Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hotel Kormoran
GUINNESSts
13-02-2010, 23:17
Zawsze jest przynajmniej jeden w recepcji;)
:)To wlasciwie kontynuacja poprzedniego watku:)
Mam kadry bez tej niebieskiej poswiaty.Jednak to najbardziej mnie urzeklo.
Jako ciekawostke dodam, ze za tydzien, dwa hotelik bedzie niemal caly pod woda badz jeszcze bardziej obnazy swoje piwnice.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/of9ro79cwkx6a5dtaha.jpg)
Ciekawe zdjęcie, fajne tło. Usunąłbym tylko to coś z prawej strony na linii wody.
To jest znakomite - kompozycja, swiatlo i dobrze odbrobiona praca domowa;-)
GUINNESSts
13-02-2010, 23:30
Racja:) Staralem sie:)
Ciekawe zdjęcie, fajne tło. Usunąłbym tylko to coś z prawej strony na linii wody.
Masz racje. Staram sie zawsze pokazywac wszystko i nie ingerowac zbyt wiele stempelkiem. A ciecia kadru troche sie obawialem. No i zostalo. Ale racje masz:)
Pablo 77
13-02-2010, 23:37
O tak:)
Ps:Ciekawe ile doba w tym hotelu kosztuje?:mrgreen:
Masz oko.
Choc tej niebieskosci w drzewach dla mnie nieco za duzo :D .
brak pytan poza ochydna ramka:D
Swietne.....i widze ze za tydzien dwa na lodki trza jechac:D
Musze przyznać, że bardzo ciekawie się prezentują te skałki pozbawione wszechobecnej niebieskiej dominaty.
Wydają się takie odrealnione.
Powoduje to, że człowiek oglądający tą pracę ma dwa zasadnicze pytania:
1. Albo zatargał tam tą kamienistą kupę, co wydaje się mało prawdopodobne :),
2. Albo, co bardziej realne wydaje się, dobrze wypatrzony kadr i dobrze obrobione zdjęcie jest :).
Mi ta niebieskość bardzo pasuje, tylko zadaję sobie jedno, ale za to bardzo ważne pytanie: skąd ona tutaj jest :mrgreen:?
GUINNESSts
14-02-2010, 00:36
Musze przyznać, że bardzo ciekawie się prezentują te skałki pozbawione wszechobecnej niebieskiej dominaty.
1. Albo zatargał tam tą kamienistą kupę, co wydaje się mało prawdopodobne :),
2. Albo, co bardziej realne wydaje się, dobrze wypatrzony kadr i dobrze obrobione zdjęcie jest :).
Mi ta niebieskość bardzo pasuje, tylko zadaję sobie jedno, ale za to bardzo ważne pytanie: skąd ona tutaj jest :mrgreen:?
Z mojego teleobiektywu:):):) Nie czuc glebi jak sie domyslam. Skalka jest o wiele blizej niz sie wydaje. No i taki efekt:)
Krótko-bez lizania.Podjum progresu w mijającym 2009.pzdr.
Masz oko.
Choc tej niebieskosci w drzewach dla mnie nieco za duzo :D .
napisał PABLOOK
1. Albo zatargał tam tą kamienistą kupę, co wydaje się mało prawdopodobne ,
2. Albo, co bardziej realne wydaje się, dobrze wypatrzony kadr i dobrze obrobione zdjęcie jest .
Mi ta niebieskość bardzo pasuje, tylko zadaję sobie jedno, ale za to bardzo ważne pytanie: skąd ona tutaj jest ?
ale na jej tle jest ładniej wyeksponowany motyw właściwy, ingerencja w tylny plan czyli usunięcie tej niebieskości spowoduje ocieplenie tyłu i pierwszy plan straci, a ponieważ nie jest to taka dawka która by raziła a w moim odbiorze wygląda to naturalnie niczego bym nie zmieniał, zresztą uważam ze wynika to z naturalnego rozkładu światła, czyli w dolnej części planu tylnego światła po prostu nie ma stąd taki koloryt, w przeciwieństwie do górnej części gdzie mamy wyrażne doświetlenie i zmienioną ciepłą kolorystykę, Tomek zrobił bardzo ładną gradację kolorystyczną planów - patrząc na tę fotografię dostrzega się to, i jest to jej niewątpliwym atutem
Bardzo ładnie skomponowana fotografia z ładna kolorystyką - pozostaje tylko gratulować :-D
Marcin T
14-02-2010, 09:37
Ten gość w okularach nade mną ma rację.
