Zobacz pełną wersję : Co sądzicie o stronie po angielsku?
Opracowuję swoją stronę (galerię) internetową.
Wahałem się między wyborem języka, na tłumaczenia dokładne tytułów, artykułów, etc., nie mam czasu.
Język polski jest cudownym językiem, ale co myślicie o stronie po angielsku przeznaczoną także dla Polaków? Jakieś faux pas? Czy może być?
Np. http://seenphoto.net jest po angielsku cała...
mi się tam podoba, ale mam dwie uwagi:
1. Contact jako ostatnia pozycja
2. nazwy galerii powinny nawiązywać do tematów (portrety, krajobrazy, zdjęcia perfekcyjne itp.)
Poza tym potencjalni klienci i tak będą znali j. ang, więc nie ma problemu ...
(inna sprawa, że w Gliwicach dał bym też j. niem)
stecarlos
11-02-2010, 20:36
W galerii najczęściej ogląda się zdjęcia, więc wystarczy angielski. Lecz jakoś na stronie komercyjnej, której odbiorcą jest klient mówiący po polsku, angielski jest nie na miejscu. Natomiast wybór wersji językowej ang/pol wygląda dobrze i profesjonalnie.
Edit:
Jak tak dalej pójdzie to w sklepach będziemy kupować skru tapery zamiast gwintowników i brotsieny zamiast bułek.
Leszku! Zdecydowanie, wersja trzyjęzyczna, jak proponują koledzy. Jeżeli w "o mnie" chcesz napisać o ulotnościach Twojej fotograficznej duszy, to przecież wiesz, że tego po angielsku czy też po niemiecku, po prostu nie uczynisz! A ja na przykład, bardzo lubię czytać takie wynurzenia, właśnie napisane poetyckim językiem.
jeżeli strona skierowana jest do klientów polskich, to nie widzę innej możliwości jak napisanie strony w języku polskim.
pablo0102
12-02-2010, 13:41
Także myślę, że powinny być co najmniej dwie wersje językowe (PL/EN).
Ja osobiście jako potomek M.Rey'a z Nagłowic czytam po Polsku. Tak więc jestem za Polskim jako głównym i z opcją ang.
Jak ja miałem wyłącznie po ang to sporo osób krytykowało mnie za brak wersji pol. Narzekania ustały jak się pojawiła wersja pol/ang ;)
Jeżeli informacje na stronie adresowane są do rodzimych klientów, to brak polskiej wersji językowej stronę dyskwalifikuje.
Może świadczyć /i tak jest chyba odbierane/ o przeroście treści nad formą - niestety.
Moim zdaniem strona powinna być z wyborem co najmniej dwóch języków : polski/angielski .
Kajtuś Czarodziej
16-02-2010, 10:05
Opracowuję swoją stronę (galerię) internetową. ...
Pytanie gdzie mieszkasz? Jakiego języja używasz na codzień i jaki jest taret docelowy Twojego przekazu?
Dlaczego chcesz założyć stronę w języku angielskim? Masz klientów międzynarodowych? Jeździsz po świecie zarabiając fotografowaniem? Jeśli nie, to nawet nie powinieneś zakładać strony po angielsku.
Zdecydowanie, przerost formy nad treścią., ale to jest modne, tak samo, jak kupowanie lustrzanek cyfrowych.
Nie musisz umieć ich obsługiwać, ale musisz ją mieć. Tak?
Sam napisałeś, że nie masz czasu na tłumaczenie. To kolejny argument przerostu formy nad treścią. Skoro nie mówisz biegle w jakimś języku, to kolejny powód, żeby nie zakładać strony w tym języku.
Język polski jest cudownym językiem ... I tej wersji się trzymaj.
ale co myślicie o stronie po angielsku przeznaczoną także dla Polaków?...
Pozwól, że będę cytował ten fragment. To, tak jak przygotować wegetarianinowi na obiad kotlety. Rozbawiłeś mnie.
Jakieś faux pas? Czy może być?... Żadne faux pas, tylko wtopa na całej linii.