PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kalibracją monitora

MarFi77
14-02-2010, 22:09
Witam Serdecznie!
Wiem, że temat był wałkowany kilka razy i poczytałem parę postów o tym, ale postanowiłem zapytać Was czy macie może jakiś pomysł jak rozwiązać mój problem. Mianowicie posiadam w domu laptopa Hp Dv7, ma on matryce 17 cali i przyznam się szczerze, że wydawało mi się, że do zdjęć to będzie się nadawało i nic mi do szczęścia nie potrzeba, jednak dopiero teraz kiedy zakupiłem Nikona i zacząłem się zagłębiać w obróbkę zdjęć, wywoływanie z Nefów i inne takie bajery złapałem się na pewnym problemie, wszystko ładnie wygląda na ekranie, a na odbitkach z fotolabu robi się ciemno i nie najlepiej z kolorami... załamałem się bo już kilkanaście fajnych zdjęć przerobiłem na jpg, kasując neffa i okazało się, że są do wywalenie. Doczytałem, że bardzo ciężko jest skalibrować taki ekran w laptopie, a niestety nie posiadam w tej chwili w domu już żadnego monitora CRT. Czy macie jakąś sprawdzoną metodę na taki problem, bo kompletnie nie wiem co mam zrobić????

Pozdrawiam

novell
15-02-2010, 14:23
A. sprawdz jakiego typu masz matryce w laptopie
B. kup kalibrator sprzetowy spyder 2 express i zobaczysz roznice
oko ludzkie dostosowuje sie do tego co widzi wiec jak kalibrujesz na oko to po 5 min wydaje ci sie ze jest ok. idziesz do kuchni wracasz i zalamujesz rece.....

kubens
15-02-2010, 15:37
matryca TN z tego co widzę, więc sprzętowa kalibracja niema sensu.

Tom01
15-02-2010, 15:58
Po pierwsze na pewno nie możliwa jest kalibracja sprzętowa. Załamują mnie już czasem takie wypowiedzi a pojawia się ich coraz więcej. Sprzętowa kalibracja nie ma nic wspólnego ze "sprzętem" kalibratorem. Kalibracja sprzętowa zachodzi wówczas kiedy korekcji dokonuje się w sprzęcie, czyli monitorze, a nie w programie czyli sterowniku karty graficznej. Poza monitorami stricte graficznymi nie ma możliwości kalibracji sprzętowej. Użycie "sprzętu" w postaci kalibratora nic w tej materii nie zmienia.

Po drugie, jeśli otrzymuje Pan za ciemne zdjęcia to znaczy że ma Pan za jasny ekran i/lub za ciemno w pomieszczeniu. Proszę się nie martwić, to podstawowy klasyczny błąd. Laptop powinien mieć przynajmniej szczątkową regulację jaskrawości. Proponuję zmniejszyć do takiego poziomu, aby biel monitora była podobna w jasności do zwykłej kartki papieru leżącej obok na stole. Nawet jeśli wydaje się dobrze, to lepiej jeszcze trochę zmniejszyć. Musi Pan pozbyć się złudzenia że monitor świeci a kartka odbija światło. Znacznie lepsze efekty otrzyma Pan mając ciut za ciemny ekran niż za jasny. Jeśli wyświetlacz jest tak jasny że nie można uzyskać zbieżności z kartką (powszechny przypadek), proszę zwiększyć poziom oświetlenia w pomieszczeniu. Żadnego pracowania po nocy przy lampce.

Po trzecie, kalibrować zawsze warto, choć skutki uboczne będą poważne. Ale poprawa będzie i to tym bardziej widoczna im gorszy jest ekran. Można to zlecić usługowo lub nabyć np X-Rite I1 Display LT/2. Byle nie Spydera.

kubens
15-02-2010, 16:18
tom01 to powiedz mi odrazu (podpinam się) korzystam z kalibratora Eye-One Display 2 i po zakończonej kalibracji, mam fioletowy "zafarb" i za mały kontrast.

Tom01
15-02-2010, 16:23
tom01 to powiedz mi odrazu (podpinam się) korzystam z kalibratora Eye-One Display 2 i po zakończonej kalibracji, mam fioletowy "zafarb" i za mały kontrast.

Ha, trochę za mało informacji. Co to za monitor, jaki był szczegółowo proces kalibracji, parametry docelowe?

PS. Kontrastu nie można mieć za małego, LCD raczej mają go za duży. Prawdopodobnie program bardzo mocno przyciął sterowanie, a to w wyniku zadania na sztywno parametrów silnie odbiegających od naturalnych parametrów pracy monitora. Zasadą ogólną jest rozpoznanie najpierw walorów, szczególnie jeśli to słaby ekran ze szczątkową regulacją i następnie jak najmniejsza ingerencja, aby skutki uboczne nie przesłoniły korzyści.

kubens
15-02-2010, 16:47
tom01 wysłałem zapytanie via PW

MarFi77
15-02-2010, 17:37
dziękuje Wam za pomoc, pokombinuję z tą kartką, chociaż jak teraz patrzyłem to wydaje mi się że biel na monitorze wydaje się trochę ciemniejsza niż na kartce papieru, ogólnie to wczoraj wysłałem zdjęcia do fotolabu i jutro odbiorę, specjalnie zrobiłem w kilku ustawieniach jasności żeby mieć porównanie które najlepiej wyszło i tak myślę, że na tej podstawie będę kombinował ze ściemnianiem lub rozjaśnianiem. Od razu zobaczę jakie odwzorowanie kolorów wyjdzie.
Pozdrawiam