PDA

Zobacz pełną wersję : Nagrywarka - problem

Al Koholik
14-02-2010, 18:29
Zaistniał problem z moją nagrywarką. Jako lajkonik w tym temacie postaram się opisać problem. Problem zaistniał jakiś czas temu.

Po załadowaniu jakiejkolwiek płyty komputer się wiesza. Pojawia się taki obraz

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/zk77wrwpyx9yt9dhuyd.jpg)

i komputer przestaje reagować na jakiekolwiek działanie z mojej strony... nawet płyta nie wyjedzie z nagrywarki. Jedyne co pozostaje to reset, a właściwie wyłączenie komputera.

Nagrywarkę sprawdzałem na innym komputerze - sprzęt działa bez zarzutu... Więc padło na system (Windows XP). Pożyczyłem inną i o dziwo ta pożyczona działała bez zarzutu. Kupiłem nową (dla pewności) i przeinstalowałem system na nowo. Po miesiącu problem wrócił. Nowa nagrywarka i wiesza mi nowy system ponownie.

Sprzęt sprawdzony pod kątem wirusów...

Ktoś pomoże?

rewddd
14-02-2010, 18:33
a taśmy IDE albo karta graficzna;) przyczyn moze byc duzo;)

GLaF
14-02-2010, 18:47
Czasem pojawiał mi się taki ekran jak zainstalowałem nowe stery do grafiki nvidii (integra), jak zainstalowałem starsze (sprzed ok. roku, ze strony producenta płyty) to problem zniknął.

Al Koholik
14-02-2010, 18:56
No tak ale dlaczego to się dzieje w momencie gdy nagrywarka zaczyna się rozkręcać ??? I tylko w tedy.... Po za tym sprzęt działa bez zastrzeżeń.

Tom01
15-02-2010, 02:08
No tak ale dlaczego to się dzieje w momencie gdy nagrywarka zaczyna się rozkręcać ??? I tylko w tedy.... Po za tym sprzęt działa bez zastrzeżeń.

Zasilacz? Nagrywarka się rozkręca, potrzebuje prądu i siada napięcie. To oczywiście teoria. Zdalnie ciężko coś wyrokować.

overaid
15-02-2010, 07:06
Zmień kabel zasilający do nagrywarki, może ten robi jakieś zwarcie, kiedyś miałem taki przypadek.

Al Koholik
15-02-2010, 18:35
Powalczę z prądami... zobaczymy czy to to...

jackrabbit
15-02-2010, 18:37
Zmień kabel zasilający do nagrywarki, może ten robi jakieś zwarcie, kiedyś miałem taki przypadek.

to bedzie to albo tasma

Greg77
16-02-2010, 23:00
No dla mnie sa dwie opcje......zasilacz lub ze plyta glowna zaczyna wolac "zezlomuj mnie":D

Polsar74
16-02-2010, 23:16
No dla mnie sa dwie opcje......zasilacz lub ze plyta glowna zaczyna wolac "zezlomuj mnie":D

stawiałbym bardziej na zasilacz

Al Koholik
16-02-2010, 23:42
Jakoś nie miałem natchnienia by włazić pod biurko i grzebać w kablach... także nic nie sprawdziłem. Może jutro... mimo co dzięki za zainteresowanie.

overaid
17-02-2010, 07:21
stawiałbym bardziej na zasilacz

Na cały zasilacz to bym raczej nie stawiał. W takich przypadkach podobny efekt by był gdydy dysk budził się z uśpienia i pobierał energię.

Rafał_Sz
17-02-2010, 09:33
Spróbuj odłączyć wszystko co możliwe od kompa (np pod USB) i odinstaluj stery od karty graficznej (pradożerny procek grafiki). Powinieneś mieć wtedy zaoszczędzone kilkadziesiąt W dla nagrywarki. Jak się nie wysypie, problem będzie tkwił w zasilaczu lub w sterach od grafiki.

sokrates
17-02-2010, 09:55
przyczyn może być 1001 ale najbardziej prawdopodobne to zasilacz, kabel zasilania nagrywarku lub taśma IDE. Padający zasilacz potrafi takie figle płatać, że czasami aż się nie chce wierzyć że to zasilacz.