Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Klasycznie-Zamkowo [IR]

bil78
15-02-2010, 13:13
trochę inne spojrzenie na zamek

ciężko go pokazać w jakiś innowacyjny sposób , szczególnie jeśli ma się do dyspozycji tylko 18mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/i/zamf.jpg/)

harb
15-02-2010, 13:18
.......ciężko go pokazać w jakiś innowacyjny sposób , szczególnie jeśli ma się do dyspozycji tylko 18mm

zgadzam się, ładnie zrobiłes kolorki ale oddechu niestety brakuje :-D

moshica
15-02-2010, 14:02
co masz na myśli "brakuje oddechu", za mało nieba czy czegoś innego ?
Ja bym bardziej "ściął" lewą stronę prawie przy drzewku, ale w zasadzie to czepianie się i kosmetyka...mnie się podoba, kolory również na tak !

sokrates
15-02-2010, 14:09
pewnie miał na myśli to co i ja - że ciasno bardzo. Aż się prosi to zdjęcie zrobić na ogniskowej 10mm dokładnie z tego samego miejsca.

moshica
15-02-2010, 14:11
przy 10mm obiekt stałby się mniejszy i owszem rozciągnięty, a tak jest bardziej wyeksponowany ;-)

harb
15-02-2010, 14:16
co masz na myśli "brakuje oddechu", za mało nieba czy czegoś innego ?
Ja bym bardziej "ściął" lewą stronę prawie przy drzewku, ale w zasadzie to czepianie się i kosmetyka...mnie się podoba, kolory również na tak !

brakuje mi przestrzeni w tym kadrze, lewa żle zaczęta z uciętym budynkiem i trawnikiem, pierwsza lewa wieża leci w prawo widać to po pionach, natomiast z prawej ucięty łącznik, całość robi wrażenie ciasnego kadru który nie obejmuje bryły zamku i w dostatecznym zakresie placu zamkowego, tak jak napisałem na plus kolorki - dysponując mniejszą ogniskową wolałbym się cofnąc i pokazać zamek w mniejszej skali natomiast w ładniejszym kadrze

wasilewk
15-02-2010, 14:21
brakuje mi przestrzeni w tym kadrze, lewa żle zaczęta z uciętym budynkiem i trawnikiem, pierwsza lewa wieża leci w prawo widać to po pionach, natomiast z prawej ucięty łącznik, całość robi wrażenie ciasnego kadru który nie obejmuje bryły zamku i w dostatecznym zakresie placu zamkowego, tak jak napisałem na plus kolorki

NMSP:
Janku !
Co się dzieje, że ostatnio w sprawach oczywistych musisz się tłumaczyć ?
Przecież to wszystko widać !

Pzdr.

MrLiR
15-02-2010, 14:22
ceikawy eksperyment z IR, według mnie jest OK - jezeli chodzi o IR. Co do kadru to koledzy juz sie wypowiedzieli.

Bartekkw
15-02-2010, 14:24
Fajna IR'ka - trochę ciasno, ale to chyba jedyny problem :) Trzaskałeś to z jakimś filtrem ?

harb
15-02-2010, 14:43
NMSP:
Janku !
Co się dzieje, że ostatnio w sprawach oczywistych musisz się tłumaczyć ?
Przecież to wszystko widać !

Pzdr.

skoro moshica nie rozumiał co miałem na mysli, to warto napisać szerzej może ktoś jeszcze spojrzy na ten kadr tak jak ja to widzę - być może będą też zwolennicy takiego właśnie kadrowania jak prezentuje je autor, ile osób tyle spojrzeń, ja bym to zrobił tak jak napisałem, ale fotka generalnie jest dobra :-D

wasilewk
15-02-2010, 14:51
skoro moshica nie rozumiał co miałem na mysli, to warto napisać szerzej może ktoś jeszcze spojrzy na ten kadr tak jak ja to widzę - być może będą też zwolennicy takiego właśnie kadrowania jak prezentuje je autor, ile osób tyle spojrzeń, ja bym to zrobił tak jak napisałem, ale fotka generalnie jest dobra :-D

Oczywiście, że dobra !

Tylko kiedyś... ...jak coś napisałeś, to nie było dyskusji - wiadomo, że miałeś rację. A teraz tę rację trzeba jeszcze 'wyłożyć' ! Co za czasy !

Pzdr.

P.S.
Moja złość może jest spotęgowana dyskusją nad tymi 'blikami w 14-24'.

harb
15-02-2010, 15:00
Oczywiście, że dobra !

Tylko kiedyś... ...jak coś napisałeś, to nie było dyskusji - wiadomo, że miałeś rację. A teraz tę rację trzeba jeszcze 'wyłożyć' ! Co za czasy !

Pzdr.

P.S.
Moja złość może jest spotęgowana dyskusją nad tymi 'blikami w 14-24'.

nie ma co się irytować - w tamtym dziale jest wielu specjalistów od optyki, którzy nie posiadają ale wiedzą, nie robili zdjęć ale mogą wystawić recenzję - i wpuszczają takimi opiniami ludzi w kanał, ktoś chce przeczytać szczerą opinię o szkle a czyta stek bzdur, i nie jest to w niczym pomocne a wprowadza tylko ludzi w błąd, na szczęscie zawsze znajdzie się ktoś kto potrafi napisać trzeżwą opinię, oczywiście budzi to od razu sprzeciw tych pierwszych tych wszystko wiedzących no i awantura gotowa (sorry za OT) :-D

bil78
15-02-2010, 17:54
brakuje mi przestrzeni w tym kadrze, lewa żle zaczęta z uciętym budynkiem i trawnikiem, pierwsza lewa wieża leci w prawo widać to po pionach, natomiast z prawej ucięty łącznik, całość robi wrażenie ciasnego kadru który nie obejmuje bryły zamku i w dostatecznym zakresie placu zamkowego, tak jak napisałem na plus kolorki - dysponując mniejszą ogniskową wolałbym się cofnąc i pokazać zamek w mniejszej skali natomiast w ładniejszym kadrze

co do kadru to było zamierzone z tego faktu ze inaczej się nie da ,cofnąć niema się gdzie bo krzaki, z lewej strony wychodzą już prawie gałęzie które uniemożliwiły objecie całego budynku , z prawej łącznik został specjalnie tak przycięty bo tak samo wchodziły już gałęzie drzew które są lekko wstemplowane i jest remontowany budynek ogrodowy na którym wisi siatka i rusztowanie , co do 10mm to może by objęło cały obiekt ale nie z tego miejsca(dookoła krzaki i gałęzie), przez co połowa pierwszego planu by uciekła i był by mały sens robić IR samego zamku , byłem świadomy ciasnego kadru ale wydawał mi się na tyle dobry żeby go pokazać

Fajna IR'ka - trochę ciasno, ale to chyba jedyny problem :) Trzaskałeś to z jakimś filtrem ?

tak robione z filtrem ir cokina p007

PABLOOK
15-02-2010, 18:20
Ładnie, mi się podoba :).
A najlepsze jest to, że tu zima jest "na niby" :mrgreen:.

zaza67
15-02-2010, 18:39
ladna irenka podoba mi sie

wasilewk
15-02-2010, 19:10
...byłem świadomy ciasnego kadru ale wydawał mi się na tyle dobry żeby go pokazać

...

Ok., ale sprostować możesz...

Hoobie
15-02-2010, 20:23
Podoba mi sie ta Irenka ;)

miszka74
16-02-2010, 02:19
Bardzo fajnie kolorystycznie, kadr rzeczywiscie troche kulejacy, az sie prosi zeby tu panoramke zrobic z kilku ujec :)
pozdrawiam