Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W sercu doliny Loen
Witam!
Oddaję pod Waszą ocenę dwa zdjęcia z doliny wyjątkowo monumentalnej i cichej, nawet jak na Norwegię...
Uprzedzając pytania dotyczące "cięć" - szerzej się nie dało moim 18mm szkłem, za plecami miałem las i równie wielką górę co przed sobą. Ciekaw jestem jak ocenicie poniższe kadry.
Zapraszam.
1. "Szerzej"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=av2hcnq47m0kgja8j3u2.jpg)
2. "Wyżej" ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=9kxmndawc5gfaqdly0q.jpg)
Bardzo ładne obydwa, jednak ja wybiorę "szerzej", pomimo tych cięć o które nie pytam, bo napisałeś.
Czuć na nich surowy "norweski" klimat. U góry śnieżek zalega, by na dole soczysta zieleń i piękne, ciepłe kolorki zagościły.
Szkoda tylko wody, bo jakiś troll ją lekko zmącił wkładając w jej toń swe wielkie giry :mrgreen:.
Marcin T
13-02-2010, 21:46
Zdecydowanie bardziej podoba mi się "szerzej". Świetna ekspozycja i kolorystyka.
Martwi mnie tylko centrum kadru - wytężam wzrok i próbuję zgadnąć co jest w centrum kadru przy tej łódce, jakaś dwumetrowa postać w zielonych spodniach? :mrgreen:
malasana
13-02-2010, 21:46
Piekna jedynka!
...
Martwi mnie tylko centrum kadru - wytężam wzrok i próbuję zgadnąć co jest w centrum kadru przy tej łódce, jakaś dwumetrowa postać w zielonych spodniach? :mrgreen:
Ja napisałem kto tu wodę mąci, ale to tylko takie moje domysły ;).
Jak było naprawdę to może autor odpowie.
Technicznie obydwa bdb, Ja również wybieram jedynkę, dwójka za wysoka jak na mój monitor :)
Marcin T
13-02-2010, 21:50
Nie, nie. To coś stoi na łódce, przynajmniej tak to moje stare oczy widzą.
Nie, nie. To coś stoi na łódce, przynajmniej tak to moje stare oczy widzą.
"To coś" to mój kumpel, ok. 1,9 m wzrostu faktycznie, ale na tym podobieństwa z Trollem się kończą:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Stoi na pomoście, do którego przywiązana była łódka - przy tym rozmiarze zdjęcia rzeczywiście może być problem ;)
Aha - nie on mąci wodę. Robi to kilka niewielkich strumyków kawałek wyżej. Ale o tym wkrótce :twisted:
Na jedynce wszystko gra ...ciekawy widoczek
ostrytux
13-02-2010, 22:31
Świetne miejsce, fotografie całkiem udane - niemniej kadry troszkę moim zdaniem niezdecydowane, fakt w takich miejsca ciężko bez szerokiego szkła.
Świetne miejsce, fotografie całkiem udane - niemniej kadry troszkę moim zdaniem niezdecydowane, fakt w takich miejsca ciężko bez szerokiego szkła.
mam podobne odczucia, a tego trolla trzeba było pogonić z kadru za mały żeby coż wnosić za duży żeby nie zauważyć
Nienawidze Ciebie;) za to ze nie pokazales tego w panoramie!
Ale miejscowka.....zazdroszcze!
Pablo 77
14-02-2010, 00:01
Bardzo dobra jedynka:)
Miejscowka miazdzy ale kadry tego nie oddaja moim zdaniem. Jakos tak bez wyrazu :|
1 jest bardzo ladna. Zastanawiam sie jednak nad jednym. Zakladam, ze robiles zdjecia z polarem. Wspomniales, ze nie bylo szansy na gladka tafle ze wzgledu na wode ze strumykow zatem lusterka nie mozna bylo uzyskac. Skoro tak to czy moze probowales pokrecic polarem aby wygasic odbicie rzygnujac z niego aby sprobowac wydobyc obraz kamieni pod woda? O ile byla taka mozliwosc, oczywiscie.
Nikonozaur
14-02-2010, 02:21
Zdecydowanie "szerzej", jedynie szkoda, że jeszcze nie szerzej.
borregaard
14-02-2010, 10:07
W związku z tym ,że jak na Norwegię .to.....cienko...powiem jedno: strasznie marudne Towarzystwo się zrobiło....:mrgreen: :mrgreen:
1 - podoba sie bardzo, 2 - juz mniej ;)
Mark Kowalczyk
14-02-2010, 14:40
Dziś wszystko co nie białe się podoba. A poważnie kolory ok, kadr pierwszy czytelny. Natomiast z tego co widać pion można było zrobić lepiej, bez przełęczy i kadr bardziej w prawo.
Jedynka dużo lepiej się prezentuje.
W związku z tym ,że jak na Norwegię .to.....cienko...powiem jedno: strasznie marudne Towarzystwo się zrobiło....:mrgreen: :mrgreen:
No...:mrgreen:
1 jest bardzo ladna. Zastanawiam sie jednak nad jednym. Zakladam, ze robiles zdjecia z polarem. Wspomniales, ze nie bylo szansy na gladka tafle ze wzgledu na wode ze strumykow zatem lusterka nie mozna bylo uzyskac. Skoro tak to czy moze probowales pokrecic polarem aby wygasic odbicie rzygnujac z niego aby sprobowac wydobyc obraz kamieni pod woda? O ile byla taka mozliwosc, oczywiscie.
Wszystkie, które się dało wydobyć, widać na zdjęciach :) Dalej była już tylko wielka seledynowa głębia i zdecydowanie bardziej podobało mi się to zmącone odbicie.
Nienawidze Ciebie;) za to ze nie pokazales tego w panoramie!
Ale miejscowka.....zazdroszcze!
Zdecydowanie "szerzej", jedynie szkoda, że jeszcze nie szerzej.
(...)Natomiast z tego co widać pion można było zrobić lepiej, bez przełęczy i kadr bardziej w prawo.
Kurza stopa... Wychodzicie z założenia (co w Norwegii skądinąd zazwyczaj się sprawdza ;)), że wszystko co się w kadrze nie zmieściło musiało być równie ładne/dobrze oświetlone/atrakcyjne. Tylko, że tak nie było :twisted:
Góra, która zajmuje lwią część kadru była olbrzymia, wysoka na kilkaset metrów i nawet nie o tyle metrów ode mnie oddalona. Nie miałem szans - nawet w pionie - ująć jej całej z tej odległości (a nawet gdybym to zrobił, na zdjęciu nie znalazłoby się nic oprócz faktury skał...). Ponadto, kawałek dalej w prawo cała dolina zakręca pod kątem ok 60 stopni, co przy rozmiarze gór i pozycji słońca skutkowało nieprzyjemną ciemnicą w tamtej części. Z kolei lewa strona to krzaki i las... Zmierzam do tego, że nie zawsze - a na pewno nie w warunkach ówczesnych - pogląd, że "im szerzej, tym lepiej" się sprawdza ;) Stąd właśnie takie kadry, a nie inne...
...chociaż przyznam, że gdybym szerszym szkłem wtedy dysponował, byłoby trochę więcej góry i odrobinę szerzej w prawo ;)
Dzięki za wszystkie komentarze!
pietrobas
14-02-2010, 15:49
też biorę szerzej z tym, że nie dośc szeroko :P