Zobacz pełną wersję : Nikon do 3tys z obiektywem
Witam,
chcę kupić body + obiektyw w systemie Nikon.
Używam od 4 lat hybrydy Fuji6500, która dała mi wstępne pojęcie o fotografii, jestem jednak zupełnym amatorem.
Chciałem prosić o radę jaką kombinację warto wybrać w cenie do 3000.
Który z komponentów lepiej kupić nowy, a który może być używany: body czy obiektyw?
Moje typy:
1. D90 + N50:1.8.
2. D80 + N18-70 lub N35:1.8
3. D70/D50 + Tamron 28-70/18-50.
4. Inna kombinacja z powyższych składowych.
Potrzebuję coś co mi pozwoli na naukę fotografowania lustarznką (przy maksymalnej frajdzie), da znacznie wyższą jakość zdjęć niż mój uniwersalny Fuji a jednocześnie będzie na tyle przyszłościowe, że albo nie będę musiał nic zmieniać w najbliższym czasie albo ewentulanie nie będę miał kłopotów ze sprzedażą i kupnem czegoś lepszego.
Bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam,
Arek
kronos28
12-02-2010, 23:31
celował bym w pierwszą lub drugą ze wskazaniem na pierwszą :) 50 fajne szkło, lekko przyciasnawe na DX, za to "optycznie" zestaw drugi daje ci więcej możliwości - masz fajną standardową na DX stałeczkę i ciekawego zooma :)
Na Twoim miejscu wybrałbym zestaw 4 :P Znaczy kupiłbym D90 + 18-55, bo zmieścisz się w tych 3tys. Albo wyskrob jeszcze ze 300zł i kup z obiektywem 18-105. A jak już chcesz taniej, to może do D90 i jakiś Tamron, który wymieniłeś.
celował bym w pierwszą lub drugą ze wskazaniem na pierwszą :) 50 fajne szkło, lekko przyciasnawe na DX, za to "optycznie" zestaw drugi daje ci więcej możliwości - masz fajną standardową na DX stałeczkę i ciekawego zooma :)
Dziękuję,
a czy 35 i 50 pod względem jakości zdjęć są porównywalne?
O 50 jest sporo dobrych opini, o 35 rzadziej można coś znależć.
Pozdrawiam,
Arek
Ja bym celowal, w D90 i 18-70, a czy Tobie bardziej pasuje 50mm, albo 35... To sam odpowiesz sobie najlepiej, co bedzie Tobie potrzebne, za dobra monete 50 mm, czy 35 mm, albo inny kierunek. Spacer zoom da duzo frajdy, jeden staly obiektyw to tez pomysl, ale mniej uniwersalny...
Witam,
chcę kupić body + obiektyw w systemie Nikon.
Używam od 4 lat hybrydy Fuji6500, która dała mi wstępne pojęcie o fotografii, jestem jednak zupełnym amatorem.
Potrzebuję coś co mi pozwoli na naukę fotografowania lustarznką (przy maksymalnej frajdzie), da znacznie wyższą jakość zdjęć niż mój uniwersalny Fuji a jednocześnie będzie na tyle przyszłościowe, że albo nie będę musiał nic zmieniać w najbliższym czasie albo ewentulanie nie będę miał kłopotów ze sprzedażą i kupnem czegoś lepszego.
Arek
Po przesiadce z hybrydy (nawet tak dobrej jak s6500) praktycznie każda lustrzanka Cie zadowoli.
Jeżeli jednak chcesz się rozwijać to kup D90 + 18-105VR - na tym zestawie można dużo się nauczyć i wypracować sobie wizje na przyszłość.
Taki zestaw to niecałe 3200 PLN, ale można trafić czasami jakąś okazję np na Allegro (kolega ostanio kupił nowe D90 za 2200 PLN)
Proponuje D90 + Nikkor 35 1.8
Z tego zestawu na pewno bedziesz zadowolony
tylko do 3000 zl tak ze 150 zl trzeba by dolozyc
Dziękuję,
a czy 35 i 50 pod względem jakości zdjęć są porównywalne?
O 50 jest sporo dobrych opini, o 35 rzadziej można coś znależć.
Arek
35 jest bardzo dobry optycznie, obiektywy sa na porownywalnym poziomie
Z ta roznicą na korzysc 35, ze jest ostry od pełnej dziury, a 50 nie koniecznie...
Ja też bym polecał zestaw D90 + 35/1.8 (jeśli możesz dołożyć co-nineco do tych 3tys.) - to taki "klasyczny" odpowiednik dla DXa. Kiedyś lustrzanki były sprzedawane właśnie z jasną 50-tką jako "kitowym" szkłem. Wielu znanych fotografów wybrało właśnie taką ogniskową jako swój podstawowy obiektyw i tworzyli nim prawdziwe dzieła sztuki.
