Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dzban Guinnessa;)...
GUINNESSts
14-02-2010, 23:12
...łaciate nie mieszane;)
:)Z tytułem to mialem problem:)
:)Z oceną gniota nie powinniscie mieć wiekszych problemów;)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/14d9ueldbc6ky3173ku.jpg)
bardzo mi się podoba tutaj światło, do dzbana nie jestem przekonany...
Wykonanie i pomysl pierwsza liga. Dla mnie to gniot bynajmniej nie jest.
Zdjęcie, "spostrzegawcze", podaba mi się za prostorę. Jak patrzę na ramkę LG, od skał w górę, to mam wrażenie że fotka się zagina do środka :) Czy to zamierzone :)
borregaard
14-02-2010, 23:26
Super...!
"Płodny" ostatnio jesteś.......:mrgreen:
malasana
14-02-2010, 23:30
Bez dzbanka byloby pusto, bez tematu. Tak jest oryginalnie.
ostrytux
14-02-2010, 23:35
Pomysłowo - nie mam pytań.
Nikonozaur
15-02-2010, 00:27
Dobry pomysł na niekonwencjonalne foto, kupuję. :-D
Oryginalne to jest, ale chyba muszę do tego dojrzeć ;-)
Tomku ciekawi mnie kiedy zaczniesz wynosic Olce patelnie z kuchni!:D:D:D
Znakomite zdjecie....nareszcie wykozystujesz potencjal twojej okolicy!
brunnerius
15-02-2010, 08:15
hmmm... dlaczego umieszczając zdjęcie z którego jesteś zadowolony i podskórnie czujesz że jest niezłe, piszesz, że "gniot" echh... imo świetne, czyste wręcz krystalicznie, świeże i przyjemne w odbiorze. Słowem mi się podoba :)
No ładnie wypatrzone i zrobione :).
Tylko tak się zastanawiam, czy aby z takiego dzbanka jasne, pełne dobrze by podchodziło ;):):mrgreen:.
P.S. Za łaciate to ja na razie podziękuję :mrgreen:.
...a dzban pełen miodu...ciekawie pokazane..podoba się
Bartekkw
15-02-2010, 12:48
Fajnie wyszło - kolor i kadr in plus :)
łe tam poooobijany :mrgreen:
Hehe. Na wczorajszym plenerze Sylwek znalazł oponę a Marek (Boryszuk) głośnik. Jakoś weny nie miałem i odpuściłem te motywy. Jak patrzę na Twoje foto to zaczynam żałować. Podoba się znaczy się
GUINNESSts
15-02-2010, 20:45
...nareszcie wykozystujesz potencjal twojej okolicy!
Masz na mysli dzbanek?:)
hmmm... dlaczego umieszczając zdjęcie z którego jesteś zadowolony i podskórnie czujesz że jest niezłe, piszesz, że "gniot" echh...
Na koncu mojej wypowiedzi zamiescilem usmieszek z przymruzeniem oka;):)
...a dzban pełen miodu..
Nad tytulem ciagle sie zastanawiam. Nic nie przychodzi mi do glowy. Niby taki poobijany, stary i zapomniany. Musniety porannym sloncem jakby czekal na lepsze czasy a tu nic. Ani lepszych czasow ani tytulu;)
Dzieki bardzo:) Pozdrawiam:)
Marcin T
16-02-2010, 01:30
No masz... jeden nosi na plażę krzesła a drugi dzbanki ;)
Ładne to, podoba się ).
Nad tytulem ciagle sie zastanawiam. Nic nie przychodzi mi do glowy.
You may paly with a bull, till you get his horn in your eye.
The pitcher is gone.
Carrying a pitcher of water.
miszka74
16-02-2010, 02:24
No kurcze blade, zupelnie sie nie spodziewalem czegos takiego, ten dzbanek zupelnie mi sie nie podoba.
Rozumiem, ze to mial byc taki kontrast, ale to nie gra jak dla mnie, malo doswiadczonego amatora :)
Chyba tylko mi sie nie podoba, ale trudno, musze sie do tego przyznac :)
pozdrawiam
Tomku!
Nie będę populistycznie powielał opinii wielu kolegów forumowych, dotyczących tej pracy!
Jeżeli już na wstępie swojego postu, określiłeś to zdjęcie mianem gniota, to domniemywam, że nosiłeś w sobie jakiś niepokój, niepewność lub poważne obawy, co do sensu prezentacji tego zdjęcia.
Od strony technicznej, jest ono perfekcyjne! Do tego dodamy, w naszej ocenie, wspaniale wyeksponowane warunki oświetleniowe z ciekawą grą świateł i ładne, przemiłe dla oka kolory, zwłaszcza dalekiego tła!
