PDA

Zobacz pełną wersję : D3 i AdobeRGB...

Mariusz888
15-02-2010, 00:25
Otóż dziś zrzucając sobie fotki z karty i przeglądając w ViewNX zauważyłem pewne pasy takie jak na foto poniżej (w linku) - to jest jakby screen cropa 100% ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img180.imageshack.us/i/paskima.jpg/)

i teraz pytanie - dlaczego tak się dzieje? Po wrzuceniu do Camera Raw ogólnie tego nie widać i tak wyświetla się ok (czyli poprawnie jednym słowem) - problem jednak polega na tym że nie do końca gdyż po "wyACR'owaniu" np 10 NEFów to TIFFów które później łączy AutopanoGiga2 paski pojawiają się i to na tyle mocno że przy jednej panoramie musiałem pojechać po niebie Gaussian Blurem.. :roll: czyli coś nie "halo" do końca skoro w Camera Raw nie widać NATOMIAST po otwarciu w PS paski są ale mniejsze niż w ViewNX...

skąd one się biorą? generalnie widać je w przejściach pomiędzy jasnymi i ciemnymi obszarami nieba - fotki są zrobione w AdobeRGB bo przyznam że zapomniałem zmienić jeszcze po poprzednim właścicielu puszki - kiedyś zawsze w puszkach miałem sRGB i takie rzeczy się nie robiły - jednak nie wiem czy to wina puszki że tak to odwzorowuje czy to wina po prostu użycia przestrzeni AdobeRGB? :shock:

Jeśli wina przestrzeni kolorów to zmieniam od razu na sRGB - jeśli coś w puszce to co mogę zrobić? ;) chyba że to ew w ogóle nie wina puszki i przestrzeni tylko mojego monitora który nie wyświetla barw pośrednich (tylko jeśli tak to dlaczego nie ma pasków w oknie Camera Raw?) ;)

Pomóżcie bo jestem w kropce ;) Z góry dzięki :)

EDIT
Dodam jeszcze że soft w puszce najnowszy (2.02) a szkło to N24-70 a monitor to już leciwy NEC AccuSync LCD 71VM (ale z reguły ładnie oddaje kolory i nie mam problemów z przekłamaniami najczęściej jak gdzieś zanoszę coś do druku ;) )

Jeszcze taki mały "dynks" - może ważny może nie - fotki zawsze mam w ACR ustawione na wołanie właśnie w AdobeRGB - bo tak teraz jeszcze sprawdziłem - jednak dalej nie wiem dlaczego są takie pasy w przejściach.... :roll:

Mariusz888
15-02-2010, 01:02
Hmmm nikt nie wie? ;) A może to problem korekcji winiety (ustawienie normal) albo problem włączonego D-Lightingu który się nieodpowiednio wyświetla? (bo redukcje szumów mam na OFF) - nie mam pojęcia od czego to może być a przyznam że "trochę" mi się to nie podoba bo na jednolitych partiach obrazu (niebo) i głównie na przejściach im styk jasne-ciemne jest mocniejszy tym bardziej widać :/

kichu
15-02-2010, 01:36
a wrzuc gdzies nefa jesli mozesz

Mariusz888
15-02-2010, 01:47
Ogólnie w ACR najczęściej tego nie widać, w PS generalnie też nie (jednak bardzo szybko wyłazi jak się zacznie ze świateł coś wyciągać (chociaż jak się podciągnie tylko bardzo delikatnie to w sumie często nie widać tego)...) - może ViewNX generuje po prostu jakiś częściowy podgląd żeby kompa nie obciążać? Tylko jeśli tak to dlaczego wyszło mi na jednej panoramie z Autopano a na drugiej nie ? ;)

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=batch_download&batch_id=RmNDQ3QyRSszMW1Ga1E9PQ

kichu
15-02-2010, 02:00
ViewNX pokazuje jpg-a zapisane w RAW-ie, wygeneruje Ci rawa jak dasz na pelny ekran i klikniesz przycisk o nazwie "RAW" - okolice lewego gornego rogu ekranu przy podgladzie full screen

wrzucony przez Ciebie NEF wyglada ok zarowno w CNX jak i PS u mnie (monitor mam eizo szerokogamutowe)

aaa jak wolasz w PS a nie CNX to WYLACZ Active D-Lighting (ta funkcja niedoswietla rawa, co najmniej o 1/3 dzialki a przy wyzszych ustawieniach wiecej, a nastepnie wyciaga lokalnie niektore rzeczy na podstawie danych zebranych przez czujnik ekspozycji), Adobe tego nie czyta w ogole i pokazuje tylko niedoswietlonego rawa

Mariusz888
15-02-2010, 02:06
kichu1979 - wielkie dzięki za szybką reakcję i naprowadzenie :) faktycznie jest jak piszesz z tym przyciskiem (a ja ślepy tego nie zauważyłem ;) ) - co do D-Lightingu to zaraz wyłączam ;) jeszcze raz wielkie dzięki :)

karolt
16-02-2010, 13:33
Mariusz888 - przecież jeśli robisz w RAW, to nie ma znaczenia, czy w aparacie masz ustawione sRGB czy AdobeRGB, bo o tym decydujesz w komputerze wołając RAWa. Czy coś pomyliłem? Jest tam przecież taka opcja na dole - możesz wybrać, w jakiej przestrzeni ma być otwarte zdjęcie (obok wybrania rozdzielczości itd.)

Mariusz888
16-02-2010, 15:43
Wiem że jest na dole w ACR ;) jednak pytam bo tak jakoś w puszce zostało AdobeRGB ;)

stig
16-02-2010, 16:51
Wiem że jest na dole w ACR ;) jednak pytam bo tak jakoś w puszce zostało AdobeRGB ;)W puszce to sa ustawienia dla JPGa.

samek
16-02-2010, 16:57
Wiem że jest na dole w ACR ;) jednak pytam bo tak jakoś w puszce zostało AdobeRGB ;)

Bo z tego co pamiętam, nie kasowałem ustawień w puszce. A były tam 3 ustawienia dla RAW i jedno dla JPG. Tylko to dla JPG miało ustawione sRGB. 3 pierwsze miały aRGB.

Mariusz888
16-02-2010, 17:01
samek - tego banku C z JPG to jeszcze ani raz nie odpaliłem i podejrzewam że to już się nie stanie hehe ;)

samek
16-02-2010, 18:12
samek - tego banku C z JPG to jeszcze ani raz nie odpaliłem i podejrzewam że to już się nie stanie hehe ;)

E dlaczego? Mnie się bardzo dobrze sprawdzał przy jakichś okazjonalnych ogniskach gdy towarzystwo chciało mieć pamiątkę :)

Mariusz888
16-02-2010, 18:31
Dlatego że ja zawsze trzaskam NEFy i nawet jak towarzystwo chce pamiątkę to podsyłam jak już przejdzie jakąś chociażby wstępną obróbkę ;) Jakoś odkąd jest RAW to JPG leży odłogiem ;)