Zobacz pełną wersję : D50 +sb800 pytanie ważne
zabamich
11-11-2006, 23:09
WItam, tak czytam i czytam na tym forum o lampach błyskowych i tak juz mam mętlik w głowie :(. WIec nasuwa mi sie jedno wazne pytanie czy nikonem D50 mozna wyzwolic lampę sb800 radiowo??bo z tego co wyczytałem to SB800 ma fotocele jesli sie myle to mnie poprawcie :(, jest dla mnie wazne bo przymierzam sie do zakupu tej lampy
nie wiem, czy nie mylisz pojęć.
wyzwalać radiowo można każdą lampę z każdego body !!!
do tego służy komplet zewnętrznych urządzeń - nadajnika radiowego (w twoim przypadku nakładanego na sanki aparatu d50, ale tak samo moze być kazdego innego) oraz odbiornika radiowego - na który nakłada się dowolną lampe - moze być SB800. Taki komplet - nadajnik i odbiornik na allegro kosztuje już od 140 zł.
wbudowana fotocela w SB 800 reaguje nie na radio, a na błysk. Z tego co się orientuję, to D50 nie steruje z lampy wbudowanej w korpus systemu CLS.
ale da sie to zrobić w inny sposób - musisz jednak wtedy mieć 2 lampy.
byś z D50 mógł wyzwolić SB800 w systemie CLS musisz mieć na sankach d50 załozoną inną SB800, albo inny sterownik systemu CLS.
Lampę SB800 zawsze można wyzwalać od innego błysku (np z wbudowanej w d50) w trybie pracy SU4, czyli wykorzystując wbudowaną fotocelę, ale nie masz wtedy TTL z body, a tylko automatykę tyrystorową lampy, albo tryb manualny.
nie jest to proste. mam nadzieję, że załapałeś.
zabamich
12-11-2006, 00:25
no fakt troche pomylilem pojecia :), dzieki za fachowe wyjasnienie. Mam rozumiec ze tylko sb800 mozna wyzwolic blyskiem a sb600 juz nie??
Sprecyzuj o jaki przypadek ci chodzi..
Sb600 nałożona na sanki d50 - nie wiem. Nie mam SB600, nie wiem czy ona moze być sterownikiem CLS.
Sb600 jako odbiornik gdy na d50 jest nałozona sb800 może być.
sama SB600 nie wyzwoli się w trybie SU4 - czyli synchroflesza.
możesz kupić kostkę synchro - to jest około 20 zł i wsunąć w tą kostkę SB600.
Będzie ona poprawnie działała w trybie A automatyki własnej - tyrystorowej, oraz w trybie M.
w body musisz wyłączyć przedbłyski (redukcję czerwonych oczu) bo za wcześnie aktywujesz tą zewnętrzną lampę.
ewentualnie kupić bardziej zaawansowaną kostkę (droższą) pomijającą przedbłyski.
taka mała dygresja na boku:
kiedyś to wszystko było prostsze. Nie można było co prawda osiągnąć tego co dawał CLS, ale fotograf mógł osiagnąc proste funkcje łatwo. A teraz to prawie trzeba studia skończyć, przewertować 100 razy instrukcje.
zabamich
12-11-2006, 12:34
precyzujac to chodzilo mi o wyzwolenie blyskiem :), masz racje ze to jest coraz bardziej zagmatwane z tymi lampami i nie tylko z nimi :).
Co do lamp to juz naprawde nie wiem co kupic zastanawialem sie nad sb600, potem czytajac dalej zaczelem myslec o sb800 a teraz jeszcze pojawia sie MEtz 54MZ4i :( sam juz naprawde nie wiem na co sie zdecydowac, bo sb800 i Metz sa bardzo porowynwalne parametrami
mysle, ze ci wystrczy SB600, pewnie najczesciej bedziesz ja mial na aparacie.
jak mozesz poczekac, to kup metza 58, orientacyjnie w styczniu do dostania. Ma plus - jest dwupalnikowy. tanszy nieco od sb800 a ma te same funkcje i moc.
zabamich podstawowe pytanie: lampę będziesz miał założoną na sanki, czy chcesz jej też używać "poza" body? Nie opisałeś dokładnie o co chodzi i stąd mały problem w odpowiedzi.
Na sankach odpalisz z TTL-em każdą wymienioną tu lampę.
Jeśli myślisz o wyzwalaniu BEZPRZEWODOWYM, to wygląda to już gorzej. D50 nie może sterować CLS-em, czyli NIE MOŻE wyzwolić lampy slave (SB800 lub 600, ustawionej poza body) drogą radiową zachowując przy tym pomiar TTL. Można to zrobić tylko tak jak opisał Jacek_Z. SB600 też nie steruje CLS-em, może być tylko slave, założenie jej na D50 nic tu nie da.
