za wąsko.
Antonioo
16-02-2010, 21:59
ja to bym kupił jakiś pokrowiec przeciw deszczowy;P
jw. 18-105 do normalnych sytuacji
a 70-300 vr to bym polecał do nienormalnych:) świetny vr, dobry af, optycznie też całkiem całkiem
lampa też się przyda....więc na początku mając np. d90/18-105 w następnej kolejności kupiłbym lampę.....później jakieś szkło....
ale o filtrach, statywach, torbach, futerałach itp. nie ma potrzeby wspominać, bo to "oczywista oczywistość": )
Poniewaz nie masz "specjalnych" wymagan, wez D90 z 18-105VR. To taki uniwerslany zestaw, pozwoli Ci rozeznac sie co i jak. Pozniej ewentualnie mozesz kombinowac z innymi obiwktywami (tele, stalki).
Poniewaz piszesz, ze robisz fotki na imprezach pomysl o zewnetrznej lampie, da duzo lepsze efekty niz ta wbudowana.
N 18-105VR oraz N 70-300VR - dobry stosunek ceny do jakości, lampa Metz 48 AF-1 lub Metz 58 AF-1, filtry UV oraz polar :Hoya lub B+W.
Tak jak koledzy wyżej. 18-105 wydaje się dosyć dobrym wyborem. Uniwersalny do wnętrz i fajny spacerzoom. Mi się bardzo przydał do fotografowania ptaków nad Odrą we Wrocławiu;) (ale akurat to nic szczególnego - same mnie atakowały, bo miałem 2 bułki przy sobie:P)
Ale do niego w pierwszej kolejności dokupiłbym lampę. Szczególnie do pomieszczeń. W sumie lampa to byłby mój pierwszy zakup zaraz kupnie aparatu. Ceny SB600 i Metza 48 teraz są zbliżone, także wybrałbym jednak systemową lampę (chociaż póki co na Metza złego słowa nie powiem, spełnia swoje zadanie w 100%).
70-300VR może się przydać do fotografowania ludzi na ulicy. Siadasz sobie na ławeczce i celujesz do ludzi z ukrycia. Szkło oferujące jeden z lepszych stosunków jakość/cena.
Witaj!
Podobnie jak poprzednicy proponuję nastepującą kolejność zakupów:
1. 18 - 105 VR
2. lampa SB 600
3. 35/1,8
4. 50/1,8
5. 70 - 300 VR
Z filtrów to ja używam wyłącznie polaryzacyjnego Hoya HMC oraz szarej połówki.
Życzę udanych zakupów i radości z fotografowania.
Pozdrawiam.
Witaj, do tego co planujesz filtry raczej nie będą konieczne, raczej jakiś obiektyw szerokokątny. Na początek aparat z kitem, tam już trochę szerokiego kąta masz, trochę tele też. Pofocisz trochę, zobaczysz co ci potrzebne. Czy jasność, szerokość, czy też wąskość. :-) A może wszystko.
szopcias
17-02-2010, 11:35
Witaj, do tego co planujesz filtry raczej nie będą konieczne, raczej jakiś obiektyw szerokokątny. Na początek aparat z kitem, tam już trochę szerokiego kąta masz, trochę tele też. Pofocisz trochę, zobaczysz co ci potrzebne. Czy jasność, szerokość, czy też wąskość. :-) A może wszystko.
Filtr zawsze sie przyda co by nie popaprac szklieka :)
d90 z 18-105 vr - spoko jakosc za ta cene - ale cudow nie nalezy sie spodziewac
KinGBrus
17-02-2010, 11:46
A może 18-200 VR. Masz szeroko i długo w jednym.
1500zł styknie na używkę w dobrym stanie.
18-105 VR miałem - również polecam...
Filtr zawsze sie przyda co by nie popaprac szklieka :)
Argument znam, ale mnie on nie przekonuje, bo jakoś sobie szkiełek nie brudzę, a gdy ubrudzę to koszulką przetrę.
A filtr (dodajmy zbędny) to kolejne utrudnienie dla przelatującego światła. :-) A te które nie robią specjalnej kaszany są strasznie drogie.
Jedyne filtry, których używam z cyfrówką to polar i połówkowy. Kiedyś to ho ho, pamiętam jak marzył mi się filtr pomarańczowy do czarno-białych widoczków... Teraz mam taki na stałe w aparacie. :-)
piter123789
17-02-2010, 17:23
Jednakże mając założony filtr na szkle możemy być prawie na 100% pewni że nasz dobytek nie zostanie uszkodzony, przy pierwszym lepszym, przypadkowym wymknięciu się aparatu z rąk i wpadnięciu np. w piach!:D Ja uważam, że lepiej go mieć, nić nie mieć:)
Jednakże mając założony filtr na szkle możemy być prawie na 100% pewni że nasz dobytek nie zostanie uszkodzony, przy pierwszym lepszym, przypadkowym wymknięciu się aparatu z rąk i wpadnięciu np. w piach!:D Ja uważam, że lepiej go mieć, nić nie mieć:)
A juści, nawet dwa, jeden na piach, a drugi na wodę... :-) Ile ci razy aparat wypadł w piach i filtr UV go ochronił przed czymś szalenie groźnym, żeś taki na 100% pewny?
