Aktal
14-02-2010, 18:03
Obecnie posiadam N35/f1.8 do D50 i jest bardziej niż ok. W zasadzie zoom w nogach wystacza mi jak narazie w 80% sytuacji zdjęciowych, ale niekiedy potrzebuję czegoś szerokiego, nie tak bardzo może być coś ok. 18mm i zastanawiam się czy taki kit 18-55 EDII (z lub bez VR) będzie ok? Przed zakupem chcę się jednak poradzić czy jest jakaś alternatywa w kwocie ok. 500 PLN ?
Ewentualnie rozważam jeszcze droższy N18-105VR i wtedy zrezygnowałbym z planowanego na pzyszłość N85mm, tylko czy przypadkiem nie ma przepaści jakościowej pomiędzy 18-105 np. na 85mm a stałką 85mm. Bo stałką 35 fotograuje mi się super.
Niestety nie mam wiedzy w temacie obiektywów innych niż nikkory, bo z nich chyba wymieniłem wszystkie tanie możliwości. W grę wchodzą jedynie obiektywy AF.
Ewentualnie rozważam jeszcze droższy N18-105VR i wtedy zrezygnowałbym z planowanego na pzyszłość N85mm, tylko czy przypadkiem nie ma przepaści jakościowej pomiędzy 18-105 np. na 85mm a stałką 85mm. Bo stałką 35 fotograuje mi się super.
Niestety nie mam wiedzy w temacie obiektywów innych niż nikkory, bo z nich chyba wymieniłem wszystkie tanie możliwości. W grę wchodzą jedynie obiektywy AF.