Zobacz pełną wersję : Jaki najlepszy klej do D700 ? :)
Przeczytałem już wiele o klejach ale spotkałem same sprzeczne opinie. Kropelka i tym podobne - podobno lepiej nie kleić chociaż trzyma dobrze. Butapren i inne tego typu - bezpieczne ale nie trzyma :-) Może ktoś kto kleił podpowie coś sprawdzonego ? Pojawia się też nazwa LOCTITE 406 / 495, taka kropelka w żelu, może tym ? Puszka jak nowa, nie ma nawet roku, więc aż przyjemnie będzie posklejać :-)
Albert44
12-02-2010, 19:15
LOCTITE 406 .. spokojnie kleił D50. Za plebejski będzie dla arystokraty D700? :razz:
no niewiem czy ten klej jest godny takiego zaszczytu :mrgreen:
Albert44
12-02-2010, 19:26
no niewiem czy ten klej jest godny takiego zaszczytu :mrgreen:
Godny Marcinie. To wersja "przemysłowa", do klejenia "elastycznego", klej płynny. LOCTITE wersja żel.. daje lepsze komfort klejenia.
Dwuskładnikowy Distal (żywica epoksydowa). Po 24h wiąże jak kamień.
Wg mnie tylko kleje typu Butapren. Sam podklejałem w swoim D200 i jest ok.
Ważne jest to, że trzeba posamrowac dwie strony i trochę poczekać, a dopiero potem połączyć dwie powierzchnie. Gdyby się potem okazało, że i tak musimy zmienic gumy, pozostałości takiego kleju na korpusie można latwo oczyscić.
sokrates
12-02-2010, 19:58
Pattex SOS super gel - bardzo elastyczny klej, o sile typowego cyjanopanu. Podklejałem nim D80 znajomego. Potem znajomy pojechał z puszką w tropiki - 2 miesiące w bardzo gorącym i wilgotnym klimacie. Gumy odlazły tam gdzie był oryginalny klej, tam gdzie ja kleiłem trzymało się :-)
sprocket
12-02-2010, 20:11
Tez mialem ten Distal i zrobilem tak samo, nie martwie sie co bedzie potem :) wazne ze trzyma.
poxipol - F4s i bez problemu :)
robin102
12-02-2010, 21:25
Nie wiem co tam chcesz kleić, ale żelazne zasady są dwie w zastosowaniu i doborze kleju.
1. "Klej trzyma gdzie go ni ma " czyli jak najcieńsza spoina, dosłownie cienka jak tylko to możliwe jest.
2. Tym klej mocniejszy im dłuższy czas jego schnięcia czy dochodzenia spoiny do maksymalnej wytrzymałości, bo tak na prawdę to kleje nie trzymają z powodów wewnętrznych naprężeń w spoinach. W porządnych klejach są spec. dodawane spowalniacze aby dłużej wiązały i naprężenia nie powstawały. A do gum to jakiś pronicel, czy pronicol lub podobne markowe zagraniczne oby ostrożnie nie zostawić go na obudowie no i jak najcieniej. O oczyszczeniu chemicznym , a najlepiej zmatowieniu powierzchni na które nakładasz klej nie zapomnij.
Nie wiem co tam chcesz kleić,
guma odłazi w 3 miejscach a w jedno to już mały palec można wsadzić
nie polecam zbyt "mocnego" klejenia. W przypadku odpukać naprawy i konieczności rozebrania aparatu serwis będzie miał problem z jego rozebraniem. Mogą odmówić wykonania usługi. Może lepiej na dobrą taśmę dwustronną (taką cienką)
Pattex SOS super gel - bardzo elastyczny klej, o sile typowego cyjanopanu. Podklejałem nim D80 znajomego. Potem znajomy pojechał z puszką w tropiki - 2 miesiące w bardzo gorącym i wilgotnym klimacie. Gumy odlazły tam gdzie był oryginalny klej, tam gdzie ja kleiłem trzymało się :-)
a w D80 są gumy??? gdzie:)
misiek604
13-02-2010, 14:43
Ja kupiłem jakąś taśmę dwustronną (chyba 3M) oderwałem całą gumę wkleiłem w miejsca starych po uprzednim wyczyszczeniu i trzymało bardzo długo.
grzegorzant
13-02-2010, 15:43
Co klasa to klasa jednak. Jesli dobrze policzylem 6 czy 7 różnych kleji proponujecie do boskiego D i jego gum :)
BTW ja tam nie wiem, co to odklejające sie gumy ;)
pozdro
Proponuję http://www.flek.pl/szczegoly/84/klej_szewski. Naprawdę dobry klej.