Ja znam takich ludzi co mają telefon kilka lat z założoną folią na wyświetlaczu, bo się porysuje... Czyli całe "życie" telefonu nie widzieli w pełni możliwości tego wyświetlacza. :-) I jak dobrze pójdzie nigdy nie zobaczą.
Problem "zabezpieczania" zabezpieczający mają głównie w głowie. Na całe szczęście nie jest to ani szkodliwe, ani zaraźliwe. Bo pożyteczne to tak średnio, i z całą pewnością lepiej nie mieć filtra, niż mieć. Filtr to konieczność w szczególnych warunkach i wtedy należy go stosować. Bo inaczej, to idąc tym tokiem myślenia powinniśmy cały czas mieć aparat w pokrowcu do zdjęć podwodnych, bo przecież może się wyśliznąć i wpaść do wody. ;-)
A dlaczego pomijamy 16-85, jest jeszcze szerzej a poza tym znakomite szkło.
Pozdrawiam
A dlaczego pomijamy 16-85, jest jeszcze szerzej a poza tym znakomite szkło.
Zgadzam się, ten obiektyw daje mi sporo radości, głównie z uwagi na szeroki kąt (24mm ekw.).
Nikkor 35/1.8- stosunkowo tania, jasna, uniwersalna stałka, o świetnych właściwościach optycznych.
Co do stałki jako pierwszego obiektywu, to mimo, że 35/1,8 jest fajną sprawą, to będziesz narzekał na wąski kąt. IMHO standardowy jeden obiektyw powinien mieć ok 36mm ekw. czyli nominalnie 24 mm. Najprostsze kompakty i aparaty bez zoomu mają zazwyczaj taką ogniskową, wiele kompaktów z zoomami zaczyna się od tej ogniskowej, np Sony DSC H1, którego byłem właścicielem przez jakiś czas.
A może 18-200 VR. Masz szeroko i długo w jednym.
Jest jeszcze Tamron 18-270. To dopiero jest zasięg, szczególnie dla kogoś, kto jest przyzwyczajony do zoomowania w kompakcie.
Rafał_Sz
20-02-2010, 11:28
W takim budżecie polecam 18-200VR. Na początek (i nie tylko) będzie bardzo dobrze.
Z akcesoriów to proponuję tobie dużo literatury. Robisz milowy krok i na początek przeżyjesz duże rozczarowanie. Przeskok z kompakta na D90 to duże wyzwanie. Nie to żebym odradzał , ale może na początek coś z serii Dxxxx. Życzę powodzenia na nowej drodze :)
Nie sądze aby wymieniac tak często body było dobrym rozwiązaniem - na D5000 i na D90 bedzie focił tak samo - więc zdecydowanie lepiej głównie ze względów ergonomii D90 + 18-105 - to taki ogólny dobry zestaw - nie ma bata - po roku będzie wiedział sam na co ma się decydować
A tak szczerze mówiąc to wrzucanie tyle szkieł na raz to pomysł z dupy a juz 35 i do tego 50 ..
Niech spokojnie po czasie zdecyduje się ew na stałkę bo może bedzie z tych leniwych i woli zoom ?
Niech czas pokarze swoje!
W temacie zoomu..
alternatywą dla bardzo fajnego 70-300VR jest 70-210 4-5,6 z literką D.
Co prawda używki w gre wchodzą jednynie ale jak trafisz na zadbany egzemplarz to za mnie niż połowę ceny wspomnianego 70-300VR będziesz miał super obiektyw. Szybki i ostry juz od pełnej dziury. Polecam.
Mniej więcej w podanej cenie poleciłbym 16-85. Wygodny i lekki spacerzoom. Zakres ogniskowych od w miarę szerokiego kąta do średniego tele, bardzo szybko ostrzy, 2 tryby działania VR. Jako pierwszy obiektyw do D90 sprawdzi się idealnie.
Zdecydowałem się na D90 + 18-105 VR w przyzwoitej cenie. Natomiast zastanawiam sie nad filtrem polaryzacyjnym i czarno białym.
Jakie filtry możecie polecić (podajcie dokładne oznaczenie)?
Nie wydaje mi się, aby było zasadne używanie filtru czarno-białego w lustrzance cyfrowej. Albo ustawiasz w menu aparatu opcję cz-b (automatyczna konwersja - wiadomo, nie zawsze da efekt którego oczekujemy), albo przy wywoływaniu zdjęć decydujesz o konkretnym odcieniu filtru dla całego obrazu lub jego części.
Szukaj filtra POL CIR firm B+W, Hoya.
Nie sądze aby wymieniac tak często body było dobrym rozwiązaniem - na D5000 i na D90 bedzie focił tak samo - więc zdecydowanie lepiej głównie ze względów ergonomii D90 + 18-105 - to taki ogólny dobry zestaw - nie ma bata - po roku będzie wiedział sam na co ma się decydować
A tak szczerze mówiąc to wrzucanie tyle szkieł na raz to pomysł z dupy a juz 35 i do tego 50 ..
Niech spokojnie po czasie zdecyduje się ew na stałkę bo może bedzie z tych leniwych i woli zoom ?
Niech czas pokarze swoje!
Święte słowa i na tym kropka.