Zobacz pełną wersję : Szukam analoga
witam:)
sprawa jest taka: szukam niedrogiego analoga (max.600zl) i potrzebuje małej pomocy w zdecydowaniu sie na konkretny model. Wiele dobrego słyszałem o F801s i najchetniej na niego bym się skusił, ale....:) Chciałbym sie dowiedziec troche na temat modeli takich jak F50, F55, F65, F70 żeby świadomie podjąć decyzję:) No chyba że ktoś ma jakąś inną propozycję, to chętnie wysłucham...a w zasadzie przeczytam:)
pozdrawiam:)
Michal Puchacz
12-11-2006, 15:33
Nikon F80. Na forum znajdziesz bardzo wiele pozytywnych opinii o tym modelu. Wejdź na allegro, są nawet za 600 zł. Pozdrawiam.
w menu nawigacji jest taki przycisk: "szukaj"
Skuś się na F801s, dostaniesz do 300zł a resztę dołożysz do szkła. ;)
Valdek_Tychy
12-11-2006, 16:24
z tych które wymieniłeś jedynie F801 lub F70 do kupienia za ok.300 zl. w dość przyzwoitym stanie i zostanie jeszcze coś na nie najgorsze szkiełko.
Lepiej F801s i niech dorzuci do Nikkora 50mm f/1.8
Szczerze odradzam kupowanie antyków - szczególnie po 300 zł - jest co najmniej kilka powodów, żeby tego nie robić:
- ograniczona kompatybilność z najnowszą optyką - seria G tylko przy S i P - oraz nowszymi technologiami jak AFS - F801s ma nawet odraniczone możliwości co do żródeł zasilania
- aparat którego produkcję zakończono kilkanaście lat temu bedzie prawie na 100% wyeksploatowany
- przy F801(s) mozesz odpuscić sobie myślenie o dyskretnym fotografowaniu - przy F70 jest już dużo lepiej - po prostu takie ustrojstwo jest głośne
Z korpusów starszych - seria obiektywów G jak wyżej - wart zainteresowania jest F90x - dobra cegła i do znalezienia w twoim zakresie cen - poza tym będziesz miał jakąś kompatybilność z manualnymi obiektywami.
Aparaty nowsze - jak f80 też nie mają kompatybilności (pełnej) - ale jak już, to chyba lepiej nie mieć wstecznej niż ze współczesnymi obiektywami. Chyba, że F100 i wyżej, ale to inna półka cenowa.
Kupowanie sprzętu foto to pewne wydatki - lepiej więc dołożyć parę złotych i kupić nowszy/mniej zużyty aparat niż prehistoryczny sprzęt - szczególnie jeśli masz zamiar go często używać. Poszukaj na forum - dużo już o tym napisano, ale przede wszystkim jak najdziesz teoretycznie najlepszy to idź na jakąś giełdę albo do komisu i sprawdź jak ci "lezy w ręce" - to też bardzo ważne dla przyjemnego i bezstresowego fotografowania.
Nikony masz opisane np. tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slrmain8090.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slrmain9197.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slrmainy2k2003.htm
Lepiej F801s i niech dorzuci do Nikkora 50mm f/1.8
Maciejju - to dobrze, że jesteś zadowolony ze swojego zakupu, ale może daj innym podjąć samodzielną decyzję ...
Maciejju - to dobrze, że jesteś zadowolony ze swojego zakupu, ale może daj innym podjąć samodzielną decyzję ...
Wybacz, chciałem tylko pomóc.
Wybacz, że tak off topic, ale chciałem się zapytać w czym jest lepsze F70 od F801s?
A tak P.S. to ma podgląd głębi ostrości? I czy jma duży i jasny wizjer, bo w F801s ma 92% pokrycia, a w F70 ile?
To dobrze, że chciałeś, ale proponuję na przyszłość stosować formę propozycja + argumenty a nie propozycja + "bo tak" - napisz co przesądza na korzyść F801s i jakie masz wrażenia z użytkowania - a kolega/koleżanka już sobie wybierze co mu/jej pasuje.
