PDA

Zobacz pełną wersję : synchronizacja na 2 kurtyne

Ona_
12-02-2010, 12:30
Do czego takowa konkretnie służy? i Jak ją wykonać? (sb900)

Matey3000
12-02-2010, 12:36
Moze zacznij od przeczytania instrukcji. Tam jest to opisane.

Gio
12-02-2010, 13:03
Głównie do tego, żeby lampa (której błysk jest nieporównanie krótszy niż czas otwarcia migawki) błyskała na końcu naświetlania zdjęcia, a nie na początku. Dzięki temu jeśłi np. obiekt fotografowany się porusza, to obraz oświetlony lampą daje bardziej naturalny efekt ruchu - obiekt 'ciągnie za sobą swój ślad'. Ale tak jak mówi Matey, jeśli o to pytasz to znaczy że nie przeczytałeś instrukcji, co w przypadku takiego komputera jakim jest sb900 jest bezwzględnym minimum...

mikkay
12-02-2010, 13:04
Instrukcji aparatu, wbrew pozorom w body się to ustawia.

Gio
12-02-2010, 13:04
"nie przeczytałaś" chyba - sorry:-)

Gio
12-02-2010, 13:05
skoro pytanie jest o lampę to instrukcja lampy dokładnie to wyjasnia i ilustruje.

Ona_
12-02-2010, 13:16
DOBRZE, a możecie chociaż doradzić [nie odsyłając do instrukcji obsługi] w jaki sposob najlepiej fotografować przy światłach typowo klubowych? [zakładając ze np sufit i sciany są czarne i nie ma za bardzo od czego odbic] ..po prostu jak fotografować w warunkach klubowych?

spongo
12-02-2010, 14:10
LINK (http://the-art-of-light.blogspot.com/2008/10/fotografia-klubowa.html)(podziękuj za użycie googli)

Ona_
12-02-2010, 15:22
widziałam już ta stronę, niestety, biegle mówię jedynie po hiszpańsku i trochę po francusku, z angielskim niewiele mam wspólnego...

ska
12-02-2010, 15:25
W takich warunkach? hm, lampa na 45 stopni z dyfuzorem? :)

Innervoice
12-02-2010, 18:02
Do czego takowa konkretnie służy? i Jak ją wykonać? (sb900)

Ten link wiele Ci wyjaśni, zresztą był już podawany setki razy.
http://foto.jasiu.pl/

Kros23
19-02-2010, 19:18
Z warunkami klubowymi jestem na świeżo i może nie mam dużego doświadczenia, bo to dopiero pierwsza impreza (4 godziny zdjęć) ale trochę poczytałem i trochę się z tym obyłem. Właściwie, dopiero się o to otarłem.
Jest kilka możliwości fotografii.
Bardziej artystyczna czyli zapisująca wszelkie rozmycia. Z tego co przeczytałem na CB i sam przetestowałem to przy ogniskowej 35mm. Czas otwarcia migawki około 1/6 sekundy, błysk w aparacie ustawiamy na "rear". Wtedy zapisujemy jak ktoś wyżej pisał cały ruch. Czyli lampa błyska, dwa razy. Na początku otwarcia migawki, i na końcu. Musimy pamiętać o złapaniu ostrości na danym osobniku (najczęściej tańczącym). Aparat trzymamy stabilnie starając się jak najmniej "zruszyć".
Drugim rodzajem, jest zatrzymanie ruchu. Wtedy przy ogniskowej 35 ustawiamy trochę szybszą migawkę. W mym przypadku było to 1/20 - 1/60 (max). Wtedy zamrażamy ruch.
Lampy SB-900, co prawda nie posiadam, ale SB-800 radziła sobie doskonale. Palnik pod kątem powyżej 45 stopni z dyfuzorem, (który w SB900 także jest dostępny). Mamy w miarę równomiernie oświetlone twarze a i trochę błysku dociera na tył kadru, czyli za postacie fotografowane.
Jeśli chodzi o wartość "f", to w zależności od ilości światła. Różne źródła, różnie podają. U mnie, była to stała wartość f=4.0. Jedni piszą, że brakuje światła i trzeba schodzić nawet na f/2 a inni że f/8. ;) Zależy od gustu.
ISO też w zależności od ilości światła. 400-1000 (D80 lubi szumieć ;( wiec nie mogłem sobie pozwolić na większe.
Zdjęcia robiłem w formacie NEF/RAW, zawsze to trochę na komputerze możemy „podciągnąć”. Niestety, nie liczyłbym na za duże możliwości naprawy popsutego zdjęcia. Bo niedoświetlone powierzchnie, są tak zaszumiane, że nadają się jedynie, i to nie zawsze, do BW.
Jeśli ktoś chce mnie poprawić, nie zgadza się z tym co napisałem, to bardzo proszę. Sam jeszcze się uczę i chciałbym ćwiczyć w większej świadomości i dobrych radach.

kkasperc
19-02-2010, 21:40
Zastanawiam się jaki byłby efekt zastosowania softbox'u zakładanego na lampę błyskową, np. Microbox MBS softbox do lampy reporterskiej 15x20.
Czy taki softbox nie byłby lepszym rozwiązaniem od odbijania światła od sufitu w klubach/salach?

Polsar74
19-02-2010, 22:01
Zastanawiam się jaki byłby efekt zastosowania softbox'u zakładanego na lampę błyskową, np. Microbox MBS softbox do lampy reporterskiej 15x20.
Czy taki softbox nie byłby lepszym rozwiązaniem od odbijania światła od sufitu w klubach/salach?

co miałbyś osiagnąć stosując taki ficzer ?

kkasperc
19-02-2010, 22:10
co miałbyś osiagnąć stosując taki ficzer ?
Napisałem powyżej

BBall_Freaker
09-03-2010, 23:25
Ten link wiele Ci wyjaśni, zresztą był już podawany setki razy.
http://foto.jasiu.pl/

Nie chcę być złośliwy, ale albo jestem już bardzo zmęczony i nie widzę, albo na tej stronie nie ma nic o synchro na drugą kurtynę... :-P