Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy warto inwestować w dx

chmiel
16-02-2010, 17:17
Panowie czy warto obecnie kupować dx.jestem nowy na forum i przesiadłem się z canona na nikona i trochę boli mnie że nikon posiada tak mało szkieł.miałem ostatnio dylemat czy kupić kilka dx czy jeden fx.przypuszczam że niedługo w aparatach będzie pełna klatka i dlatego szkoda wydawać na dx.jeszcze pytanie czy nie ma gdzieś informacji o nowych puszkach nikona.robię wesela i przy obrabianiu robiłem prezentacje w które wklejałem filmy zrobione 5d mark ii.teraz próbowałem 300s ale to nie ta jakość i czekam na nowe puszki z lepszym nagrywaniem.zdjęcia nikon robi na 100% kiedy canon 80% ale z filmem jest odwrotnie.

Mariusz888
16-02-2010, 17:19
że nikon posiada tak mało szkieł
? ? ? :shock:

.przypuszczam że niedługo w aparatach będzie pełna klatka
Wg wszelakich znaków na niebie i ziemi to pełna klatka jest już u Nikona od dawna... (D3/ D3s / D3x/ D700)

kupić kilka dx czy jeden fx

robię wesela
Kilka to może zbytek ale 2 puszki by się przydały nie? ;)

Sens jest wydawać na to co spełnia Twoje oczekiwania - skoro już tym zarabiasz to wiesz czego oczekujesz prawda ? ;)

chmiel
16-02-2010, 17:27
Chodziło mi o to że będzie pełna we wszystkich lustrach , a szkieł jest dużo mniej u nikona chodzi o pełną klatkę

chmiel
16-02-2010, 17:28
A jasne szkła u nikona -używane to nie lada kąsek np na allegro a u canona ile dusza zapragnie i w dobrych cenach

Slon
16-02-2010, 17:30
A jasne szkła u nikona -używane to nie lada kąsek np na allegro a u canona ile dusza zapragnie i w dobrych cenach

to po jaka cholere zmieniales system :mrgreen:

Mariusz888
16-02-2010, 17:31
We wszystkich lustrzankach pewnie nigdy nie będzie pełnej klatki dlatego że po prostu w pewnych rodzajach fotografii crop jest po prostu przydatny ;)

to po jaka cholere zmieniales system :mrgreen:
Nic dodać, nic ująć... :mrgreen:

xMAREKx
16-02-2010, 17:35
Nie wiem jakiego zakresu tobie brakuje? Szkieł u nikona dostatek, jest ich więcej niż jesteś w stanie ze sobą targać.

chmiel
16-02-2010, 18:30
Czemu zmieniłem system?bo pożyczyłem d90 od kolegi po awarii mojej 5d i zdjęcia były o niebo lepsze w cieniach i twarze bardziej naturalne.stwierdziłem że jeśli puszka kilka razy tańsza robi lepsze fotki to czas na zmianę systemu ale brakuje mi teraz dobrego filmu do prezentacji.a co szkieł to wszyscy tutaj widzę zakochani w nikonie na śmierć bo jeśli chodzi o szkła to nikon ma fajne ale powyżej 9000.wybór jest mizerny w pełnej klatce a dużo plastików dx.panowie mi nie zależy na tym co jest napisane na puszce tylko na obrazie .dla mnie jeśli będzie lepszy to może być nawet samsung,ale jeśli uważacie że nikoś ma tyle fajnych szkieł to pewnie macie rację.

piter123789
16-02-2010, 18:38
stwierdziłem że jeśli puszka kilka razy tańsza robi lepsze fotki to czas na zmianę systemu

Puszka to raczej sama fotek nie robi!:)

marciing
16-02-2010, 19:11
a co szkieł to wszyscy tutaj widzę zakochani w nikonie na śmierć bo jeśli chodzi o szkła to nikon ma fajne ale powyżej 9000.wybór jest mizerny w pełnej klatce a dużo plastików dx.

za 9 tysi to można kupić 14-24, 50 1,4, 85 1,8 i moim zdaniem spokojnie wystarczy na śluby i są to naprawdę fajne szkiełka pod FX.

Ale widzę że kolega jeszcze nawet nie przeczytał żadnych opinii a już ma zdanie wyrobione na temat szkieł Nikona... ehhhh

edit:

a pełna klatka nie zniknie szybciej niż za 10-20 lat. Jeżeli producenci chcieliby wypuścić tanią pełna klatkę to by nie projektowali szkieł pod DXa

xMAREKx
16-02-2010, 20:58
Widziały gały co brały, drożej w małym obrazku to chyba tylko Leica. Cena to jedna z niewielu rzeczy które można dokładnie sprawdzić przed zakupem optyki :D

Michał Jędrak
17-02-2010, 00:05
Pod pełną klatkę jest OGROMNA ilość szkieł, bo pełna klatka istnieje od pół wieku a DX od kilku lat. Szkła AF istnieją od około 30 lat i te stare są tak samo dobre jak te nowe, zwłaszcza na pełnej klatce. Niestety widzisz rzeczywistość trochę inaczej, bo właśnie w obiektywach DX wybór jest mizerny a pod pełną klatkę masz ogrom szkieł. Musisz tylko zacząć się orientować w temacie i zaczniesz to dostrzegać. Właśnie dlatego nie ma sensu inwestowanie w DX skoro w FX masz większy wybór, no i same korpusy są lepsze. Gdybyś kupił D700 lub D3 to bym za 8000zł Ci skompletował spokojnie niezły zestaw startowy do ślubów.

- Nikon 28-70/2.8 za 2700zł
- Nikon 18-35/3.5-4.5 za 1100zł
- Nikon 50/1.4 za 1200zł
- Nikon 80-200/2.8 za 3000zł

Proste, nie? I wyszło równo 8000zł i masz obiektywy praktycznie z górnej półki. Jak chcesz taniej to możesz kupić Tokinę 28-70/2.6-2.8 za 800zł i już oszczędziłeś 2000zł na coś innego. Jak jeszcze zamienisz 80-200 na jakąś Sigmę 70-200 to masz 1500zł do przodu. Takim jednym manewrem już masz 3500zł oszczędności a robisz nadal dobrym sprzętem.

A myślisz, że jak pozamieniasz wszystkie światła 2.8 na 3.5 to zdjęć nie zrobisz? Zrobisz i nie będzie praktycznie widać różnicy, a wtedy całą szklarnię skompletujesz za 2000zł. A światłem się nie przejmuj bo w D700/D3 sobie spokojnie śmigasz na ISO4000 i potem robisz z tego ładne powiększenia 70x100cm i ludzie sikają po nogach.

Krótko mówiąc poczytaj trochę forum zanim zaczniesz narzekać, bo wybór jest :-)