PDA

Zobacz pełną wersję : Szukam analoga

maka
12-11-2006, 13:17
witam:)
sprawa jest taka: szukam niedrogiego analoga (max.600zl) i potrzebuje małej pomocy w zdecydowaniu sie na konkretny model. Wiele dobrego słyszałem o F801s i najchetniej na niego bym się skusił, ale....:) Chciałbym sie dowiedziec troche na temat modeli takich jak F50, F55, F65, F70 żeby świadomie podjąć decyzję:) No chyba że ktoś ma jakąś inną propozycję, to chętnie wysłucham...a w zasadzie przeczytam:)
pozdrawiam:)

Michal Puchacz
12-11-2006, 15:33
Nikon F80. Na forum znajdziesz bardzo wiele pozytywnych opinii o tym modelu. Wejdź na allegro, są nawet za 600 zł. Pozdrawiam.

Guancho
12-11-2006, 15:38
w menu nawigacji jest taki przycisk: "szukaj"

Maciej
12-11-2006, 15:57
Skuś się na F801s, dostaniesz do 300zł a resztę dołożysz do szkła. ;)

Valdek_Tychy
12-11-2006, 16:24
z tych które wymieniłeś jedynie F801 lub F70 do kupienia za ok.300 zl. w dość przyzwoitym stanie i zostanie jeszcze coś na nie najgorsze szkiełko.

Maciej
12-11-2006, 19:37
Lepiej F801s i niech dorzuci do Nikkora 50mm f/1.8

futrzak
12-11-2006, 19:41
Szczerze odradzam kupowanie antyków - szczególnie po 300 zł - jest co najmniej kilka powodów, żeby tego nie robić:
- ograniczona kompatybilność z najnowszą optyką - seria G tylko przy S i P - oraz nowszymi technologiami jak AFS - F801s ma nawet odraniczone możliwości co do żródeł zasilania
- aparat którego produkcję zakończono kilkanaście lat temu bedzie prawie na 100% wyeksploatowany
- przy F801(s) mozesz odpuscić sobie myślenie o dyskretnym fotografowaniu - przy F70 jest już dużo lepiej - po prostu takie ustrojstwo jest głośne
Z korpusów starszych - seria obiektywów G jak wyżej - wart zainteresowania jest F90x - dobra cegła i do znalezienia w twoim zakresie cen - poza tym będziesz miał jakąś kompatybilność z manualnymi obiektywami.

Aparaty nowsze - jak f80 też nie mają kompatybilności (pełnej) - ale jak już, to chyba lepiej nie mieć wstecznej niż ze współczesnymi obiektywami. Chyba, że F100 i wyżej, ale to inna półka cenowa.

Kupowanie sprzętu foto to pewne wydatki - lepiej więc dołożyć parę złotych i kupić nowszy/mniej zużyty aparat niż prehistoryczny sprzęt - szczególnie jeśli masz zamiar go często używać. Poszukaj na forum - dużo już o tym napisano, ale przede wszystkim jak najdziesz teoretycznie najlepszy to idź na jakąś giełdę albo do komisu i sprawdź jak ci "lezy w ręce" - to też bardzo ważne dla przyjemnego i bezstresowego fotografowania.

Nikony masz opisane np. tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slrmain8090.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slrmain9197.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slrmainy2k2003.htm

futrzak
12-11-2006, 19:43
Lepiej F801s i niech dorzuci do Nikkora 50mm f/1.8

Maciejju - to dobrze, że jesteś zadowolony ze swojego zakupu, ale może daj innym podjąć samodzielną decyzję ...

Maciej
12-11-2006, 19:51
Maciejju - to dobrze, że jesteś zadowolony ze swojego zakupu, ale może daj innym podjąć samodzielną decyzję ...
Wybacz, chciałem tylko pomóc.

Maciej
12-11-2006, 19:57
Wybacz, że tak off topic, ale chciałem się zapytać w czym jest lepsze F70 od F801s?
A tak P.S. to ma podgląd głębi ostrości? I czy jma duży i jasny wizjer, bo w F801s ma 92% pokrycia, a w F70 ile?

futrzak
12-11-2006, 19:59
To dobrze, że chciałeś, ale proponuję na przyszłość stosować formę propozycja + argumenty a nie propozycja + "bo tak" - napisz co przesądza na korzyść F801s i jakie masz wrażenia z użytkowania - a kolega/koleżanka już sobie wybierze co mu/jej pasuje.

