PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W poszukiwaniu...

GUINNESSts
16-02-2010, 00:27
...krasnoludkow, parania sie z trudnym tematem jakim jest las, internetu:) Moze tym razem sie uda:(

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/avkizc23kvrtot7ixh.jpg)

Greg77
16-02-2010, 03:35
ŁooooooŻeszty!
Duze graty!

zaza67
16-02-2010, 06:44
bardzo fajnie wyszlo , gwiazda superowa ,ladnie uchwyciles swiatlo w kadrze po prawej dobrzze sie zamyka na drzewie

Hoobie
16-02-2010, 12:01
Uwielbiam tego typu foty :D
Jest świetnie, Tomku!

Strus
16-02-2010, 12:10
Ja takich zdjec nie lubie ale swiatlo naprawde uchwyciles bardzo fajnie

krzysztofz24
16-02-2010, 12:25
Wspanialy klimacik wyszedl ,podoba mi sie ta gra kolorow na promieniach rozchodzacych sie od slonca, wyglada to niemal jak tecza. Fotka bardzo udana mz.

PABLOOK
16-02-2010, 14:55
Bardzo lubię takie klimaty, choć przyznać trzeba, że nie są proste do uchwycenia. Miałem na myśli poprawnego uchwycenia, co Tobie się moim zdaniem udało :).
Ładne kolorki przyjęło to rozczepione światełko.
Jedynie co bym tu poprawił, to lewą stronę ciut przyciąć. Prawą zamknąłeś grubym konarem, natomiast lewą pozostawiłeś z małym prześwitem. Ale to moje jakieś tam dyrdymały :mrgreen:.
Ogólnie przyjemnie, z klimacikiem i lekką dozą tajemniczości :).
Jest fajnie, fajnie :-D.

Reju
16-02-2010, 15:02
Ładnie błysnęło i promyki kolorkami świecą ...lubię takie klimaty

to
16-02-2010, 15:12
Lubię takie :) Można zapytać jakie szkiełko tak ładnie promyki narysowało? :)

telly
16-02-2010, 15:42
Brakuje tylko jakiegoś hobbita siedzącego sobie pod drzewem i ćmiącego fajeczkę.
:)

Sebastianito
16-02-2010, 15:52
A mi sie troche fake wydaje i jakby bylo szopowane.... ale moze sie myle...

Rial
16-02-2010, 15:58
Chm, moje pierwsze wrażenie było identyczne :) Bardzo udany kadr, jedynie jak na mój gust za mało nasycenia i kontrastu - sprawia wrażenie nieco "matowego"

GUINNESSts
16-02-2010, 22:27

Nie jest szopowane w najmniejszym stopniu. Ot wyciagane z cieni.
Przyznam, ze sam odbieram to nieco dziwnie. Jakby zbyt wiele tych poswat i bliczkow. No ale jak mawia nasz znany i szanowany kolega,: "Tak tam bylo". To zasluga filtra polaryzacyjnego.

Lubię takie :) Można zapytać jakie szkiełko tak ładnie promyki narysowało? :)

Nikkor 18-55 i polar hoya.

barbi
17-02-2010, 00:12
Spodobało mi się to już przy pierwszym zaglądnięciu, ale ... - brakuje mi kontrastu i światła w tym zdjęciu.

GUINNESSts
17-02-2010, 00:27
Spodobało mi się to już przy pierwszym zaglądnięciu, ale ... - brakuje mi kontrastu i światła w tym zdjęciu.

Swiatla az nadto. Kontrastu owszem. Ale straci klimat. Uciekna mgielki, ktore przeslaniaja tyl kadru. Nie bede bronil tej fotki, bo wydaje mi sie lekko kjiczykowata przez mnogosc tych bliczkow. No ale wiesz jak to jest. Najlepiej zapytac i sie poradzic. A jeszcze lepiej tutaj:):):)

to
17-02-2010, 11:32
Nikkor 18-55 i polar hoya.

ale ten kitowy 18-55? Czy ten DX ze światłem 2.8 (bo chyba taki jest też)... :)

Pytam, bo kitowym nigdy mi ładna gwiazda ani promyki nie wychodzą. Niedawno nabyłem N20/2.8 i mam nadzieję, że będzie lepiej. Nie miałem okazji jeszcze przetestować niestety.

Greg77
17-02-2010, 17:46
ale ten kitowy 18-55? Czy ten DX ze światłem 2.8 (bo chyba taki jest też)... :)

Pytam, bo kitowym nigdy mi ładna gwiazda ani promyki nie wychodzą. Niedawno nabyłem N20/2.8 i mam nadzieję, że będzie lepiej. Nie miałem okazji jeszcze przetestować niestety.

