Zobacz pełną wersję : Jakie lampy (błyskowe) do studia?
Robię w pewnym pomieszczeniu (bez okien) studio, takie do zastosowań pół-profesjonalnych, czyli zdjęcia jako hobby, ale jakość zdjęć nie znacznie odbiegająca od zawodowców...
Mógłbym za całą kasę nakupować badziewia i mieć już jutro 'studio' ale ja badziewia nie lubię...
Więc na początek lampy, właśnie, lampy będą błyskowe, bo na porządne lampy światła ciągłego mnie nie stać...
Co mi dokładniej powiecie o poniższej parce?
Zestaw oświetleniowy SQ-201 - 2x 200 Ws (1049zł)
http://quantuum.pl/detal.php?id=1361&lang=pl&curr=PLN
Czy jest to dobra inwestycja? Tak dodam, że posiadam Nikona D80 (to nie jest istotne) i prawdopodobnie dostanę lampkę SB600 (to już chyba jest istotne...)
Czy w/w lampy są dobre, czy odpowiednia cena i czy za tą cenę można kupić coś lepszego?
I czy na tych lampach uzyskam prawidłowe naświetlenie przy migawce 1/200, f8 i iso100? Chodzi mi o to, czy nie będą za słabe...
Pzdr ; )
joker333
11-02-2010, 17:58
no nie wiem co rozumiesz poprzez pojecia nakupic badziewia ....chyba o zarowkach blyskowych mowa bo to jeden z najtanszych zestawów wybrałeś a po wstępie spodziewałem się czegoś więcej ;)
a co do mocy przy parametrach jakie założyłeś to pewnie w połowie skręcone dadzą Ci poprawne naświetlenie (zaleznie od modyfikatorów) za mało na pewno nie będzie w każdym razie
oldarcher
11-02-2010, 18:05
U mnie za zwyczaj chodzą na polowie mocy+ przy transparentej parasolce.
Odleglość od modela jakieś 1,5 - 2m.
Fajny zestaw na początek ale po czasie przydaly by się mocniejsze, stabilniejsze statywy i wiecej modyfikatorów.
joker, wiesz, jeszcze dwa dni temu myślałem że kupię coś takiego:
http://allegro.pl/item907603278_zestaw_studyjny_swiatla_stalego_2x40 0_watt_w_wa.html
i to jest badziewie, prawda?
A to, co podałem w pierwszym poście już jest chyba czymś, co zaspokoi potrzebowania niedzielnego pstrykacza?
Wcale nie musi być to, byle nie wiele droższe, bo raczej 16latek z marnym kieszonkowym nie ma zbyt dużego budżetu...
(druga sprawa, że tu jest masa zawodowców, a na co dzień siedzę na mniejszym forum, na którym takie coś co zrobię w najbliższym czasie to jest 'och, ach, ech, super' bo ilość osób posiadających sprzęt w rodzaju D300 można by na palcach policzyć, a czegoś takiego jak D3 chyba nikt tam nie ma :P )
to to nawet badziewiem trudno nazwać :)
a z żarówek się nie śmiejcie bo mam 3 (od nich zaczynałem zakupy) i czasem się przydają, małe tanie g.. ale jak trzeba gdzieś doświetlić to swoje robią
Debocik pomyśl co będziesz pstrykał za jakiś czas, aby 2x nie kupować.
co będę pstrykał za jakiś czas?
N najlepszym wypadku cała postać/pastacie (tło będzie 2,75) zarówno dobrze ładnie oświetleni, jak i...
taka fotografia bardziej artystyczna, gdzie będę modelował światło, żeby uzyskać w 100% taki efekt, jaki chce...
A sugerujesz, że te lampy mogą mi nie wystarczyć?
jak zaczynałem zakupy zadałem podobne pytanie jednemu z kolegów i dostałem odpowiedź jaką dałem Tobie, dzięki temu mam mocniejsze lampki bo tamte by już musiały wylądować na giełdzie. A jak poza osobą w studio będziesz chciał pstryknąć średnich rozmiarów produkt i mieć go w GO to te dwie lampki wystarczą? minimalna moc w lampach, do której możesz je skręcić to jest naprawdę słabe światełko.
a mógłbyś mi podać jakiś konkretny model który twoim zdaniem będzie ok?
ale z drugiej strony...
