PDA

Zobacz pełną wersję : f801s nieostry obraz na matówce - help

burz
15-02-2010, 12:08
mam problem. wystawiłem do sprzedaży F801s, który przeleżał w torbie kilka ostatnich lat. aparat w idealnym stanie, nic sie z nim w tym czasie nie działo... ale podpiąłem dzis obiektyw i, kurcze, normalnie przysiadłem z wrażenia. obraz na matówce jest nieostry (brak ostrości obrazu oraz brak ostrości wyświetlacza lcd widocznego poniżej)... Nie mam pojęcia co się stało. Wyjąłem matówkę, włożyłem - to samo.

macie jakieś pomysły co z tym zrobić? aparat jest na aukcji wystawiony jako 100 proc. sprawny i mam oferty.

ps. czy zassanie odkurzaczem pyłków z komory lustra mogło cos zepsuć?

artful
15-02-2010, 12:21
nic sie z nim w tym czasie nie działo...
ps. czy zassanie odkurzaczem pyłków z komory lustra mogło cos zepsuć?

no to działo się, czy nie działo?:-)

burz
15-02-2010, 12:29
nie działo się w tym sensie, że aparat leżał w torbie bez obiektywu, nie były nim robione zdjęcia, nie upadł itp.
Gdy go uzywalem (ostatni raz ok. 2003-4 roku), to od czasu do czasu albo przedmuchiwalem wnętrze gruszką, albo zasysalem pyłki odkurzaczem - ale zawsze ostrożnie. Nie pamiętam, czy po odłożeniu do torby był czyszczony odkurzaczem, ale przyjmuję taką możliwość. Jestem pedant i dbam o sprzęt, także nieużywany:)

Obecna sytuacja mnie trochę podłamała, bo chciałem go sprzedac jako sprawny (zbieram na jasną stałke 50 mm)

sokrates
15-02-2010, 14:28
a nie przestawiłeś sobie przy muszli wizjera korekty wady wzroku? jak masz dobry wzrok, to korekta na + lub - spowoduje że obraz w wizjerze stanie się nieostry.

burz
15-02-2010, 14:38
w 801 nie ma takiej korekty.
widzę ostry paproszek na polu wyświetlacza, ale już cyferki wyświetlacza są nieostre.

artful
15-02-2010, 14:59
może to nie jest nieostrość tylko jakiś osad, może zaszło czymś podczas leżakowania lustro/matówka?

Michał Jędrak
15-02-2010, 15:16
Dbasz o sprzęt i czyścisz odkurzaczem? A wiesz, że migawka jest zrobiona z blaszek niewiele grubszych niż opakowanie po cukierkach? Wyginają się od dmuchnięcia a co dopiero przy odkurzaczu... Ciesz się, że ich nie wyrwałeś. No ale wracając do tematu...

Ja bym sprawdził czy w wizjerze nic nie klekocze a potem odkręcił okular wizjera. Być może tam się coś przesunęło. Od strony komory masz tylko matówkę, a ta nie mogłaby się przesunąć i przy niej byłby tylko obraz nieostry, ale cyfry nie.

burz
15-02-2010, 15:34
może to nie jest nieostrość tylko jakiś osad, może zaszło czymś podczas leżakowania lustro/matówka?

nie, lusterko jest czyściutkie i lsniące:)

Dbasz o sprzęt i czyścisz odkurzaczem? A wiesz, że migawka jest zrobiona z blaszek niewiele grubszych niż opakowanie po cukierkach? Wyginają się od dmuchnięcia a co dopiero przy odkurzaczu... Ciesz się, że ich nie wyrwałeś. No ale wracając do tematu...

Ja bym sprawdził czy w wizjerze nic nie klekocze a potem odkręcił okular wizjera. Być może tam się coś przesunęło. Od strony komory masz tylko matówkę, a ta nie mogłaby się przesunąć i przy niej byłby tylko obraz nieostry, ale cyfry nie.