PS. Co do F801s i F70 to trudno je porównać ponieważ są bardzo różne - dobre do innych zastosowań i braki na jednym polu nadrabiają przewagą na innym:
F801s: mocniejsza konstrukcja (chociaż F70 to też nie jest byle co), podgląd GO, standardowo zasilanie paluszkami (ale z ograniczeniami co do typu), lepszy wizjer
F70: mniejszy/poręczniejszy, cichszy i nie ustępujący szybkością, nowszy AF i pomiar (pełny fill-in przy błysku), po dołączeniu BP ładujesz czym chcesz
Przykładowo - do portretu i studia bez wątpienia F801s, ale do przyrody i na street raczej F70 - wiem, że bardzo ogólnie ale starałem się oddać tendencję.
Przepraszam.
Jakbyś mi napisał, że F70 jest zdecydowani lepszy od F801s, to od razu sprzedałbym swój aparat i kupił F70. A tak, to mam aparat jaki mam i mam nadzieję, że kiedyś będzie mnie stać na lepszy.
Nie twierdzę kategorycznie, że coś jest lepsze/gorsze - trafność wyboru to kwestia wybitnie subiektywna.
Dzięki za wszystkie uwagi. No właśnie, trzeba wybrać jedno z dwóch...albo tańszy, starszy korpus, a co za tym idzie wiecej kasy na optyke, albo nowszy, drozszy korpus, ale wtedy z optyką nieposzaleje. Z tego co "Futrzak" napisał to jednak byłbym chyba skłonniejszy do zakupu F70, ze wzgledu na to że moja działka fotografii to właśnie plener:) Dobrze jest poczytać bardziej doświadczonych od siebie. Serdeczne dzieki!!
Tylko najpierw "pomacaj,obejrzyj,przymierz się", bo może ci się nie spodobać - suche rozważania nad techniką to tylko część aparatu i nie mozna tylko na nich opierać decyzji - powodzenia przy wyborze :)
Moja przyjaciółka przez 2 lata uzywala F70 zanim przeniosla sie na lustrzanke cyfrowa i tez bardzo zachwala ten sprzet. Mysle ze to bedzie to co mi potrzeba:) Jakbys mial jeszcze jakies uwagi na temat F70 to chetnie wyslucham:) Pozdrawiam
teh_14m3
13-11-2006, 01:18
maka, poszukaj na forum ALF się sporo rozpisywał o F70-tce
a jaka jest roznica miedzy f70 i f75??
MzMarcin
15-11-2006, 02:39
a jaka jest roznica miedzy f70 i f75??
Taka ze dobre zadbane F70 to cudenko. a f75 to zabawka w tych czasach... Szukaj f80 chodza po grosze teraz...
czyli f65 to jest to samo co f65, czyli taka troche zabaweczka (programy tematyczne itp)?? a f70 jest bardziej "profesjonalny"?? bo tak sie sklada ze chce zmienic sprzeta. mam f65 i nie jestem zadowolony z niego.
teh_14m3
15-11-2006, 13:41
czyli f65 to jest to samo co f65, ....
mimo że nie jestem znawcą tematu moge ci odpowiedzieć, tak to jest to samo ;)
sorry. mala pomylka. chodzilo mi o f65 i f75.
ja moge z autopsii opisać 801s :)
wady:
-nie kuma się z obiektywami "g" (chyba ze w programie.. ale to dla mnie tak jakby wogule sie nie kumał)
-głośny
-dość ciężki (trzeba się przyzwyczaić - kobiecie odradzam zakup go do fotografii plenerowej - kilkugodzinny spacerek z nim moze naprawde dać w kość, z drogiej strony ciękim aparatem łatwiej jest robić nieporuszone fotki-przynajmniej dla mnie)
-przydałoby się podświetlanie lcd i fajnie by było gdyby miał opcjonalny battery pack (tu odsyłam do f90)
-w słabym świetle trzeba kozystać z trybu A (w "M" jest jakies kretynskie ograniczenie - dla mnie to największa wada tego sprzętu!)
zalety:
- ogromny wizjer i bardzo jasna, wymienna matówka (to chyba największa jego zaleta - wizjer jest naprawde wielki)
-bardzo solidny! (bardzo:)
-świetny pomiar światła (od kilku miesięcy robię praktycznie tylko na slajdach i przewaznie stosuje pomiar matrycowy-efekty bardzo bardzo zadowalające - mierzy genialnie!)
