PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do fotografi rajdowej ?

pestkos
11-02-2010, 22:32
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtrów stosowanych w fotografii szybko poruszjacych sie samochodów tj. rajdowej.
Chodzi mi o to jakie filtry stosujecie? W słoneczny dzien ciezko mam zejsc do ok 1/300s...1/600s.A nie zawsze chce "zamrażać" pedzacy samochód.Głownie mam podpięta sigme 100-300/f4 czasem sigme 18-50/f2.8.
Jakie triki polecacie? :)

Karl Johansson
11-02-2010, 22:41
Przymknąć przysłonę? Ciężko mi sobie wyobrazić w Polsce warunki, które przy przysłonie zamkniętej do, np. f16 nie pozwalały uzyskać czasu niezamrażającego obiekt...

stig
11-02-2010, 22:53
Przymknąć przysłonę? Ciężko mi sobie wyobrazić w Polsce warunki, które przy przysłonie zamkniętej do, np. f16 nie pozwalały uzyskać czasu niezamrażającego obiekt...Wbrew pozorom w sloneczny dzien latem, przy f/16 i ISO 200 mozesz uzyskac tylko taki czas, ktory co prawda nie zamrozi ruchu szybkiego pojazdu, ale na ladne panoramowanie moze byc jednak nadal zbyt krotki. Sa to co prawda rzadkie przypadki, ale pamietam ze sam chyba ze 3 razy juz sie meczylem, zeby wydluzyc czas ponizej 1/60 sekundy.
Do glowy przychodzi mi jedynie filtr ND. Ja sie posilkowalem polarem -- tez sporo swiatla pozera.

ArtX
11-02-2010, 22:56
nie mozesz uzyskac dlugich czasow??? zwykle ludzie maja problem dokladnie odwrotny, podbijaja iso w niebiosa i kupuja jasne szkla za grube miliony... ech, szczesliwy czlowiek z Ciebie musi byc :)

a tak to jw.. dokrec przeslone lub zaloz ND czy chocby polara

Karl Johansson
11-02-2010, 23:08
Wbrew pozorom w sloneczny dzien latem, przy f/16 i ISO 200 mozesz uzyskac tylko taki czas, ktory co prawda nie zamrozi ruchu szybkiego pojazdu, ale na ladne panoramowanie moze byc jednak nadal zbyt krotki. Sa to co prawda rzadkie przypadki, ale pamietam ze sam chyba ze 3 razy juz sie meczylem, zeby wydluzyc czas ponizej 1/60 sekundy.
Do glowy przychodzi mi jedynie filtr ND. Ja sie posilkowalem polarem -- tez sporo swiatla pozera.

No w takim wypadku faktycznie, tylko ND bądź polar...choć nadal ciężko mi to sobie wyobrazić, szczególnie, że rajdówki jednak poginają ze znaczną prędkością, więc łatwiej jest rozmazać tło...ale może to tylko mi się tak wydaje ;]

pestkos
12-02-2010, 13:20
Dziekuje za odpowiedzi.Tak jak stig napisał nie jest to zawsze takie proste jak by sie wydawało.