PDA

Zobacz pełną wersję : Czy istnieje jeszcze dobra nagrywarka DVD?

luxius
14-02-2010, 23:57
Niby markowe, LG, Liteon itd, wszystkie teraz sa tak samo badziewne? Rok i do śmieci? Czy jest jeszcze co s takiego jak normalna, porządna nagrywarka CD?DVD?

stecarlos
15-02-2010, 00:01
A tak z ciekawości ile płyt nagrywasz miesięcznie? Raczej nie ma, ale ceny też niskie.

R0bert
15-02-2010, 00:08
Czemu rok i do smieci, mam w jednym kompie NEC'a ktory ma 5 lat i dalej dobrze nagrywa, w drugim LiteOna ktory ma conajmniej 5 i tez jakos dalej nagrywa dobrze. Zreszta nagrywarki DVED nie kosztuaj teraz jakiejs fortuny, ile to jest 70 PLNow?

Lolas
15-02-2010, 00:15
Okolo 5 lat temu kupilem 2 nagrywarki LG, ktore mialy sluzyc do skopiowania duzej ilosci plyt. Pierwsza padla po 2 tygodniach, druga po miesiacu. Obie zostaly wymienione na nowe w ramach gwarancji, a gdy przy oddawaniu drugiej zapytalem o jakosc, serwisant powiedzial: "czego pan oczekuje od sprzetu za 100zl???"
Obie nagrywarki sluza mi do dzis. Jedna nagrala kilkaset plyt i lezy sobie w pudeleczku jako rezerwa. Druga nagrywarka ma przebieg w granicach 1,5-2 tys. nagranych plyt DVD i do dzis pracuje bez zastrzezen...

<| MICHAŁ |>
15-02-2010, 00:18
jeszcze nigdy mi zadna nagrywarka nie padla, a uzywalem i wewnetrzne i zewnetrzne i zwykle i DL...
Teraz wrzucilem do lapka BR i pewnie tez posluzy lata....

teh_14m3
15-02-2010, 00:20
Nagrywarkę CD mam jakieś 6 lat. Nadal działa - LiteOn
Nagrywarkę DVD mam jakieś 4 lata. Nadal działa - LG

One nie były kupowane za 100 zł ale raczej to nie ma teraz różnicy ;)

Erie
15-02-2010, 00:21
Czemu rok i do smieci, mam w jednym kompie NEC'a ktory ma 5 lat i dalej dobrze nagrywa, w drugim LiteOna ktory ma conajmniej 5 i tez jakos dalej nagrywa dobrze. Zreszta nagrywarki DVED nie kosztuaj teraz jakiejs fortuny, ile to jest 70 PLNow?

70 pln wywalane co pół roku czy co roku na g... sprzęt to o 70 pln za dużo ;) - taka dygresja

luxius
15-02-2010, 06:02
To nawet nie jest kwestia kasy, bo nagrywam duzo. Tylko męczace jest to, ze one są takie liche Woalłbym zapłacić więcej i niech wiecejj wytrzyma. Ale po wypowiedziachkolegów wnioskuje , ze jednak wszystko to takie samo badziewie.

Pawel92
15-02-2010, 07:19
To nawet nie jest kwestia kasy, bo nagrywam duzo. Tylko męczace jest to, ze one są takie liche Woalłbym zapła
cić więcej i niech wiecejj wytrzyma. Ale po wypowiedziachkolegów wnioskuje , ze jednak wszystko to takie samo badziewie.
Może spróbuj Plextor.

Rafał_Sz
15-02-2010, 07:26
Większość produkowanych obecnie rzeczy ma wytrzymać jako tako okres gwarancji. Jak wytrzyma, to już jest dobrze.

ekonet
15-02-2010, 09:57
A czyścisz czasem te napędy? Płytka czyszcząca z minipędzelkami nie jest droga, a może sporo pomóc. Czasem warto rozmontować urządzenie i sprawdzić, czy jakiś włos się gdzieś nie zaplątał.
Spróbuj.

grzegorzant
15-02-2010, 10:54
Zapytam przy okazji jak sie ma sprawa z nagrywarkami BR, czy to ma jakis sens w tej chwili.
Niedawno jeden sprzedawca powiedzial mi, ze trzeba poczekac jeszcze z rok bo dzisiejsza tech. nie daje gwarancji wysokiej jakosci.

