Zobacz pełną wersję : Mega powolny PS 3
wakeford
15-02-2010, 01:10
Witam wszystkich - właśnie przeprowadzam próby z nowym komputerem złożonym specjalnie pod PS 3 - no i mam problem. Niby procesor i3 (2 x 3GHZ), najszybsze pamięci, dysk itd, a tu przykra niespodzianka - przerzucenie zdjęcia z PS do Lightrooma trwa całą wieczność = do 20 sekund! Mój zabytkowy laptop z procesorem 1,6 robi to 4 razy szybciej!:-? Proszę o pomoc, bo tak nie może to funkcjonować, sprzęt potrzebny do pracy, a nie do zabawy.
Może to wina Windows 7 ?- programik jak żywo przypomina zamulającą wistę.
Gdyby to byla wina Windows 7, to chyba wiekszosc jego uzytkownikow by tak narzekala. :)
Nie uzywam LR, wiec nie wiem jak sie odbywa "przerzucanie zdjecia z PS do Lightrooma". Mozesz pokrotce opisac ten zabieg? Moze cos sie wydedukuje...
wakeford
15-02-2010, 11:25
Używając obu programów mogę obrabiać zdjęcie w obu na raz. I tak: z poziomu LR mogę szybko przerzucić zdjęcie do PS posługując sie zakładką "Edit in PS" - tu problemów nie ma - zdjęcie sprawnie i szybko ukazuje się w PS. Natomiast wykonanie akcji powrotnej trwa wieczność (kliknięcie w "save" w PS). Dodam, że u znajomego na kompie o podobnych możliwościach odbywa się to momentalnie.
Czyli mam rozumiec, ze odswiezenie zdjecia w LR, po zapisie w PS, trwa tak dlugo? Bo chyba nie sam zapis w Photoshopie?
wakeford
15-02-2010, 12:03
Sam proces wygląda tak, że chcąc edytować zdjęcie w PS z poziomu LR np zrobić jakiś Blur, czego w LR nie ma, używam wspomnianej zakładki, dokładnie: "Edit a copy" - czyli orginał zostaje w LR, a na potrzeby PS produkowana jest kopia.
Operacje w PS wykonuję więc na tej kopi. Po ich zakończeniu używając "save as" PS robi z niej TIFF`a i właśnie robienie tego TIFF`a trwa tak długo (pokazuje się wskaźnik postępu tj: "save to tiff" i trwa to dokładnie 25 sekund :-?)
Wszystko odbywa się zgodnie z zasadami sztuki - sprawdzałem w literaturze. Następnie w LR obok orginału pokazuje się owa kopia w formacie TIFF.
Dodam, że w PS mam ustawione na pliki 8 bit, bo na 16 chyba trwałoby to kilka razy dłużej.
Ogólnie wątek przerzucania LR - PS i PS - LR jest tu marginalny, bo samo zapisywanie do TIFF`a tyle trwa w PS - obojętnie czy zapisywany jest on w LR czy zwyczajnie w jakimś pliku. Czyli niepotrzebnie wplątałem do tematu LR , bo właśnie sprawdziłem, że problem leży w czasie konwersji do TIFF`a nie w opcji przerzucania do LR.
Operacje w PS wykonuję więc na tej kopi. Po ich zakończeniu używając "save as" PS robi z niej TIFF`a i właśnie robienie tego TIFF`a trwa tak długo (pokazuje się wskaźnik postę tj: "save to tiff" i trwa to dokładnie 25 sekund :-?)Hmmm... Niepowazne wrecz. Ciekaw jestem co go blokuje, bo to nienormalne jest, zeby tak dlugo zapisywal taki plik. Masz zainstalowane wszystkie aktualizacje do Shopa?
wakeford
15-02-2010, 12:13
mam, ale chyba to nie to, na laptopie nigdy nie było nic aktualizowane, powolniak taki, że można zasnąć i robi to w 3-4 sekundy.
Moze cos z dostepem do dysku nie tak? Masz wlaczone UDMA? Nie wiem, czy dysk w ogole Ci wolno chodzi, czy nie. Moze zrob sobie jakis test darmowym programem. Pamietam, ze na XP dlugo walczylem, zanim udalo mi sie wlaczyc UDMA - szybki dostep do dysku. Wlaczylem go, a po resecie znowu byl wylaczony i wszystko szlo tak wolno, ze szkoda gadac. Nie pamietam, jak to wlaczalem, ale moze warto to sprawdzic.
EDIT: pisalismy w tej samej chwili:) I co to bylo?
Moze cos z dostepem do dysku nie tak? Masz wlaczone UDMA?W Windows 7 takich kiksow raczej nie uraczysz. :)
Poza tym, gdyby to byla wina wylaczonego UDMA, to zauwazylby koszmarne spowolnienie calego komputera, a nie tylko podczas zapisu w PSie, po eksporcie z LR.
wakeford, a jak to sie zachowuje kiedy otworzysz RAWa w Shopie, pogmerasz w nim troche i normalnie z poziomu Shopa (bez wlaczonego LR) bedziesz zapisywal TIFFa?
wakeford
15-02-2010, 12:27
Srory - dodałem to później w edycji postu - problem nie ma nic wspólnego z LR i przechodzeniem LR - PS i na odwrót - u mnie w PS po prostu tak długo trwa zapisywanie do TIFF`a. czyli jak zapisuję jakieś zdjęcie do zwykłego pliku na dysku to trwa to dokładnie tyle samo.
