Zobacz pełną wersję : d3000 - automatyczny obrót
MacieKx3
12-02-2010, 13:02
Witojcie.
W moim d3000 mam lekki problem. W aparacie mam ustawioną opcję "Obrót zdjęć pionowych". Na aparacie wszystko ładnie, odwracają się, ale jak zrzucam na kompa z karty, zdjęcia nie są odwrócone. Co mogę zrobić, żeby nie bawić się z tym przewracaniem?
Pozdrawiam
Ustawić w ustawieniach w przeglądarce z której korzystasz (jeśli posiada taką funkcję) automatyczny obrót zdjęć zgodnie z danymi w EXIF.
jackrabbit
12-02-2010, 13:30
jest osobna opcja do obracania zdjec na wyswietlaczu a inna do zapisywania rzeczywistej orientacji zdjecia w exif, poszukaj w menu
cinspire
12-02-2010, 16:42
To czego szukasz jest w Menu> Menu ustawień > Autom. obrót zdjęć
A to co masz włączone, że obraca wyświetlając w aparacie jest w Menu odtwarzania.
MacieKx3
19-02-2010, 23:11
Mam włączone obie opcje, ciągle zdjęcia na kompie nie są obrócone : /
Spróbuj innej przeglądarki, np. ACD See :-) Albo chociaż gołej windowsowej, ona chyba dobrze pokazuje.
lukash996
20-02-2010, 00:00
Więc najprawdopodobniej musisz też włączyć tą opcję w programie którym przeglądasz zdjęcia ;)
NIe zdziwiłbym się gdyby ta opcja "automatycznego obrotu fotek" działała tylko z "nikonowską" przeglądarką. Ja również, pomimo włączenia autorotacji, mam zdjęcia położone na kompie (w standardowej przeglądarce jpg'ów win XP).
jackrabbit
20-02-2010, 01:16
NIe zdziwiłbym się gdyby ta opcja "automatycznego obrotu fotek" działała tylko z "nikonowską" przeglądarką. Ja również, pomimo włączenia autorotacji, mam zdjęcia położone na kompie (w standardowej przeglądarce jpg'ów win XP).
dziwne, u mnie we wszystkim wyswietla sie prawidlowo, czy to explorer czy picasa czy LR
cinspire
20-02-2010, 14:17
Na win7 też obraca bez problemu.
Ale coś może być na rzeczy, bo z mojego aparatu u kumpla na Viście nie były obrócone.
Spróbujcie używać jako przeglądarki np. Picasy. MZ i tak fajniejsza niż ta z xp.
lukash996
20-02-2010, 14:27
Na 100% opcja automatycznego obracania nie wymaga oprogramowania Nikona, j.w. zainstaluj inną przeglądarkę, np: Picasa, Irfan View.
Opcja automatycznego obracania zapisuje tylko informację o orientacji w EXIF. Samo zdjęcie jest zawsze zapisane poziomo.
Mądrzejsze programy do przeglądania potrafią to odczytać i pokazują OK. Można również obrócić te fotki bezstratnie np. w ACDSee, trzeba włączyć obracanie wg EXIF. Wtedy każdy program pokaże je prawidłowo.
cinspire
20-02-2010, 21:24
Top67 - ale właśnie o tym mowa, że im nie wyświetla pionowo fotek, gdzie w EXIF jest inf. że powinny być pionowo.
Top67 - ale właśnie o tym mowa, że im nie wyświetla pionowo fotek, gdzie w EXIF jest inf. że powinny być pionowo.
Widać programy, których używają nie potrafią tego. Sam Windows tego nie potrafi, nawet wersja 7 (przynajmniej 64bit).
ACDSee 9, pokazuje poprawnie, a na miniaturce takiej fotki jest mała ikonka informująca o obrocie.
ACDSee 5, pokazuje wszystko poziomo, ale potrafi bezstratnie obrócić taką fotkę na podstawie danych EXIF.
cinspire
21-02-2010, 12:20
U mnie win7 (32bit) obraca - nawet w widoku miniatur jest już obrócone.
MacieKx3
21-02-2010, 15:56
a co jeśli chcę zostać przy przeglądarce od windowsa? można to jakoś ustawić?