PDA

Zobacz pełną wersję : D 50 i 54MZ-3

gigol
12-11-2006, 00:18
Właśnie włożyłem swoją lampę metz 54MZ-3 do nowo kupionego D 50 i uświadomiłem sobie, że to razem chyba nie działa. Czy da się coś z tym zrobić? Pomóżcie amatorowi.

Smurf
12-11-2006, 00:38
Da się używac w trybie automatyki tyrystorowej lampy lub w trybie manulanym.

gigol
12-11-2006, 00:53
Czy adapter "SCA-3083 digital" rozwiąże jakoś problem?
Pozdrawiam
Tomasz

Smurf
12-11-2006, 00:59
Adapter 3083 sluży do wyzwalania lampy jako "niewolnicy" w trybie slave.

ALF
12-11-2006, 03:04
niestety, musze cię zmartwić...nie abla MZ3 z D50...ja używam jej z ww wymienioną kostką jako slave, cykam 54MZ4i, a przymierzam się do zakupu 58 lub 76 :D

gigol
12-11-2006, 12:16
Dzięki serdeczne, znalazłem dyskusję na ten sam temat sprzed kilku miesięcy. Niestety mam stopkę m2, czyli nie ma szans na przeprogramowanie do użytku w trybie A. Byłem bardzo zadowolony z metza - i do f70 i do f65, co prawda zastosowanie w moim przypadku było amatorskie. Pozostaje kupić MZ4-i. Oprócz kostki slave muszę mieć drugiego metza, żeby wyzwolić błysk w mz3, tak? Gdzie mogę znaleźć informacje jak korzystać z dwóch lamp.
Pozdrawiam
Tomasz

ALF
12-11-2006, 13:25
adapter SCA 3083 daje możliwość wyzwalania slave w 4 trybach...w trybie klasycznym będziesz mógł wyzwolić lampą wbudowaną, ale w trybie metz remote musisz mieć 2 metze...niekoniecznie MZ4i, masz ciekawą propozycję 58AF1...

PaSkal
12-11-2006, 13:42
Aha, czyli mogę zapomnieć o takim mariażu... grrr. A już miałem ochotę na poblitzować sobie :(

ALF
12-11-2006, 14:56
zapomieć...nie, ale z ograniczeniami

wrrum
12-11-2006, 22:59
Na próbę podpiąłem mój blyskograt pod D80. Wiedziałem, że jedno z drugim nie abla, ale rezultat mnie szczerze zaskoczył. Ustawiając parametry na "czuja" przy odrobinie doświadczenie (a ja używałem z analogiem tylko w full auto) można coś z tego połączenia wycisnąć. Np.:
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

P.S. Młody jeszcze nie jest taki kudłaty :). To były "postrzyżyny"

tykrysek
09-01-2007, 16:30
adapter SCA 3083 daje możliwość wyzwalania slave w 4 trybach...w trybie klasycznym będziesz mógł wyzwolić lampą wbudowaną, ale w trybie metz remote musisz mieć 2 metze...niekoniecznie MZ4i, masz ciekawą propozycję 58AF1...

Jedno pytanie: czy 2 lampa slave także musi mieć ittl, czy też kombinacja -MZ4i master i MZ3 slave+3083- będzie działać w ittl? ...lub kombinacja -58AF1 master + MZ3 z sca3083 jako slave- będzie działać w ittl z D50??

ALF
10-01-2007, 00:18
będzie działać albo w trybie manualnym, albo w trybie metz remote (z albo bez przedbłysków kontrolnych) - taki wybór masz na SCA3083...kilka prób jakie zrobiłem były bardzo obiecujące, ale nie miałem kiedy potrenować na szerszą skalę, może wiosną znajdę czas i pobawię się na całego :)

tykrysek
10-01-2007, 13:01
Czyli zastosowanie sca3083 z 54MZ3 jako slave wyklucza pracę w ittl na lampie master?
Planuję zakup 58AF1 i chciałbym uzyskać taką kombinacja: 58AF1 jako master na aparacie +
54MZ3 z sca3083 jako slave. Nie wiem tylko (i nigdzie tej informacji nie mogę odszukać) czy jeśli
ustawię w aparacie i na 58AF1 ittl to czy lampa master będzie decydować o sile błysku slave'a
54MZ3 zgodnie z tym co aparat "zdecyduje".
Jak dotąd używając tylko metz'ów i tylko w trybie A byłem zadowolony z efektów.

Oto co mówi instrukcja 58AF1:
...Wireless remote operation is compatible with the Nikon Advanced Wireless
Lighting system... The flash modes TTL or manual M can be set for each group separately on the master
flash unit -(jeśli dobrze ruzumiem można ustawić ttl na master'ze, ale co ze slave'ami?Czy muszą mieć
ittl?)- ...Remote flash operation also supports second curtain synchronisation...The secondary reflector is not supported by remote flash operation...
Tyle wyczytałem :)
pozdrawiam
Krzysztof

Chyba znalazłem odpowiedź (w opisie sca 3083 tyn razem):

Three slave functions are available:

Cordless TTL or Auto Flash Control function allows for a Metz flash unit mounted on the camera to control one or several external slave units in the cordless mode.

Slave trigger function without preflash suppression will trigger the slave unit with any light pulse from any flash unit on the camera (integrated or external). The output can be manually set for specific light control.

Slave trigger function with preflash suppression mode tells the slave flash to ignore any pre-flash used by digital cameras.

To chyba wszystko wyjaśnia.
pozdrawiam
Krzysztof

ALF
10-01-2007, 14:18
na ogół lampy slave i tak ustawia się w manual :)
ale pamiętam, że 54MZ4i ustawiony miałem na iTTL, a 54MZ3 z SCA3083 w trybie metz remot

forgetful
10-01-2007, 15:10
Jest jeszcze inna możliwość - podpięcie stopki bez dedykacji.
Myślę że taką stopkę można gdzieś w komisie kupić za grosze
Miałem dokładnie ten sam problem, D50 nie wyzwalał mi Metza. (stopka M)Wygrzebałem z szuflady starą stopkę bez żadnej dedykacji (taką z jednym stykiem) podpiąłem, wyłączyłem w lampie usypianie ustawiłem tryb A i wszystko pięknie działa.
Tylko musisz pamiętać że nie przenoszą się informacje o przysłonie i czułości