DonAlberto
13-02-2010, 18:33
ja też byłbym za porządna taśmą dwustronną. Niektóre są naprawdę dobre i powinny trzymać, a jeśli kleje, to tylko jakieś punktowo aby nie było problemów z rozbieraniem.
Ja kleiłem D200 (niewielkie odklejenie, ale wkurzające, bo pod kciukiem na górze) kropelką. Ale przykleiłem nieco krzywo i trzyma, ale odstaje brzeg gumy :-P
A weźmy tak dla przykładu wiertarkę boscha , pracuje ona w warunkach które są mocno extramalne i co gumy się nie odklejają :mrgreen:
A weźmy tak dla przykładu wiertarkę boscha , pracuje ona w warunkach które są mocno extramalne i co gumy się nie odklejają :mrgreen:
Nie odklejają się bo wiertarka boscha nie ma blokady ekspozycji ;)
Nie wiem czy to dobry pomysł, Distal wiąże na sztywno (nie jest elastyczny), a wydaje mi się, że guma powinna być przyklejona klejem elastycznym...
stachmuszel
14-02-2010, 11:23
Nie wiem czy to dobry pomysł, Distal wiąże na sztywno (nie jest elastyczny), a wydaje mi się, że guma powinna być przyklejona klejem elastycznym...
Dokładnie jest tak jak piszesz. Distal to chyba najgorszy pomysł, na jaki można wpaść:-). Klej do gumy musi być elastyczny, jak sama guma.
Pozdr.
Przypomniało mi się, że jest jeszcze klej typu kropelka (cyjanopan - chyba dobrze piszę ;-) który też jest elastyczny... Kiedyś kupowałem właśnie kropelkę i zdziwiłem się, że jest wersja elastyczna...
I jeszcze jedno, jakiś czas temu naderwała mi się uszczelka od drzwi w samochodzie (naklejana bezpośrednio do blachy karoserii) i jakie było moje zdziwienie, kiedy majster zawołał: - Wiesiu, przynieś kropelkę... - Trzyma do dziś.
Może faktycznie "elastyczna" kropelka jest rozwiązaniem...?
Ja kupiłem jakąś taśmę dwustronną (chyba 3M) oderwałem całą gumę wkleiłem w miejsca starych po uprzednim wyczyszczeniu i trzymało bardzo długo.
Potwierdzam.
Jest taka taśma z "siatką" i jesta tak zbajerzona, że nie absorbuje "oleju" z gumy (która to po pewnym czasie staje się tłusta) i 3M-ka trzyma jak spaw.
nie pamiętam jaki symbol ma ta taśma :(
Kolega cezarycezary będzie wiedział, bo to on zamawiał.
Nie odklejają się bo wiertarka boscha nie ma blokady ekspozycji ;)
A moja ma... taki guziczek z lewej strony. ustawiasz na odpowiednie obroty, wciskasz guziczek i masz... tempomat ;)
Jeżeli masz znajomego w warsztacie samochodowym spróbuj zapytać o klej do wklejaniea szyb samochodowych.
Przed wklejeniem wymagane użycie specjalnego odtłuszczacza (środka zwiększającego przyczepność (primer), z reguły jest w opakowaniu z klejem).
Zalety: elastyczny, struktura zbliżona do klejonych elementów.
Wady:trudno będzie uzyskać jednolitą cieniutką warstwę podczas klejenia,może pobrudzić korpus, a jest lepki :) , moźe być kłopot z późniejszym odklejeniem, stosunkowo długi czas całkowitego wyschnięcia- do 24 godz.
jesli chodzi o klejenie gum najlepiej zrobic to tak jak bylo fabrycznie czyli na dwustronna tasme
oczywiscie nie kazda sie nadaje
jest czerwona tasma 3M szer 7mm trzyma jak sam diabeł a jednoczesnie nie ma wad kleju
kilka godzin temu podkleiłem przyciętą wcześniej gumę do s5pro przy użyciu butaprenu
na tę chwilę wygląda na to, że trzyma i trzymać będzie całkiem przyzwoicie - zwłaszcza w porównaniu do dwustronnej biurowej taśmy scotch której próbowałem wcześniej
ThomasVoland
20-02-2010, 02:24
Distal to chyba przegięcie do takiego zastosowania, ale jedno jest pewne - prędzej 10 migawek padnie niż Distal puści. Wersja rapid (schnie całkowicie w 24 godziny) chyba już taka mega nie jest, ale do gum też powinna wystarczyć aż nadto.
