Zobacz pełną wersję : Noktor HyperPrime 50mm f/0,95
maklipsowaty
16-02-2010, 10:57
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10408
ja jestem pod wrażeniem, żeby to jeszcze nie było 100mm po cropie to odkładałbym kasę na micro 4/3
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10408
ja jestem pod wrażeniem, żeby to jeszcze nie było 100mm po cropie to odkładałbym kasę na micro 4/3
Spekulują, że może toto kosztować 700-800 dolarów. U nas pewnie ze 3000 zł. Za tyle to kupisz coś krótszego, np. z mocowaniem Leica. Co prawda nie z takim światłem, ale jakościowo może być lepiej.
Z micro 4/3 bardzo fajnie współpracują manualne szkła, jest masa przejściówek na różne systemy, więc podpięcie szkieł Leica, Nikkor, Canon, Zeiss, Voigtlander nie stanowi problemu.
miron19j
16-02-2010, 12:08
Spekulują, że może toto kosztować 700-800 dolarów. U nas pewnie ze 3000 zł. Za tyle to kupisz coś krótszego, np. z mocowaniem Leica. Co prawda nie z takim światłem, ale jakościowo może być lepiej.
tutaj zdjęcie z prototypu
http://noktor.com/stills/noktor_2.jpg
Spekulują, że może toto kosztować 700-800 dolarów. U nas pewnie ze 3000 zł. Za tyle to kupisz coś krótszego, np. z mocowaniem Leica. Co prawda nie z takim światłem,..Ale w tym szkiełku chodzi tylko i wyłącznie o światło, więc inne kombinacje tracą sens. W dodatku to ogniskowa portretowa, w leice tak jasne są standardowe 50 mm. A tu jest ekwiwalent 100 mm.
rychu_lhotse
16-02-2010, 12:14
Takie pytanie.Czy na micro 4/3 GO przy zastosowaniu 50/0,95 nie będzie taka sama jak przy FF + 50/1,8?
będzie płytsza
tu sobie policz www.dofmaster.com/dofjs.html
przy tych samych odległosciach byłby inny kadr. Trzeba to sobie uwzględnić
Ot zwykły obiektyw do kamer, z przerobionym bagnetem ;-)
maklipsowaty
16-02-2010, 12:38
magia tego szkła to głównie światło.
Jakby to była prawdziwa 50 to jak dla nie micro 4/3 stałoby sie alternatywa dla analogowego dalmierza.tak samo małe, tak samo poręczne, nierzucające się w oczy, no cóż poczekam.
mibartek
16-02-2010, 13:01
będzie płytsza
tu sobie policz www.dofmaster.com/dofjs.html
przy tych samych odległościach byłby inny kadr. Trzeba to sobie uwzględnić
policzyłem sobie na dof masterze w ten sposób, że skoro po cropie 4/3 robi się odpowiednik 100mm, to porównałem :
D700 + 105/2, dystans 4 metry => głębia 17cm
EP1 + 50/1 (nie ma 0,95), dystans 4 metry => głębia 19cm
nie jest źle ;-)
ps oczywiście świadom jestem, że to nie będzie w 100% to samo D700/105; EP1/50 - ograniczam się tylko do porównania głębi ostrości ;-)
różnica chyba dość ważna jest np przy tym że 105 ma nieskończoność "później"
takie 100/2 dla m43 wyjdzie. czytałem ostatnio bloga na którym ktoś montował inne szkiełka na c-mount właśnie na m43, a były takie 25/1.4 i inne cuda.
Ale w tym szkiełku chodzi tylko i wyłącznie o światło, więc inne kombinacje tracą sens. W dodatku to ogniskowa portretowa, w leice tak jasne są standardowe 50 mm. A tu jest ekwiwalent 100 mm.
Ale takie myślenie jest trochę bez sensu bo jak w leice wytniesz sobie środek to też będziesz miał odpowiednik 100mm a w drugą stronę to raczej nie zadziała :) Moim zdanie chodzi o to żeby mieć i szeroko i jasno.
No to dojdziemy do wniosku, że teleobiektywy sa nie potrzebne. Co będzie po części prawda w momencie jak matryce będa nieskończenie doskonałe :)
To, że z leica możne mieć podobnie to nie o to chodzi, bo ta cena leiki zwala z nóg.
Nie wszyscy chcą szeroko, dla mnie właśnie to zaleta, że dłużej :)
(ale i tak nie wejdę w 4/3 dla tego szkła)
http://www.dpreview.com/news/1003/10030102noktor50mmhyperprime.asp
Nie przekonuje mnie ten obiektyw, poza zastosowanie stricte do zdjęc nocnych...
krolewicz
29-03-2010, 23:06
http://kenrockwell.com/tech/noktor/index.htm
warto przeczytać :)
Warto? chyba sobie kpisz. Rockwell to możliwie największy pajac, który tylko papla, żeby jakkolwiek zaistnieć. Tym razem wyjątkowe głupoty wrzucił i naprawdę dziwne, że ktoś może polecić taką papkę do poczytania. Wyjątkowo szkoda czasu.
Warto? chyba sobie kpisz. Rockwell to możliwie największy pajac, który tylko papla, żeby jakkolwiek zaistnieć. Tym razem wyjątkowe głupoty wrzucił i naprawdę dziwne, że ktoś może polecić taką papkę do poczytania. Wyjątkowo szkoda czasu.
W tym wypadku napisał prawdę.
tomwidlak
30-03-2010, 23:02
Z tym ze jest pajac to sie zgodze ale jako ktos kto pracowal w firmie zajmujacej sie bardzo wysokiej jakosci zabezpieczeniami elektronicznymi, miedzy innymi tez CCTV i znajac temat od podszewki moge sie zgodzic ze wszystkim co napisal. Takie jasne szkla do CCTV to jest norma i nie sa one tez za specjalnej jakosci. I marketing super, masa ludzi kupi i mase kasy zarobia bo watpie ze ich koszt przekracza $100 za sztuke przy duzej ilosci :-)
Dla mnie to co wypisuje jest śmieszne, mówi o otoczce i o tym co w ludziach powoduje ta jasność. Ale de facto nie ma ani doświadczeń w tych aparatach za wielkich, ani też nie ma samego szkła. Może sobie wobec tego paplać do woli i pewnie gryzie sam kamienie, że żaden z jego sponsorów nie sprzedaje tego obiektywu, bo chętnie by powspierał swoją rodzinę.
Ale de facto nie ma ani doświadczeń w tych aparatach za wielkich, ani też nie ma samego szkła.
Rozumiem, że Ty masz?
Ale de facto nie ma ani doświadczeń w tych aparatach za wielkich, ani też nie ma samego szkła.
Po co kupować dziadostwo?
Wystarczy popatrzeć na sample, kontrast zerowy, poziom czerni ciągnięty w wywoływaczce za uszy.
Może sobie wobec tego paplać do woli i pewnie gryzie sam kamienie, że żaden z jego sponsorów nie sprzedaje tego obiektywu, bo chętnie by powspierał swoją rodzinę.
Sprzedawanie tego szajsu za ciężka kasę to wstyd, dopiero wtedy by gryzł kamienie.
Zacytuje sam siebie ;-)
Ot zwykły obiektyw do kamer, z przerobionym bagnetem ;-)