-wspołpracuje z manualnymi szkłami
-zasilanie na zwykłe paluszki! (nie wiem o jakich ograniczeniach pisano wyzej.. ale ja zadnych nie widzę - choć podobno lepiej nie stosować nowoczesnych akumulatorków - moj znajomy stosuje i nic mu sie nie dzieje - ale lepiej dmuchac na zimne)
-opcjonalna ścianka mf21 która dokłada tyle opcji dodatkowych że większość aparatów -nawet wspołczesnych- nie posiada takowych! (interwał, pułapka af, długie czasy naswietlania, braceting....)
-bardzo ergonomiczny! po zrobieniu kilku zdjęć można juz nie odrywać oka od wizjera zmieniając ustawienia - fociłem już kilkoma puszkami i ta ma naprawde fajną "klawiszologię"
-podgląd GO
miałem dylemat pomiędzy f801s i f70... wybrałem jak wybrałem - sądzę że dobrze (przynajmniej dla moich preferencji)
czyli f65 to jest to samo co f65, czyli taka troche zabaweczka (programy tematyczne itp)?? a f70 jest bardziej "profesjonalny"?? bo tak sie sklada ze chce zmienic sprzeta. mam f65 i nie jestem zadowolony z niego.
lepiej pocykaj jeszze troche skoro masz juz aparat i dozbieaj kase do f100 zamiast zmieniać body na troche lepsze !! cena f100 niedługo chyba juz ponizej 1000zł spadnie a to sprzęt mazenie!!
-opcjonalna ścianka mf21 która dokłada tyle opcji dodatkowych że większość aparatów -nawet wspołczesnych- nie posiada takowych! (interwał, pułapka af, długie czasy naswietlania, braceting....)
Możesz wymienić wszystkie funkcje tej ścianki i napisać co każda daje, bo mam od niedawna F801s i np. nie wiem co to pułapka af, interwał itp. Z góry serdecznie dziękuję.
W tej kasie polecam wspominany już f90. Z tego co wiem to jest rozwinięciem F801 o którym dużo to pisano, ale jest od niego nowszy. Bardzo solidny korpus, świetny pomiar nawet z manualnymi szkłami od innych systemów, działa nawet w preselekcji przysłony i ma do tego elektroniczny dalmierz do ustawiania ostrości wiem bo używam. Jasna i duża matówka, świetne parametry techniczne, np. czas do 1/8000s (F80 tylko 1/4000s).
Kupiłem najpierw w sklepie F80, a potem dokupiłem używanego F90 jako drugie body, ale po krótkim czasie stało się pierwszym, a F80 trafił do szafy... Po prostu wolę robić zdjęcia 90-tką, efekty są podobne, ale lepiej mi się pstryka, ogroma jest przewaga wizjera F90 nad 80.
Takie są moje subiektywne odczucia z autopsji. Z opini które słyszałem to F70 jest teżbadzo dobrym aparatem, taka prostsza wersja F90. Odradzam zakup aparatów z serii z 5 na końcu (np. F65) bo to raczej zabawki i mają opinię awaryjnych.
Dodam jeszcze że z F80 trudno jest używać manualnych szkieł, a myślę że będziesz chciał tego spróbować. Ja używam przez przejściówki szkieł na M42 (przejściówka z soczewką) i od P-sixa (średni format, świetna optyka, przejściówka nie wymaga korekcji) i daje to świetne efekty oczywiście jeżeli lubisz manualne ustawianie ostrości.
Mam nadzieję, że coś ci podpowiedziałem. Jak będziesz miał jakieś szczegółowe pytania to pisz.
Pozdrawiam!
Oczywście F100 to klasa sama dla siebie, ale raczej nie wtej cenie!
Władca Pixeli
24-11-2006, 06:29
Możesz wymienić wszystkie funkcje tej ścianki i napisać co każda daje, bo mam od niedawna F801s i np. nie wiem co to pułapka af, interwał itp. Z góry serdecznie dziękuję.
Pułapka AF - aparat sam zrobie zdjęcie kiedy obiekt znajdzie się w punkcie ogniskowania.
Interwał - aparat sam może robić zdjęcia w dużych odstępach czasowych
Dodatkowo: bardzo długie czasy naświetlania, bracketing, naświetlanie daty, numeru zdjęcia, czy parametrów ekpozycji na zdjęciu + kombinacje funkcji.
Może także zliczać wszystkie zrobione zdjęcia.