Zobacz pełną wersję : odwieczny dylemat (D300s vs D700 do przyrody)
Piotrek_K
14-02-2010, 12:15
Witam.
Zbliza sie czas zmiany puszki.Uzywam d90 ale mam mozliwosc zmiany body.Do wyboru d300s lub d700 i wlasnie tutaj mam bol.Co wybrac.Glownie fotografia lotnicza i przyrodnicza.Szkla jak w podpisie.Przy dx crop a przy d700 wyzsze iso ktore przydaje sie w lesie...Pomozecie?:)
A moze poczekac na nastepce d700???
Jak cię stać bierz D700 oczywiście stracisz trochę z konta widzenia sigmy, (chyba że kupisz telekonwerter) ale będziesz miał pełna klatkę.
kuba_rsx
14-02-2010, 14:37
Dylemat jest faktycznie. Odpowiedz sobie jak często brakuje Ci iso w obecnym aparacie. Jak odczuwasz potrzebę mieć więcej to bierz D700.
Jak tyle co jest Ci wystarcza bierz D300s bo crop i szybszy (bez gripa).
bierz D700 oczywiście stracisz trochę z konta
no z konta to na pewno, szczególnie jeśli chodzi o PLN :mrgreen:
Piotrek_K, ja bym sugerował jednak D300s. Moim zdaniem lepiej się sprawdzi do tego o czym piszesz.
Dylemat jest faktycznie. Odpowiedz sobie jak często brakuje Ci iso w obecnym aparacie. Jak odczuwasz potrzebę mieć więcej to bierz D700.
Jak tyle co jest Ci wystarcza bierz D300s bo crop i szybszy (bez gripa).
o tym samym chciałem napisać :]
imho. jeśli brakuje ci ISO to d700 będzie lekarstwem, a jak nie to D300s + szkło?
Przy pełnej klatce trzeba mieć worek kasy na dłuugie ogniskowe ;) Z drugiej strony widzę, że masz S15-500, więc może pod FX by Ci wystarczyło, na to pytanie musisz już sam sobie odpowiedzieć, najlepiej jakbyś miał możliwość podpięcia korpusu FX i sprawdzenia czy Ci starczy milimetrów...
Następca D700 jeśli niedługo będzie to raczej w sporo wyższej kasie niż obecnie D700.
hotsauce
14-02-2010, 15:14
Przede wszystkim, osobiscie, nie wiem jaki ma sens przesiadka d90 -> d300s, poza lepsza ergonomia.
kuba_rsx
14-02-2010, 15:48
Lepszy AF, 7kl/s, 1005polowy pomiar światła, uszczelnienia. Do przyrody wszystko to może mieć spory wpływ na zmianę komfortu pracy.
Ale istotnie ten sam sensor sprawia ze przeskoku nie czuć tak bardzo.
Pogadaj ze Zbyszkiem (autorem m.in. tego wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=132704).
Przesiadł się z DX (d90) na FX (d700) i również posiada 150-500.
Też nie wiem, jaki jest sens zmiany D90 na D300, nie wiem też co znaczy "ale będziesz miał pełna klatkę". No i? Mniejsze szumy to rozumiem, to jakiś zysk.
Tak więc mój werdykt (kolejność przypadkowa):
1. Olej zmianę puszki, zainwestuj w nowe szkło. Nowe szkło będzie Ci służyć do końca życia, jak będzie dobre.
2. Wyjedź w fajną podróż.
3. Kup D700 i ciesz się robieniem zdjęć "po ciemku", i olej utratę "cropa". Zwłaszcza jak masz 500mm - kto może narzekać na cropa, jak ma takie szkło w zestawie? Ja bym nie narzekał :-) D700 + Twój zestaw szkieł i nic tylko robić zdjęcia.
Ja na twoim miejscu sprzedał bym 150-500 i dołożył bym do tego to co masz na D700 i kupił bym używane 300/2.8
kuba_rsx
15-02-2010, 11:01
O to to ;)
Tylko czy autorowi wątku nie będzie przykrótko?
Bo 500mm na cropie a 300 na FF to jednak różnica diametralna pod każdym względem ;)
Autor ma D90 tak więc będzie maił cropa.
kuba_rsx
15-02-2010, 11:34
Ah teraz zrozumiałem co miałeś na myśli. ;) sorki
miron19j
15-02-2010, 12:03
przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: "czy muszę wymieniać body, czy tylko tak wypada, bo te, co mam jest już stare? Czy naprawdę mi w nim czegoś brakuje?"
moim zdaniem zostań przy tym, co masz. Zaoszczędzone pieniądze wydaj na wycieczkę w dzikie kraje. Pojedź tam i zrób całe mnóstwo ciekawych zdjęć dzikich zwierząt. A jak weźmiesz ze sobą drugą połowę, będzie już zupełnie super.
inaczej będziesz się zastanawiał "a jakbym zamiast ... kupił ... to może byłbym bardziej zadowolony?"
Pawel Pawlak
15-02-2010, 12:04
moim zdaniem temat nie jest prosty - wybór zależy od kilku czynników - skoncentruję się na przyrodzie bo ten temat chyba trochę znam.
Sporo zalezy od techniki robiena zdjęć - jeśli decydujesz się na zdjęcia "z podchodu", to z reguły może brakować milimetrów albo przeszkadzać waga. Wtedy niewątpliwą zaletą może być d300s mający bez gripa (waga) 7fps, do tego cropa DXowego.
Jeśli będziesz fotografował z ukryć, to im lepiej je przygotujesz tym bliżej będziesz mógł mieć zwierzynę - D700 z 70-300VR wcale nie będzie za krótki ani za ciemny - bo żeby z tak bliskiej odległosci uzyskać satysfakcjonującą GO i tak trzeba utrzymywać F na poziomie 8-11 (jedynie AF będiz trochę wolniej chodził niż na szkle 2.8 czy 4)
Generalnie jednak należy przyjąć że D700 to droższy zestaw jako całość - bo wiąze się w sporym uproszczeniu z droższymi szkłami, droższym statywem + głowicą.
Zyski z DX plus super długie szkłą moim zdaniem nie tak wielkie jak można by się spodziwać, bo przy odległościach 50-70m wpływ termiki, falowania mas powietrza jest często tak spory, że uniemożliwao zrobienie przyzwoitego jakościowo zdjęcia.
Piotrek_K
15-02-2010, 13:22
Przekonaliscie mnie:-)Na razie zostaje d90 , paniezki na d700 z malym hakiem pojda na zakup...nissana terrano2-za tyle moge go sobie sprowadzic.Moje obnizone audi zle sie sprawdze w wycieczkach do lasu:)A tak powazniej.Nie dlugo wiosna,wiecej swiatla,mniej opadow i 90 powinna znowu dawac rade.Fotografuje przyrode z podejscia i 300 moze byc malo:)Nie mam cierpliwosci siedziec w budzie.A tak przyjemne z pozytecznym.dlugi spacer w ciekawej okolicy i robienie zdjec.pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc
No i tym sposobem zarobi Ni... ssan :) Ale kasa i tak zostaje w Japonii.
Dokup sobie gripa do tej 90, bo rzeczywiście przy używaniu sigmy może bardzo pomóc:) A poza tym chyba sprzęt wystarczający.