Zobacz pełną wersję : Jak zima to narty
Amadeusz
12-02-2010, 02:27
Zima w pełni a nie widziałem jeszcze nic z nartami. Zapraszam więc na 3 kadry mojego 3,5 letniego ulubieńca:)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pastwa.podhale.pl/albums/amadeusz/DDSC_6707.sized.jpg)
2.
źródło (http://www.pastwa.podhale.pl/albums/amadeusz/DDSC_6711.sized.jpg)
3.
źródło (http://www.pastwa.podhale.pl/albums/mamazama/DDSC_6750.sized.jpg)
Bardzo sympatyczne! Swietne ujęcia. Mam wrażenie że motion blur ciut za mały ale bardzo fajne zdjęcia. Mozesz powiedzieć czym to robiłeś? Pozdr!
Amadeusz
12-02-2010, 10:46
Bardzo sympatyczne! Swietne ujęcia. Mam wrażenie że motion blur ciut za mały ale bardzo fajne zdjęcia. Mozesz powiedzieć czym to robiłeś? Pozdr!
Dzięki.
Motion blur - nie mam nawet pojęcia co to jest:)
Jedyne co robione to kosmetyka typu kontrast itp.
Szkło to fantastyczny samyang rybka doświetlany lampą.
Miałem na myśli zbyt krótki czas. Gdyby udało Ci się ptryknąć te fotki z nieco wydłużonym czasem naświetlania, to uzyskałbyś dużo większy efekt ruchu, dynamiki i prędkości. Pytanie tylko, czy synek pozostałby ostry ;).
Karl Johansson
12-02-2010, 10:59
2 jest debest ;]
Mały wygląda jak mistrz zjazdowy ;]
Amadeusz
12-02-2010, 12:00
Miałem na myśli zbyt krótki czas. Gdyby udało Ci się ptryknąć te fotki z nieco wydłużonym czasem naświetlania, to uzyskałbyś dużo większy efekt ruchu, dynamiki i prędkości. Pytanie tylko, czy synek pozostałby ostry ;).
Raczej bez szans. Przy max przysłonie czasy jakoś 1/160, 1/200. Jadąc z aparatem ruch mam już zapewniony:)
Dzięki Karl.
numer 2 jest spoko, przytnij tylko tak aby twojej narty nie bylo widac.
myfriend
12-02-2010, 12:45
Bardzo fajne zdjecia...widze, ze synek mial duzo radosci.
Dla mnie super wyszla 3-ka.
pozdrawiam
Super. Mogę zapytać co to za szkło ?
Pozdr.
EDIT: Sorry, już wiem co to za szkło ;-)
Amadeusz
12-02-2010, 12:57
numer 2 jest spoko, przytnij tylko tak aby twojej narty nie bylo widac.
Bez tej narty nie byłoby tegoż rodzinnego wymiaru. także musi być:)
Myfriend, Fumio, Mr LiR dzięki.
Tak, dzieci kochają prędkość:)
Krzysiek Kisała
12-02-2010, 15:39
a ja się przyczepię :)
1- mały wygląda jak wklejony, cień w PD rogu do usunięcie, trochę ciągnie wzrok do niego
2- fajny kadr, fajnie wyszło słonce, deska na dole mi nie przeszkadza, ale ta postać z tyłu już tak, jako, że jest w mocnym punkcie i do tego bardzo jasnym, moj wzrok automatycznie kieruje sie własnie tam, dzieciaka troche rozjasnic, a postac hmmmm ??? ja bym wystemplował
pozdr
KK
Amadeusz
12-02-2010, 15:53
a ja się przyczepię :)
1- mały wygląda jak wklejony, cień w PD rogu do usunięcie, trochę ciągnie wzrok do niego
2- fajny kadr, fajnie wyszło słonce, deska na dole mi nie przeszkadza, ale ta postać z tyłu już tak, jako, że jest w mocnym punkcie i do tego bardzo jasnym, moj wzrok automatycznie kieruje sie własnie tam, dzieciaka troche rozjasnic, a postac hmmmm ??? ja bym wystemplował
pozdr
KK
Ten cień to ja, a ta postać z tyłu to mama, w końcu wszyscy razem na zdjęciach, nie ma mowy o cięciu:)
Super! Bardzo przyjemne i do albumu i do prezentowania szerszemu gronu! :)
Amadeusz
12-02-2010, 16:05
Super! Bardzo przyjemne i do albumu i do prezentowania szerszemu gronu! :)
Bardzo dziękuję.