PS. Co do F801s i F70 to trudno je porównać ponieważ są bardzo różne - dobre do innych zastosowań i braki na jednym polu nadrabiają przewagą na innym:
F801s: mocniejsza konstrukcja (chociaż F70 to też nie jest byle co), podgląd GO, standardowo zasilanie paluszkami (ale z ograniczeniami co do typu), lepszy wizjer
F70: mniejszy/poręczniejszy, cichszy i nie ustępujący szybkością, nowszy AF i pomiar (pełny fill-in przy błysku), po dołączeniu BP ładujesz czym chcesz
Przykładowo - do portretu i studia bez wątpienia F801s, ale do przyrody i na street raczej F70 - wiem, że bardzo ogólnie ale starałem się oddać tendencję.

Maciej
12-11-2006, 20:20
Przepraszam.

Jakbyś mi napisał, że F70 jest zdecydowani lepszy od F801s, to od razu sprzedałbym swój aparat i kupił F70. A tak, to mam aparat jaki mam i mam nadzieję, że kiedyś będzie mnie stać na lepszy.

futrzak
12-11-2006, 20:30
Nie twierdzę kategorycznie, że coś jest lepsze/gorsze - trafność wyboru to kwestia wybitnie subiektywna.

maka
12-11-2006, 21:23
Dzięki za wszystkie uwagi. No właśnie, trzeba wybrać jedno z dwóch...albo tańszy, starszy korpus, a co za tym idzie wiecej kasy na optyke, albo nowszy, drozszy korpus, ale wtedy z optyką nieposzaleje. Z tego co "Futrzak" napisał to jednak byłbym chyba skłonniejszy do zakupu F70, ze wzgledu na to że moja działka fotografii to właśnie plener:) Dobrze jest poczytać bardziej doświadczonych od siebie. Serdeczne dzieki!!

futrzak
12-11-2006, 21:39
Tylko najpierw "pomacaj,obejrzyj,przymierz się", bo może ci się nie spodobać - suche rozważania nad techniką to tylko część aparatu i nie mozna tylko na nich opierać decyzji - powodzenia przy wyborze :)

maka
12-11-2006, 22:11
Moja przyjaciółka przez 2 lata uzywala F70 zanim przeniosla sie na lustrzanke cyfrowa i tez bardzo zachwala ten sprzet. Mysle ze to bedzie to co mi potrzeba:) Jakbys mial jeszcze jakies uwagi na temat F70 to chetnie wyslucham:) Pozdrawiam

teh_14m3
13-11-2006, 01:18
maka, poszukaj na forum ALF się sporo rozpisywał o F70-tce

maka
13-11-2006, 02:09
dzieki:)

sea21
15-11-2006, 01:55
a jaka jest roznica miedzy f70 i f75??

MzMarcin
15-11-2006, 02:39
a jaka jest roznica miedzy f70 i f75??
Taka ze dobre zadbane F70 to cudenko. a f75 to zabawka w tych czasach... Szukaj f80 chodza po grosze teraz...

sea21
15-11-2006, 13:21
czyli f65 to jest to samo co f65, czyli taka troche zabaweczka (programy tematyczne itp)?? a f70 jest bardziej "profesjonalny"?? bo tak sie sklada ze chce zmienic sprzeta. mam f65 i nie jestem zadowolony z niego.

teh_14m3
15-11-2006, 13:41
czyli f65 to jest to samo co f65, ....

mimo że nie jestem znawcą tematu moge ci odpowiedzieć, tak to jest to samo ;)

sea21
16-11-2006, 02:43
sorry. mala pomylka. chodzilo mi o f65 i f75.

mp_
23-11-2006, 21:27
ja moge z autopsii opisać 801s :)

wady:
-nie kuma się z obiektywami "g" (chyba ze w programie.. ale to dla mnie tak jakby wogule sie nie kumał)
-głośny
-dość ciężki (trzeba się przyzwyczaić - kobiecie odradzam zakup go do fotografii plenerowej - kilkugodzinny spacerek z nim moze naprawde dać w kość, z drogiej strony ciękim aparatem łatwiej jest robić nieporuszone fotki-przynajmniej dla mnie)
-przydałoby się podświetlanie lcd i fajnie by było gdyby miał opcjonalny battery pack (tu odsyłam do f90)
-w słabym świetle trzeba kozystać z trybu A (w "M" jest jakies kretynskie ograniczenie - dla mnie to największa wada tego sprzętu!)