Ładnie prezentuje się ta praca.
borregaard
14-02-2010, 10:19
Świetna fota.Zlikwiduj tylko ...kisielowatość....:-D
Moze nie mam zawyzonych wymagan, ale tutaj wszystko pasuje i to nawet bardzo!
Swietnie to wypatrzyles i bardzo mi sie podoba ten kadr! :D
ostrytux
14-02-2010, 13:34
Bardzo ładnie wypatrzone.
Jakub Klimczak
14-02-2010, 15:39
Ładne.Podoba się.
Co tu dużo mówić, świetnie jest ten hotel wyeksponowany, wspomniana niebieskość wyraźnie tu pomaga, a nie przeszkadza - szafa gra :)
malasana
14-02-2010, 20:10
Zachwycajacy kadr, gratulacje!
To się nazywa "perspektywa powietrzna".
borregaard
17-03-2010, 18:52
....albo "kisielowatość"...:mrgreen:
GUINNESSts - wczoraj na portalu pl.foto został wyrózniony mianem "polecani autorzy" a jego fotka była na trzecm miejscu w kategorii TOP a tam jest kilkadziesiat tysięcy autorów
moje gratulacje Tomku jak najbardziej zasłużenie :)
borregaard
17-03-2010, 19:00
GUINNESSts - wczoraj na portalu pl.foto został wyrózniony mianem "polecani autorzy" a jego fotka była na trzecm miejscu w kategorii TOP a tam jest kilkadziesiat tysięcy autorów
moje gratulacje Tomku jak najbardziej zasłużenie :)
Ja też gratki i mam nadzieję ,że "Szacowni" nie będą olewać szaraczków.../..;) :mrgreen:
Świetne. I tyle. Znakomite. THE END.
Bartekkw
17-03-2010, 21:11
BDB bez dwóch zdań
<| MICHAŁ |>
17-03-2010, 21:33
ze staropolska wylewnością: Z-A-J-E-B-I-S-T-E *)
*)
i nie mów mi, że nie potrafię docenić dobrego zdjęcia
browarek
17-03-2010, 22:38
dołączam się do zachwytów i gratuluję ujęcia!
Nikonozaur
18-03-2010, 00:16
Wszystko powiedzieli już inni i w zasadzie się z nimi zgadzam. Załączam gratulacje. :D
downunder
18-03-2010, 01:54
Świetne zdjęcie, pięknie wszystko razem (kadr, światło, GO, etc.) skomponowałeś!
GUINNESSts
18-03-2010, 13:04
Przynajmniej wiem co to perspektywa powietrzna. Dzieki Ekonet. Jak widze Ekonet to dostaje delirki ortograficznej:)
A co do fotki to brawo koledzy. To co dyskwalifikuje ja na samym poczatku, to LD. Fakt glupia ramka moze mylic. Lecz to jest nic innego jak blad po usunieciu dystorsji. Stempelek albo kadrowanie. No jak mogliscie nie zwrocic uwagi. Sam musialem sobie poprawic;):)
Za gratki dziekuje. Na PL jest kolejne. Jesli sie komus podoba to zaczekam na 10-ki;););)
....... Na PL jest kolejne. Jesli sie komus podoba to zaczekam na 10-ki;););)
ożesz Ty ptaszku - rozsmakowałeś się widzę :mrgreen::razz:
Uwielbiam. Absolutnie w moim ulubionym stylu - mocny obiekt na mocnym tle. Uwielbiam zdjęcia definiujące relacje pomiędzy obiektem a jego tłem.
