PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W sercu doliny Loen

Fremen
13-02-2010, 21:39
Witam!

Oddaję pod Waszą ocenę dwa zdjęcia z doliny wyjątkowo monumentalnej i cichej, nawet jak na Norwegię...
Uprzedzając pytania dotyczące "cięć" - szerzej się nie dało moim 18mm szkłem, za plecami miałem las i równie wielką górę co przed sobą. Ciekaw jestem jak ocenicie poniższe kadry.

Zapraszam.

1. "Szerzej"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=av2hcnq47m0kgja8j3u2.jpg)

2. "Wyżej" ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=9kxmndawc5gfaqdly0q.jpg)

PABLOOK
13-02-2010, 21:45
Bardzo ładne obydwa, jednak ja wybiorę "szerzej", pomimo tych cięć o które nie pytam, bo napisałeś.
Czuć na nich surowy "norweski" klimat. U góry śnieżek zalega, by na dole soczysta zieleń i piękne, ciepłe kolorki zagościły.
Szkoda tylko wody, bo jakiś troll ją lekko zmącił wkładając w jej toń swe wielkie giry :mrgreen:.

Marcin T
13-02-2010, 21:46
Zdecydowanie bardziej podoba mi się "szerzej". Świetna ekspozycja i kolorystyka.
Martwi mnie tylko centrum kadru - wytężam wzrok i próbuję zgadnąć co jest w centrum kadru przy tej łódce, jakaś dwumetrowa postać w zielonych spodniach? :mrgreen:

malasana
13-02-2010, 21:46
Piekna jedynka!

PABLOOK
13-02-2010, 21:48
...
Martwi mnie tylko centrum kadru - wytężam wzrok i próbuję zgadnąć co jest w centrum kadru przy tej łódce, jakaś dwumetrowa postać w zielonych spodniach? :mrgreen:

Ja napisałem kto tu wodę mąci, ale to tylko takie moje domysły ;).
Jak było naprawdę to może autor odpowie.

Martix
13-02-2010, 21:49
Technicznie obydwa bdb, Ja również wybieram jedynkę, dwójka za wysoka jak na mój monitor :)

Marcin T
13-02-2010, 21:50
Nie, nie. To coś stoi na łódce, przynajmniej tak to moje stare oczy widzą.

Fremen
13-02-2010, 21:56

Nie, nie. To coś stoi na łódce, przynajmniej tak to moje stare oczy widzą.

"To coś" to mój kumpel, ok. 1,9 m wzrostu faktycznie, ale na tym podobieństwa z Trollem się kończą:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Stoi na pomoście, do którego przywiązana była łódka - przy tym rozmiarze zdjęcia rzeczywiście może być problem ;)
Aha - nie on mąci wodę. Robi to kilka niewielkich strumyków kawałek wyżej. Ale o tym wkrótce :twisted:

Reju
13-02-2010, 22:00
Na jedynce wszystko gra ...ciekawy widoczek

harb
13-02-2010, 22:10
bardzo ładne foty :-D

Anvil
13-02-2010, 22:13
malowniczo, pięknie

ostrytux
13-02-2010, 22:31
Świetne miejsce, fotografie całkiem udane - niemniej kadry troszkę moim zdaniem niezdecydowane, fakt w takich miejsca ciężko bez szerokiego szkła.

jaś
13-02-2010, 22:38
Świetne miejsce, fotografie całkiem udane - niemniej kadry troszkę moim zdaniem niezdecydowane, fakt w takich miejsca ciężko bez szerokiego szkła.

mam podobne odczucia, a tego trolla trzeba było pogonić z kadru za mały żeby coż wnosić za duży żeby nie zauważyć

Greg77
13-02-2010, 23:57
Nienawidze Ciebie;) za to ze nie pokazales tego w panoramie!
Ale miejscowka.....zazdroszcze!