Calme
15-02-2010, 11:49
Nigdy nie padł mi napęd prawdę mówiąc - kiedyś kupowałem Plextory jeszcze za czasów CD-RW, teraz mam Pioneera - żadnych problemów.

costi
15-02-2010, 12:10
Tez nigdy nie zabilem nagrywarki, a uzywalem roznych. Obecnie jade na Asusie juz drugi czy trzeci rok i bardzo ja sobie chwale.

Inna sprawa, ze przy obecnych cenach dyskow archiwizacja na DVD jest nieoplacalna, bo dysk 1TB czy 1,5TB jest tanszy niz plyty DVD o lacznie tej samej pojemnosci ;)

@ekonet - jak bedziesz mial pecha, to plyta czyszczaca Ci soczewke porysuje :P

ekonet
15-02-2010, 12:21
@ekonet - jak bedziesz mial pecha, to plyta czyszczaca Ci soczewke porysuje :P
Jeśli będę miał pecha (a mam), to i w drewnianym kościele spadnie mi cegła na głowę, a ostatnio "ożywiłem" napęd DVD w notebooku - pędzelkiem do optyki. :)

R0bert
15-02-2010, 14:38
costi, tylko np jak masz nagrac co klientowi/znajomym to latwiej angrac na plyte niz pozyczac dysk, nawet przenosny na USB :P
Ale jesli dla siebie w ramach archiwizacji to zdecydowanie lepiej HDD nastepny, nie trzeba sie martwic, ze kurz nasiadze czy cos.
grzegorzant, potrzebujesz nagrywarki BR? Potrzebujesz 25GB plyt za 20 plnow?

nem
15-02-2010, 16:25
Bardzo dobrymi urządzeniami są nagrywarki firmy plextor. Jeden taki plextorek robi codziennie (w soboty i niedziele też) cztery DVD backupów w pewnej firmie od około pięciu lat i zupełnie nic się z nim nie dzieje.

stecarlos
15-02-2010, 18:24
Tez nigdy nie zabilem nagrywarki, a uzywalem roznych. Obecnie jade na Asusie juz drugi czy trzeci rok i bardzo ja sobie chwale.

Ja też korzystam z ASUSa, którego dostałem w ramach gwarancji za Pioneera.

nem
15-02-2010, 22:13
Bardzo dobrymi urządzeniami są nagrywarki firmy plextor. Jeden taki plextorek robi codziennie (w soboty i niedziele też) cztery DVD backupów w pewnej firmie od około pięciu lat i zupełnie nic się z nim nie dzieje.

Przepraszam, zapomniałem dodać, backupy są - rzecz jasna - odzyskiwalne :D

Robert1602
22-02-2010, 01:05
Witam,

Ostatnio w sklepie komputerowym bardzo chwalili nagrywarki DVD SONY - zero reklamacji, a koszt 70zł, nie pamiętam jaki model.

Pozdrawiam

ekonet
22-02-2010, 01:07
Ostatnio w sklepie komputerowym bardzo chwalili nagrywarki DVD SONY - zero reklamacji, a koszt 70zł, nie pamiętam jaki model.
A mieli inne modele na składzie czy tylko ten? :)

Robert1602
22-02-2010, 01:16
Od pół roku je sprzedają, to mały sklep, więc wszystko praktycznie na zamówienie.
Sam mam NECa i Sony, obie działają. Wcześniej miałem LG i trochę robiło psikusów np. po nagraniu płyta była widziana jako pusta, a na innych napędach działała poprawnie i pokazywało zawartość. LG nagrywało płyty których później nie potrafiło odtworzyć :)

Ja polecam Sony i NEC.
Pozdrawiam

nem
22-02-2010, 01:57
Ja też wstydziłbym się reklamować urządzenie warte 20$ :)

Robert1602
22-02-2010, 02:09
Niczego nie reklamuje, tylko pisze jakie są moje wrażenia z użytkowania.
Moja pierwsza nagrywarka DVD kosztowała 1129zł i nagrywała płyty z prędkością x2, także dzisiejsze 70zł to nic w porównaniu do tego co było kiedyś.