EDIT:
Guma jest przyklejona do sztywnego podłoża i nie zgina się, więc nie wiem skąd pomysł, że klej musi być elastyczny.
Właśnie przeprowadziłem zabieg klejenia gum w D700. Klej kupiony na allegro - LOCTITE 454. Klei się idealnie - żel nie spływa i można wykałaczką dokładnie nałożyć w każdą szparkę ;-) Klei jak klasyczna kropelka - kilka sekund i trzyma mocno.
po jakim czasie w d700 schodzą gumy?
Nie ma reguły.
Zależy od eksploatacji. U mnie akurat o dziwo nie odkleiły się w miejscach uchwytu ale zupełnie niedotykanych. Po prostu lipnie zrobione było ale teraz po klejeniu jest siekiera :evil:
sokrates
07-05-2010, 15:34
nie ma sztywnej reguły - nie tylko w D700 ale i każdym innym body czy szkle. Odklejanie gumy to wypadkowa solidności klejenia konkretnego egzemplarza oraz warunków jego eksploatacji.
bragjure
07-05-2010, 16:19
..gdzieś na forum czytałem że kleje typu cyjanopan, kropelka itp mogą szkodliwie działać na elektronikę...W każdym razie na pewno powoduję matowienie przeźroczystego plastiku...
Używam amatorsko korpusów D70, D80, D700... ponad 20 tys. zdjęć na każdym - czyli nie za dużo. Wszystkie korpusy nadal w użyciu. A ja nie mam pojęcia jak wygląda odklejająca się guma.
Pewnie też zależy od tego jak się komu ręce pocą :/
Ja bym polecał odpowiednia taśmę 3M, tylko boję się czy da się to później w jakikolwiek sposób odkleić bo na tą taśmę nie ma mocnych... Poprzedni właściciel mojego pojazdu przykleił na rzeczona taśmę tablice rejestracyjne (swoją drogą co trzeba ćpać żeby wpaść na coś takiego?) i musiałem się ratować opalarką i szpachelką żeby tablice dostarczyć do urzędu.
A ja się zastanawiam nad czymś takim. Wygląda trochę hardcoreowo, ale zapewne przedłuża żywotność gum, o ile nie daje im nieśmiertelności ;) Kosztuje toto 169PLN.
http://cameraarmor.pl/product/Nikon-D700,50,4.htm
Hmm :) interesujacy bajerek :) ciekawe jak sztywno to siedzi na body i jak jest z uzytkowaniem tak mocno wglebionych przyciskow...
A nawiazujac do tematu.. gdyby zaszla potrzeba odklejania przeroznych tasm itd to polecam po prostu chlodne warunki :) ok 0C powinno wystarczyc :)
..gdzieś na forum czytałem że kleje typu cyjanopan, kropelka itp mogą szkodliwie działać na elektronikę...W każdym razie na pewno powoduję matowienie przeźroczystego plastiku...
W jaki sposób podklejenie 5mm gumy na korpusie może mieć szkodliwy wpływ na elektronikę ?
rychu_cmg
08-05-2010, 02:49
A ja się zastanawiam nad czymś takim. Wygląda trochę hardcoreowo, ale zapewne przedłuża żywotność gum, o ile nie daje im nieśmiertelności ;) Kosztuje toto 169PLN.
http://cameraarmor.pl/product/Nikon-D700,50,4.htm
czytałem kilka opinii o tym bajerze i ludzie ożywający go narzekali między innymi że wchodzi pod to brud, wilgoć itp.
na te gumy nie ma reguły. Widziałem body w sklepie lezace na polce i gumy już się odklejały.:shock:
Loctite 406
to jest klej przemysłowy, nie kropelka, spróbujcie go kupić, a warto!
