Zobacz pełną wersję : blad mechanizmu wybierania przyslony..d700
Mam takie pytanko do szacownych forumowiczow.. z firmy od nas polecialy trzy aparaty do seriwsu w ramach corocznego bonusowego czyszczenia NPS i po chwili serwis info ze dwa (dwa mja ten sam blad?!) d700 maja zapisane " błędy mechanizmu wybierania przysłony". Zglupialem. Chodzilo bez zarzutu wszystko. Ktos mi moze powiedziec czy sie z czyms takim spotkal i z czym sie to je? Pomijam juz fakt ze pogwarancyjne to i kosztorys jednego body to ponad 5 stow. Hym.. no ktos mial takie cos ?
Moment... skoro Tobie wszystko działa, to po kiej cholerę naprawiać coś, co jest sprawne?
Wymyślili coś sobie, żeby dorobić do pensji i tyle.
Najciekawsze jest to iż gdy padło pytanie czemu tak się stało - nie potrafili odpowiedzieć - tylko tyle że wystąpił błąd przy diagnostyce stwierdzający to uszkodzenie !
Czy ktoś z was miał jakieś doświadczenia z serwisem i ewentualnymi z nimi utarczkami ?
Moment... skoro Tobie wszystko działa, to po kiej cholerę naprawiać coś, co jest sprawne?
Wymyślili coś sobie, żeby dorobić do pensji i tyle.
no naprawa mechanizmu wybierania przyslony wg informacji uzyskanych w serwisie objawiac sie moze w blizszej lub dalszej przyszlosci awaria w zakresie doboru przyslon o hym..no ja juz zglupialem o co kaman
Taki serwisant może tam siedział, że umiał jedynie podpiąć body pod komputer i przesłać wynik badania mailem...
nokinnikon
17-02-2010, 20:24
Taki serwisant to jak informatyk. Usunie ci problrm o którym nie wiesz w sposób który nie rozumiesz.
cranium84
22-03-2011, 00:05
Najprawdopodobniej właśnie padł mi mechanizm przysłony w D700 :/ :/ ... Czy ktoś miał podobny problem ?
Ile może kosztować naprawa i jak długo będzie trzeba czekać moze ktoś się orientuje coś bardziej szczegółowo i mial podobne przejścia.
Dzięki
Tutaj koledze to wymieniali w D300 - KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2211991&postcount=10)
Ja miałem taki problem w moim d700 i opisałem go na forum - LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175367) Sprzęt po 10 dniach wrócił z naprawy gwarancyjnej, gdzie wymieniony zostal właśnie mechanizm wybierania przysłony. Póki co działa poprawnie.
Ciekawe o co kaman... i jak to zdiagnozować... Teoretycznie objaw który zdiagnozowali koledzy w linkach występuje i u mnie. Co jakiś czas (baaaardzo rzadko...) fakt przysłona zamyka się w niekontrolowany sposób powodując niedoświetlenie. Przedwczoraj "niekontrolowane zamykanie" przysłony zobaczyłem w 80-200/2,8 gdzie po poruszeniu bagnetem (jest mały luz wokół osi) wszystko wróciło do normy. Działo się to w ujęciu pionowym gdzie podparty był obiektyw, korpus nie przenosił żadego obciążenia...
Może ktoś jeszcze ma takie przypadki, ja skłaniam się do przeczyszcenia styków... a co pokazałby komp diagnosty...
mnie sie moze raz czy 2 razy zdarzylo ze przyslona mi sie zaciela, ale to chyba z okazji sigmy 50/1.4 bo z innymi szkłami nie zauwazylem.
tak czy inaczej objawilo sie to Err, wylaczenie aparatu nie pomoglo, natomiast nacisniecie przycisku podgladu, tak :)
U mnie w D40 też chcą wymieniać ten mechanizm i matówkę. Na kosztorysie jest koszt mechanizmu 122 zł matówka ok.100, plus robocizna ok. 250 ;D ale chyba zrezygnuje bo jest to nieopłacalne.
Horatio7
20-06-2011, 10:49
U mnie w D700 przy okazji wymiany gumy serwis na Podstepu też mnie poinformował, ze diagnostyka wykazała, że aparat ma zaopisane 6 błedów mechanizmu wybierania przysłony. Aparat ma przebieg 22 tyś kliknięć. Niestety na moje pytanie z jakimi obiektywami się to działo, ewentualnie w jakim czasie serwis już nie umiał odpowiedzieć. Twierdzili, że takie dane się nie zapisują tylko same błędy. Szczerze mówiąc nie zauważyłem , żeby z aparatem działo się w związku z tym coś dziwnego, niedoświetlał, czy prześwietlał zdjęcia. Zresztą 6 błędów na 22 tyś kliknięć to raczej trudno byłoby zauważyć. No a tak szczerze mówiąc zaskoczyli mnie tym. Pan w serwisie powiedział, żeby obserwować i jeśli objaw się nasili , no to tylko wymiana mechanizmu. Poinformowali mnie, że potrwa to około 2 tygodni i kosztować będzie około 800 PLN. Ta informacja jest sprzed 2-óch tygodni. Póki co sprzęt działa bez zarzutu.