PDA

Zobacz pełną wersję : zawieszajacy sie soft do LS-5000ED

okupant
15-02-2010, 02:19
Witam,
mam problem ze skanerem, a wlasciwie z jego oprogramowaniem Nikon Scan 4.0.2. Jako, ze MS nie wypuscil jescze oprogramowania do w/w skanera do Win7 zmuszony bylem zainstalowac VM i na nim WinXP i tam dopiero skaner wraz z oprogramowaniem. Aczkolwiek to nie powinno byc przyczyna, poniewaz podobna sytuacja wystepowala (ale rzadziej), gdy mialem tylko WinXP.
Problem pojawia sie bardzo czesto - na razie udalo mi sie zeskanowac 7 klatek z 1 rolki i juz szlag mnie trafia powoli.
Zapomnialem dodac,ze uzywam rowniez przystawki SA-30, zeby bylo troche szybciej ze skanowaniem (sic!).
Probowalem odinstalowywac skaner oraz soft i instalowac wszystko zgodnie ze wskazaniami producenta, ale to nic nie pomaga.

Mam dziesiatki filmow do skanowania (swoich, swoich) i juz nie wiem, co robic...
Aaaa, zawiesza sie w momencie wciagania rolki filmu do srodka - czasami zassie cala, czasami czesc.
"Acquiring thumbnail/Performing scan" i zwiecha. Moge sobie tylko wyslac raport z bledu do MS.
Przeszukujac forum natknalem sie na watek kogos, kto mowil, iz rzeczony skaner pracuje mu calymi dniami - szczesciarz.

Help!!!

Seba

Valwit
16-02-2010, 01:38
ok, to moze po kolei :)

jaka wersja windows. 32 czy 64 bitowa?
skaner podlaczony bezposrednio do kompa czy przez huba?
nikon scan dziala w trybie kompatybilnosci? jesli tak to w jakim, jesli nie - spróbuj :) prawoklik na ikonke -> properties/wlasciwosci -> compatibility i zaznacz aby dziala jak pod xp (dla pewnosci SP2) i zaznacz aby byl odpalany z uprawnieniami admina

okupant
16-02-2010, 02:02
Hmmmm
Win7 Ultimate mam 64bitowa, natomiast XP mam zainstalowana poprzez wirtualna maszyne i nie wiem ile bit - samo sie zainstalowalo z MS Update. Problem ten wystepowal dawniej, kiedymialem XPeka 32bitowego. Podlaczony jest bezposrednio do komputera, odlaczone mam wszystkie pozostale urzadzenia na usb poza myszka.
A o co chodzi z tym trybem kompatybilnosci?? Nie mam na kompie innego konta, jak moje z uprawnieniami admina.

Dodam jeszcze, ze kontaktowalem sie z nikon.co.uk i ciagle testuja compatibility z Win7, ale nie moga powiedziec, kiedy wypuszcza jakiego pacza :-(

Valwit
16-02-2010, 21:00
ok. wirtualna jest 32 bitowa, ale sznase z e w tym pojdzie sa marne. to nie jest nieststy vmware ktore przkazuje usb praktycznie bezposrednio.

tryb kompatybilnosci tak jakby emuluje API starszego windowsa, tak jakby soft dzialal w starszym srodowisku. ustaw na xp sp2 i obadaj czy pojdzie. a to ze masz konto admina nie znaczy ze software dziala z takimi uprawnieniami. to sie dzieje dopiero jak zaznaczycz haczyk. zrob to i zobacz czy bedzie lepiej.

a co do nikona: te sama wersje nikon scan testowali na kompatybilnosc z vista. w zasadzie robia to do dzis bo nigdy nie skonczyli ;)

okupant
16-02-2010, 22:14
Valwit, dzieki sprawdze. Co do Visty - wypuscili patcha 4.0.3.