D50 może wyzwolić bezprzewodowo SB800, ale nie zachowując pomiaru TTL (czyli full manual), wtedy D50 błyska lampką wbudowaną, a SB800 jest wyzwalana z wbudowanej fotoceli, czyli działa to jak każda inna lampa z wbudowaną fotocelą lub układ: dowolna lampa z dopiętą dowolną fotocelą.
Jeśli chodzi o Metza to z tego co pisze ALF tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9604&highlight=metz+54+mz-4i+CLS) to nie ma CLS, ma swój system bezprzewodowy. Zapytaj go sam o szczegóły.
Jacek_Z napisal.
sama SB600 nie wyzwoli się w trybie SU4 - czyli synchroflesza.
możesz kupić kostkę synchro - to jest około 20 zł i wsunąć w tą kostkę SB600.
Będzie ona poprawnie działała w trybie A automatyki własnej - tyrystorowej, oraz w trybie M.
w body musisz wyłączyć przedbłyski (redukcję czerwonych oczu) bo za wcześnie aktywujesz tą zewnętrzną lampę.
ewentualnie kupić bardziej zaawansowaną kostkę (droższą) pomijającą przedbłyski.
Nie do konca wiem o jakiej kostce piszesz jesli o zwylkej fotoceli to chyba mam mala uwage/pytanie:
Czy tryba A bedzie na 100% automatyka tyrystorowa lampy?
Moje watpliwosci biora sie stad ze lampa SB-800 pracujac w SU-4 w trybie A nie ma mozliwosci ustawienia ani przyslony ani czulosci ani odleglosci ani nic innego. Napisze wiecej ze ten tryb w instrukcji SB-800 jest opisany jako automatyka polegajaca na tym ze blysk wlacza sie na poczatek blysku mastera i gasi na koniec blysku mastera. To jak to jest??
Jacek_Z napisal.
Nie do konca wiem o jakiej kostce piszesz jesli o zwylkej fotoceli to chyba mam mala uwage/pytanie:
Czy tryba A bedzie na 100% automatyka tyrystorowa lampy?
Moje watpliwosci biora sie stad ze lampa SB-800 pracujac w SU-4 w trybie A nie ma mozliwosci ustawienia ani przyslony ani czulosci ani odleglosci ani nic innego. Napisze wiecej ze ten tryb w instrukcji SB-800 jest opisany jako automatyka polegajaca na tym ze blysk wlacza sie na poczatek blysku mastera i gasi na koniec blysku mastera. To jak to jest??
Ja piszę o zwykłej fotoceli. Lampa nie ma być ustawiona w trybie SU4, tylko korzystać z tej zewnętrznej fotoceli. Wtedy na lampie mozna ustawić tryb A i tryb M z normalnych trybów pracy lampy.
Poza tym piszę o SB600. Nie wiem czy SB600 ma w ogóle tryb SU4. Proponuje to co się da zrobić z SB600 (i 800 też tak samo da się w tyrystorowym A z zewnętrznym synchro bez trybu SU4)
Dzieki.
Troche sie rozjasnilo :) Bo kiedys staralem sie uzyskac jakas automatyke z SB-800 w trybie SU-4 i poza Manualem nic wiecej z niej nie udalo sie wycisnac :( Wlaczajac przy su4 Automatyke mialem problemy z synchronizacja. A za duzo nie moglem sie pobawic bo to z analogiem bylo i troche szkoda negatywu :( Wyglada wiec ze lepszym rozwiazaniem jest zewnetrzna fotocela i lampa w trybie A. Dobrze to zrozumialem? Bo przynajmniej mam automatyke tyrystorowa lampy. Jak bede w domu po pracy to zobacze co sie da ustawic w Sb-800 w trybie A stojacej sobie samopas. Do tej pory jeszcze tego nie sprawdzalem bo z uporem maniaka walczylem caly czas z nia w trybie SU-4. Czy ewentualnie wpiecie jej w fotocele zwieksza zakres dostepnych ustawien?
Wyglada wiec ze lepszym rozwiazaniem jest zewnetrzna fotocela i lampa w trybie A. Dobrze to zrozumialem? Bo przynajmniej mam automatyke tyrystorowa lampy. Jak bede w domu po pracy to zobacze co sie da ustawic w Sb-800 w trybie A stojacej sobie samopas. Do tej pory jeszcze tego nie sprawdzalem bo z uporem maniaka walczylem caly czas z nia w trybie SU-4. Czy ewentualnie wpiecie jej w fotocele zwieksza zakres dostepnych ustawien?
Tak, z tego wynika, że tak, bo masz M, oraz normalny tryb A, gdzie sam wybierasz przysłonę na lampie - więc sposobem można sobie wprowadzić korekcję w stosunku do body, bo nie trzeba takiej samej przysłony jak na aparcie, mozna ustawić wyższą i błysk będzie silniejszy, lub niższą i błysk będzie słabszy.
oczywicie odpada TTL, BL, FP, sterowanie CLS, zoomem - ręcznie
da się krótko synchronizować z d70 - nawet praktycznie do 1/1000