Srory - dodałm to później w edycji postu - problem nie ma nic w społnego z LR i przechodzeniem LR - PS i na odwrót - u mnie w PS po prostu tak długo trwa zapisywanie do TIFF`a. czyli jak zapisuje jakieś zdjecie do zwykłego pliku na dysku to trwa to dokładnie tyle samo.A jak to wyglada w przypadku zapisu do formatu PSD?
wakeford
15-02-2010, 12:40
Stig, właśnie sprawdziłem, zapis do PSD poniżej 1 sekundy! a ostro pogmerałem, tj blury itd...
Radek Radziszewski
15-02-2010, 12:46
Sprawdziłem z ciekawości zapis tiff`a i jest błyskawiczny ( około 0.5 sek).
Proc I5 WIN 7 64 bit 2xf3 raid 0 8gb ram
Stig, właśnie sprawdziłem, zapis do PSD poniżej 1 sekundy! a ostro pogmerałem, tj blury itd...To ostre gmeranie nie ma znaczenia dla koncowego pliku -- bo i tak zapisywana jest po prostu koncowa bitmapa, a nie stos operacji, jakie przeprowadziles. :)
Najpierw zresetuj ustawienia Shopa, a jesli nie pomoze -- przeinstaluj go.
wakeford
15-02-2010, 16:54
Widzę, że problem w tym, że PS ma w opcjach zapisu tifa zaznaczoną opcję zip, gdy przełączy się na none nie ma problemow - zapis jest błyskawiczny, więc teraz pozostatło tylko: jak ustawić na stałe w PS zapis w none, bo widzę, że ten zip jest u mnie zafiksowany na stałe.
Widzę, że problem w tym, że PS ma w opcjach zapisu tifa zaznaczoną opcję zip, gdy przełączy się na none nie ma problemow - zapis jest błyskawiczny, więc teraz pozostatło tylko: jak ustawić na stałe w PS zapis w none, bo widzę, że ten zip jest u mnie zafiksowany na stałe.Na stale nie moze byc. Typ kompresji TIFFa zapamietywany jest z poprzedniego zapisu (obojetnie jakiego pliku) lub dobierany na podstawie sposobu w jaki ostatnio byl zapisany ten TIFF, ktorego otworzyles. Sprobuj otworzyc jakikolwiek plik graficzny, Save As, zaznacz LZW zamiast ZIP i zapisz. Zamknij Shopa, otworz jeszcze inny plik (dla pewnosci niech to bedzie jakis JPG), i wybierz Save As. W oknie opcji TIFFa powinno byc zaznaczone LZW, czyli kompresja jakiej uzyles przy ostatniej kompresji pliku.
Z drugiej strony to nie bardzo tlumaczy czas zapisu... U mnie plik ktory z kompresja LZW zapisuje sie 0,5 sekundy, z kompresja ZIP -- jakies 3 sekundy.
Shop sam z siebie raczej nie wlaczy kompresji ZIP. Sprobuj zapisac jakis "czysty" plik (znaczy bez kompresji lub z kompresja inna niz ZIP), zamknij Shopa i wtedy powtorz test eksportu z LR i zapisu przez Photoshopa.
EDIT: Dla pewnosci sprawdz jeszcze czy w konfiguracji LR nie ma czasami jakiejs mozliwosci ustawienia kompresji TIFFa. Moze takowa istnieje, i tak jest wlasnie zaptaszkowana -- w przeciwienstwie do tego, jak masz to ustawione w instalacji laptopowej.
Andrzej Olender
15-02-2010, 17:26
Hmm, zaraz zaraz, u mnie po wybraniu edycji za pomocą PSa zapisuje się w LR jako *.psd, skąd ten tiff?
Po zapisie LR na nowo importuje ów *.psd do LR i stąd trzeba chwilkę odczekać. No chyba że o czymś nie wiem.
wakeford
15-02-2010, 18:01
Stig! na poziomie PS jest wszystko jak piszesz, czyli kolejne fotki mają już zaznaczoną kompresję tej pierwszej np LZW. Natomiast wszystkie fotki przerzucane z LR do PS mają uporczywie zafiksowane ZIP nawet jeżeli chwilę przedtem zmieniłem na LZW przy save as jakiegoś JPG , jak radziłeś.
Stig! na poziomie PS jest wszystko jak piszesz, czyli kolejne fotki mają już zaznaczoną kompresję tej pierwszej np LZW. Natomiast wszystkie fotki przerzucane z LR do PS mają uporczywie zafiksowane ZIP nawet jeżeli chwilę przedtem zmieniłem na LZW przy save as jakiegoś JPG , jak radziłeś.W takim razie LightRoom cos miesza. Sprawdziles jego opcje?
I jak wspominalem -- kompresja ZIP nie wyjasnia 25 sekundowego zapisu. Chyba, ze to zdjecie jest z matrycy 50 MP. :D
wakeford
15-02-2010, 18:18
Stig ! WIEKIE DZIĘKI za zaangażowanie i pomoc !! Ale ze mnie buc ! W Lightroomie zakładka Preferences/External editors/File Format/compresion - i zaznaczyć co się poba - u mnie było ZIP i LR zmuszał Shopa do tej kompresji, teraz zapis do LZW trwa około 1 sek.
Dlaczego do ZIP`a jednak tak długo? - nie wiem, w każdym razie nie uzywam i problem z głowy. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.