Nie zawsze wszystko co jest drogie jest dobre :) ale też nie zawsze tanie jest lepsze.

Pozdrawiam

Zibi1970
22-02-2010, 23:10
nagrywarki Sony są produkowane przez Liteona więc żadna to alternatywa.
Lg, Liteony, Samsungi wszystko to jest produkowane w 90% z plastiku.
Jeśli wziąć do ręki starą np. 6 letnią nagrywarkę i dzisiejsze produkcje to sądząc po wadzę ze starej można by zrobić 2 dzisiejsze.

W ciągu ostatnich 5 lat intensywnego używania nagrywarek padły mi 2 szt. LG i 2 szt. Liteona. W pracy padały LG i Samsungi i Pioneery.
Za to mam DVD Toshiby około 11 letnie i do dziś odczytuje płyty a waży ze 3 razy tyle co dzisiejsze LG.

Nigdy ni miałem Neca ani Asusa ani droższych Plextorów więc na ich temat nic nie mogę napisać.

Niestety to jest tak jak z butami. Można kupić tanie chińskie adidaski za 40 zł
i pochodzić w nich jeden m-c albo wydać 150-200 zł, kupić oryginały i chodzić cały rok.

Zibi1970
22-02-2010, 23:11
nagrywarki Sony są produkowane przez Liteona więc żadna to alternatywa.
Lg, Liteony, Samsungi wszystko to jest produkowane w 90% z plastiku.
Jeśli wziąć do ręki starą np. 6 letnią nagrywarkę i dzisiejsze produkcje to sądząc po wadzę ze starej można by zrobić 2 dzisiejsze.

W ciągu ostatnich 5 lat intensywnego używania nagrywarek padły mi 2 szt. LG i 2 szt. Liteona. W pracy padały LG i Samsungi i Pioneery.
Za to mam DVD Toshiby około 11 letnie i do dziś odczytuje płyty a waży ze 3 razy tyle co dzisiejsze LG.

Nigdy ni miałem Neca ani Asusa ani droższych Plextorów więc na ich temat nic nie mogę napisać.

Niestety to jest tak jak z butami. Można kupić tanie chińskie adidaski za 40 zł
i pochodzić w nich jeden m-c albo wydać 150-200 zł, kupić oryginały i chodzić cały rok.

sokrates
05-03-2010, 10:15
Od 3 lat intensywnie "palę" nagrywarkę LG - Co miesiąc wypalam ~50 - 70 płyt CD-R z materiałami dla kursantów nauki jazdy, do tego prywatnie kilka DVD - zero problemów.
Wcześniej miałem Lite-ONa ale w czasie gwarancji 2 sztuki zostały wymienione na nowe - pierwsza gdzieś po 3 miesiącach, drugo za jakieś pół roku, jako trzecią wziąłem LG i śmiga do dziś.

jacek40
16-03-2010, 13:47
polecam nagrywarkę PLEXTOR ,używałem różne,i po roku nadawały się w kubeł
chciałem prosić użytkowników forum o pomoc,moje nagrywarki nie odczytują płyt DVD-R,kupiłem nową nagrywarkę i nic to samo
posiadam laptopa,i bez problemu odczytuje płyty,czy jest to brak jakiegoś sterownika w systemie.

nem
17-03-2010, 09:37
Jaka to nagrywarka?

jacek40
17-03-2010, 12:36
Jaka to nagrywarka?

polecam każdą tej firmy plextor,ja mam model px-740a już z pięć lat,i tylko zacina mi się szuflada.

nem
17-03-2010, 13:08
chciałem prosić użytkowników forum o pomoc,moje nagrywarki nie odczytują płyt DVD-RJaka nagrywarka nie odczytuje DVD-R? Jaki model? px-740a?