PDA

Zobacz pełną wersję : AF-S Nikkor 35 mm 1.8G - problem

Jan_Woreczko
14-02-2010, 19:29
mam fajne szkiełko tylko z dużym problemem, Przy robieniu zdjęcia nie zdąży zamknąć przysłony i zdjęcia są spalone - zwłaszcza przy oświetleniu studyjnym. Próbowałem kombinacji z czasami, błyskiem przy 2 kurtynie - jedyny dobry sposób to zdjęcie z wcześniej podniesionym lustrem. (aparat N D300 - lampa 900). przy stałce 50 i innych szkłach tego problemu nie mam. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Szkło ze stanów więc mam kłopoty z gwarancją.

marciing
14-02-2010, 19:55
Serwis Nikona i płatna naprawa :(

shadow_alex
17-02-2010, 15:40
Na obiektywy jest międzynarodowa gwarancja.

JanekRambo
15-03-2010, 01:45
Moze to durnie zabrzmi i bedziecie sie ze mnie nabijac, ale ma pytanie co zrobic by zdjecia przy pelnej dziurze na F 1.8 w dobrym dziennym swietle nie byly przepalone?..kupilem szkielko wczoraj i chcialem dzis je przetestowac..mimo wieczornej zamieci dzien byl bardzo pogodny :) na pelnym otworze przepalalo twarze fotografowanych osob, regulowalem wiec czas naswietlania od 500 do 4000 i w rezultacie podnosilo sie ISO az do 1600..przy matrycy D80 ISO 400 to ziarno a wiecej to masakra..:/ przy pelnej dziurze zalezalo mi na ladnym bokehu..

Czy przy pogodnym dniu nie powinienem focic przy pelnej dziurze?..nie stalem pod swiatlo..

Jak radzicie sobie z foceniem portretowym/reportazowym w sloneczne dni gdy chcecie miec ladny bokeh?

Przyznaje sie bez bicia, ze dopiero ucze sie robic zdjecia na stalkach..N50 1.8 tez jeds od niedawna w mojej torbie..

z gory dziekuje za wszelkie rady i opinie:)

Goku
15-03-2010, 01:56
Moze to durnie zabrzmi i bedziecie sie ze mnie nabijac, ale ma pytanie co zrobic by zdjecia przy pelnej dziurze na F 1.8 w dobrym dziennym swietle nie byly przepalone?..kupilem szkielko wczoraj i chcialem dzis je przetestowac..mimo wieczornej zamieci dzien byl bardzo pogodny :) na pelnym otworze przepalalo twarze fotografowanych osob, regulowalem wiec czas naswietlania od 500 do 4000 i w rezultacie podnosilo sie ISO az do 1600..przy matrycy D80 ISO 400 to ziarno a wiecej to masakra..:/ przy pelnej dziurze zalezalo mi na ladnym bokehu..
Ustawiasz czułość ręcznie na ISO 100 i po problemie. Nie wiem jak teraz, ale latem mi i tak czasem przepalało na 1/4000s i iso 100, więc trzeba trochę przymknąć przysłonę.
Ewentualnie jeśli bardzo zależy ci na największym bokehu i tej f/1.8, to możesz użyć filtra szarego, dzięki czemu będzie ciemniej :)