Ja dla mnie zdjęcia również na duży plus. SY to 8mm czy 14mm?
Super albumowe zdjecia. Uwielbiam takie dzieciaki na stoku :) sa urocze jak zasuwaja na tych swoich malych nartkach.
Bardzo mi sie podoba to, ze coraz wiecej rodzicow uczy dzieciaki jezdzic na nartkach, ze zabieraja je na stok, i aktywnie wspolnie spedzaja czas. Super!
Amadeusz
12-02-2010, 22:44
Ja dla mnie zdjęcia również na duży plus. SY to 8mm czy 14mm?
8mm
wybieram 2ke :)
Najtrudniejsza ze wszystkich ale miałem szczęście:)
Super albumowe zdjecia. Uwielbiam takie dzieciaki na stoku :) sa urocze jak zasuwaja na tych swoich malych nartkach.
Bardzo mi sie podoba to, ze coraz wiecej rodzicow uczy dzieciaki jezdzic na nartkach, ze zabieraja je na stok, i aktywnie wspolnie spedzaja czas. Super!
Tak, coraz więcej smyków śmiga. Słodkie są bobasy w tych kaskach, kombinezonach, nartach:) Ale z drugiej strony wzrasta niebezpieczeństwo (tłok na stoku) i trzeba bardzo uważać na swoje pociechy. Ale warto:)
szyper88
16-02-2010, 15:26
ze nie robilem nigdy takich zdjec moze kolega wyjasni co i jak sie robi zeby taki efekt byl :-)
Amadeusz
17-02-2010, 02:01
ze nie robilem nigdy takich zdjec moze kolega wyjasni co i jak sie robi zeby taki efekt byl :-)
Podstawowa zasada jest taka, że musisz również założyć narty:)
Druga to taka, że nie patrzysz w wizjer:)
Poza tym to nic specjalnego, normalne focenie.
Jest z tym trochę tarabanienia, szczególnie na orczyku jak ci dziecko na nodze wisi:)
diabel200
17-02-2010, 08:59
Kurcze jak fajnie spędziliście czas razem. fotki mnie nie porwały, ale temat już i owszem. Muszę zerknąć na nie w domu, bo w pracy lapek słaby, tu jakieś nie wyraźne straszetnie. trzeba by szefa na nowego namowic:) hi hi hi:)
Powiedz mi proszę jak takie maluchy uczą się jeżdzić? tzn. ile czasu trzeba żeby malca puścić na deskach?ile sie uczy, zeby samodzielnie zjechać( pod nadzorem oczywiście).
chcemy w przyszłym roku wybrać się w dolomity, ale nigdy wcześniej nie jeżdziliśmy na nartach i tam chcemy właśnie zacząć naukę:):), a nasz brzdąc bedzie mial wówczas 4.5 roku więc podobnie:)
Amadeusz
18-02-2010, 01:03
Kurcze jak fajnie spędziliście czas razem. fotki mnie nie porwały, ale temat już i owszem. Muszę zerknąć na nie w domu, bo w pracy lapek słaby, tu jakieś nie wyraźne straszetnie. trzeba by szefa na nowego namowic:) hi hi hi:)
Powiedz mi proszę jak takie maluchy uczą się jeżdzić? tzn. ile czasu trzeba żeby malca puścić na deskach?ile sie uczy, zeby samodzielnie zjechać( pod nadzorem oczywiście).
chcemy w przyszłym roku wybrać się w dolomity, ale nigdy wcześniej nie jeżdziliśmy na nartach i tam chcemy właśnie zacząć naukę:):), a nasz brzdąc bedzie mial wówczas 4.5 roku więc podobnie:)
Ja swojego postawiłem w wieku 2,5 i trochę o nartach opowiadałem. Natomiast pierwsze zjazdy już w wieku 3,5. Akurat mam ogromne szczęście ponieważ nie ciągnę na siłę i dziecko samo "załapało" jazdę. Właśnie te foty to dokumentują.
Inaczej dzieci reagują jak rodzice już jeżdzą ponieważ obserwują a napewno nie będą słuchać porad jak jeździć (jeżdżą intuicyjnie) natomiast Twoje w wieku 4,5 to odpowiedni wiek by już jeździć, może nie od razu Dolomity:) płaskie zbocze bylejakiej górki wystarczy na początek.
Adrian d-_-b
18-02-2010, 13:29
Kurcze ale mały śmiga :) miło się ogląda :))