Z tego co czytam, to najważniejsze to zareagować natychmiast. Od razu podkleić, by nie dopuścić do rozciągnięcia się gum. W tym momencie rzeczywiście może być ciężko stosować jakąś taśmę, bo pewnie zaczyna się od malutkiego kawałka.
A powiedzcie jeszcze... Bo z tego co rozumiem guma jest podklejona oryginalnie na taśmę dwustronną. Pytania:
1. Po której stronie zostaje taśma? Korpusu czy gum? A może się zupełnie jakoś zużywa tak, że jej nie widać?
2. Jeżeli jest taśma, to co z nią robicie? Próbujecie usunąć, czy podklejacie razem z nią?
Tylko taśma dwustronna taka jak do dywanów, u mnie od roku trzyma bez problemów, pstrykam dużo, mój d300 ma już 95k. Aha wcześniej gumę przytnij, złazi bo się naciąga. Inne mocne kleje jak Ci złapią to potem będziesz miał problem żeby dostać się do śrubek, np. przy wymianie migawki - serwis Ci powie, że nie będzie skrobał obcego kleju :)
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1899)Taśma zostaje na korpusie, ona jest bardzo mocna, a gumy nie trzyma, bo po ich naciągnięciu nie mieszczą się w zagłębieniach w body. Taśmę ciężko zeskrobać z body, u mnie zeszła bo dłuższych zmaganiach, myślę, że spokojnie można by ją zostawić. Najważniejsze, żeby nowa taśma dobrze złapała gumę, trzeba ją odtłuścić, ja ją matowiałem chyba rozpuszczalnikiem.
Tylko taśma dwustronna taka jak do dywanów, u mnie od roku trzyma bez problemów, pstrykam dużo, mój d300 ma już 95k. Aha wcześniej gumę przytnij, złazi bo się naciąga. Inne mocne kleje jak Ci złapią to potem będziesz miał problem żeby dostać się do śrubek, np. przy wymianie migawki - serwis Ci powie, że nie będzie skrobał obcego kleju :)
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1899)Taśma zostaje na korpusie, ona jest bardzo mocna, a gumy nie trzyma, bo po ich naciągnięciu nie mieszczą się w zagłębieniach w body. Taśmę ciężko zeskrobać z body, u mnie zeszła bo dłuższych zmaganiach, myślę, że spokojnie można by ją zostawić. Najważniejsze, żeby nowa taśma dobrze złapała gumę, trzeba ją odtłuścić, ja ją matowiałem chyba rozpuszczalnikiem.
Ja dzisiaj podklejalem moja d700 (uchwyt) i kupilem 3 rozne tasmy .. okazalo sie ze 2 z nich sa za grube choc podobno piekielnie mocne. W koncu zwyciezyla cieniutka tasma z siateczka kupiona za 8 zl w Obi.. LUX - Werkzeuge. 50 mm , 5 metrow. jak odchylilem odstajaca gume, to u mnie oryginalna taśma zostala na gumie a nie na body. Swoja droga - czy ona naprawde musi byc taka słaba?
Wazne jest zeby tasma podkleic w miare jak szybko sie zauwazy - potem przy rozciagnietej gumie moze byc problem z dopasowaniem i bedzie czuc pod palcami nierownosci.
Zaletą tasmy jest napewno mozliwosc jej sciagniecia jakby sie okazalo , ze cos w innym miejscu zaczyna odlazic. Z klejem to juz tak różowo nie będzie.
FotoDamian
01-06-2010, 21:00
Thx Jarek78 o taka taśmę mi chodziło bo ja dziś już pisałem tez w 700 ;/ ( http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=5696&page=4 ) jutro targam do Obi ^^ bo nie wiem czy mój butapren jest o.k http://img375.imageshack.us/img375/3295/zdjcie008copy.jpg :P :P :P
Pozdrawiam.
wielblad81
10-06-2010, 21:36
Po dzisiejszych upałach dostałem "padaczki" :) zauważyłem że spuchła mi guma na zoomie 70-200 i w dwóch miejscach na korpusie... normalnie masakra jakaś. Do serwisu Nikona nic już w życiu nie wyślę po przejściach z 24-70. Zastanawiam się czy nie oddać tego do podklejenia do Foto-Complex'u w Gdyni albo spróbować samemu podkleić... generalnie nie za bardzo wiem jak do tego się zabrać. Pliz help :D
W sumie to mam dwa pytania do doświadczonych "podklejaczy":
1) Zdejmować gumę w całości z obiektywu/korpusu i wklejać na taśmę 3M lub klej.