Valwit
16-02-2010, 23:01
symboliczny ten patch :>

okupant
16-02-2010, 23:57
Jesli chodzi o compatibility to w xp mode moge miec tylko wsteczna, a wiec 95, 98, NT 4.0 i 2000. Nie instaluje Nikon Scan na win7, bo nie ma sterownikow do skanera oraz oprogramowania, jak juz wczesniej pisalem.
Pisalem rowniez, ze dzialo sie to samo, gdy mialem tylko XP na kompie :-(

Valwit
17-02-2010, 00:30
soft istery z visty powinny dzialac. a tra wsteczna kompatybilnosc o ktorej piszesz to wlasnie to cos co pozwoli oprogramowaniu dzialc. nikon scan "bedzie myslal" ze jest zainstalowany na xp

okupant
17-02-2010, 03:09
Sorry Valwit, ale za barzdzo nie kumam o co Ci chodzi z ta wsteczna kompatybilnoscia. Mam zainstalowany soft i skaner na xp, wiec oprogramowanie nie musi "myslec", ze ze jest na xp, bo po prostu jest. Co prawda jest to XP mode na VM, ale to przeciez niczemu nie przeszkadza (?)
Czy radzisz, zebym zainstalowal wszystko z najnowsza poprawka do Visty wlacznie na Win7 i tam zaznaczyl z ta kompatybilnoscia? Bo jak tak, to nie bedzie banglac - system nie ma sterow do skanera. Czy moze recznie probowac zaladowac mu stery od Visty?? Glowa mnie boli...

No a co z tym, ze na XP kiedys dzialo mi sie to samo?
Przepraszam, ze tak sie czepiam i dziekuje Ci za chec pomocy krajanowi w potrzebie ;-)

Valwit
17-02-2010, 06:00
no wlasnie w tym dowcip ze nikon scan bardzo nie lubi jak cos posredniczy przy usb. jak odpalasz virtualpc z xp to komunikacja miedzy emulowanym pecetem a skanerem nie jest bezposrednia tylko przechodzi przez emulator. i to potrafi powodowac kaszane. jesli miales juz problmey pod xp zanim przesiadles sie na 7 to mozesz miec chiposet na plycie ktory sie z nikonowym softem gryzie.

zainstaluj nikon scan, z poprawka dla visty, bezposrednio pod windows 7. zaznacz aby dzialalo z prawami admina. odpal soft czy zadziala. jesli tak - wylacz soft, i podlacz skaner. jesli winda zapiszczy o stery pokaz te vistowe - 7 nie ma problemow ze starszymi strerownikami jak vista miala. jesli beda problemy - wypróbuj tryb kompatybilnosci.

u mnie na 64 bitowej 7 ultimate nikon scan sie odpalal bez problemu, moglem obrabiac nefy ze skanera. samego skanera juz nieststy nie mam zeby przetestowac :)

okupant
17-02-2010, 14:52
Dla potomnych swietny watek wraz ze sterownikiem do systemow 64bitowych (Vista i Windows 7) dla skanerow nikona :-D

http://photo.net/digital-darkroom-forum/00Ryck

Ciagle wywala mi program po wciagnieciu calej rolki do skanera, nawet w trybie kompatybilnosci z Vista, Vista sp1 i Vista sp2. O co kaman?? Czy uzywa ktos SA-30?

Valwit
18-02-2010, 06:27
jakis konkretny bład pokazuje, czy od razu w kosmos leci? bez sa-30 dziala normalnie?

okupant
18-02-2010, 15:20
I tak. Pokombinowalem ze sterownikiem, wgralem soft dla Visty (tak jak radziles) 4.0.3. Nie zawiesil sie od razu. Zeskanowalem z dwadziescia kilka klatek i zaliczyl zwieche po ok 2-2.5 godz. pracy komunikatem, ze cos jest nie tak z oprogramowaniem ROC/GEM (jesli sie nie myle, bo nie zapisalem sobie, a nie pamietam dokladnie).
Czyli czesciowy sukces! Sproboje dzis - zobaczymy co wyjdzie. Ciesze sie, ze dziala pod "siodemka"!
Dzieki Valwit :-)

Valwit
20-02-2010, 00:59
roc i gem sa czescie digital ice - sprzetowej redukcji uszkodzen kliszy, bledy z tym zwiazane zazwyczaj pojawiaja sie w wyniku problemow z komunikacja przez usb. a skoro ci 2h dzialal to warto sprawdzic czy nie bryzdzi jakis inny soft majacy do czynienia z usb - przykladowo logitechowy setpoint (stery do myszek i klawiator) jakis programik od tableta czy telefonu komorkowego. jesli cos masz w tle, np jako serwis, i mozesz wylaczyc to sprawdz czy to pomoze.