Wstawianie do kompozycji landszaftu, takich oto elementów niczemu nie służy! Oczywiście, był on, ten ładny, stary, poczciwy dzban, tam, gdzieś w wodzie porzucony, i leżałby sobie w niej jeszcze ze sto lat. Tworzenie takich, sztucznie udziwnionych, na siłę ustawianych kompozycji, zupełnie nie harmonizujących z otoczeniem jest MZ bezsensowne, a nawet bardzo szkodliwe dla rozwoju wrażliwości twórczej, gdyż wbrew ogólnie panującemu przekonaniu o potrzebie nowych poszukiwań artystycznych, bardzo zubaża twórcę! A w ocenie wybitnych osobowości, uznanych autorytetów, traci się wiele - pozostaję tylko tani poklask.
Niedawno przedstawiłeś nam podobną kompozycję, (podejrzewam, że pochodziła dokładnie z tego samego pleneru, może nawet była wykonana kilkanaście minut wcześniej/później) z ładnie wkomponowaną w pejzaż literą sigmy, którą zauważyłeś podczas penetracji tej okolicy. Ponawiam mój zachwyt nad nią i dodam, że nie byłbym wcale zaskoczony, gdybyś nam oznajmił, że swoim w pełni świadomym i zamierzonym działaniem, tak właśnie ten konar ustawiłeś, idealnie wkomponowując go w krajobraz! Jest harmonia i jest sens takiego działania!
Tomku! staraj się nadal zachować zdrową autentyczność. Znam Twoje prace, gdyż oglądam zdjęcia na naszym forum już od ponad dwóch lat. Słowa moje kieruję nie tylko do Ciebie, ale do nas wszystkich, bo potrzeba ciągłej i uważnej kontroli w rozwoju artystycznym każdego z nas! Nie oszukujmy się, wielu z nas ma zapędy twórcze, i to jest jak najbardziej dobre, wielu z nas za lat kilka osiągnie wyżyny światowej sztuki, nadal wykonując swoje dotychczasowe zawody - niekoniecznie przecież fotograficzne!
Pozdrawiam serdecznie, Artur.
Pikne!
Pomysłowe, bardzo dobrze wykonane
Sebastianito
16-02-2010, 15:53
Smerfne
Piękne kolory i kadr . Dzban nieco mniej :)
Master95
16-02-2010, 16:53
Pięknie...!!!
no mi się ten dzban nie widzi..
Nie powiem, że mnie zwaliło z nóg, bo ogólnie to nie jestem fanem komponowania w kadrze krajobrazowym elementów tzw. "z życia wziętych", ale cóz moge napisać - technicznie świetnie, klimat jest, tylko szkoda, że nie mój :)
GUINNESSts
16-02-2010, 22:17
Tomku!
Nie będę populistycznie powielał opinii wielu kolegów forumowych, dotyczących tej pracy!
Jeżeli już na wstępie swojego postu, określiłeś to zdjęcie mianem gniota, to domniemywam, że nosiłeś w sobie jakiś niepokój, niepewność lub poważne obawy, co do sensu prezentacji tego zdjęcia.
Od strony technicznej, jest ono perfekcyjne! Do tego dodamy, w naszej ocenie, wspaniale wyeksponowane warunki oświetleniowe z ciekawą grą świateł i ładne, przemiłe dla oka kolory, zwłaszcza dalekiego tła!
Wstawianie do kompozycji landszaftu, takich oto elementów niczemu nie służy! Oczywiście, był on, ten ładny, stary, poczciwy dzban, tam, gdzieś w wodzie porzucony, i leżałby sobie w niej jeszcze ze sto lat. Tworzenie takich, sztucznie udziwnionych, na siłę ustawianych kompozycji, zupełnie nie harmonizujących z otoczeniem jest MZ bezsensowne, a nawet bardzo szkodliwe dla rozwoju wrażliwości twórczej, gdyż wbrew ogólnie panującemu przekonaniu o potrzebie nowych poszukiwań artystycznych, bardzo zubaża twórcę! A w ocenie wybitnych osobowości, uznanych autorytetów, traci się wiele - pozostaję tylko tani poklask.
Niedawno przedstawiłeś nam podobną kompozycję, (podejrzewam, że pochodziła dokładnie z tego samego pleneru, może nawet była wykonana kilkanaście minut wcześniej/później) z ładnie wkomponowaną w pejzaż literą sigmy, którą zauważyłeś podczas penetracji tej okolicy. Ponawiam mój zachwyt nad nią i dodam, że nie byłbym wcale zaskoczony, gdybyś nam oznajmił, że swoim w pełni świadomym i zamierzonym działaniem, tak właśnie ten konar ustawiłeś, idealnie wkomponowując go w krajobraz! Jest harmonia i jest sens takiego działania!