zalety:
- ogromny wizjer i bardzo jasna, wymienna matówka (to chyba największa jego zaleta - wizjer jest naprawde wielki)
-bardzo solidny! (bardzo:)
-świetny pomiar światła (od kilku miesięcy robię praktycznie tylko na slajdach i przewaznie stosuje pomiar matrycowy-efekty bardzo bardzo zadowalające - mierzy genialnie!)
-wspołpracuje z manualnymi szkłami
-zasilanie na zwykłe paluszki! (nie wiem o jakich ograniczeniach pisano wyzej.. ale ja zadnych nie widzę - choć podobno lepiej nie stosować nowoczesnych akumulatorków - moj znajomy stosuje i nic mu sie nie dzieje - ale lepiej dmuchac na zimne)
-opcjonalna ścianka mf21 która dokłada tyle opcji dodatkowych że większość aparatów -nawet wspołczesnych- nie posiada takowych! (interwał, pułapka af, długie czasy naswietlania, braceting....)
-bardzo ergonomiczny! po zrobieniu kilku zdjęć można juz nie odrywać oka od wizjera zmieniając ustawienia - fociłem już kilkoma puszkami i ta ma naprawde fajną "klawiszologię"
-podgląd GO

miałem dylemat pomiędzy f801s i f70... wybrałem jak wybrałem - sądzę że dobrze (przynajmniej dla moich preferencji)

mp_
23-11-2006, 21:32
czyli f65 to jest to samo co f65, czyli taka troche zabaweczka (programy tematyczne itp)?? a f70 jest bardziej "profesjonalny"?? bo tak sie sklada ze chce zmienic sprzeta. mam f65 i nie jestem zadowolony z niego.
lepiej pocykaj jeszze troche skoro masz juz aparat i dozbieaj kase do f100 zamiast zmieniać body na troche lepsze !! cena f100 niedługo chyba juz ponizej 1000zł spadnie a to sprzęt mazenie!!

Maciej
23-11-2006, 21:43
-opcjonalna ścianka mf21 która dokłada tyle opcji dodatkowych że większość aparatów -nawet wspołczesnych- nie posiada takowych! (interwał, pułapka af, długie czasy naswietlania, braceting....)

Możesz wymienić wszystkie funkcje tej ścianki i napisać co każda daje, bo mam od niedawna F801s i np. nie wiem co to pułapka af, interwał itp. Z góry serdecznie dziękuję.

Jacek S
23-11-2006, 21:56
W tej kasie polecam wspominany już f90. Z tego co wiem to jest rozwinięciem F801 o którym dużo to pisano, ale jest od niego nowszy. Bardzo solidny korpus, świetny pomiar nawet z manualnymi szkłami od innych systemów, działa nawet w preselekcji przysłony i ma do tego elektroniczny dalmierz do ustawiania ostrości wiem bo używam. Jasna i duża matówka, świetne parametry techniczne, np. czas do 1/8000s (F80 tylko 1/4000s).
Kupiłem najpierw w sklepie F80, a potem dokupiłem używanego F90 jako drugie body, ale po krótkim czasie stało się pierwszym, a F80 trafił do szafy... Po prostu wolę robić zdjęcia 90-tką, efekty są podobne, ale lepiej mi się pstryka, ogroma jest przewaga wizjera F90 nad 80.
Takie są moje subiektywne odczucia z autopsji. Z opini które słyszałem to F70 jest teżbadzo dobrym aparatem, taka prostsza wersja F90. Odradzam zakup aparatów z serii z 5 na końcu (np. F65) bo to raczej zabawki i mają opinię awaryjnych.
Dodam jeszcze że z F80 trudno jest używać manualnych szkieł, a myślę że będziesz chciał tego spróbować. Ja używam przez przejściówki szkieł na M42 (przejściówka z soczewką) i od P-sixa (średni format, świetna optyka, przejściówka nie wymaga korekcji) i daje to świetne efekty oczywiście jeżeli lubisz manualne ustawianie ostrości.
Mam nadzieję, że coś ci podpowiedziałem. Jak będziesz miał jakieś szczegółowe pytania to pisz.
Pozdrawiam!

Jacek S
23-11-2006, 21:57
Oczywście F100 to klasa sama dla siebie, ale raczej nie wtej cenie!

Władca Pixeli
24-11-2006, 06:29
Możesz wymienić wszystkie funkcje tej ścianki i napisać co każda daje, bo mam od niedawna F801s i np. nie wiem co to pułapka af, interwał itp. Z góry serdecznie dziękuję.
Pułapka AF - aparat sam zrobie zdjęcie kiedy obiekt znajdzie się w punkcie ogniskowania.
Interwał - aparat sam może robić zdjęcia w dużych odstępach czasowych
Dodatkowo: bardzo długie czasy naświetlania, bracketing, naświetlanie daty, numeru zdjęcia, czy parametrów ekpozycji na zdjęciu + kombinacje funkcji.
Może także zliczać wszystkie zrobione zdjęcia.