Zobacz pełną wersję : Umieszczanie zdjęć pracowników na stronie internetowej
teh_14m3
13-02-2010, 22:56
Jak to jest, czy pracodawca ma pełne prawo publikacji zdjęć pracownika na stronie internetowej? Czy też pracownik może nie wyrazić na to zgody? Z tego co pamiętam pracownik nie ma w tym zakresie żadnych praw. Oczywiście chętnie będę w błędzie, bo pewnie wtedy przy kolejnym pomyśle szefa - umieszczeniu mojego zdjęcia w stopce maila oraz na wizytówkach - nie będę miał problemu żeby odmówić ;)
Jeśli ktoś się orientuje to błagam, dajcie podstawę prawną :D
Przecież obowiązują normalne zapewne znane wszystkim na forum przepisy. Bez zgody fotografowanej osoby nie można publikować wizerunku. Przecież te przepisy nie przestają nagle obowiązywać z tego powodu, że ktoś ma gdzieś tam z kimś podpisaną umowę o pracę.
Edit: No chyba, że Twoja umowa o pracę jest tak sformułowana, że zgadzasz się w niej na takie rzeczy, ale to już byłby specyficzny przypadek.
teh_14m3
13-02-2010, 23:38
Przecież obowiązują normalne zapewne znane wszystkim na forum przepisy. Bez zgody fotografowanej osoby nie można publikować wizerunku. Przecież te przepisy nie przestają nagle obowiązywać z tego powodu, że ktoś ma gdzieś tam z kimś podpisaną umowę o pracę.
Edit: No chyba, że Twoja umowa o pracę jest tak sformułowana, że zgadzasz się w niej na takie rzeczy, ale to już byłby specyficzny przypadek.
właśnie cały czas mi gdzieś tam z tyłu głowy dzwoni, że w przypadku jeśli zdjęcie jest robione podczas godzin pracy i nie jest wykorzystywane w celach zarobkowych, to wtedy pracodawca ma pełne prawo do publikacji. Jest to zresztą analogiczne do zdjęć robionych na imprezach itp., stąd moje pytanie.
No jakoś tego nie widzę, jeśli nie jest wykorzystywane w celach zarobkowych, to szef sobie stawia na biurku te zdjęcia..? ;) Przecież umieszczenie na komercyjnej stronie te zdjęcia to udostępnianie wizerunku do celów stricte komercyjnych.
Ale to może zależeć od umowy - ja w mojej mam ściśle określony zakres obowiązków i modelowanie nie wchodzi w grę ;) natomiast teraz jak się zastanawiam, to wydaje mi się, że niektóre korporacje żywcem przeniesione z USA faktycznie mogą mieć tego typu sprawy zapisane w umowach z pracownikami, lub w przedziwnych regulaminach które pracownik czasem jest zmuszany podpisywać i przestrzegać.
teh_14m3
13-02-2010, 23:51
Tak właśnie się zastanawiam i w swojej umowie pewnie mam zapisane, z racji wykonywanego zawodu, "reprezentowanie firmy". Pewnie biorąc pod uwagę, że moja twarz jest dla wielu klientów twarzą firmy, może być ona opublikowana. Ogólnie rzecz biorąc na 90% jestem przekonany iż na WWW mają prawo, pytanie pojawia się tylko jak wyperswadować zamieszczanie zdjęcia w stopce maila, na mazury jeździć już się boję a teraz jeszcze w stolicy pokazać się nie będę mógł :twisted:
Jest coś takiego jak ustawa o ochronie praw autorskich i w tej oto, liczącej około 150 artykułów, matni prawnej można odnaleźć taki dość ważny artykuł mówiący o tym, iż prawa majątkowe autorskie przenoszone są drogą pisemnej umowy pod rygorem nieważności.
głowy dzwoni, że w przypadku jeśli zdjęcie jest robione podczas godzin pracy i nie jest wykorzystywane w celach zarobkowych, to wtedy pracodawca ma pełne prawo do publikacji.
kolego, niemajątkowe cele, to jakby twój szef zrobił ci zdjęcie i pochwalił się żonie, jakiego ma przystojnego pracownika. Umieszczanie na stronie firmy i wszelakiej maści czynności podobne to są cele zarobkowe.