Czy jeżeli kiedyś nadejdą chwile, że będę miał świetny sprzęt do focenia, to takie lampki (te w/w) nie przydadzą się czasem? ; P
Bo na droższy sprzęt po prostu mnie nie stać... i tak do tego będę musiał jeszcze zbierać na statyw na tło, tła itd.
PS. jeżeli na tym forum nie wolno robić duble postów to z góry przepraszam, nie wiedziałem...
joker333
11-02-2010, 20:11
joker, wiesz, jeszcze dwa dni temu myślałem że kupię coś takiego:
http://allegro.pl/item907603278_zestaw_studyjny_swiatla_stalego_2x40 0_watt_w_wa.html
i to jest badziewie, prawda?
cale szczęście że ktoś odwiódł Cię od tego pomysłu bo według mnie światło stałe to zła droga a bynajmniej z takim budzetem
a co do reszty myślę że ten zestaw wystarczy Ci całkowicie ewentualnie kup 1 *200 WS i 1* 300 WS
nie ktoś mnie odwiódł, tylko sam to zrobiłem, gdy przeczytałem na forum, jakie czasy bym musiał stosować z tym zestawem ; P
więc załuszmy, że kupię ten zestaw... Na suficie są jarzeniówki (chyba tak to się nazywa) które będę musiał mieć cały czas wyłączone (ze względu na ich fatalny wpływ na zdjęcia), a to oświetlenie błyska na ułamek sekundy... w takim razie w jaki sposób oświetlić wnętrze, bo będą tam egipskie ciemności...
joker333
11-02-2010, 21:53
lampy te jak i każde inne studyjne błyskowe maja światło pilotujące (żarówki) które można włączyć na stałe
a wiele one światła dają? Wystarczy, żeby niczego nie przewrócić i żeby AF działał? :D
joker333
11-02-2010, 23:39
napewno z powodu ciemnosci nic nie przewrocisz a co do sprawnosci AF to już od puszki zalezy ale biorąc pod uwage ze w studio na ogół używa sie przesłon z zakresu 8-11 na DX to problemu nie będzie bo wszystko będziesz miał w GO
a co mi jeszcze powiecie o poniższych:
http://www.allegro.pl/item916652915_zestaw_lampa_150ws_softbox_50x70cm_s tatyw_220cm.html
znajomy ma i sobie chwali...
Ja mam 3 lampy 150Ws (moc rzeczywista) i w zupełności wystarczają do oświetlenia kilku osób. Mocy aż za dużo i błyskam zazwyczaj lampami skręconymi na 50% ;-)
Sugestia 300Ws+200Ws jest dość dobra, ale może podaj wielkość pomieszczenie (także wysokość), czy sprzęt może być rozłożony na stałe, czy tylko na zdjęcia? Świetlówki - lepiej wyłączyć, ale nie dlatego, że wpłyną na zdjęcia (najczęściej są za słabe), ale po to, abyś widział, jak układa się światło z "pilotów" (w tych lampach są piloty 50W, może być ciemno-ale to niech opiszą koledzy, którzy ich używają)
pomieszczenie... jest to piwnica z kaloryferem, w jednej części będzie siłownia, w drugiej studio...
jeżeli chodzi o pomieszczenie przeznaczone na studio, to ostatnio złączyłem dwa patyki tworząc długość ~2,80m i z obu stron zostało jeszcze po ~pół metra To jest krótszy bok, na dłuższym trudno mi powiedzieć ile jest, ale sporo więcej, aczkolwiek tło wolał bym mieć chyba na krótszym z boków... Wysokość... nawet nie wiem, ale nie jest wysoko, pójdę i tak na oko ocenię za 5 minut ; P
czy przy f=11 będzie wszystkoooo w GO to bym się spierał ->link (http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41) i wklep sobie obiektyw np 70 i odległość 1m :)
co do ciemności to piloty wystarczą bez problemu, a świetlówkę można dobrać nie zakłócającą światła lamp (poszukaj pod "podświetlanie", "oglądanie zdjęć") byle nie za mocno dawała
modelu nie polecę, bo nie jestem znawcą tematu (sam niedawno się wypytywałem), a do amatorki mam quantuum z serii s.
co do pomieszczenia to przy takiej szerokości nie poszalejesz - weź pod uwagę wielkość lampy + modyfikator, choć jak się ktoś uprze to wszystko się da zrobić.
tak mniej więcej wysokość 2,30m
a ściany mają długość chyba 3,5m na 4,5m
czyli ~16m2
tylko, że jeżeli tło będzie na dłuższej ścianie, to ścianka dzieląca jest tylko na około 2/5 długości, więc do robienia zdjęć można się cofnąć na tą drugą część... A wtedy to można focić z może nawet 10m od tła... (oczywiście zakładając, że nie będzie pomiędzy obiektywem a postacią żadnego atlasu itp.