Tomku! staraj się nadal zachować zdrową autentyczność. Znam Twoje prace, gdyż oglądam zdjęcia na naszym forum już od ponad dwóch lat. Słowa moje kieruję nie tylko do Ciebie, ale do nas wszystkich, bo potrzeba ciągłej i uważnej kontroli w rozwoju artystycznym każdego z nas! Nie oszukujmy się, wielu z nas ma zapędy twórcze, i to jest jak najbardziej dobre, wielu z nas za lat kilka osiągnie wyżyny światowej sztuki, nadal wykonując swoje dotychczasowe zawody - niekoniecznie przecież fotograficzne!
Pozdrawiam serdecznie, Artur.
Arturze! Na poczatku dziekuje za tak pouczjaca wypowiedz. Masz racje.
Dlaczego gniot? No dla mnie poczatkujacego niemal wszystkie moje fotki wydaja sie nieco gniotliwe, poki Wy nie uswiadomicie mi, iz jest inaczej. Jednak musze powtorzyc, ze nazywanie tego akurat zdjecia gniotem z przymruzeniem oka jest zartem. Zartem w sensie pisowni i zartem w sensie samej nieco zartobliwej fotografii.
Byc moze niektorych tym okresleniem urazilem. Ale wypowiedzialem sie zartobliwie o swojej "pracy".
Dlaczego pracy w cudzyslowiu? Nie dojzalem jeszcze do rangi artysty, ktory moze nazywac swoje zdjecia w taki sposob. Chcialbym ale poki co nie potrafie. Jesli sprostam temu zadaniu a wlasciwie zalozeniom jakie sobie wytyczylem, zmienie poglad na swoje pstryki. Poki co takimi pozostana, poniewaz tylko ja wiem co chce przekazac za pomoca moich fotografii. Wiem co chce przekazac ale jeszcze nie potrafie. Mysle, ze dojrzalosc 43 letniego faceta jakim jestem, szybciej pomoze mi osiagnac zamierzony cel.
Poprzednia kompozycja nie pochodzi z tego samego pleneru. I tez nie jest instalacja. Jest to zanurzony w wodzie i ciezki konar drzewa. Lezy tam od dawna. Dzbanek natomiast w moim odczuciu tez byl czescia zastanej kompozycji. Byl i byc moze jest tam nadal.
Rozpisalem sie dlatego, ze mam podobne odczucia do tej wlasnie fotki. Wyglada to jak instalacja. Jest przez to nieco sztuczna i zartobliwa. I z jednej strony zastanawiam sie co bym zrobil, gdyby dzbanek stal kilkadziesiat metrow od plazy a z drugiej czym w takim razie jest ta fotografia. Zastana czescia krajobrazu czy instalacja. Sztucznym wymyslem mojej wyobrazni.
Pozdrawiam i dziekuje. Tomasz:)
Amadeusz
17-02-2010, 02:23
Piękne zdjęcie, jedno z takich, że zatrzymujesz się na chwilę by zadumać... koniecznie na ścianę.
pierwszy efekt podoba się :)
Wesołe. Podoba mi się. :D
To tak.
Zastanawiałem się, czy dzbanek se stał, czyś Ty go postawił. Się mi zda, że albo stał, alboś go tak sprytnie postawił, że nie widać za bardzo śladów stawiania. Co z reszta nie ma większego znaczenia. Bo.
Większość ludzi przeszłaby koło dzbanka myśląc, że miejsce jest brudne, zaśmiecone.
Dlatego, moim zdaniem, Art_Ro nie do końca ma rację pisząc: "Tworzenie takich, sztucznie udziwnionych, na siłę ustawianych kompozycji, zupełnie nie harmonizujących z otoczeniem jest MZ bezsensowne, a nawet bardzo szkodliwe dla rozwoju wrażliwości twórczej", ponieważ tym zdjęciem pokazałeś właśnie, że określoną, rzekłbym nieprzeciętną wrażliwość posiadasz. To zdjęcie jest intertesująco wypatrzone, jest ładne, staranne i poprawnie skomponowane (kompozycja symetryczna doskonale oddaje poczucie spokoju w momencie fotografowania, co z resztą widać po spokojnej wodzie...).
Dodam jeszcze, że mi się podoba.
martinez
20-02-2010, 01:12
Świetny pomysł... wykonanie jeszcze lepsze! :-D
telly !
Powrócę ponownie do mojej wypowiedzi, podkreślając raz jeszcze, że nie jest takie działanie twórcze dobrym dla artysty. Przerabialiśmy takie tematy ponad 30-ci lat temu i wiemy, że szkoda na to czasu! Jeżeli zatem nie znajdujemy u Was, młodszego pokolenia, zrozumienia - to przerabiajcie to ponownie, niech i Was także to poboli.
A teraz najważniejsze w tym miejscu!
GUINNESSts, nasz forumowy kolega Tomek, jest bardzo wrażliwym i zdolnym fotografikiem, czego w swoim poście nie podważyłem, a widząc tak ciekawą osobowość, chciałem w ten właśnie sposób, wypowiedzieć się na MZ bardzo ważny temat.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich poszukujących nowych form wypowiedzi twórczej.