Tak, tak i rob jeszcze na 2,8 to gwiazdki beda ze hej!Tomasz zrobil to z KITowym 18-55 zwyklym plastikowym ze swiatlem f3.5-5,6......
Ja juz gwiazdki robilem Kitem 18-105........zaden problem....pozadnie przymknac przeslone i musowo.....!

to
17-02-2010, 17:51
Tak, tak i rob jeszcze na 2,8 to gwiazdki beda ze hej!Tomasz zrobil to z KITowym 18-55 zwyklym plastikowym ze swiatlem f3.5-5,6......
Ja juz gwiazdki robilem Kitem 18-105........zaden problem....pozadnie przymknac przeslone i musowo.....!

Kurna, Grzechu, przeczytaj dokładnie co napisałem :) Napisałem, że mi na kicie nie wychodzą takie ładne gwiazdki, a teraz mam 20/2.8 i jeszcze nie miałem okazji przetestować... No i chyba nie masz mnie za takiego głąba, co myśli, że przy 2.8 będzie gwiazdka, co? :)

GUINNESSts
17-02-2010, 21:00
Tomek. Grzegorz juz Tobie odpowiedzial jakim obiektywem. Ale nie bede go specjalnie polecal;):) Tutaj najwieksza role odegral polar. Przymknalem go w taki sposob, aby spolaryzowac bezposrednie swiatlo sloneczne padajace na mgle. Dlatego matryca nie widzi mgly. A swiatlo odbite czy zastane... to swiatlo, ktore pochodzi z cieni galezi, pozostawilem bez zmian. Dlatego tam widac mgielke. I to cala sztuczka.
Odnosnie zdjecia to ciagle mam jakies nie poukaldane mysli:(

to
17-02-2010, 23:56
Tomek. Grzegorz juz Tobie odpowiedzial jakim obiektywem. Ale nie bede go specjalnie polecal;):) Tutaj najwieksza role odegral polar. Przymknalem go w taki sposob, aby spolaryzowac bezposrednie swiatlo sloneczne padajace na mgle. Dlatego matryca nie widzi mgly. A swiatlo odbite czy zastane... to swiatlo, ktore pochodzi z cieni galezi, pozostawilem bez zmian. Dlatego tam widac mgielke. I to cala sztuczka.
Odnosnie zdjecia to ciagle mam jakies nie poukaldane mysli:(

No odpowiedział, odpowiedział, tylko nie doczytał i rozpędził się z domysłami ;) Co do kita, to fakt, ja też nie polecam :) Lubi płatać figle. I pod słońce robi jakieś krzywe gwiazdki, choć to może też wina UV-ki jaką miałem. Ale w takich sytuacjach jak ta (mgiełka w lesie) zostawiam gołe szkło, bez filtrów... i chyba wtedy najlepiej wychodzi. U Ciebie jest klimatycznie i o to chodzi. Mi tylko raz udało się taką mgiełkę złapać:
klik (http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/las-99/)
ale jak już pisałem, wszystkie dodatkowe szkiełka z obiektywu pozdejmowałem.

GUINNESSts
18-02-2010, 00:28
No odpowiedział, odpowiedział, tylko nie doczytał i rozpędził się z domysłami ;) Co do kita, to fakt, ja też nie polecam :) Lubi płatać figle. I pod słońce robi jakieś krzywe gwiazdki, choć to może też wina UV-ki jaką miałem. Ale w takich sytuacjach jak ta (mgiełka w lesie) zostawiam gołe szkło, bez filtrów... i chyba wtedy najlepiej wychodzi. U Ciebie jest klimatycznie i o to chodzi. Mi tylko raz udało się taką mgiełkę złapać:
klik (http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/las-99/)
ale jak już pisałem, wszystkie dodatkowe szkiełka z obiektywu pozdejmowałem.

To mnie zaskoczyles ta fotka z National Geographic. Piekna. A Ty mnie pytasz o technikalia w takim badziewiu jakie pokazuje. Tutaj tej foty nie widzialem. Szkoda:(

to
18-02-2010, 11:18
To mnie zaskoczyles ta fotka z National Geographic. Piekna. A Ty mnie pytasz o technikalia w takim badziewiu jakie pokazuje. Tutaj tej foty nie widzialem. Szkoda:(

Była tutaj, była, ale dawno... w 2008 chyba. A galerię na NG może mieć każdy :) Nic wielkiego. Chociaż wczoraj udało mi się wskoczyć na "zdjęcie dnia" na NG PL :)

sea21
18-02-2010, 11:25
Marzy mi się taka fota! Dobra robota:)