Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kolejna ofiara cyfrowej fotografii

kh29228
11-02-2010, 23:48
Kolejny film znika z rynku. Tym razem Kodak Tri-X Professional 320. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10394

Z drugiej strony zastanawiam się kiedy filmy całkowicie znikną z rynku. Domyślam się, że formaty 120/220 przetrwają dłużej niż 135, ale ciekaw jestem jak długo.

miron19j
12-02-2010, 00:00
myślę, że jeszcze długo będą filmy na rynku. Dopóki będą chętni na ich kupowanie. Może nie będą dostępne w każdym fotopunkcie, ale przez internet. Możliwe, że gdy dużym przestanie się opłacać produkcja filmów, maszyny odkupią małe firemki i będą robić dalej. Pewnie w mniejszym asortymencie i ilości, ale im się będzie opłacało. Dla Kodaka zarobek 1000 USD to gra niewarta świeczki, ale pan Czong z rodziną będzie zachwycony. :-D

Janpiot
12-02-2010, 00:06
Aż łza się w oku kręci. Trochę szkoda tego Tri-X Professionala 320 :(.
Szkoda też pozostałych filmów, które w ostatnim roku zniknęły z rynku.
Zarówno ze stajni Kodak jak i Fuji.

Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się kupić film 120 do mojej RZ.

Pozdrawiam

radekone
12-02-2010, 01:27
2 dni przed ukazaniem sie tego newsa zamowilem pake TXP ze stanow na probe.. i pewnie na probie bede musial poprzestac bo cena resztek niebawem osiagnie jakis chory poziom tak jak teraz jest z kodachrome.

tak sobie mysle ze moze byc tak:
o los filmow to bym sie nie obawial. kodak niedawno wprowadzil przeciez nowy film (ektar - coprawda totalnie mi nie lezy ale to inna sprawa), a w japonii polki w sklepach foto uginaja sie od filmow fuji. jak przestana calkowicie produkowac slajdy 35mm to bedzie pierwszy powazny alarm i pewnie ceny sprzetu analogowego zaczna szybowac w gore z powodu wyczerpywania sie rynku wtornego. jak sie upowszechni w sensownej cenie cyfrowy sredniak z pelnowymiarowa matryca to bedzie drugi alarm. wtedy skonczy sie era przemyslowa fotografii analogowej i sprawy w swoje rece wezma biznesmeni entuzjasci. kolor umrze ale skoro produkcja filmow cz&b funkcjonowala w technologicznych realiach poczatku XX wieku, to roznie dobrze moze spokojnie funkcjonowac w przydomowych small-biznesach 100 lat pozniej. niejeden pan zenek albo wspomniany pan czong bedzie z tego dostatnio zyc. tylko pewnie trzeba bedzie sobie samemu te filmy wywolywac.

az w koncu zepsuja sie wszystkie analogi a zdjecia z cyfry beda na tyle dobre, ze resztki wywolywaczy sami powylewamy do zlewu.. 8)

miron19j
12-02-2010, 01:43
... tylko pewnie trzeba bedzie sobie samemu te filmy wywolywac.
co robią poniektórzy już teraz :-D

... ze resztki wywolywaczy sami powylewamy do zlewu.. 8)
albo będziemy w zaciszu nieczynnej ciemni wdychać opary powtarzając jak mantrę: kiedyś to były czasy
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

dziadek77
12-02-2010, 13:16
No niestety ale firmy takie jak kodak/fuji nastawione sa na wielomilionowe zyski, z drugiej strony zaprzestanie produkcji filmów przez duże firmy to wzrost zarobków firm mniejszych którym będzie się to opłacało jeszcze pewnie przez długie lata.
Najgorzej chyba będzie z negatywami kolorowymi bo rynek filmów czarno-bialych ma się naprawdę nieźle :ilford,adox ,efke,foma,rollei ...

bowie
12-02-2010, 19:28
o żesz k***a!

a od jakiegoś czasu zastanawiało mnie, że nigdy nie widziałem TRI-X 320 z datą ważności poza 2011...

sevenoo
12-02-2010, 19:34
:( smutek i zal... zeby mi tylko portry nie zepsuli ...

R0bert
12-02-2010, 21:11
a od jakiegoś czasu zastanawiało mnie, że nigdy nie widziałem TRI-X 320 z datą ważności poza 2011...
nie zeby data waznosci duzo robila, szczegolnie jak film ciagle byl w lodowce ;)
A pozatym, tylko 320tke koncza, 400 dalej zostaje.

bowie
12-02-2010, 21:31
nie zeby data waznosci duzo robila, szczegolnie jak film ciagle byl w lodowce ;)

chodziło mo o to, że Kodak zaprzestał produkowania TXP 320 już jakiś czas temu, a to co jest na rynku, to są zapasy, czyli tak jak było z kodachrome
i właśnie coś takiego podejrzewałem, a szczególnie od momentu ogłoszenia końca kodachromów

A pozatym, tylko 320tke koncza, 400 dalej zostaje.

sęk w tym, że to są dwa różne filmy, ten pierwszy używał niejaki Adams

http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=6191

http://expo.fotopolis.pl/index.php?n=1009

Keek
12-02-2010, 23:33
Ciekawe ilu ludzi, ktorzy dzisiaj placza uzywalo wczesniej 320ek. Bylo je kupowac masowo, to nie zniknelyby z rynku :/

Michał Jędrak
12-02-2010, 23:45
No dokładnie, nie ma co biadolić. Wiele osób narzekało na koniec Kodachrome a ani razu go nie włożyło do aparatu, no bo nawet jakby włożyli to nie mieliby gdzie łatwo wywołać. Teraz sprawa dotyczy Tri-X 320 a mało kto w ogóle wie, że taki film istniał. Nie musimy się martwić... Dobre slajdy, T-maxy i inne portry mają się dobrze, bo biznes kieruje się opłacalnością, która jest bądź co bądź po naszej stronie. Krótko mówiąc nie zabiorą nam filmów, które używamy bo je używamy. Likwidują wszelkie 'dinozaury', które mają od lat małe zainteresowanie rynku. Przecież producent nie kończy filmu na podstawie danych sprzedaży sprzed miesiąca, tylko sprzed wielu lat.

bowie
13-02-2010, 08:55
;1750007']Ciekawe ilu ludzi, ktorzy dzisiaj placza uzywalo wczesniej 320ek. Bylo je kupowac masowo, to nie zniknelyby z rynku :/

To moj podstawowy film. Ta wersja trixa nigdy nie była u nas popularna, rzekłbym, że był to film nieznany...

Keek
13-02-2010, 12:40
Przepraszam. Nie pomyslalem. Nie spotkalem sie nigdy i nigdzie z Twoim zdjeciem.
Ale nie martw sie. Jak dobrze poszukasz znajdziesz alternatywe do tej 320ki.

bobroy
13-02-2010, 18:39
mam nadzieję, że Fuji nie zaprzestanie produkcji Velvii 50.