Odkurzaczem w granicach rozsądku oczywiście, ostrożnie komorę lustra i tor przesuwu błony, do migawki się nie zbliżam. Z dobrym sprzętem miałem do czynienia już w okolicach roku 1988 (C F1n), nic nie zepsułem:))

Wizjer (okular) nie wygląda na rozbieralny, przynajmniej na moje oko.
Ale chyba masz rację, że jeżeli trzeba szukać przyczyny, to od tej strony.

Tylko nadal wychodzę z podziwu, jakim cudem mam ten problem, skoro aparat nie upadł na podłogę, tylko bezpiecznie leżał w torbie...

stachmuszel
15-02-2010, 15:34
Sprawdź, czy lustro jest w swojej pozycji. Jeśli np. lustro nie opada do końca (do pozycji 45 stopni), obraz w pryzmacie będzie nieostry.
Pozdr.

p.s. trzymaj lepiej odkurzacz z dala od sprzętu foto.

burz
15-02-2010, 15:39
jest 45 stopni.
To mi wygląda na okular, jak sugerował Michał Jędrak

markB
15-02-2010, 20:00
Wizjer (okular) nie wygląda na rozbieralny, przynajmniej na moje oko.
Ale chyba masz rację, że jeżeli trzeba szukać przyczyny, to od tej strony.

Okular jest jak najbardziej rozbieralny, normalnie się go odkręca jak każdego Nikonowskiego okrąglaka. Może się przekręcił? A może szkiełko od wewnątrz zaszło mgiełką?

Michał Jędrak
15-02-2010, 21:03
No właśnie coś mi tak świtało, że 801 ma rozbieralnego okrągłego

burz
15-02-2010, 22:23
może rozbieralny, ale nie wygląda:)
Po prostu odkręciłem parę śrubek i zdjąłem górę body... i nic to nie dało, wszystko wygląda na nienaruszone

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i895.photobucket.com/albums/ac155/burz_pl/bebechy%20f801s/bebechy2.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i895.photobucket.com/albums/ac155/burz_pl/bebechy%20f801s/bebechy.jpg)
Złożyłem więc do kupy. Nie mam pomysłów.
Zmieniłem opis na aukcji, pisząc o problemie, pewno nikt nie kupi, a aparat zostanie jako pamiątka. A kupno jasnej stałki rozciągnie się w czasie:(

markB
15-02-2010, 23:15
Sorry, ale nam chodziło o wizjer, czyli ten okrągły okularek na obudowie pryzmatu. Jego można odkręcić, niepotrzebnie odkręcałeś całą górę.

burz
16-02-2010, 00:52
odkręcenie wizjera tez niestety nic by nie dało:(

markB
16-02-2010, 20:07
Owszem, ale sprawdziłbyś czy coś jest brudne dużo szybciej niż przy zdejmowaniu całej góry. Skoro nie jest to wizjer, to pozostaje matówka. Nie wiem w jaki sposób ją wyciągałeś, bo do tego jest specjalna pęseta. Może ten tyci zatrzask przy matówce nie zaskoczył do końca?

burz
17-02-2010, 01:05
po zwolnieniu zatrzasku ramka z matówką odskakuje i matówkę wyjmuje się bez problemu. W zasadzie sama wypada:) Pęsetą oczywiście też można (użyłem pęsety, jakby kto pytał). Niestety (stety) zatrzask zaskoczył.

A przy okazji... Dzięki wszystkim za zainteresowanie i próby pomocy.

kebi
18-02-2010, 01:08
Witam !

Jeśli jest brak ostrości orazu na matówce i ostrości wyświetlacza LCD to problem na pewno nie dotyczy ustawienia lustra. Wyświetlacz LCD znajduje się w pryzmacie w rejonie tego białego paska nad napisem Nikon ( ten pasek to podświetlanie LCD ). Masz coś nie tak z wizjerem albo pryzmatem.