PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość i trybu jej ustawiania

Macu
16-02-2010, 18:45
Witam,

Niedawno kupiłem Nikona d3000 i choć przeczytałem instrukcję, nie do końca łapię pewne zagadnienia. Zagłębiłem się także już w naście wątków poświęconych tym tematom, i choć trochę mi się rozjaśniło, nadal mam pewne wątpliwości. Stąd proszę o wyrozumiałość i wytłumaczenie mi dwóch rzeczy.

- Do czego służy wybór punktów ostrości na ekraniku? Czy nie osiągam takiego samego efektu ustawiając ostrość ze środkowego punktu na pożądanym obiekcie poprzez naciśnięcie spustu do połowy, a następnie odpowiednie przekadrowanie, w celu uchwycenia na fotce interesujących mnie obiektów?

- czym różni się tryb dynamicznego wyboru pola od śledzenia 3D?

To na razie tyle, może będę miał później jeszcze jakieś pytanie.

Z góry SERDECZNIE dziękuję.

miron19j
17-02-2010, 14:15
- Do czego służy wybór punktów ostrości na ekraniku? Czy nie osiągam takiego samego efektu ustawiając ostrość ze środkowego punktu na pożądanym obiekcie poprzez naciśnięcie spustu do połowy, a następnie odpowiednie przekadrowanie, w celu uchwycenia na fotce interesujących mnie obiektów?
przy AF-S tak, a co z AF-C?
wyobraź sobie sytuację: masz zegar stojący a w tle wspaniałą kolorystycznie ścianę. Chcesz umieścić go z boku kadru. Wahadło zegara ma być ostre a ściana rozmyta. Jak wyobrażasz sobie wykonanie takiego zdjęcia? Przekadrować się nie da, bo wahadło jest w ruchu i możesz nie trafić z ostrością (mała głębia ostrości).
Może to zbyt wydumany przypadek, ale taki tylko mi przyszedł do głowy. :-D

radkins
17-02-2010, 14:20
Albo aparat na już wypoziomowanym statywie... też żal przekadrowywac. Albo jak udajesz że fotografujesz łódke a tak naprawde ostrzysz na dziewczyne po lewej ;) też mi tak przyszło do głowy...

Macu
17-02-2010, 21:33
Dzięki, bardzo dobre przykłady. Zwłascza ten z dziewczyną łatwo przemawia do wyobraźni. :D

Mam jeszcze jedno pytanie. Chcę użyć Dynamic Area AF w trybie AF-C. Załóżmy, że dzisiaj fotografowałem snowboardzistów skaczących na małej skoczni. W którym momencie ostrze, poprzez naciśnięcie spustu do połowy. Przy ustalaniu kadru na skoczni (skocznia pusta), czy dopiero, jak snowboardzista będzie w tymże kadrze? Na logikę to drugie, ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem.

darkownik
17-02-2010, 22:35
Witam,
Moja propozycja tzw panoramowanie
Jeśli jesteś tak ustawiony, że widzisz cały czas skoczka przed jego wyskokiem to spróbuj tak;
AFC , priorytet S - czasu migawki. Spróbój czasy w okolicach 1/80, 1/100 /1/150,może nawet 1/200 -popróbuj różne - zależy od szybkości skoczka i Twojej odległości od obiektu. Nie staraj sie zamrozić ruchu krótkim czasem migawki. Aparat sam dobierze przysłonę.
I oczywiście w tym przypadku śledzenie skoczka przez cały czas w ruchu, nie zatrzymuj ruchu nawet po pstryknięciu, spust do połowy na kilka chwil przed ujęciem i pstryk!!
Śledzisz skoczka w ruchu płynnie podążając aparatem za nim w locie, zgodnie z jego ruchem. Im lepiej zsynchronizujesz ruch aparatem do ruchu skoczka tym efekt lepszy.
http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30
http://www.aparaty.tradycyjne.net/poradnik,fotografowanie_ruchu.html

W technice, o której piszesz ciężko będzie zablokować ostrość i czekać ,gdyż w locie ( w powietrzu) nie bardzo się da zblokować ostrość w miejscu, w którym znajdzie się skoczek.
Jeśli byłby to samochód w ruchu można próbować na ziemi złapać ostrość.
Może się przyda.
Pozdrawiam