PDA

Zobacz pełną wersję : D70 szaleje ...

Arsis
12-02-2010, 20:09
Witam

używałem go prawie cztery lata ... przebieg 36 tys, aż do wczoraj nie miałem z nim żadnych problemów ...

Nie za bardzo wiem co się z nim dzieje ...
1. praktycznie wszystkie zdjęcia wychodzą "czarne", - niedoświetlone to mało powiedziane
2. te na których coś widać są bardzo ciemne
3. nie pomaga przełączanie trybów M, P, A, S Zielony i tematyczne -praktycznie wszystkie foty są czarne ...
4. podpięta lampa błyskowa nie reaguje na zmianę ogniskowych obiektyw (kitu 18-70) charakterystycznym dzdz dzdz :wink: ...
5. błysk lampy także nie wnosi nic do zdjęcia - nadal ciemne choć zdażają się prawie dobrze naświetlone ...
6. nie pomogło: zresetowanie ustawień body, lampy błyskowej, formatowanie karty pamięci, wyłożenie i włożenie karty pamięci, wyciągnięcie baterii, podpięcie innej baterii, podpięcie innej karty pamięci ...
7. podpięcie innych obiektywów nic nie zmienia ...

jeśli uda się zrobić dobrze naświetloną fotę na tych samych ustawieniach i zmieni się je na inne to aparat fiksuje, powrót do ustawień na których przed chwilą udało się zrobić dobrą fotę już nic nie daje. Praktycznie nie ma ustawień na których zawsze, zrobi się dobrą fotę ...

Co działa ...
- AF
- asystent AF
- drabinka w trybie M (dlatego wydaje mi się, że pomiar światła mie klękł)
- wyzwalana jest lampa wbudowana i zewnętrzna (ale jak już napisałem nie widać tego na focie - ciemność)

co to może być?. nigdy wcześniej tak się nie zachowywał ...

jackrabbit
12-02-2010, 20:40
przeslona sie nie otwiera? moze styki trzeba przeczyscic?

pawulon
12-02-2010, 20:42
Po pierwsze białych literek nie da sie czytać na szarm tle.

Wygląda na to że przysłona się domyka tylko na maksymalną wartość.

Zerknij co się dzieje w obiektywie podczas robienia fotki.

Waldo11
12-02-2010, 23:35
Wygląda to na awarię matrycy światłomierza. Rzecz typowa i powtarzalna w tym modelu. Nikon traktował to swego czasu jako wadę fabryczną i naprawiał bezpłatnie nawet po upływie okresu gwarancji.

Sprawdź na stronach Nikona w dziale wsparcie techniczne. Informacje nadal powinny tam wisieć.

Znalazłem:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/15895

Arsis
12-02-2010, 23:50
Używam IE jako przeglądarki i u mnie tło jest prawie czarne ... ach te programy ;-(. Wasze wpisy widzę normalnie więc nie używacie czarnej czcionki - wtedy ja bym nie widział ... jakiego koloru czcionki mam używać? Specjalnie zainstalowałem przed chwilą Mozille i bez zmian. Ktoś wie jak to odkręcić?

Jackrabbit, Pawulon, Waldo11 ... Dziękuję za podpowiedzi. Przed przeczyszczeniem styków spojrzałem na zachowanie przesłony, rzeczywiście przy ustawieniu na f1,8 i pstryknięciu dziureczka była maciupeńka. Przeczyściłem styki ... przynajmniej na razie wszystko gra, sprawdzałem na M, A, S - jest OK ...

... jeszcze raz dziękuję

ad2122
14-02-2010, 12:36
Używam IE jako przeglądarki i u mnie tło jest prawie czarne ... ach te programy ;-(. Wasze wpisy widzę normalnie więc nie używacie czarnej trzcionki - wtedy ja bym nie widział ... jakiego koloru trzcionki mam używać? Specjalnie zainstalowałem przed chwilą Mozille i bez zmian. Ktoś wie jak to odkręcić?
na samym dole strony, po lewej stronie, masz przełącznik skórki "Forum Białe <---> Forum Czarne". Pisząc posta nie kombinuj z kolorkami czcionki białym i czarnym, to nie będzie problemów z odczytaniem tekstu, niezależnie od użytej skórki forum. Zostaw standard i dla czarnego tła będzie biały, a dla białego czarny tekst i wsio gra ;)
Sorki za OT.

kuba_rsx
14-02-2010, 12:52
Mi też to wyglądało na światłomierz.. Akurat to chyba nadal robią to za free.
Ale jak mówisz ze już wszystko Ok.. To niema co sobie głowy zawracać ;)

jackrabbit
14-02-2010, 12:54
Też mi to wygląda na awarię światłomierza. Miałem dawno temu, zrobili za free. Tylko wtedy aparat był z pół roku po gwarancji, teraz już jest grubo po ;)
Zmieniłem na D70s i spokój...

no co Wy z tym swiatlomierzem, napisal ze swiatlomierz jest ok, napisal tez ze juz wszystko dziala :mrgreen:

kuba_rsx
14-02-2010, 13:24
Eee no nie doczytałem, potem edit zrobiłem. Sorka ;)
Ale objawy pasowały.

Jatin
14-02-2010, 13:33
Zresztą w linku który jest wyżej do strony nikona wyraźnie jest napisane jakie są objawy uszkodzenia światłomierza a u kolegi objawy były zupełnie inne.

Arsis
14-02-2010, 22:31
Ojej - teraz jak zmieniłem kolor stylu forum na białe widzę jak namieszałem ... SORKI

jackrabbit
14-02-2010, 22:41
spoko, tu nikt nie uzywa bialego :)