2) czy może podklejać punktowo, unosić i kleić, kawałek po kawałku?
Dzięki za cenne info.
Pozdrawiam i życzę wszystkim niepodklejających się gum.
mozesz punktowo ale ja np w moim 24-70 zrobilem to tak... odciagnalem gumę do polowy (jak sciagasz skarpetki) po czym nakleilem wokol pasek tasmy z siateczką i powoli delikatnie dokladnie naciagnalem gume na swoje miejsce i kawalek po kawalku dociskalem. Jesli ci sie rozciagnela to na gumie masz takie rowki i jak bedziesz niechlujnie to robil to krzywo ci sie ulozą i wtedy kicha.
Ja dodatkowo tez musialem niestety skorzystac w body z butaprenu ale zrobilem to troche inaczej - bardziej bezpiecznie . Pomimo tego ze kawalek okleiny podkleilem tasma, po tygodniu w 2 miejscach znow sie to wybrzuszylo... jak odkleilem gume to okazalo się ze tasma z siateczka idealnie przylega do body a to guma ma problemze sie jej nie trzyma jak powinna. Wiec wpuscislem tam odrobine butaprenu - teraz nawet jak trzeba bedzie gume na nowa wymieniac, to butapren znajduje sie miedzy guma a tasma przymocowana do body. Minelo 3 tygodnie a klej trzyma jak powinien i juz nawet zapomnialem o odlazacych gumach...
wielblad81
10-06-2010, 23:58
Jeszcze zobaczę co mi odpisze Fotocomplex z Gdyni, jeśli ceną nie zabiją to zdecydowanie oddam im to do roboty.
z gumami nikona jest niestety taki problem, że one się odklejają przez to, że puchną :(
żaden klej (może poza tymi cyjanoakralami straszliwymi) nie utrzyma gumy, która przez zwiększanie swojej objętości sama chce się odkleić
wydaje mi się że prędzej czy później używając aparat w takich temperaturach jak obecnie trzeba będzie przyciąć gumy bo za nic w świecie nie będą chciały się pomieścić na swoich miejscach
wielblad81
11-06-2010, 10:24
Dzwoniłem do tego serwisu w Gdyni i jutro do nich jadę... 20zł wymiana gum na obiektywie, podklejanie podobno działa na krótką metę... zobaczymy jak to wyjdzie. Po zabiegu dam znać jak pacjent wygląda :)
wielbład.. jesli to nie duzy problem dowiedz sie u nich ile kosztuja wymiany gum na D700.. bo na Podstepu wysylac i czekac tygodniami nie bardzo mi sie chce... Moze akurat udaje sie to inaczej zrobic.
wielblad81
11-06-2010, 13:25
Nie ma problemu, pogadam bo pewnie mnie też to czeka... po lecie :D
wielblad81
12-06-2010, 22:24
Byłem w Fotocompex dzisiaj i ...trochę siara się przyznać ale gość mi powiedział że w moim obiektywie gumy się jeszcze nie odklejają :) tzn nie w stopniu takim żeby je wymieniać. Mam poczekać aż zacznie mi odpadać i wtedy się do nich wybrać na przycięcie i podklejenie.
Co do kosztu wymianu gum na korpusie to powiedzieli że koszt robocizny to 20PLN tylko problem jest kupić te gumy. Jak ktoś ma dojście to można do nich to wysłać i zrobią raczej od ręki.
Pozdrawiam.
Ma ktoś sposób na napuchniętą gumę zatyczki HDMI VIDEO DC IN w D700 ? Guma rozszerzyła się do takich rozmiarów, że w żaden sposób nie mieści się w swoim miejscu. Odstająca zatyczka trochę mnie denerwuje, non stop zachacza ją pasek, w końcu pewnie się oberwie. Taśma dwustronna nie trzyma ze względu na małą powierzchnię styku - zatyczka od spodu ma kratkę. Przyciąć tego gówna nie ma jak..