Nisko... Jak siłownię możesz tak urządzić, aby dało się opróżnić środek, to jest dobry pomysł.
Rozumiem, że możesz się rozłożyć na stałe, i nie musisz zawsze po zdjęciach składać sprzętu do toreb i pudeł (więc kosztem torby możesz kupić np. beauty dish czy softbox). Na stałe, więc tło na ściany, a nie "zestaw przenośny do tła", czyli wygodniej i taniej. Jak masz zaprzyjaźnionego ślusarza, możesz kombinować z samodzielnym zrobieniem zawieszenia teł, ale przy tej cenie (ok.100zł/łańcuch) chyba nie warto.
właśnie najgorsza jest ta wysokość, a raczej jej brak...
tak, tła mogę na stałe rozstawić...
a jak taka wielkość pomieszczenia ma się w stosunku do w/w lamp?
mam takie pytanie...
z kumplem będziemy mieli po SB600 (każdy jedną)
chcąc je zabrać w plener i ustawić na statywach te statywy muszą być jakieś specjalne? I czy da się je odpalać jakimiś tanimi kablami, czy trzeba (niestety drogie) radełko?
Pzdr
bartezzx
13-02-2010, 13:49
statywy nie musza być specjalne, mogą byc chińczyki tylko pamiętaj żeby je obciążyć plecakiem lub czymś, zwłaszcza jakbyś zakładał na nie parasolki lub softy, co do odpalania ich, to możesz przez CLS, zależy jaki masz aparat, a "radełko" nie jest drogie, takie np. bardzo dobre jak na chińczyki Yongnuo rf-602 jedne z tańszych i w tej cenie lepszych, oczywiście są i drogie radia no ale takie Cie nie interesują.
szarakdorsz
13-02-2010, 23:32
Jako, że tytuł tematu niejako pasuje, pozwolę się podpiąć.
Na dzień dzisiejszy posiadam trzy takie (http://www.hama.de/portal/articleId*3777/action*2563) lampy. Zastanawiam się, że czy jest na razie sens wymieniać je na coś lepszego typu jakiś starter kit Quantum czy Powerlux. Robię głównie portrety, sesje + czasami zdjęcia produktów w amatorskim studio ;). Do tej pory nie sprawiały mi one kłopotów, jedyną bolączką jest mały zakres regulacji mocy błysku (1/1-1/4) co czasami uniemożliwia mi wykorzystywanie dużych otworów przysłony - ale na wszystko są sposoby ;) - i dość długi czas ładowania na pełnej mocy.
Pozdrawiam,
Szarak.
szarakdorsz
14-02-2010, 10:12
Dodam jeszcze:
Czy dobrą alternatywą na przyszłość byłaby zamiana na np. Quantum PT300? Ew. uzupełnić to co mam tymczasowo jedną T600/300 i z upływem czasu dokupywać kolejne lampy.
z tym upływem czasu to uważaj, bo co chwilę wychodzi coś nowego i się okaże że każdą lampę masz z innej bajki, a doświadczeni koledzy nie radzą mieszać lamp więc chyba wiedzą co mówią
jak się nazywa taka nasadka którą mogę założyć na koniec lampy, która ma cztery takie 'klapki' którymi mogę sprawić, że światło nie wybiegnie po za dany obszar? Zrozumieliście, o co mi chodzi, czy mam wam narysować? :P
Bartek - NinoVeron
20-02-2010, 15:55
wrota
Właśnie mnie olśniło...
Chyba nie ma sensu kupować Zestaw oświetleniowy SQ-201 - 2x 200 Ws za 1049zł
link: http://quantuum.pl/detal.php?id=1361&lang=pl&curr=PLN
tylko lepiej kupić dwie lampy Quantuum 300W za 998zł, o takie:
http://allegro.pl/item919720513_lampa_studyjna_quantuum_pt_300_warsz awa_promocja.html
i do tego płacąc kilka złociszy więcej osobno statywy, prawda?