Nie jestem do końca przekonany co do cropu. Nie wiem czy jasna górna część tła powinna być w kadrze. Czy ograniczenie zdjęcia do dolnej 2/3, czyli obcięcie całej górnej i najjaśniejszej części tła tuż pod garbem wzgórza, by nie wzmocniło efektu tej fotografii. Wydaje mi się że by bardzo wzmocniło. Bowiem ta jasna część tła dominuje za bardzo zdjęcie stając się niejako dystrakcją dla bardzo ładnej koncepcji - relacja skały z tłem.
GUINNESSts
18-03-2010, 20:21
Uwielbiam. Absolutnie w moim ulubionym stylu - mocny obiekt na mocnym tle. Uwielbiam zdjęcia definiujące relacje pomiędzy obiektem a jego tłem.
Nie jestem do końca przekonany co do cropu. Nie wiem czy jasna górna część tła powinna być w kadrze. Czy ograniczenie zdjęcia do dolnej 2/3, czyli obcięcie całej górnej i najjaśniejszej części tła tuż pod garbem wzgórza, by nie wzmocniło efektu tej fotografii. Wydaje mi się że by bardzo wzmocniło. Bowiem ta jasna część tła dominuje za bardzo zdjęcie stając się niejako dystrakcją dla bardzo ładnej koncepcji - relacja skały z tłem.
Hmm... A ja myslalem odwrotnie. Chcialem z ta jasna czescia w gornej parti kadru poszukac jakiegos srodka. Kolorystycznej rownowagi.
Tak roztrzepaliscie ten stary watek, ze musze jeszcze raz podejsc do niego nieco powazniej. W wyobrazni nie moge sie z Toba zgodzic i musze to sobie poprostu scropowac.
W tego typu kadrach jestem cienki i niewiele rozumiem. Na czuja i tyle;)
Artur Romankiewicz w watku Kacze psoty i nie tylko zwracal mi uwage na ten aspekt. Zlekcewazylem moze nie. Zapomnialem. A warto pamietac.
Dziekuje:)
Rzecz w tym że ja też do końca nie jestem pewien co do tego co napisałem. Tak mi się wydaje jak się na to patrzę, ale daję sobie tą możliwość że się mylę... :)
zinek2005
19-03-2010, 00:18
Świetne jak dla mnie.
Bardzo dobre. Ta "niebieskość" jest - podejrzewam - motywem naturalnym przy lekkiej mgiełce i pewnym kącie padania światła. Tu się to sprawdziło, bo powstało fajne tło kontrastujące hotel.
Miłe dla oka, dobry kadr.
wojtek6308
19-03-2010, 08:36
Bardzo ładnie pokazałeś ten " hotel ", kadr i kolory bardzo ładne :-D .
Pozwolę sobie wyciągnąć na pierwszą stronę i napisać, że ładne to "cuś".
Napisał światło
"Czy ograniczenie zdjęcia do dolnej 2/3, czyli obcięcie całej górnej i najjaśniejszej części tła tuż pod garbem wzgórza, by nie wzmocniło efektu tej fotografii........"
Mam podobne odczucia ale to Ty ostatecznie decydujesz o końcowym efekcie swojej pracy - bardzo dobrej pracy:D
Pozdrawiam
GUINNESSts
20-03-2010, 02:14
Napisał światło
"Czy ograniczenie zdjęcia do dolnej 2/3, czyli obcięcie całej górnej i najjaśniejszej części tła tuż pod garbem wzgórza, by nie wzmocniło efektu tej fotografii........"
Mam podobne odczucia ale to Ty ostatecznie decydujesz o końcowym efekcie swojej pracy - bardzo dobrej pracy:D
Pozdrawiam
Dziekuje. Przemyslalem a co wiecej zmienilem z sugestiami Swiatlo. Jednak tak jak jest wypada nejlepiej. Swiatlo zreszta pisal o niepewnosci.
Zaskoczony bylem odnowieniem tego watku lecz teraz nie zaluje. Roztrzepywanie kadru i fotografi na czesci pierwsze bardzo uczy. W koncu takie forum. Dziekuje za podpowiedzi:)