Pablo 77
14-02-2010, 00:01
Bardzo dobra jedynka:)

kulten
14-02-2010, 00:08
Miejscowka miazdzy ale kadry tego nie oddaja moim zdaniem. Jakos tak bez wyrazu :|

woda
14-02-2010, 02:12
1 jest bardzo ladna. Zastanawiam sie jednak nad jednym. Zakladam, ze robiles zdjecia z polarem. Wspomniales, ze nie bylo szansy na gladka tafle ze wzgledu na wode ze strumykow zatem lusterka nie mozna bylo uzyskac. Skoro tak to czy moze probowales pokrecic polarem aby wygasic odbicie rzygnujac z niego aby sprobowac wydobyc obraz kamieni pod woda? O ile byla taka mozliwosc, oczywiscie.

Nikonozaur
14-02-2010, 02:21
Zdecydowanie "szerzej", jedynie szkoda, że jeszcze nie szerzej.

borregaard
14-02-2010, 10:07
W związku z tym ,że jak na Norwegię .to.....cienko...powiem jedno: strasznie marudne Towarzystwo się zrobiło....:mrgreen: :mrgreen:

Hoobie
14-02-2010, 13:34
1 - podoba sie bardzo, 2 - juz mniej ;)

Mark Kowalczyk
14-02-2010, 14:40
Dziś wszystko co nie białe się podoba. A poważnie kolory ok, kadr pierwszy czytelny. Natomiast z tego co widać pion można było zrobić lepiej, bez przełęczy i kadr bardziej w prawo.

pinokio
14-02-2010, 14:47
Jedynka dużo lepiej się prezentuje.

Kaskaa
14-02-2010, 14:58
Powala:)

Fremen
14-02-2010, 15:25
W związku z tym ,że jak na Norwegię .to.....cienko...powiem jedno: strasznie marudne Towarzystwo się zrobiło....:mrgreen: :mrgreen:

No...:mrgreen:

1 jest bardzo ladna. Zastanawiam sie jednak nad jednym. Zakladam, ze robiles zdjecia z polarem. Wspomniales, ze nie bylo szansy na gladka tafle ze wzgledu na wode ze strumykow zatem lusterka nie mozna bylo uzyskac. Skoro tak to czy moze probowales pokrecic polarem aby wygasic odbicie rzygnujac z niego aby sprobowac wydobyc obraz kamieni pod woda? O ile byla taka mozliwosc, oczywiscie.

Wszystkie, które się dało wydobyć, widać na zdjęciach :) Dalej była już tylko wielka seledynowa głębia i zdecydowanie bardziej podobało mi się to zmącone odbicie.

Nienawidze Ciebie;) za to ze nie pokazales tego w panoramie!
Ale miejscowka.....zazdroszcze!

Zdecydowanie "szerzej", jedynie szkoda, że jeszcze nie szerzej.

(...)Natomiast z tego co widać pion można było zrobić lepiej, bez przełęczy i kadr bardziej w prawo.

Kurza stopa... Wychodzicie z założenia (co w Norwegii skądinąd zazwyczaj się sprawdza ;)), że wszystko co się w kadrze nie zmieściło musiało być równie ładne/dobrze oświetlone/atrakcyjne. Tylko, że tak nie było :twisted:
Góra, która zajmuje lwią część kadru była olbrzymia, wysoka na kilkaset metrów i nawet nie o tyle metrów ode mnie oddalona. Nie miałem szans - nawet w pionie - ująć jej całej z tej odległości (a nawet gdybym to zrobił, na zdjęciu nie znalazłoby się nic oprócz faktury skał...). Ponadto, kawałek dalej w prawo cała dolina zakręca pod kątem ok 60 stopni, co przy rozmiarze gór i pozycji słońca skutkowało nieprzyjemną ciemnicą w tamtej części. Z kolei lewa strona to krzaki i las... Zmierzam do tego, że nie zawsze - a na pewno nie w warunkach ówczesnych - pogląd, że "im szerzej, tym lepiej" się sprawdza ;) Stąd właśnie takie kadry, a nie inne...

...chociaż przyznam, że gdybym szerszym szkłem wtedy dysponował, byłoby trochę więcej góry i odrobinę szerzej w prawo ;)

Dzięki za wszystkie komentarze!

pietrobas
14-02-2010, 15:49
też biorę szerzej z tym, że nie dośc szeroko :P