Bartek - NinoVeron
20-02-2010, 16:40
Właśnie mnie olśniło...
Chyba nie ma sensu kupować Zestaw oświetleniowy SQ-201 - 2x 200 Ws za 1049zł
link: http://quantuum.pl/detal.php?id=1361&lang=pl&curr=PLN
tylko lepiej kupić dwie lampy Quantuum 300W za 998zł, o takie:
http://allegro.pl/item919720513_lampa_studyjna_quantuum_pt_300_warsz awa_promocja.html
i do tego płacąc kilka złociszy więcej osobno statywy, prawda?
wszystko zależy od tego jak duże masz pomieszczenie/studio i jakim budżetem dysponujesz
w tym drugim linku najbardziej mi się podoba jak robią z ludzi idiotów :D
chodzi mi o to:
Lampa Studyjna Quantuum PT-300PROMOCJA 599 zł - 499 zł 599 zł przekreślone :D
normalnie promocja jak z MediaMarktu
otóż te lampy zawsze były w cenie 499 zł i to obojętnie czy bezpośrednio w Quantuumie
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1416&lang=pl&curr=PLN
czy gdziekolwiek indziej
jeśli mogę coś podpowiedzieć to
albo kup 2-3 Quantuumy PT200 lub Powerluxy VE200 - po 399 zł sztuka
albo kup Quantuumy R+300 za 579 zł, które są dużo lepiej wykonane od PT300 a kosztują 80 zł więcej
statywy albo W806 (ok. 70-75 zł/sztuka) albo W803 (ok. 45 zł/sztuka) - a najlepiej jeden taki i taki :)
parasolki masz w cenach 15-35 zł - w zależności od koloru i rozmiaru
więc chyba lepiej jest samemu złożyć sobie zestaw, który będzie w podobnej cenie a bardziej dopasowany do Twoich potrzeb
Skoro lepsze, to je zakupie, ale możesz mi powiedzieć, w czym dokładniej są lepsze? : )
co do statywów, to będą te tańsze, a to z tego względu, że mam pomieszczenie 2,30m więc statyw 2,60 będzie jak kupowanie... nasuwa mi się tu porównanie, lecz ze względu na jego nie smaczność oszczędzę was ; )
A ten statyw (W803) będzie pasował w plenerze pod sabinkę? (SB600)
przemcio_bar1
21-02-2010, 10:12
Zalecam SB 900,jednak są drogie ale świetne są tez SB 600 i SB 800 :). Pozdrawiam.
to ten statyw będzie z tym współpracować? ; )
Bartek - NinoVeron
21-02-2010, 15:14
Skoro lepsze, to je zakupie, ale możesz mi powiedzieć, w czym dokładniej są lepsze? : )
w jakości wykonania, materiałach
mają też troszkę inną funkcjonalność (ale to już możesz porównać na stronie Quantuuma)
jako, że takie pytanie często się pojawia na forum to postaram się na dniach zrobić kilka fotek porównujących
Zalecam SB 900,jednak są drogie ale świetne są tez SB 600 i SB 800 :). Pozdrawiam.
a dlaczego akurat SB 900?
inne lampy nie świecą?
czy jedna SB900 jest rozwiązaniem wszystkich problemów?
to ten statyw będzie z tym współpracować? ; )
statyw oświetleniowy jest zakończony przeważnie czpieniem 12 lub 16 mm do zamontowania lamp studyjnych
a aparatowe lampy błyskowe mocuje się na "gorącej stopce"
więc aby zamontować aparatową lampę błyskową na statywie oświetleniowym to trzeba dokupić specjalny uchwyt (na szczęście nie jest drogi i jest dostępny w prawie każdym sklepie ze fotograficznym sprzętem oświetleniowym).
np coś takiego:
http://funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117.html
http://eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1803
jako, że takie pytanie często się pojawia na forum to postaram się na dniach zrobić kilka fotek porównujących
Z góry dziękuje : )
Zakładam, że stworzysz nowy temat, a ja nie śledzę całego forum, więc będziesz mógł podać przy okazji link do tego porównania w tym temacie? : )
Pzdr ; )