Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak widzialności obrazu Coolpix5700

Nik jan
13-02-2010, 15:32
Proszę o pomoc.
Mam Coolpix 5700 już pięć lat. Parę miesięcy temu wystąpił problem z widocznością przez wizjer i monitorek.
Wszystkie funkcje działają bo powstają pliki graficzne po wykonaniu czynności robienia zdjęcia lecz w wizjerze i na monitorku nie widzę przedmiotu fotografowanegowe natomiast widzę dane ustawień aparatu. Slychać i widać, że aparat wykonuje czynności wykonywania zdjęcia.
Po przegraniu do komputera są pliki zdjęć ale zawierają one obraz czerni.
Mam małe doświadczenie od strony twechnicznej w ustalaniu przyczyn takiego stanu rzeczy.
Proszę o pomoc osoby o większym doświadczeniu.
Czy tą usterkę mogę sam usunąć (może jakieś ustawienie ) czy muszę oddać do serwisu i czy koszty naprawy nie przekroczą wartości tego aparatu.

dzejms
13-02-2010, 15:35
Matryca padla.

Wyrok: nowy aparat.

RomanZWrocławia
13-02-2010, 23:21
Matryca padła.
w tym i innych modelach coolpixów problem na tyle często się powtarzający, że:

http://www.nikonusa.com/Service-And-Support/Service-Advisories/COOLPIX-Service-Advisory.page

że naprawiają to za free nawet po okresie gwarancyjnym.
Poprawka: w USA naprawiają.
Po tym wszystkim, co słyszałem o działaniach serwisu nikona w Polsce nie zdziwiłbym się, gdybyś na dzień dobry dostał odpowiedź odmowną, ale myślę że warto powalczyć o swoje.
5400 i 5700, 8400 8700 to dla mnie kompakciki z duszą

Cosnek
18-02-2010, 22:38
"Brak widzialnosci obrazu" niezle sie usmialem dochodzac o co chodzi:) Przypomnial mi sie komiks Kajko i Kokosz gdzie ktos po mocniejszym "pacnieciu" tracil fonie i wizje:)

Pzdr

nason
12-03-2010, 13:34
Czy tą usterkę mogę sam usunąć (może jakieś ustawienie ) czy muszę oddać do serwisu i czy koszty naprawy nie przekroczą wartości tego aparatu.

Wyślij aparat do Nikon Serwis na Postępu - matryce wymieniają ZA DARMO (to błąd fabryczny matrycy Sony - nie ważne że po gwarancji i nie ważna gdzie kupionu (euro czy usa). jedyny koszt to twoja wysyłka do serwisu - odsyłają na ich koszt. Miałem to samo - z nową matrycą aparat odsprzedałem koledze - z tego co wiem aparat działa do dziś