Zoom z pewnością jest wygodniejszy i może trochę bardziej uniwersalny ale to właśnie ogniskowa 50mm (czyli 35 w DX) uczy pokory, kadrowania i zachęca do zmiany punktu widzenia przed naciśnięciem spustu migawki. Takie jest moje zdanie.
I od razu zastrzegam, że nie uważam żeby zoomem nie można było się nauczyć fotografii. Można. Ale stałki IMO czynią to lepiej.
pozdrawiam
D80/D90 + 35/1,8. Zdecydowanie.
Kup nową puszkę d90 i uzywany obiektyw 18-105 VR. Powinienes bez problemu zamknąć się w sumie, jaką przeznaczasz, na karte też Ci jeszcze wystarczy.
35 1.8 to fajne szkielko, ale wydaje mi się, ze na początek zwlaszcza z przesiadki z kompakta z zoomem, taki zestaw da CI wiecej możliwosci. Z czasem możesz sobie dokupić te 35 mm , a być może okaże się , ze ta ogniskowa Ci zupelnie nie lezy. To tylko moja opinia, ale ja jako pierwszy obiektyw wzialbym zooma.
Ostatnio w zaprzyjaznionym sklepie u mnie w Krakowie znajomy kupowal d90 za okolo 2200-2250..)
myślę że na początek D90+35/1.8 . D90 korpus na lata z matrycą jedną z lepszych obecnie. Z D80 nie rożni się praktycznie niczym oprócz tego najważniejszego czyli matrycy.
A 35 będzie uniwersalna. Jeśli będzie brakowała ci szerokiego kąta na zewnątrz to zawsze można dokupić w późniejszym czasie choćby bardzo chwalonego kita 18-55 wersja II albo jakiegoś używanego 18-70 . Nikon ma sporo do zaoferowania jeśli idzie o zoomy do 1000 zł.
Acha jeżeli bierzesz pod uwagę starsze modele to najlepiej by było zapolować na używanego D90 możliwe że nawet byłby jeszcze z gwarancją i z taką 35 na pewno zmieściłbyś się w budżecie
D90+ N35 f/1.8 zdecydowanie - ten zestaw da Ci dużo frajdy, uniwersalnego szkła nie potrzebujesz bo masz takie w fuji, więc 35tka będzie idealnym rozwiązaniem. a żaden tani zoom w tej cenie nie da Ci takich rezultatów jak jasna stałka. Nowe body D90 kupisz już za ok 2200-2250 a 35tke najtaniej za 730 widziałem więc w 3k się zmieścisz, ale ja na Twoim miejscu wytrzymałbym trochę i poczekał do wiosny bo ceny systematycznie spadają, myślę ze za miesiąc czy dwa ceny zmniejsza się za ten zestaw o tyle, ze za różnice będziesz miał dobrą kartę pamięci :)
Ja gdybym miał 3k to na pewno brałbym nowego D90 oraz używke N18-70 lub N18-105 spokojnie się powinieneś zmieścić!
N18-70 do 18-55 nie ma porównania.
Choć opcja D90 + N35/1.8 też fajna... mam tą 35-tke i prawie nie ściągam jej z body.
Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi.
Padały tu komentarze, że nowe D90 można nabyć za ok 2200-2250.
Gdzie można spotkać wspomniane ceny?
Od dłuższego czasu systematycznie obserwuje sklepy internetowe i obecna cena oscyluje około 2400. Na allegro podobnie, nawet odrobinę drożej.
Pozdrawiam i oczywiście proszę o kolejne komentarze.
Arek
Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi.
Padały tu komentarze, że nowe D90 można nabyć za ok 2200-2250.
Gdzie można spotkać wspomniane ceny?
Od dłuższego czasu systematycznie obserwuje sklepy internetowe i obecna cena oscyluje około 2400. Na allegro podobnie, nawet odrobinę drożej.
W sklepach internetowych D90 kosztuje najmniej 2400 PLN - czasami na Skapiec.pl pojawia się oferta sklepu Eukasa.pl o wartości ok 2250 PLN, ale uwaga - te aparaty nie mają polskiej karty gwarancyjnej (pochodzą z zagranicy) i może być problem z ewentualna naprawą.
Czasami na Allegro można trafić na jakąś okazję, a jeżeli Ci się bardzo nie spieszy to poczekaj jeszcze trochę bo cena powinna spaść (szczególnie jakby wyszedł następca)
Widzę, że dużo ludzi doradza Ci kupno D90 z obiektywem 35/1.8 - to świetny obiektyw, ale po s6500 możesz czuć się troche nieswojo (zoom).
Pomyśl może czy nie kupić nowego body i uzywanego obiektywu np 18-70 - świetny obiektyw za dobrą cenę, na Allegro można kupić nawet poniżej 500 PLN.
Zdecydowanie zakup nowego D90 oraz używane N 35/1,8 lub N 18-105 VR.