Zobacz pełną wersję : jak zgrać zestaw: D90 +SB800 + wyzwalacz F&V Photographic Equipment
Żeby się pobawić, wczoraj drogą kupna nabyłem wyzwalacz radiowy PT-04 (dokładnie taki: http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2557 (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2556))
I pojawił się problem.
Jak to zgrać, poustawiać i poskładać żeby razem działało ... jakie tryby powinny działać a jakie nie ...
bo w chwili obecnej do SB800 nie jest przekazywane info o ogniskowej, iso itd ... w zasadzie brak komunikacji z body poza wyzwoleniem błysku w trybie i mocy ręcznie ustawionej na SB800 ...
No chyba że się nie da ... wtedy się nie pobawię ;)
pzdr,
j
adolfik9501
13-02-2010, 14:55
A jak chciałeś się komunikować lampa-body za pomocą jednego centralnego styku skoro lampa ma ich więcej? Przeca nie dla lansu je ma ;) Pozostaje lampa w M.
Pobawić się można bo d90 steruje w pełni lampa sb-800 :) Jest pełno informacji na forum jak to ustawić. PT-04 nadaje sie do studia i do lamp studyjnych i nie tylko - zamiast kabla :)
Dodam jeszcze tyle ze masz 2 tryby sterowania z d90 :) SU-4 - zwykła fotocela wiec lampa manualnie czyli podobnie jak na tym radiowym wyzwalaczu. Albo przez opcje REMOTE masz pełne sterowanie lampa z body :) W d90 opcja e2 i tam masz sterownik błysku.
adolfik9501
13-02-2010, 17:03
jarek25 nie flooduj. Masz przeca możliwość edycji posta.
EDIT: A tak na marginesie to jerry.s instrukcje do sprzętu ma więc zapewne wie, czego się może spodziewać po swoim sprzęcie.
A mi się wydaje ze raczej nie wie czego może się spodziewać po własnym sprzęcie jak kopił ten wyzwalacz.
Faktycznie moglem to połączyć :) na przyszłość będę pamiętać :)
Chyba jednak jarek25 ma racje skoro ktoś kupuje radiówkę (i to taką) do zestawu z CLSem
adolfik9501
13-02-2010, 21:34
(...)A tak na marginesie to jerry.s instrukcje do sprzętu ma więc zapewne wie, czego się może spodziewać po swoim sprzęcie.
Toż to ironiczna wypowiedź była...
oczywiście że nie wie czego się spodziewać, bo właśnie przesiadł się z D70 na D90 ... w dodatku od niedawna aktywnie używa czasami SB800 ...
czyli chyba jednak trzeba będzie przeczytać instrukcję obsługi :)
ehhh ... co za życie ... ;)
dzięki wszystkim za uwagi ... te merytoryczne jak i te mniej ...
adolfik9501
13-02-2010, 22:19
(...)
czyli chyba jednak trzeba będzie przeczytać instrukcję obsługi :)
(...)
I to jest bardzo dobra koncepcja.
Pozdrawiam,
I to jest bardzo dobra koncepcja.
Pozdrawiam,
ale to ma 270 stron ... a do tego 125 do lampy ...
choć z drugiej strony ... nikt nie mówił że będzie lekko ...
adolfik9501
13-02-2010, 22:34
Dla ułatwienia podpowiem, że chcesz się pobawić zdalnie lampą błyskową...
A ja dla ułatwienia dam jeden filmik :) Tak do zapoznania się z tematem :) http://www.youtube.com/watch?v=OgzmP2hflB0
Toż to ironiczna wypowiedź była...
Myślę że ironiczne wypowiedzi nie są tu na miejscu... Ale to moje zdanie. Ludzie tu pytają poważnie.
adolfik9501
13-02-2010, 23:06
(...) Ludzie tu pytają poważnie.
To może w innych wątkach, bo poważnie to się pyta jak się wyczerpało wszystkie ziemskie możliwości zaspokojenia swojej ciekawości, a pierwszym stopniem do zgłębienia wiedzy tajemnej dotyczącej sprzętu, tak foto jak i AGD jest instrukcja obsługi.
No fakt powinno się najpierw przeczytać instrukcje obsługi z tym się zgadzam w 100% a później zadawać pytania na forum :)
proximus323
14-02-2010, 12:21
A przed zadaniem pytania na forum to można jeszcze google zapytać, bo jest duże prawdopodobieństwo że już ktoś o to pytał.